Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Hvor mye kraft produseres når vann blir til is? Og hvordan fordeler det trykket seg i en sylinder(borehull)?

 

Jeg vurderer å gi frostsprenging ett forsøk i stedet for trollkraft. Samtidig kjenner jeg at jeg ikke er så gira på å vente en evighet på at isen skal tine igjen om det ikke lykkes. 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sjørøver skrev (24 minutter siden):

Hvor mye kraft produseres når vann blir til is? Og hvordan fordeler det trykket seg i en sylinder(borehull)?

 

Jeg vurderer å gi frostsprenging ett forsøk i stedet for trollkraft. Samtidig kjenner jeg at jeg ikke er så gira på å vente en evighet på at isen skal tine igjen om det ikke lykkes. 

At a temperature of -22 °C, ice growth is known to be able to generate pressures of up to 207MPa, more than enough to fracture any rock.

Lenke til kommentar

Borehullet bør fryses i begge ender. Ellers risikerer man at isen på toppen bare lager et trykk-kammer under som trykker vann ut i de sprekker som finnes lengre ned der det fortsatt er over frysepunktet.

Frostspreng kan gi ganske potent sprengkraft, men det avhenger av at trykket ikke lekker ut noe sted og at is-proppene har tilstrekkelig friksjon mot borehullet.

Tid spiller også inn med tanke på lekkasjer, så å la naturen gjøre jobben over uker kan fort ende med at ingenting skjer.  Gjør man dette litt mer industrielt så kan det være naturlig å stikke ned en rørsløyfe med svært høy trykkmotstand, der man kjører kjølevæske gjennom. Rørsløyfa kan være isolert med inkompressibel isolasjon på midten for å skape rettet frysing fra topp og bunn mot midten.

Lenke til kommentar

Hvor lenge kan man se alkoholbruk i blodet? En tidligere kamerat var i et behandlingsopplegg for alkoholisme og måtte ta blodprøver med noen ukers mellomrom for å dokumentere at han holdt seg nykter. Det er åpenbart ikke alkohol de ser etter i blodprøvene men hva er det?

Lenke til kommentar

Jeg var på telttur engang og forsto ikke hvorfor alle fluene etc. i forteltet mitt ble borte etter et par timer med dagslys. Kameraten min som hadde telt 3 meter unna hadde teltet fult av fluer, og jeg hadde nesten ingenting.

En gang jeg var der for å hente noe fløy en veps inn, tok tak i en flue, holdt den fast, bet av vingene dens og fløy avgårde med den. Så kom vepsen tilbake 5min senere og gjentok prosedyren, så jeg sa tusen takk til den og at den gjerne måtte komme tilbake og ta resten.  Lot døren til forteltet stå åpen for den, så alle fluene forsvant i løpet av dagen. Vepsen plaget ikke meg, og var tilbake dagen etter og tømte teltet. Men den fant ikke veien til kompisens telt. Jeg følte i hvertfall at jeg hadde en kul vepsevenn 🤣😃

Så lenge de ikke lager bol på verandaen min lar jeg de være i fred og de kommer og spiser opp skadeinnsekter på plantene jeg har der. Jeg sier tusen takk til de og ber de la vær å fly inn vinduet mitt eller bygge bol hos meg, og de gjør ikke det. Ja, jeg vet jeg er litt rar, men jeg har det veldig koselig med å være venn med naturen 😊

Endret av Trippelure
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Litt stygt spm, men vil hvertfall tro den er litt "lavere" enn hos andre. hohoho. 

Nei, kortvokste er nok like smarte/dumme som deg.

Akondroplasi (vanligste form for kortvokshet) har ingenting med intelligens å gjøre, kun motorisk tregere utvikling.

Turners syndrom kan ifølge nettsider føre til lærevansker men samme intelligens.

Dvergene til snehvit, som jo er eventyrfigurer varierte jo i intelligens, men har nok ikke noe med spm du stiller?

Dette svaret er googlet. Så kan sikkert inneholde litt feil. Men fant ingen referanser til at kortvokste var dumme.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Delvis skrev (13 timer siden):

Har voksne dverger helt samme type intelligens som vanlige folk normalt, eller er der en forskjell?

Det aner meg hva du hinter om. Vil bare minne om at 5 av Støre-regjeringens statsråder i normal høyde har gått av på grunn av skandaler før en kortvokst statsråd nå ble tatt i en skandale. Hun har altså holdt sin skandale hemmelig lengst av de 6. Foreløpig.

Endret av Simen1
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Vet at det er 1000 liter i en kubikkmeter, men er ikke det litt mye sånn intuitivt sett? En kubikkmeter er jo bare en liten firkantet boks med 1 meter bredde/høyde/lengde. Og så må jeg kjøpe hele tusen literkartonger med melk for å fylle den opp?? Evt 666 store flasker med pepsi max. Virker bare litt mye å få plass til i en liten boks..

Lenke til kommentar

For å få bedre perspektiv kan man for eksempel prøve å legge (tomme) melkekartonger på gulvet frem til man har fylt opp 1 kvadratmeter, og forestille seg å legge mange lag så det blir en meter høyt.

Ta eventuelt frem målebåndet og mål størrelsen på et badekar. Så prøver du begynne fylle det opp med et litermål. Det er utrolig hvor lite hver enkelt fylling med litermålet utgjør.

Lenke til kommentar

På vitensenteret i Tromsø er det en gjennomsiktig kubikkmeter kube som er delt inn i ruter a 10x10 cm. Der kan man telle antall ruter på bunnen og antall lag som må til for å fylle den helt.

En ting som narrer magefølelsen når man ser på flasker og kartonger er at flaskene og kartongene tar opp vesentlig mer plass enn volumet av innholdet. For eksempel:

Melkekartonger har ca 7x7 cm grunnflate og er 23,5 cm høy. Men det er bare ca 20 cm melk i kartongen. Egentlig ennå litt mindre fordi sidene ikke er helt plane, men buler litt ut. Så ca 19 cm er faktisk melk. Det vil si at 4,5cm av høyden, eller 20% ikke er melk. Hvis du videre ser for deg tralla på kjølerommet i butikken så har den en hel masse "luft" mellom hver etasje med melk. Prøver du å stable 1 meter med melk oppå hverandre uten noe støtte så gir kanskje den nederste kartongen etter. Jeg ville ikke prøvd å finne det ut. Men i teorien ville du fått 14*14=196 melkekartonger inn på en kvadratmeter (ganske nøyaktig), som vil si at du trenger 5 etasjer a 23,5 cm = 117,5 cm høyde for å få plass til de første 980 kartongene. Du får altså 20 kartonger til overs som såvidt påbegynner den 6. etasjen så det blir til sammen 141 cm høyt.

Brusflasker er ennå mindre volum-effektive. For det første settes de gjerne i kvadratisk mønster og bare der forsvinner 21,5% av volumet pga tomrom. Videre så sløser avrundingen i både bunn og topp av flaskene ytterligere med volumet. Jeg har en 1,5 liter colaflaske å måle på og her og i kvadratisk mønster får man inn 10*10 flasker inn på en fysisk kvadratmeter. Nærmere bestemt tar flaskene 93*93 cm når de står tett i kvadratisk mønster. Det vil si at man trenger hele 6,6666.. -> 7 etasjer for å komme til 1 kubikkmeter. Siden hver flaske er 31,5 cm høy blir en kubikkmeter brus på flaske hele 2,2 meter høyt.

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Noen spørsmål ang. wi fi og stråling:
Hvis man har trådløst internett avslått på modemet eller hjemmesentralen som noen kaller det ( telia/Altibox). Er der ingen stråling fra dette i rommet da? Eller er selve strålingen like tilstedeværende uansett, bare at du ikke kan koble til når det er slått av?

Og i fortsettelsen av det:
For mobil er vel strålingen like tilstedeværende uansett, enten mobildata er slått av eller ikke?

Om strålingen for wi fi også er tilstedeværende uansett, kunne vel så greit hatt det påslått hele tiden, og spart på bruken av mobildata.

Ps. Tanken bak spørsmålet er ikke nøvendigvis stråleskrekk, men en viss stråleskepsis da. Å bli utsatt for minst mulig stråling er neppe en bakdel, selv om mange mener at negativ innvirkning på helse fra slik stråling er lik null. 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...