Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Sidekick

Anbefalte innlegg

Overdreven helgardering fra produsenten. Spis med god samvittighet en måned etter åpning, ved oppbevaring i +4°C.

Det er "siste forbruksdato" man ikke bør tøye strikken på. "Best før" er helt greit å passere, men man kan jo selvsagt følge med på lukt, smak, utseende osv når det har gått langt over.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (30 minutter siden):

Overdreven helgardering fra produsenten. Spis med god samvittighet en måned etter åpning, ved oppbevaring i +4°C.

Det er "siste forbruksdato" man ikke bør tøye strikken på. "Best før" er helt greit å passere, men man kan jo selvsagt følge med på lukt, smak, utseende osv når det har gått langt over.

Best før 31. juni 2026

nei jeg nekter å hive dette i søpla om en uke.

men stusser over at slik kort tid etter åpning, ikke står på andre glass/merker jeg har hatt.

Lenke til kommentar

Best før - Mister som regel smak eller konsistens men er normalt helt ok å spise.

Siste forbruksdag - Kan utvikle skumle bakterier som kommer opp i mengder som kan medføre mye ubehag og problemer for enkelte. Selv om man varmebehandler bakteriene til døde kan de ha utviklet giftstoffer som overlever varmebehandlingen. Denne datoen bør man respektere og bruk etter datomerkingen gjøres på eget ansvar.

Det er ikke alltid en kan bedømme slikt etter utseende, lukt og smak.

Heldigvis vil f.eks kylling som blir utsatt for luft lenge nok (f.eks via en dårlig vakuumpakning) gi en slags kvalmende søtlig lukt som overlever en runde i stekeovnen og som gir bekningsfornemmelser så du sparer deg enkelt fra å få i deg noe sånt ved et uhell.

Endret av vidor
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 time siden):

Spis med god samvittighet en måned etter åpning

kan nok det ja.

googlet frem en fakta-side om sylteagurk

https://www.matvett.no/brukopp-leksikon/sylteagurk

det man bør unngå, er å rote nede i glasset med bestikk som ikke er rent. f.eks. bruke kniven du nettopp har smurt leverpostei med på brødskiva, noe som vel gjerne skjer. :D så, alltid ren gaffel så går det bra.

Lenke til kommentar
1 hour ago, vidor said:

Egenproduksjonen av poteter i Norge sank betydelig når poteten ble kastet ut av det gode fem-om-dagen selskap.

Skilles det egentlig mellom poteter og potetbaserte produkter?

Det er ikke oftere enn kanskje 10-15 ganger i året at jeg spiser poteter sånn på ordentlig, men i form av lomper, potetsalat, pommes frites, i ferdigretter o.l. 250+ dager i året.

Lenke til kommentar
Dubious skrev (2 timer siden):

Ble nylig skrevet at mandelpotet kunne bli mangelvare, så kjører de tilbud på mandelpotet..

Fuktig sommer sørpå gikk spesielt hardt utover produksjonen av akkurat den potetsorten. Mandelpotet liker seg i leirholdig jord, men i år ble denne jordtypen nærmest til mudder. Mange steder kunne de nærmest vri opp mandelpotetene som en svamp, full av ekkel råte inni. Hvis jeg husker rett ble årets avling mer enn halvert fra i fjor.

De spinnville prisene på 59 kr pr liten pose er nok først og fremst for å redusere faren for at lagrene går tomme før jul, fordi mandel markedsføres som en "julepotet". Den strategien fungerer som hånd i hanske med prosent-bløffen. "Halv pris på mandelpotet" sier de - mens realiteten er at salget har vært nærmest fraværende i høst og nå før jul kan fjordårets normalpris markedsføres som "kjempe-juletilbud". Fjordårets priskrig med ned mot 10 kr/kg på mandelpoteten kan vi bare glemme i år. I år er det 30 kr/kg som er "kjempetilbud".

TLDR; Kjøp ris i stedet for og kall det gjerne juleris. :p Det er den eneste måten å få prisgaloppen ned på jorda igjen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Etter at jeg begynte å sette meg inn i NOVA-klassifiseringen, så viser det seg at slik frossenpizza er noe av verste du kan spise (ultraprossesert "mat"). Selv på tilbud er dette totalt overpriset junkfood og bør behandles deretter.

Største vitsen ever var at Orkla forsøkte seg med en pizza med nøkkelhull-merking.

Da kan man vel skylle ned med ren vodka også, som da også nådde kriteriene for slik merking.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du må gjerne lage kognitiv dissonans her fordi du liker frossenpizza, men jeg tror du vil slite litt med å overbevise uavhengige forskere med denne argumentasjonen din.

Det er konsensus om at jo mer man får i seg av slike produkter jo dårligere blir helsa.

Når estimater som blir gjort tilsier at folk spiser rundt 60% ultraprossesert "mat" så er det et såpass stort problem at politikken burde ta tak i det å regulere det. Problemet er bare at industrien har kjøpt og betalt seg inn og jobber aktivt imot regulering.

Det er dermed folk selv som må ta ansvar, og det igjen krever at man forstår problemet før livskvaliteten blir dårlig. Det er mange som tjener penger på at forbrukere flest ignorere farene ved dette, og det er også vi skattebetalere som til slutt må betale prisen for at industrien får holde på med denne samfunnsmessige svindelen

Endret av vidor
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Føles litt rart å kalle deig (mel), kjøtt, ost, stivelse og saus for ultraprossesert og "noe av det verste man kan spise" bare fordi det er frosset? Selv når jeg ser på næringsinnholdet synes jeg det ser helt innafor ut.

Hvis det stemmer at vi spiser 60% ultraprossesert mat og likevel har stigende forventet levelader. Kan det være så ille?
https://www.ssb.no/befolkning/fodte-og-dode/statistikk/dode/artikler/forventa-levealder-falt-i-2022#:~:text=Den er nå 80%2C92,alders- og kjønnsfordelingen i befolkningen.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...