Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Russland har *veldig* liten lyst til å provosere Nato til en direkte konfrontasjon nå. De er svære i kjeften for å slippe Nato-soldater på Ukrainsk territorium.

Ikke at jeg har tro på Nato-soldater på fronten men jeg tror det er noenlunde sannsynlig at vi for eksempel får Nato-støtteelementer på flybaser vest i Ukraina. Ukrainske F-16 vil da flys fra Ukrainsk jord, av ukrainske piloter, men verkstedet vil være delvis bemannet av Nato-soldater og flyplassen vil kanskje beskyttes av Nato-luftvern.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

 

 

Vi får anta at Russland nå sliter med bensinraffinering. Det er ikke noe de hadde voldsomt mye av fra før av, da de fleste land som India og Kina, foretrekker å raffinere russisk olje selv. Når de legger eksportbegrensninger på bensin, så får vi tro og håpe at det er fordi det er fare på ferde for innenlandsproduksjonen.

Nei; det er fordi de forberede seg på storkrig. Selv et barn kan se det; den ukrainske kampkapasiteten har blitt sterkt svekket, den vestlige fellesfronten har slått sprekker, de russiske krigsforberedelsene gikk bedre enn forventet og man har omsider brutt ned de sterkeste forsvarsstillingene under hele krigen - som hadde holdt stand helt siden november 2014 for under ti år siden. Store oppstilte styrker har kommet; selv om man materielt sett har nådd bunna og dermed kan ikke tåle mer tap, har man fått et meget stort overtak. På ukrainsk hold er moralen fallende; korrupsjon, vanskjøtsel og kritiske spørsmål er i ferd med å blende ukrainerne for de stadige mer negative nyhetene fra felten. 

Alt som kunne gå galt, har gått helt galt.

I de siste ukene har det kommet meget fordømmende avsløringer som vist at det fantes ikke en strategi fordi Biden og Scholz nekte å la seg trekkes inn i en uønsket konflikt, men mens den amerikanske presidentens ego gjør at han måtte hjelpe til, kom Scholz ut for massevis av press i egne regjering og fra opposisjonen - de valgt å gjøre krigen kostbart for å tvinge Putin på retrett, men også unngå å gi ukrainerne for mye hjelp. Dette var en feilvurdering som slo tilbake som en boomerang i november 2022 da man realisere at omfattende militærhjelp var nødvendig for å søke et avgjørende slag. For det tok politikerne og byråkratene på senga. Dette gjør at man kom med lovnad på lovnad for å berge ansiktet mens man famler mer og mer i møte med Putin som oppførte seg abnormalt fra deres ståsteder. 50 % av våpenleveransene kom for sent. Man hadde sinket ukrainerne for meget, og deretter undervurderte egne betydning for suksess på feltet. Det blir sent for lite, for sent - og for få. Nå er tapene blant vestlig materiell blitt meget høy som et resultat av Lancet-droner og ZALA droner som har vestlige komponenter. 

Hastekonferansen i Paris har blitt en katastrofe. Alle kunne se dyptgående uenigheter, rivalisering og uforsonlige holdninger som mellom Macron som ikke vil utelukke noe inkludert bakkestyrker i Ukraina for å ha strategisk tvetydelighet, og Scholz som demonstrert at han vil ikke ha noe som helst forverrelse mellom Tyskland og Russland, og dermed vist at man er villig til å forlate Ukraina i verste fall. Biden deltok ikke, "alle" ser nå at han er blitt for gammelt; han deltar ikke lenge i vanlige presidentaktivitet i hverdagslivet, og hans rådgivere lot til å ha overtatt mens Biden sliter og sliter med å bli tatt på alvor i hans egne land. Jake Sullivan vil unngå krig "for enhver pris". Alle kunne se at støtten til Ukraina er halvhjertet, splittende og utsatt for politiske flokeringer. 

Sanksjonsregimet har blitt en enda større katastrofe, dette skyldes inkompetanse da man ikke ville ha eksportkontroll, og grådighet da man tillate friheter og unntak selv om dette leder til alvorlige sikkerhetstrusler, Shahed-236 jetdronen og deretter KN-23 restene hadde kommet som et stort sjokk da man innså at sanksjonene - selv mot Nord-Korea som er under amerikansk boikott - virker ikke. Markedet nekte å adlyde. Nå skjerper man, men to år for sent ut, og flere titalls mrd. dollar i våpenmateriell har gått tapt som et resultat. Blant annet en NASAMS rakettrampe 50 km fra frontlinjen. Den var funnet med et dronefly med vestlige komponenter i seg. Et Archer SP skyts ble angrepet av en Lancet, usikker resultat - men kan ha blitt ødelagt. 

Opprustningen i Europa har gått helt galt. Mens land med egne forsvarsindustri og gode kontrakter var i stand til å ruste opp, har andre slitt pga. mangel på politiske vilje og motvillige privatdrevne militærindustri - og andre land regelrett nekte, stort sett periferiske land som Spania - og Norge. Støre har ganske nylig avslørt at han er en sterk motstander mot opprustning, krigsforberedelse og industristøtte. Dette gjør han dypt uegnet, selv Nygaardsvold forsto alvoret etter september 1939. Visse land som Frankrike vil heller satse på egne krefter mens andre land vil satse på tredjeland, og av en ubegripelig grunn klarte de ikke å bli enig før det var for sent, da man rett og slett ikke tenkt to tanker; støtte til Ukraina og langsiktighet. I USA er militærutgiftene så høy og så sterkt kanalisert til ikke-militære emner som skolegang, pensjon og privilegier, at det skje på bekostning av prosjekter og produksjon samt krigsforberedelse. Dessuten hadde Europa og USA mistet mye av tungindustrien og byggekapasiteten, at man må startet på nytt flere steder. 

Mye tyder på at det vil skje et kollaps i det ukrainske militæret. Russerne vil gjøre den største anstrengelsen noensinne i deres militære historie for å overløpe enhver motstand, ettersom Putin gamblet på at med enhver man har for hånd, kan man omsider erobre Ukraina uansett følgene, det er bare 1,100 stridsvogner tilbake; ennå vil han kaste bort 90 % av dette uten den minste nølingen for en komplett seier. Nå er det slikt at russerne med sin krigføring kan ikke sikte på mindre enn total seier fordi de vil i ettertiden være for svekket mot en eksisterende ukrainsk hær. Ukrainerne vet det, men de har dårlig med menn, mistet for mye materiell og blitt sviktet av sine "venner" som sliter med å komme forbi Biden-Scholz linjen. 

Det er tegn på ønsketenkning på ukrainsk side akkurat som med armenerne under den andre Nagorno-Karabakh krigen, det kom diverse erklæringer på nedskytinger av russiske fly uten håndfast bevis og Zelenskyj hadde sagt at 31,000 var drept, men det han hadde gjort var å skape inntrykket om at dette var ikke sant. Det er dokumenterte 24,500 drepte militære i Ukraina, og man anta dermed at 35,000 kan være estimatet over de døde, med 15,000 savnede i tillegg - som kan betyr 50,000 døde og savnede. 1 mot 3 i dødsfall mot russerne.

Det er for sent. Krigen er tapt om man ikke klare å snu utviklingen, og det er ikke ukrainernes skyld; 

Det er VÅR skyld. 

Endret av JK22
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (6 timer siden):

Storbritannia seier med dette at dei faktisk har personell inne i Ukraina.

Storbritannia har vel sagt at de har hatt personell i landet lenge. Dette inkluderer støttepersonell til Ukrainske styrker samt, i alle fall på gitte tidspunkt, spesialstyrker som sikret britiske... øh... "assets" i Ukraina... Disse var inne i landet få dager etter at invasjonen var et faktum.

Har vi ett ord på norsk som erstatter assets?

På engelsk har vi tangible assets som er fysiske eiendeler. Vi har intangible assets some er immaterielle eiendeler. Så her kan alt samles under assets på engelsk og for eksempel eiendeler på norsk.

Men så har vi ting som human assets og information assets som også dekkes av assets på engelsk, men som blir personell og informasjon på norsk.

Hadde vært greit med ett ord på norsk som dekker alt så man slipper å skrive så mye tekst, eller slenge inn engelske ord... 🙃

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (2 minutter siden):

Storbritannia har vel sagt at de har hatt personell i landet lenge. Dette inkluderer støttepersonell til Ukrainske styrker samt, i alle fall på gitte tidspunkt, spesialstyrker som sikret britiske... øh... "assets" i Ukraina... Disse var inne i landet få dager etter at invasjonen var et faktum.

Har vi ett ord på norsk som erstatter assets?

På engelsk har vi tangible assets som er fysiske eiendeler. Vi har intangible assets some er immaterielle eiendeler. Så her kan alt samles under assets på engelsk og for eksempel eiendeler på norsk.

Men så har vi ting som human assets og information assets som også dekkes av assets på engelsk, men som blir personell og informasjon på norsk.

Hadde vært greit med ett ord på norsk som dekker alt så man slipper å skrive så mye tekst, eller slenge inn engelske ord... 🙃

Ressurser, kanskje? 🤔

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
uname -i skrev (5 timer siden):

Det er litt på siden, men alle mulige spekulative investeringer setter nye kursrekorder for tiden og Bitcoin er i høyeste grad én av dem.  Buyer beware!

Bitcoin var forventet å stige i år og ut i neste år pga. halveringen i april (halvering av mining-gain). Dette går i forutsigbare sykluser og normalt ville stigningen kommet noen måneder etter halveringen. Men pga. ETFene som ble godkjent har den "tyvstartet" og går så det griner allerede. Forventet å stoppe på et sted mellom 125k og 400k USD (dvs. grovt regnet dobling til syvdobling av dagens nivå innen 18 mnd.) Pga. ETFene så flyter pengene inn, nå trenger man ikke å styre med å kjøpe bitcoin på div. shady steder lengre for å være med på stigningen. Det holder å kjøpe f.eks IBIT på Nordnet. Dermed blir det enkelt for folk.

Det har altså neppe noe som helst med krigen å gjøre. Ei heller med Russland på andre måter. Det er store fond i USA som styrer dette nå.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (1 time siden):

Ikke at jeg har tro på Nato-soldater på fronten men jeg tror det er noenlunde sannsynlig at vi for eksempel får Nato-støtteelementer på flybaser vest i Ukraina. Ukrainske F-16 vil da flys fra Ukrainsk jord, av ukrainske piloter, men verkstedet vil være delvis bemannet av Nato-soldater og flyplassen vil kanskje beskyttes av Nato-luftvern.

Jeg vil bli veldig overrasket om dette ikke allerede er tilfelle - altså at det er NATO personell som er inne og trener/rådigir ukrainere i vest Ukraina - noe som forøvrig er helt uproblemtatisk så lenge disse ikke blir tatt til fange ved fronten

Endret av Kanlu
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Tiden er oppbrukt; det er ikke lenge mulig å vente. 

He said the US “could not afford to wait a month or two months” because Ukraine “would in all likelihood lose the war”.

“Nato would be fractured at best, allies would turn away from the United States, and the boldest autocrats of the world, Putin, Xi, the presidents of North Korea and Iran would be emboldened thinking that the United States was this soft fat country that lost its way and would take advantage,”

Og dessverre virker det som at Johnson bare vil ikke høre; han hadde deltatt i et meget krevende møte som få speakere var invitert til i USAs historie, et hasteinnkalt møte hvor presidenten, senatlederen og opposisjonslederen i senatet som opposisjonslederen i huset er samlet mot den ene speakeren. På republikansk hold har mange blitt veldig sint da de innså at han bare pratet i munnen på dem uten å mene alvor, slik at man bli lett forledet og narret til å tro at man kom noe vei med ham. Biden liker ikke Johnson. Han liker ikke hvordan den unge kristenfascisten oppførte seg. “When I showed up today, my purpose was to express what I believe is the obvious truth. And that is that we must take care of America's needs. First, when you talk about America's needs, you have to talk first about our open border,”

Men nå har Johnson kniven mot strupen, McConnell, Jeffries, Schumer, ALLE ledende skikkelser i hele kongressen hadde en meget viktig politisk samtale med ham slik at de kan ikke gjør det mer tydeligere; hans politiske karriere kan settes på spill, dette er mektige menn som kan fjerne ham fra Washington for godt. Hvis Johnson nekte; han har bare dager på seg, vil de dermed gjør alt de kan for å ødelegge ham. Altfor mye står på spill, det amerikanske alliansesystemet har blitt satt i stor risiko og USAs anseelse er synkende som et resultat. Dessuten er det fare for en delvis nedstengning i 1. mars, og siden en nedstengning i 8. mars - og Johnson har mistet tillitt fra meget mange som hadde arbeidet med å utsette nedstengningene i november-desember. 

Schumer says Ukraine will ‘lose the war’ if spending package isn’t passed after last-ditch talks with Biden | The Independent

Republikanerpartiet sprekker. Minst 21 kongressrepresentanter vil nå trekke seg, de fleste er mildt sagt rasende over tilstandene pga. MAGA-tilhengere og de andre representantenes oppførsel som på mange steder var krenkende; men dessverre kommer de fra sikre valgdistrikter slik at de bare kan erstattes med andre republikanere. Flere av disse som sluttet, er yngre menn som den politiske stjernen Gallagher. I eldre tid kunne de gjøre seg selvstendig, men dette har blitt livsfarlig fordi det er tegn på at man kan risikere å bli drept. 

Og selv hvis hjelpepakken kommer gjennom, vil det ta tid. 

Overalt i hele verden ser amerikanske diplomater og generaler i voksende forferdelighet hvordan deres allierte, partnere og endog fiender diskutere åpent om USA er å stole på, om de kan fortsette med å opprettholde sitt forhold med en stormakt som er utsatt for dysfunksjonell politikk med en galning som hadde i den 10. februar betvilte hele legitimiteten med USA som en troverdig verdenspartner og alliansemakt. Det gjærer voldsomt i de amerikanske etterretningsorganene som frykter at Trump vil benytte dem mot domestiske fiender. Det vil ikke være overraskende om at det diskuteres i hemmelighet om å ta livet av Trump.

For ingen lot til å ha kontroll over Trump som mer og mer oppfører seg som en gærning.  

Endret av JK22
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (11 timer siden):

10000 artillery systems i dag og 1000 MLRS i går.losses-of-the-russian-military-to-27-2-2024-v0-2n7v87sfh2lc1.thumb.jpeg.fd963c37df69337e02346e8d9d6b19f5.jpeg

Fine runde tall, men jeg er bekymret for at tallene på venstre side av plansjen har vært moderate siden Avdiivka falt. Det kan tyde på at Russland presser svakere på for å forberede en ny stor-offensiv, f.eks mot Kyiv. Jeg forventer at moderate tall etterfølges av en stor bølge for å utnytte ammunisjons-mangelen på Ukrainsk side.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Tror Russland nyter godt av råvarehandel med fattige land som Nord-Korea i bytte mot ammunisjonsproduksjon. Vi må innse at middelalderøkonomien holder vestens fiender flytende og vel så det og vi må avslutte globalisme-fokuset i økonomien så fort som mulig. Ikke-vesten har funnet vestens svake punkt; de kan skure å gå på en industri som ikke er all verden, men SOM DE KONTROLERER 100%.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Half of Russia's North Korea-Made Artillery Shells Don't Work: Ukraine (msn.com)

Tittelen her ser ut som en god nyhet; men det er det IKKE. Fordi ifølge sørkoreanerne har hele 6,700 containere blitt levert med skip til Vladivostok med skip, som betyr i praksis rundt 3 mill. granater. Men det har ikke vært høyere skuddtakt enn 5 mot 1, og på mange steder er det sett at både russerne og ukrainerne kunne oppleve langvarige perioder uten granatfall langs feltet. Så hvis det bare er 10 til 15 granater i en frontseksjon på den ukrainske siden, er det sett at det ikke heller er mange på den russiske siden. Der foretrakk de teppebombardering og konsentrering på smalest mulig område. Dessverre med gode resultater fordi den ukrainske kontraskytningen er blitt ikke-eksisterende mens de russiske Lancet droner er helt ustoppelig; selv hvis 90 % stoppes vil det alltid være treff - et artilleristykke treffes nå annenhver dag. 

Alt tyder på at hele arsenalet av ammunisjonen fra den kalde krigen er helt oppbrukt; russerne nå stort sett bruker nyprodusert ammunisjon og utenlandskproduserte ammunisjon. Dette betyr at de bare har et par hundretusen granater per måned som lavest estimat. Men det gjør den nordkoreanske ammunisjonsleveringen mye mer viktigere; for selv om det vist seg at halvparten måtte tilsidesettes kunne halvparten benyttes. Kim Jong Un var meget frekt; han simpelt dumpet alt det gamle og ubrukelig på russerne som levere mat og andre nødvendigheter i tillegg til betydelige ressurser for våpenproduksjonen som nå for alvor skjøt fart. Men for russerne gir dette et overtak som bli større enn ventet fordi USA har ikke levert annet enn små mengder ammunisjon i to måneder; (selv om det er klasevåpen og HIMARS) og fordi idiotene i NATO hadde brukt for mye tid - 1 mill. granater var lovet for ett år siden, bare 30 % kom. 

I det minst hadde russernes strategi med vettløse sløsing som sin krigføring fulgt til at de meget raskt oppbrukt de enorme mengder av vestlige komponenter som det hadde oppstått et voldsomt etterspørsel på fordi Iran, Nord-Korea (og Kina) har også begynte med å oppruste sin produksjon av digitaliserte våpensystemer, spesielt siden oktober 2023. Så de trenger etterforsyning, de nylige sanksjonsskjerpelsene og innføring av ekstraterritoriale sanksjoner mot tredjeland og tredjeselskaper kan ha kommet i vegen for dem. Kongressen i USA har innført total forbud mot eksport uten offentlig klarering. Men dessverre er titusenvis av droner, tusenvis av jammingsutstyrsett, hundrevis av missiler og så mye annet produsert i forveien. De kan holde det gående med de minskende beholdene av komponenter i de etterfølgende månedene. 

Fra feltet er det krisestemning på mange steder. Russerne avansere vestover på alle fronter med unntak av Nordøstfronten hvor det er synlige offensivforberedelser på russisk hold. De er i ferd med å krysse landet mellom Bakhmut og Tsjasiv Jar etter å ha tatt Bohdanivka og tvunget seg inn i Ivanivske. De har nådd ukrainernes første forsvarslinje vest for Avdijivka etter å ta tatt Stepove. Krynky-brohodet har blitt kuttet med en tredjedel eller mer. Robotyne holdes av ukrainerne, som i det minst har fordelen av åpen terreng for sine FPV-droneoperatører. 

Russerne sender alt som kunne rulle. Alt! Ja, selv de kinesiskbygde golfbiler som er raskere, men gir ingen som helst beskyttelse. Fordi ukrainerne må spare på ammunisjon. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Vil vesten reagere hardere hvis Russland skulle få et større gjennombrudd?

Vi kan vel ikke bare sitte stille å se på om det skulle skje?

Men vil vi reagere som en samlet kraft i form av NATO alliansen? Eller kan vi ikke regne med USA lengre nå?

Kan vi se enkelt land som Polen og Baltikum velge å opptre på egenhånd mot Russland? Jeg vil tro de vil føle seg særdeles truet om Russland får et større gjennombrudd.

Hvordan stiller Polen sitt militære seg mot Russlands i sin nåværende form?

Endret av Enceladus
  • Liker 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, Simen1 said:

Fine runde tall, men jeg er bekymret for at tallene på venstre side av plansjen har vært moderate siden Avdiivka falt. Det kan tyde på at Russland presser svakere på for å forberede en ny stor-offensiv, f.eks mot Kyiv. Jeg forventer at moderate tall etterfølges av en stor bølge for å utnytte ammunisjons-mangelen på Ukrainsk side.

Ja det mulig du har rett, men det kan også skyldes at det er tatt ut mengder av russiske tanks og pansrede personellkjøretøy siden høsten 2023. Og at tapene har vært så store over såpass lang tid nå at det blir vanskeligere/tar lengre tid å få skrudd ihop fungerende panser ut av den delehaugen russerne har tilgjengelig.  

Ikke alt av panser som Ukraina rapporterer som tatt ut ender opp som rusthauger på slagmarken. russerne berger det som berges kan for å kunne sette de istand igjen. Men vi har sett nå det siste året at Ukraina har gode rutiner på å sende droner på ny etter at en tanks først er truffet slik at de får gjort mest mulig skade. Kanskje er det den strategien som endelig begynner å virker? Or so I hope.

Tap av panser:

oTL8h7P.jpeg

 

Tap av pansrede personellkjøretøy:

0vAqpvT.jpeg

Endret av bojangles
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Møtet var meget spent, og alt tyder på at det har brutt ut krig mellom Johnson og McConnell fordi som senatleder for republikanerne skulle han være i følge med speakeren fra hans parti ifølge etiketten - uteblir meget demonstrativt. Dette er et alvorlig tegn som er sjeldent sett, at det er oppstått mistillit mellom speakeren og senatet. Alle - nærmeste alle - hadde lagt et voldsomt press på Johnson selv om noen av disse falt for hans talegavene, og gjort det klart hvilken ansvar han har for at hjelpepakken skal komme gjennom. Alt tyder på at Johnsons tid som speaker er ved en slutt, for hans beslutning om tvungent ferie på kongressen hadde gjort det vondt verre da man skulle eniges om nye budsjettforslag for bestemte nisjer som "Farm Bill", og mange som hadde hjulpet ham, ser ut til å utebli.

Det er nå meget smertelig klart at de gærne MAGA vil kaste ut Johnson om han inngå tverrpartivedtak - de hadde blitt sint på hans kompromissvillighet i desember - og Trump hadde sagt at han ønsker nedstengning for ett år siden, og har ikke gått tilbake på det. Som for de gærne MAGA et et grønt lys selv om det kan gjør folk flest over hele USA veldig sint. McConnell advart mot dette på det sterkeste. Og hvis Johnson blokkere hjelpepakken og ikke klarte å stanse nedstengning, kommer de store mennene i Washington til å ødelegge ham. Demokratene har nå bare en færre plass enn republikanerne så de kan fremme mistillit mot Johnson, for selv om det ikke lyktes, vil det være meget ødeleggende for ham. 

Internasjonalt sett er søkelyset rettet mot Johnson. Mediene har begynte med å granske hans bakgrunn. I det skjulte og det åpne har toneangivende menn kommet med advarsler mot ham, blant annet at alt som deretter skje i Ukraina vil være i hans ansvar. 

Zelenskyj er nå sint for alvor, i desperasjon beskylder han Trump for å være Putins mann, og mange andre verden rundt har sluttet seg til den ukrainske presidenten. En eks-statsminister i Australia kaller han "fan for Putin". Presset på Johnson vil flyttes over til Trump om det ender med at den unge speakeren måtte gå i skam. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
32 minutes ago, Enceladus said:

Vil vesten reagere hardere hvis Russland skulle få et større gjennombrudd?

Vi kan vel ikke bare sitte stille å se på om det skulle skje?

Men vil vi reagere som en samlet kraft i form av NATO alliansen? Eller kan vi ikke regne med USA lengre nå?

Kan vi se enkelt land som Polen og Baltikum velge å opptre på egenhånd mot Russland? Jeg vil tro de vil føle seg særdeles truet om Russland får et større gjennombrudd.

Hvordan stiller Polen sitt militære seg mot Russlands i sin nåværende form?

 

 

Polen truer nå med å øke forsvarsbudsjettet sitt til 8% av BNP og bygge egne atomvåpen. Polakkene har vært smarte, og til forskjell fra oss andre, ikke valgt å putte alle eggene sine i én amerikansk kurv. Polen har historisk vært herjet av Russland og kommer ikke til å la det skje igjen. Om USA ikke stiller seg bak Europa dersom Trump blir president igjen, så vil Polen ta den rollen selv om nødvendig. Og dersom Storbritannia, Frankrike og Tyskland lar Polen gjøre det, ja så har de også gjort EU til lite mer enn en frihandelsallianse, satt EU tilbake 30 år, og maktsentrum i Europa vil flytte seg i betydelig grad fra vest mot øst. Og da kan EU bare glemme sine egne prosjekter. EU og Europa kan bli stilt overfor en test der man ser hvor mye politisk vilje som gjenstår i folkesjela til Vest-Europeere. I begynnelsen av krigen så det lovende ut. Alle støtter fremdeles Ukraina. Men de er tilsynelatende ikke villige til å ofre særlig mer enn noen få promille av BNP.

Jeg har i lengre tid argumentert for at også Norge og Norden bør nærme seg Baltikum og Polen. Vi er et land som grenser Russland. Vi bør bygge en bulwark fra Kirkenes til Helsinki, og fra Estland til Polen til Ukraina.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Tror vi på dette? Jeg tror det er en bløff fra Macron og Vesten. Men jeg ser positivt på at noen i Vesten nå faktisk kommer med noe kreativt og direkte truer Russland med vold. Russland har alt for lenge fått lov til å styre narrativet og rammene rundt konflikten og hva som skal regnes som eskalering osv. Putin sier dessuten at 1) Ukraina ikke er en krig og at 2) Russland allerede er i krig med NATO.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

https://www.france24.com/en/europe/20240225-zelensky-says-ukraine-s-counteroffensive-plans-leaked-to-russia

Zelensky says Ukraine’s counteroffensive plans leaked to Russia

Ukrainian President Volodymyr Zelensky suggested on Sunday that plans for Kyiv’s long-awaited counteroffensive last year had been leaked to Russia ahead of time.

 


Dette tror jeg heller ikke noe på. Det virker som om Zelensky er litt ute å kjøre om dagen. For det første lot det ikke til å være noen reell plan for en motoffensiv. Zelensky tvang Zaluzhny til å angripe langs halve fronten - og hvem som helst kunne jo se det komme. For det andre var det bare et knippe personer som visste om de konkrete planene og de er alle garantert lojale. Dette virker som en temmelig dårlig unskyldning for hvordan ting gikk fiel. Jeg tviler ikke på at Zelensky er veldig sliten. Men jeg er redd han begynner å gjøre feil nå.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...