Gå til innhold

Equinor vil pumpe olje til siste slutt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
1 hour ago, Roger Dyrøy said:

Halleluja! Ren norsk olje og gass er det verden trenger nå.

Sånn bortsett fra misoppfatningen om at Norske olje er bedre mtp. miljøet. Når det er sagt er det bedre enn f.eks. Amerikansk fracking, samt at olje trengs i en tid fremover, men som minimum får man ha et nyansert syn på det (vi er ikke noe bedre enn andre).

Endret av The Very End
  • Liker 2
Lenke til kommentar

D8140D90-C772-4E04-BE1F-54BE4823930F.png.b1332dcd693136bf6061d0fb89531413.png

Ja, det stemmer det. Norsk olje og gass har veldig bra EROI på 28,36 og er vel blitt enda litt bedre etter  navneskiftet til Eqinor tenker jeg. Nå hjelper vi Europa ut av olje og gassavhengighet til Putin. Melkøya er snart online igjen. Forventer at Tyskland reverserer atomkraft nedstengningen, 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Bengt Who said:

Olja pumpes jo som bare det avgårde i rørene. Det du tenker på er at en ikke pumper den opp.

Det er litt mer nyansert enn som så. Produksjon fra undervannsbrønner på dypt vann (dypere enn 250 meter) benytter ikke pumper for å opprettholde produksjonen, men ofte gassløft, som betyr at prosessgass fra plattformen injiseres i stigerøret fra brønnen. For å opprettholde produksjon fra satelittbrønner som kan ligge 5-10 km fra prosessplattformen benyttes flerfasepumper på sjøbunnen for å motvirke motstanden i lange rørledninger - det benyttes uhyre sjelden nedihullspumper. Nylig er det også innstallert våtgasskompressorer på sjøbunnen av samme grunn. Det er alltid slik at mot slutten av et oljefelts levetid vil vannkutt i brønnstrømmen øke, vekten av væskesøylen i brønnen stiger, og produksjonen går ned. Da er gassløfte, eller flerfase pumper nødvendig for å produsere de siste oljerestene. Eksempelvis vil undervanns våtgasskompressorer på Ormen Lange øke utvinningen med 15 %, som med dagens gasspriser betyr ekstra inntekter til Statskassen på 3-400 mrd kroner. På slik teknologi er vi den desiderte verdensmester, men dessverre er vi ikke lenger stolt av denne teknologiske bragden. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Helt riktig dette her. Skulle gjerne likt å høre et saklig argument for at EU skal importere olje fra diktaturer som fakler gassen og har dårlig hms og lønnsvilkår istedetfor å importere fra Norge som har forholdsvis god orden i sysakene. Olje og gass kommer verden til å bruke store mengder av i mange tiår fremmover uavhengig av hva miljøbevegelsen prøver å overbevise oss om.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Du har selvfølgelig helt rett. Verden kommer til å trenge olje og gass i mange ti-år, uansett hva Greta eller von der Leyen måte si og mene om det. Det er også verd å merke seg at mye av ny olje- og gassproduksjonen i USA kommer fra (shale) skifer-reservoar. De to største er Eagle Ford, Texas og Bakken, Nord Dakota. På disse to stedene er det boret kanskje 50,000 brønner, hvorav mange produserer 2-3 fat/dag. Siden olje alltid inneholder gass, vil gassvolum fra hver brønn være for liten til å knyttes til rørledning og selges. Derfor fakles gassen, eller den ventileres til luft. I alle fall er utslipp fra skifer produksjon uendelig mye større enn utslipp fra våre plattformer. Det er også verd å merke seg at utvinning av skifer olje- og gass krever horisontalborede brønner. Dette er teknologi som i stor grad ble utviklet på Troll Olje. På et tidspunkt fantes halvparten av verdenes horisontalborede brønner seg på Troll. Men det er igjen en teknologisk bragd som vi ikke er stolte av i landet vårt.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Proton1 skrev (2 timer siden):

Det er litt mer nyansert enn som så. 

Nei, det er ikke mer nyansert enn som så. En dytter i bakkant på ulike måter fordi en kan ikke bruke pumper oppe på plattformen til å suge det ut siden trykk bare går ned til vakuum. Frank prøvde bare å være morsom, men glemte at olja pumpes bort fra plattformen.

Lenke til kommentar
xyzæøå skrev (1 time siden):

Olje og gass kommer verden til å bruke store mengder av i mange tiår fremmover uavhengig av hva miljøbevegelsen prøver å overbevise oss om.

Hva mener du med store mengder i mange tiår fremover? Samme som nå til tross for at EU skal mer enn halvere bruken av olje og gass innen 2030? Samme som nå til tross for at EU redusere bruken til ca 5% av dagens forbruk i 2050? Vær så snill å forklar meg hvorfor du tror at det meste vil fortsette som i dag de neste tiårene (heller ikke verden utenfor EU vil ta seg råd til å fortsette bruken av dyre fossile brensler de neste tiårene).  

  • Liker 5
Lenke til kommentar
9 minutes ago, kremt said:

For et kraftfullt, gjennomtenkt og passende innlegg. Takk for ditt bidrag.

Perler for svin. Hvorfor skrive en dyptgående analyse til personer som på ramme alvor mener at et av verdens beste land mtp økonomi, muligheter, sikkerhet, demokrati og frihet er vanstyre?

Endret av The Very End
  • Liker 4
Lenke til kommentar
The Very End skrev (28 minutter siden):

Perler for svin. Hvorfor skrive en dyptgående analyse til personer som på ramme alvor mener at et av verdens beste land mtp økonomi, muligheter, sikkerhet, demokrati og frihet er vanstyre?

Jeg er enig. Humoristiske innlegg må kunne møtes med litt humor tilbake. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

De åpnet nylig det gigantiske gassfeltet i Nederland igjen også (Grøningen), etter at det skulle stenges ned. Tyskerne snur forhåpentligvis ang. atomkraft og Norge leiter forhåpentligvis etter mer olje og gass. Akkurat nå er det Johan Sverdrup og Troll som står for ca. 1/3 av henholdsvis olje og gassproduksjon i Norge, og disse feltene vil nå toppen i løpet av dette tiåret. Dermed er det viktig å lete etter nye felt, selv om disse to gigafeltene skal leve like lenge som Ekofisk.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...