Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

Ok, så 6 års økning i forventet levealder siden år 2000 og det er kun grunnet medisin?
Og samtidig til en "dårlig" livskvalitet mener du?

Mener å huske vi hadde antibotika og paracett i år 2000 og.
Er også ganske sikker på at det er langt flere pillemisbrukere nå enn for 20-25 år siden,
så medisin kommer vel ikke inn bare som et glansbilde heller?

Det er en noe interessant mening du har i hvert fall

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 3 uker senere...

...og, mens melk blir (enda) dyrere i Norge

NKBYIMN.png

tar svenskene altså 10 kr. literen.

kjøpte etpar kartonger i dag (hadde allerede handlet inn melk på Kiwi for julen, så måtte begrense det)

melk fra svenske gårder, og svensk meieri iflg. kartongen.

ellers, rund rød Edamer 850gr. kr. 49 (Kiwi 79)

Lenke til kommentar

En ting er i alle fall tydelig. Støtten som Q-meieriene mottar er nødvendig for å motvirke Tines monopol. På produkter som begge selger har prisutviklingen vært i takt med varehandelen forøvrig. Mens på smør, som Tine er enerådende på, har økningen vært langt høyere. Eller som Tine sier: De ønsker å konkurrere på like vilkår. Da hadde kanskje det vært passende å fjerne toll på landbruksprodukter.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
On 24.11.2023 at 8:45 PM, wampster said:

Føles litt rart å kalle deig (mel), kjøtt, ost, stivelse og saus for ultraprossesert og "noe av det verste man kan spise" bare fordi det er frosset? Selv når jeg ser på næringsinnholdet synes jeg det ser helt innafor ut.

Hvis det stemmer at vi spiser 60% ultraprossesert mat og likevel har stigende forventet levelader. Kan det være så ille?
https://www.ssb.no/befolkning/fodte-og-dode/statistikk/dode/artikler/forventa-levealder-falt-i-2022#:~:text=Den er nå 80%2C92,alders- og kjønnsfordelingen i befolkningen.

 

Ultraprossesert er den nye vinen. Selvsagt er ikke frossenpizza i den klassen men sikkert noe av toppingen kanskje kan diskuteres. I tusenvis av år har vi mennesker funnet på måter å konservere maten vår på og at dette plutselig skal klassifiseres som skadelig er litt merkelig. Bare det at de bruker ordet «ultra» gjør det hele useriøst

  • Liker 3
Lenke til kommentar
5 minutes ago, scuderia said:

Ultraprossesert er den nye vinen. Selvsagt er ikke frossenpizza i den klassen men sikkert noe av toppingen kanskje kan diskuteres. I tusenvis av år har vi mennesker funnet på måter å konservere maten vår på og at dette plutselig skal klassifiseres som skadelig er litt merkelig. Bare det at de bruker ordet «ultra» gjør det hele useriøst

Jeg synes det er greit å forholde seg til vitenskapen som er gjort rundt dette for å nettopp stoppe synsing og ren mot-propaganda fra produsenter som utnytter rått at folk skal ha "valgfrihet" til å kjøpe junk (siden de er hekta).

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
6 minutes ago, vidor said:

Jeg synes det er greit å forholde seg til vitenskapen som er gjort rundt dette for å nettopp stoppe synsing og ren mot-propaganda fra produsenter som utnytter rått at folk skal ha "valgfrihet" til å kjøpe junk (siden de er hekta).

Men da kan du kanskje lære oss plebs hva som gjør frozzenpizza så « ultraprossesert» i følge vitenskapen din?

 

 

 

Lenke til kommentar

Når folk stiller spørsmål på den måten du gjør nå så er det som regel aldri fordi man ønsker en god og saklig debatt som er oppbyggelig.

Om jeg bruker en dag på å samle gode og viktige argumenter med kredible kilder så blir det uansett ikke lest og forstått i dybden og reflektert rundt. Jeg kaster i praksis bort tiden min, noe jeg ikke gidder lengre, takket være mine møter med andre som deg.

Hvis du har noe som helst interesse av å se helhetlig på dette konseptet så finner du nok ut av det, men det er som regel mye enklere å bare komme med en enkel avfeiing og bare fortsette å mene man har rett og at andre er "plebs".

Håper alltid jeg tar feil når jeg sier slike ting, men da får du også bevise at det er verdt tiden min.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvor mye brukte du på ikke å kjøpe fra første og beste sted?

Jeg skulle ha pakninger på 300 gr med salami i går, men når de kun hadde 80 gr, tok jeg alle de hadde og skrev oppgaven som utført i sjekklista.

Ja, det ble dyrere med 38 pakker á 80 gr  enn 10 pakker á 300 gr og det er upraktisk med oppunder 40 pakker, men innholdet et det samme og 3kg er 3 kg. Det hadde blitt mye dyrere å kjøre til andre siden av byen og bruke en time på å lete etter salami.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
:utakt skrev (2 minutter siden):

Hva er det som gjør at gulost (Norvegia) er så dyrt, egentlig? Det lages i hovedsak av melk, og Tine selger sikkert utallige tonn ost i løpet av et år. Hvorfor er kiloprisen langt forbi hundrelappen? 

Synes FirstPrice osten er omtrent like god. Om jeg først skal ha en dyrere og mer smakelig ost blir det Jarlsberg eller noe sånt.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nedward skrev (7 timer siden):

En ting er i alle fall tydelig. Støtten som Q-meieriene mottar er nødvendig for å motvirke Tines monopol. På produkter som begge selger har prisutviklingen vært i takt med varehandelen forøvrig. Mens på smør, som Tine er enerådende på, har økningen vært langt høyere. Eller som Tine sier: De ønsker å konkurrere på like vilkår. Da hadde kanskje det vært passende å fjerne toll på landbruksprodukter.

Smør er rådyrt og en sørgelig affære i Norge. Har funnet en del smør på holdbart, mye bra greier. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Du betaler for varemerket, men den smaker litt bedre enn resten av det minimale utvalget i norske ostehyller.. Det ble brukt ca 10 år til utvikling av osten en gang på 50-tallet.

Så er dette Norge med tollbarrierer osv.

Utenlandske oster i samme klasse er ganske mye bedre og  Jarlsberg er i beste fall ei etterligning. Det blir ikke enighet om opphavet til Jarlsberg-osten, alt fra at den kommer fra en herregård en gang på 1800-tallet til at den er funnet opp på en landbruksskole på 1950-tallet. Det ble vel ikke bedre av at skole-osten tok samme navn som tidligere oster i området.

Tettheten i Jarlsberg er omtren 1/10 av ekte sveitseriost og er en lettvekter.
 

Det er på tide å få ned tollbarrierene så nordmenn kan få smakt på ordentlig mat i stedet for å betale dyrt for å leve i ei boble av begrensede muligheter.

Jarlsbergosten er alt for søt og luftig. Den er nesten som et sukkertøy.

Jarlsbergosten er ikke fæl, men det er ikke noe utvalg eller konkurranse i den jevne dagligvarebutikk. Jarlsbergostens posisjon fungerer omtrent som "In the land of the blind, the one eyed man is kind."

Hvordan Jarlsbergosten har greid å etablere seg som en eksportvare er snodig, for produktet er ikke mer enn litt over middels i osteverden.

Endret av BadCat
  • Liker 1
Lenke til kommentar
:utakt skrev (30 minutter siden):

Hva er det som gjør at gulost (Norvegia) er så dyrt, egentlig? Det lages i hovedsak av melk, og Tine selger sikkert utallige tonn ost i løpet av et år. Hvorfor er kiloprisen langt forbi hundrelappen? 

Det som driver prisene på meieriprodukter er vel sikkert generell inflasjon. Joda, det er i hovedsak melk som er ingrediensen, men det går vel med 10 liter per kilo, så slik sett får man mer for pengene med ost enn om man kjøper melk.

Lenke til kommentar
scuderia skrev (7 timer siden):

Ultraprossesert er den nye vinen. Selvsagt er ikke frossenpizza i den klassen men sikkert noe av toppingen kanskje kan diskuteres. I tusenvis av år har vi mennesker funnet på måter å konservere maten vår på og at dette plutselig skal klassifiseres som skadelig er litt merkelig. Bare det at de bruker ordet «ultra» gjør det hele useriøst

Hva er feil med ordet ultra?

Lenke til kommentar
20 minutes ago, Aiven said:

Hva er feil med ordet ultra?

Ikke annet enn at folk ikke skjønner betydningen av ord. Ultra betyr bortenfor, mer enn, ekstra, osv.  Jens 253 kroner er ultra i forhold til Mortens 252. Eventuelt vil bussjåføren si at begge beløpene er ultra siden bussbilletten kun koster 250 kr.

Jeg kan se for meg at folk tror at det betyr at produktet er hinsides produsert, ikke at det kun er mer prosessert. Så er alt relativt til hva man sammenligner med.

Endret av BadCat
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...