Gå til innhold

Ekstremværet "Hans" på Østlandet


Anbefalte innlegg

Sitat

 

Klokka 18.17 skiver Våler kommune på sin nettside at evakuerte nå kan flytte hjem.

 

- Det er nå lik vannstand oppstrøms og nedstrøms kraftverkddammen. NVE melder at det ikke vil bli noen ytterligere økning i vannstand nedstrøms på grunn av bruddet i dammen. Dambruddsbølgen er liten, og blir mindre og mindre nedover vassdraget. Politiet varsler de hustander som har vært evakuert om at disse nå kan flytte tilbake. Kommunen avvikler det etablerte «evakuerte- og pårørendesenter».

Ingen flodbølge

Hydrolog Seija Stenius ved NVE sier til Dagbladet at det vil bli en midlertidig økning i vannstanden nedenfor demningen, men ikke veldig mye.

- Ved et brudd kommer det jo mer vann ut. Derfor er også flere evakuert for å være på den sikre siden. Så det er på en måte en ny situasjon, men det er ikke snakk om noen flodbølge, for å si det sånn.

- Status kort oppsummert fra deres side?

- Det kommer en litt brå økning i vannføringen, en kort periode. Men det er ikke noe som påvirker våre regionale flomvarsel, sier Stenius til Dagbladet ved 17.30-tida.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

13 personer evakueres i Lillestrøm

Sitat

 

Tretten personer evakueres fra fem boliger nord for Skedsmokorset i Lillestrøm på grunn av jordutglidning.

Dette har skjedd langs Gjerdrumsveien, hvor det er en utglidning ved en elv/bekk, ifølge politiet. Stedet ligger nær grensen mellom Lillestrøm og Gjerdrum kommuner.

– Det var en av beboerne der som oppdaget dette i kveld og kontaktet kommunen, sier kommunikasjonssjef Heidi Lippestad i Lillestrøm kommune til NRK.

Lillestrøm-ordfører Jørgen Vik sier at det foreløpig ikke er noen dramatikk i dette, men at de vil være på den sikre siden.

– Vi handler etter føre vár-prinsippet, sier Vik.

– Kommunen har, som en av få i Norge, en egen geotekniker, som har dratt ut for å se på området.

Lippestad sier at folk fra kommunen var ute og så på området, og i samråd med politiet besluttet at beboerne skulle evakueres til Olavsgaard hotell.

Veien er blitt stengt.

– Hvor alvorlig ser dere på dette?

– Vi kan ikke ta noen sjanser og må sjekke grundig. NVE er varslet og de skal undersøke stedet, sier Lippestad.

 

 

Lenke til kommentar

Igjen irriterer jeg meg når jeg ser gamle folk som lemper sandsekker. Her burde selvfølgelig forsvaret vært på plass.
Vi må tenke nytt når det gjelder totalberedskap. Forsvaret skal selvfølgelig trene på forsvar, men når landet brenner, flommer etc. bør forsvaret trå til.

Her kan forsvaret trene på organisering og samarbeid med andre etater og det sivile samfunn

Lenke til kommentar

På Norges vegne ble jeg flau når jeg så hvilken visualisering NVE kan vise over flommen.  Separate røde / gule / oransje / blå punkter pepret over kartet ?    Hva med "connect the dots" liksom?

NVE bør snarest ansette noen som kan GIS, 3D og animasjon så Statsministeren - og alle som besøker NVE's sider kan zoome inn på et interaktivt kart som viser de større elvene som sammenhengende elver og farge som angir beregnet/målt vannstand - inkludert animering som visualiserer prognosen for kommende døgn.

Helledussen vi er da i 2023 og ikke 1993 - jeg visste ikke at det stod så dårlig til med "digitaliseringen" - her trengs litt friske tanker.

For ikke å snakke om bruk av simulering for å planlegge / forhindre at flom berører bysentra 

 

Endret av Rune_says
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Eg lurar no på kvifor det ikkje vart opna luker manuelt ved Braskereidfoss når dei var klar over flaumfaren.
Spent på korleis det går ved Kongsvinger kraftverk, like smalt der også. Men dei har vel kanskje opna lukene.

Ein anna ting er mangel på tersklar i desse demningane i tilfelle slike ting skjer.
Ser at lenger nede ved Funnefoss så er det terskel på den deler som ikkje har luker.
 

Lenke til kommentar
Gazer75 skrev (42 minutter siden):

Eg lurar no på kvifor det ikkje vart opna luker manuelt ved Braskereidfoss når dei var klar over flaumfaren.

...
 

Ble nevnt noe om feilfunksjon - så de ikke fikk åpnet.

Ellers spennende å se om nye storsykehuset i Drammen klarer seg "tørrskodd".  Det er under bygging nå - NVE anbefalte det ikke og i strid med byggeforskriftene for sykehus som setter spesielt strenge krav til at det ikke skal ha vært noen historikk med skred / flom tidligere.  https://www.tu.no/artikler/nytt-storsykehus-plassert-i-omrade-med-jevnlige-skred-kvikkleire-og-fare-for-flom/430616

[Ironisk kommentar følger] Og så er det jo så kjekt med store sentraliserte sykehus når pasienter kanskje kan bli hindret av veier som er stengt - f.eks. E134 mot Mjøndalen / Kongsberg som stenges i kveld.    Det nye sykehuset planlegges også med en stor glassgate som forbindelse mellom byggene - jammen godt at vi lever i en utpreget fredstid uten noen fare for terrorisme og slikt... 

Endret av Rune_says
  • Liker 1
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Rune_says said:

Ble nevnt noe om feilfunksjon - så de ikke fikk åpnet.

Det var vel automatikken som ikkje virka eller?
Om dei faktisk prøvde manuelt før dette har eg ikkje lest noko om. Det må jo vere alternative måtar å opne lukene om dette ikkje virkar? Om ikkje så er jo ein terskel på vestsida heilt klart nødvendig for å unngå slikt i framtida.

Blir kun spekulasjonar,  men tenker kanskje at når det då kom vatn inn i kraftstasjonen kunne ein ikkje bruke elektronikken som styrer lukene, og då var det for seint.

Endret av Gazer75
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gazer75 skrev (11 minutter siden):

Det var vel automatikken som ikkje virka eller?
Om dei faktisk prøvde manuelt før dette har eg ikkje lest noko om. Det må jo vere alternative måtar å opne lukene om dette ikkje virkar? Om ikkje så er jo ein terskel på vestsida heilt klart nødvendig for å unngå slikt i framtida.

Sikkert automatikk som ikke virket, og innen det ble oppdaget muligens så høy vannstand/risiko at sikkerhet til ansatte ble prioritert.  (Gjetter jeg på.)

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar
3 hours ago, Nepa said:

Hva med å sende noen klatrere på utsida, som kunne slå vekk lukene... de fikk visst panikk med en gang og så ingen løsninger på situasjonen med lukene. 

Håpar dette var skrive som tull...
Er enorme dimensjonar på slike luker. Var vel difor dei ikkje torde å sprenge. Ville sikkert krevje så store ladningar at det kunne gå veldig galt.

Endret av Gazer75
  • Liker 2
Lenke til kommentar

På denne og andre kraftstasjoner skal det være et eller flere nødsystem, så selv med utfall av ekstern strøm fra nettet, skal dette driftes. Det skal være batterier, dieselaggregater eller nødstrømsaggregater eller andre løsninger, som sikrer strøm til drift av kraftverket. 

Hvorfor dette ikke fungerte vet man ikke, men hadde Hafslund Eco testet slike flomluker jevnlig, ville dette blitt avdekket. Driften av kraftverkene styres kun etter profitt., Beredskap, testing, reservedeler etc kuttes helt til benet, da dette er en kostnad som ikke gir noen inntekt. Regelmessig skarp testing av nødsystemer  koster penger til mannskap og gjennomføring, samt at vann ikke går gjennom turbinene.

Flomlukene var sikkert ikke testet på en god stund.

Dessuten burde flomlukene blitt åpnet lenge før den eksterne nettet forsvant, men da renner vannet ikke gjennom turbinene og Hafslund Eco går glipp av inntekter.  

 

Endret av Hjelperytter
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Mjøsa vokser, og er full av trær og rester etter bebyggelse:

?uuid=cf34786d-759a-5326-87f0-28693939ad

Flomtoppen i Lågen er nådd, men toppen er hele 3 meter over normal vannstand. Mjøsa er ventet å nå toppen mot slutten av helga eller på mandag.

https://www.gd.no/hydrolog-flomtoppen-i-lagen-er-nadd-men-mjosa-vokser/s/5-18-1821050

Flomtoppen i Elverum er nådd. Det betyr likevel at Glomma nå har begynt å flomme over noen steder sørover, og det vil bli verre lengre sør etterhvert. På Kongsvinger er en del veier stengt og de har evakueringsplanene klare, og på Årnes står båtbryggene nå under vann. Sånn det ser ut nå, så vil det trolig ikke bli så ille. Flomvarselet er fremdeles på oransje nivå her. Det samme gjelder i Østfold.

Situasjonen som ventes sør i Drammensvassdraget er mye verre.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Farevarselet for flom er nå oppjustert av NVE til rødt i nedre deler av Glomma, nedenfor samløpet til Vorma.

https://www.varsom.no/nyheter/nyheter-flom-og-jordskred/nve-oppjusterer-til-rodt-flomvarsel-for-deler-av-glomma-forventer-svaert-hoy-vannstand-i-oyeren/

Rødt farenivå er det høyeste farenivået og betyr at det er en svært alvorlig situasjon. Det er forventet omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskade på bebyggelse og infrastruktur hvor det er sendt ut rødt flom- og jordskredvarsel.

Det gjelder Nes, Lillestrøm, Rælingen, Enebakk og helt ned til Indre Østfold, Skiptvet, Rakkestad, Sarpsborg og Fredrikstad.

I Øyeren stiger det mye mer enn ventet og kan nå helt opp på 1995-nivå (Vesleofsen).

  • Ved Kongsvinger har kommunen begynt å evakuere
  • På Årnes har vannet økt raskt og deler av veinettet står under vann
  • Noen steder i Nes har evakuering av beboere startet
  • Flere campingplasser står nå under vann
Sitat

– Hva slags helg går vi nå i møte?

– En helg hvor man kommer til å se tiltak for å forebygge skader. Flommen vil påvirke infrastruktur som veier, men også andre ting som telefonnett og strømnett kan bli tatt enkelte steder, sier Hegdal.

https://www.tv2.no/direkte/utjl7/ekstremvaeret-hans/64d5d58755bb30d59abc834c

?uuid=87c76526-36c8-582b-81c8-871ffe247a

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Karltorbj skrev (21 timer siden):

Er det noen  som har peiling paa, hva dette gjoer med avlingene, i kriseomraadet?

Mister vi mye mat?

Kort sagt - ja, vi mister mye mat. Du kan lese mer om det her:
https://www.nationen.no/viktig-a-fa-hore-hvordan-bondene-opplever-situasjonen/s/5-148-400350

Det er ikke bare flommen som ødelegger jordene. Styrtregnet som var førte til at åkeren la seg også der det ikke er flom.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

Kort sagt - ja, vi mister mye mat. Du kan lese mer om det her:
https://www.nationen.no/viktig-a-fa-hore-hvordan-bondene-opplever-situasjonen/s/5-148-400350

Det er ikke bare flommen som ødelegger jordene. Styrtregnet som var førte til at åkeren la seg også der det ikke er flom.

Østlandet har god matjord mange steder, men Norge er ikke et spesielt egnet land å dyrke blant annet korn, sammenlignet med andre land, på grunn av ustabile værforhold. Da tenker jeg ikke bare på i år, eller klimaendringer, men også historisk. Norge er relativt dårlig egnet for korn. Det er ganske bingo hvorvidt kornet vil egne seg som menneskeføde. Vi har derimot mange andre ressurser som er langt mer stabile og i toppen internasjonalt, som er godt egnet for solide handelsavtaler "bytteavtaler" i både fred og kriser. I stedet for isolasjonsnasjonalisme bør Norge satse på det vi virkelig er gode på og heller styrke handelsavtaler både i fred og kriser. Korn og tomater og sånt kan fint importeres på permanent basis, til tross for argumentet om jordkvalitet.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (Akkurat nå):

Østlandet har god matjord mange steder, men Norge er ikke et spesielt egnet land å dyrke blant annet korn, sammenlignet med andre land, på grunn av ustabile værforhold. Da tenker jeg ikke bare på i år, eller klimaendringer, men også historisk. Norge er relativt dårlig egnet for korn. Det er ganske bingo hvorvidt kornet vil egne seg som menneskeføde. Vi har derimot mange andre ressurser som er langt mer stabile og i toppen internasjonalt, som er godt egnet for solide handelsavtaler "bytteavtaler" i både fred og kriser. I stedet for isolasjonsnasjonalisme bør Norge satse på det vi virkelig er gode på og heller styrke handelsavtaler både i fred og kriser. Korn og tomater og sånt kan fint importeres på permanent basis, til tross for argumentet om jordkvalitet.

Vel, jeg er selv eier av en stor kornproduserende gård på Østlandet i den kommunen som produserer mest korn i landet. Det er ganske så stabil leveranse. Men de siste årene har selvsagt bydd på mer problemer, da mest på grunn av tørke (2018 og i år) og voldsomme styrtregn man ikke har sett tidligere. Legde (altså at åkeren faller pga styrtregn) har vi sett før, men ganske sjeldent over store områder og langt fra hvert år. Nå skjer dette hver sommer. Som ekspertene mener er en effekt av klimaendringene.

Selvforsyningsgraden vi har for korn i Norge har vært på ca. 70% ganske stabilt i 15 år, så er det selvsagt sesongvariasjoner. Selv om vi har varierende vær er det fine at vi nesten aldri får år som er veldig svake. Jeg er enig i at vi bør fortsette å ha gode avtaler og absolutt ikke drive med isolasjonisme, men jeg synes ikke det høres så lurt ut å slutte med kornproduksjon. Ellers er jeg vel blant de gårdeierne som mener det motsatte av Senterpartiet om nesten alt :) 

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...