Gå til innhold

Tonje Brenna - Dumskapsminister?


Anbefalte innlegg

  • Branden endret tittelen til Tonje Brenna - Dumskapsminister?
Videoannonse
Annonse
Entern skrev (6 minutter siden):

Det burde nok kreves av politikere at de har høy/relevant utdannelse og/eller faglig erfaring.
Og det kan godt hende det hadde vært en god ide å kutte ut ungdomspartiene.

Er litt vanskelig og kreve en spesifikk CV for og kunne havne på Stortinget, det er i prinsippet folket som velger sine representanter. Vi har ett omfattende embedsverk som burde gi råd i slike tilfeller, vil tro hun fikk det men kjørte på uansett.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
:utakt skrev (6 minutter siden):

Det kunne gjerne vært noen formelle krav for å bli statsråd. De har jo rådgivere, det er ikke det, men det gir ikke noe godt inntrykk når den med øverste ansvar for et område ikke har noe faglig tyngde i det hele tatt. 

Og det gjelder ikke bare Brenna. 

Helt enig her. De er jo karrierepolitikere uten reell arbeidserfaring alle sammen. 

  • Liker 7
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Ser tanken, men det er tidenes aller dårligste ide. Det beste med demokratiet er at alle kan stille til valg.

Derfor har vi hatt alt fra rørleggere til karrierepolitikere på Stortinget og i regjering.

Alternativet til dette, og noe av det som nevnes over, er en forringelse av demokratiet.

Endret av Snikpellik
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Om Tonje Brenna. Den klart dyktigste ministeren i denne regjeringen uten tvil (eller særlig stor konkurranse) etter min mening. Jeg mener det bare er tre, kanskje fire nåværende ministre som gjør en god nok jobb. Vi trenger flere som henne i norsk politikk etter min mening, uavhengig av parti.

Hun har gjort en feil, «ikke akkurat en stor en» som Aasheim sa, men likefullt en klønete feil. Måten hun håndterer det og selv gikk ut med det har vært bra, og bør være til etterfølgelse for andre politikere når de driter seg ut.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
:utakt skrev (3 minutter siden):

Bare for å presisere, jeg ser ikke noe problem med at alle slags folk kan velges inn på tinget. Men, akkurat statsrådpostene syns jeg godt kunne hatt noen krav ved seg. 

Hva slags krav tenker du? Ingen moderne demokratier har såvidt jeg vet noen særlig formelle krav til minister eller statsrådposter, bortsett fra å være statsborger. I Norge måtte halvparten av statsrådene frem til 2012 være medlemmer av kirka, men det er heldigvis borte. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Problemet med denne feilen er at den gjelder helt grunnleggende verdier, som at du ikke skal forfordele dine nærmeste. I mine øyne sier dette noe om egnetheten til Brenna, både som statsråd og arbeidstaker. 

Satt faktisk i helgen og skrøt av hun som en av få som virker oppegående. Nå er jeg langt mer usikker og mener regjeringen må gjøre en reell vurdering av om hun er skikket til å fortsette som statsråd. Det er flere eksempler på at andre har måtte gå pga lignende hendelser. 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg er generelt for at "hvem som helst" kan komme inn på Stortinget, i regjering, og bli minister.

Å kreve høyere utdannelse for å bli folkevalgt, er et steg tilbake til tiden da kun prester, doktorer og velutdannede menn fra møblerte hjem kunne sitte i Storting.

Det bør heller ikke spille noen rolle, da man generelt sett ikke trenger spisskompetanse innen et fagfelt for å være minister.
Det er heller ikke sikkert det hjelper noe særlig?

Vi har for eksempel (for en gangs skyld) en justisminister med master i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo, som før hun tredde inn som justisminister var ansatt som advokatfullmektig i Advokatfirmaet Elden ( Emilie Enger Mehl ).

Det ser dog ikke ut som det har hjulpet henne stort?

Enhver minister har et helt departement under seg med spesialister i fagfeltet, og svært dyktige rådgivere, slik at fagmessig, så trenger man kun litt sunn fornuft for å ta avgjørelser på ministernivå, men det er dessverre mangelvare blant dagens politikere.

Hvorvidt det er greit å utnevne folk man kjenner til diverse verv og poster, er et vurderingsspørsmål.
Generelt bør en minister være inhabil ovenfor gode venner, og det bør være åpenbart for et hvert oppegående menneske at det er slik.

Likevel ser vi gang på gang på at det skjer, særlig fra Arbeiderpartiet, hvor politikere har en tendens til å være "broilere", født og oppvokst i AUF, og hvor "alle kjenner alle", og den ene klør den andres rygg osv.

Det er nok vanskelig å bryte slike mønster, når man er oppforstret med at det er slik det skal være.

Hvorvidt den som utnevnes innehar nødvendig kompetanse, er dog egentlig helt irrelevant, ettersom det alltid er feil når noen utnevner nære venner og familie, og de bør selv forstå at de i slike saker er inhabile, helt uten rådgivere, da det som nevnt ovenfor er helt grunnleggende verdier for hva som er akseptabelt.

TL:DR --- Brenna bør ta sin hatt å gå, snarest. Dette er ikke greit.

Endret av 0laf
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Jeg synes Brenna er en dyktig politiker og regner med at det er derfor hun er blitt ansatt.

Brenna beklager på en åpen og ansvarlig måte og ønsker å rydde opp. Jeg synes det er greit med kontinutet og ikke å bytte ut politikere hver gang de gjør feil - avhengig av hvor stor feilen er. I en hektisk hverdag kan man både overse og utsette.

Norge er et lite land med små miljøer, så det skal ikke mye til før man kjenner noen. Det er gjennom nettverk man oftest får jobb.

For mitt vedkommende er hun tilgitt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
3 hours ago, Branden said:

Arbeiderpartiets Kunnskapsminister har tydeligvis ikke peiling på forvaltingens habilitetsregler. Hun utnevnte likesågodt sin ex Frode Elgesem til et styreverv i Wergelandsstiftelsen.

 

Frode Elgesem er jurist og nær venn av Brenna. Han var advokat knyttet til AUF under 22. Juli rettssaken. Elgesem sitter i styret til Wergelandsenteret, en post Brenna ga til han. Wergelandsenteret gir penger til Utøya AS, DER sitter eksen til Brenna, Martin Henriksen.

Med andre ord Elgesem er ikke eksen til Brenna….

Endret av kUaMooMoo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Subara skrev (7 minutter siden):

Jeg synes Brenna er en dyktig politiker og regner med at det er derfor hun er blitt ansatt.

Man kan riktignok havne i regjering uten å ha blitt valgt inn, men i et demokrati er hovedregelen at politikere blir valgt inn, ikke ansatt.

I en katastrofalt svak regjering, bestående av en tåkefyrste, en populist og en gjeng med skårunger, skal det ikke mye til for å skinne. Tror Brenna kan komme helskinnet ut av situasjonen, både fordi hun innrømmer sine feil, noe enkelte andre politikere har svært tungt for å gjøre, samt at ingen andre vil ta over regjeringsmakten i dagens situasjon, med andre ord, hun må kastes av sine egne for å bli tvunget ut. Er utvilsomt likevel en ripe i lakken. Er det noen som har brukt opp tabbekvota, er det justisministeren.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (15 timer siden):

Hva slags krav tenker du? Ingen moderne demokratier har såvidt jeg vet noen særlig formelle krav til minister eller statsrådposter, bortsett fra å være statsborger. I Norge måtte halvparten av statsrådene frem til 2012 være medlemmer av kirka, men det er heldigvis borte. 

Tja, si det. Akkurat hvordan det skulle vært lagt opp måtte nok vært tenkt gjennom bedre enn at jeg skal skyte noe fra hofta nå. Men, i en hverdag der man knapt får seg jobb som rådgiver i kommunen uten å ha mastergrad, så syns jeg det er noe litt snodig med at man kan sitte i regjering uten å ha gjort annet enn å ha "gått gradene" med ulike verv i eget parti. Det gjør noe med forutsetningene vedkommende har for å ta (gode) beslutninger. 

Skal sies at jeg egentlig kunne tenkt meg et styresett som lente mer mot "teknokrati", jeg tror samfunnet hadde kommet bedre ut av det hvis det fortrinnsvis var folk med kompetanse og erfaring innenfor sitt område som tok beslutninger, men det er en helt annen diskusjon.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Sak i VG

– Du er kunnskapsminister, og du har klart å fullføre videregående skole, og utover det er din eneste kvalifikasjon at du har overlevd Utøya, sa lektor Sanna Sarromaa i den siste episoden av podkasten Wolfgang Wee.

Ganske umusikalsk ting å si, men jeg bare kom på det som et apropos til tråden. 

Lenke til kommentar
Aldrack skrev (18 timer siden):

Problemet med denne feilen er at den gjelder helt grunnleggende verdier, som at du ikke skal forfordele dine nærmeste.

Joda, du kan gjerne forfordele dine nærmeste. Det betyr det motsatte av å favorisere dem, men Listhaug tok også feil på tv i går.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
18 hours ago, RRhoads said:

Helt enig her. De er jo karrierepolitikere uten reell arbeidserfaring alle sammen. 

Mener å huske det er en eller annen politiker som har sommerjobb hver sommer, og google sier at det er noen.

Men fant ikke igjen den jeg mente å huske, slik er det vel å bli gammel

 

Quote

Stortinget er «lukket» fra 19. juni til 1. oktober - i 102 dager.

- Det er lenge, men hvis du spør den bedre halvdelen til en hvilken som helst politiker, vil de protestere på at det er «ferie», sier Frps Jørund Rytman til Nettavisen.

Han går likevel nye veier i sommermåneden - og søker sommerjobb:

https://www.nettavisen.no/nyheter/stortingspolitiker-soker-sommerjobb/s/12-95-3422802242

 

Quote

– Jeg har hverken fagbrev eller særlig mye skit under neglene, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap) som jobbet på verft og som lærer i sommer. Han mener flere stortingspolitikere oftere burde komme seg ut i arbeidslivet.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/21A8b4/byttet-ut-dressen-med-arbeidstoey-oppfordrer-flere-politikere-til-aa-ta-sommerjobb

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...