Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
6 minutes ago, Jalla21 said:

Oljefondet økte sine verdier med over 3300 milliarder kroner i fjor. Det er vanvittig mye penger.

Hva om vi tar 1000 milliarder av dette, og gir i en norsk "Marshallhjelp" til Ukraina som de kan bruke både til å kjøpe våpen, men også til humanitære saker. Ettersom Norge kan stå for en svært liten andel av det Ukraina trenger så vil dette i liten grad være inflasjonsdrivende i Norge. Sett i gang Støre, og gjør for engangs skyld noe fornuftig!



Og dette inkluderer ikke noe særlig olje og gass- inntekter (bare 711 milliarder).

Olje og gass tjente vi også 2-3000 milliarder på ifjor.

Norge tjente potensielt altså noe slikt som 5000 milliarder kroner i 2023 på olje og olje- fondet.

Disse pengene har vi ikke noe håp om å bruke innenlands på nær sikt.

Vi burde kjøpe noen hangarskip til Ukraina ;)

Neia. Men vi kunne teoretisk kjøpe all verdens militær hjelp til Ukraina dersom Trump og USA skulle trekke seg.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 7
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 minutt siden):



Og dette inkluderer ikke olje og gass- inntekter. Dette er bare fondet!

Norge tjente altså noe slikt som 6000 milliarder kroner i 2023 på olje og olje- fondet.

Disse pengene har vi ikke noe håp om å bruke innenlands på nær sikt.

Vi burde kjøpe noen hangarskip til Ukraina ;)

Neia. Men vi kunne teoretisk kjøpe all verdens militær hjelp til Ukraina dersom Trump og USA skulle trekke seg.

Ja det kunne vi, i alle fall i teorien. Vi kunne slengt på et par hangarskip og kryssere til oss selv også, samt en haug klasebomber og en tipp topp hær. I teorien.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
bojangles skrev (På 29.1.2024 den 9:05 AM):

Nå settes det hardt mot hardt fra EU og mot Ungarns Orban. Ikke bare vil Ungarn tape stemmeretten i EU de vil også kjøre sanksjoner slik at Ungarn rammes økonomisk. 

 

Nytter ikke med bare trusler. Nazisvinet gir seg ikke. På tide med handling for en gangs skyld.

 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Sitat

Ukrainas president Zelenskyj slår tilbake mot Putin og vil kjempe for rettighetene til ukrainere bosatt i Russland.
Han presenterer et dekret for landets nasjonale sikkerhetsråd angående etniske ukrainere i områder av Russland der de historisk har bodd.
Zelenskyj ønsker en handlingsplan for å bevare ukrainsk identitet for dem som bor i disse områdene.
Dette skjer som svar på Russlands benektelse av Ukrainas rett til å eksistere, og er en viktig del av krigen om narrativet.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/2Brypq/zelenskyj-slaar-tilbake-mot-putin-vil-kjempe-for-rettighetene-til-ukrainere-i-russland

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Markiii skrev (1 time siden):

Nytter ikke med bare trusler. Nazisvinet gir seg ikke. På tide med handling for en gangs skyld.

 

Skjebnetimen er i morgenen den 1. februar. 

Hvis han fremdeles nekter,  EU straffe ham og det ungarske landet, og NATO må følge det opp med bekymringsmøter omkring Orbans troverdighet som en alliansepartner. Det som er direkte sjokkerende, er hvorfor ingen i Ungarn med unntak av opposisjonen har prøvd å få Orban til å ta til vettet, fordi nå driver han et meget farlig spill. For nå forstår EU at det ikke bare er om Ukraina og EU-penger ment for Ungarn, ettersom Orban avslørt at han aktet å drive utpressing for å sabotere unionen til fordel for hans egne ambisjoner. 

Og dette setter ikke den ungarske forretningsstanden og økonomien pris på; de frykter nå oppriktig at Orban er i ferd med å ødelegge alt for dem. Den ungarske florinten er på vei nedover i møte med EU i en tid hvor de fleste valutaene har mer eller mindre stabilisert seg fordi resesjonsfrykten har minsket. Orbans støttefolk må da fatte at de kan ikke fortsette fordi det vil skade dem sterkt. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Orbán er kanskje litt i samme båt som Erdogán, dvs. at han har bare SÅ mye å gå på før embedsverket griper inn. I Erdogáns tilfelle er det gjerne generalene som vil ta grep om Tyrkia står i fare for å havne på utsiden av NATO. Tyrkia har jo en slags tradisjon for slike militære intervensjoner innenriks. Ungarn har relativt kort liv som moderne, demokratisk stat så der er det mer usikkert hvem eller hva det er som vil foreta seg noe.

Men om Orbán mister stemmeretten i EU og samtidig settes på gangen i NATO gjetter jeg på at parlamentet vil ta noen grep. Han har for så vidt hatt mange med seg i det han har gjort frem til nå, men det er ofte slik at mange er med fordi de er opportunister, og ikke fordi de er overbeviste tilhengere av hele den politiske linjen.

Det blir en spennende vår i Ungarn.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det ser ut at Ukraina har fått et "Joffre-problem". 

The feud between Ukraine’s president and army chief boils over (economist.com)

Joffre var den franske øverstkommanderende i 1914-1916 under den første verdenskrigen som hylles som en nasjonalhelt på grunn av hans kaldblodighet i et kritisk tidspunkt da den franske hæren snudd og gikk til motangrep, vant det første Marneslaget og stabiliserte fronten. Men så begynte skyttergravskrigen, og da hadde politikerne gitt Joffre så utvidede fullmakter og så mye frihet, at han straks innført et militærdiktatur i de berørte deler av landet og begynte med å sløse bort soldater i ustanselige bølger av mislykkede angrep. I 1916 hadde utbruddet av Verdunslaget kommet som et sjokk på den politiske ledelsen, som hadde begynte med å innse at Joffres strategi var blitt svært kostbart - og etter hvert som stridighetene fortsatt, begynte en trøtthet å spre seg blant politikerne og endog militære. Joffre var ikke ansett som den rette mannen for å vinne krigen. I slutten ble Joffre forfremmet til en skrivebordsjobb slik at andre kunne overta, Nivelle og senere Petain. 

Zaluzhnj på en måte er Ukrainas Joffre, han vant viktige seirer under forsvaret av Kyiv og ledet den første suksessrike motoffensiven som tvunget russerne til å slå retrett ut av Nord-Ukraina, og blir derfor populært for det ukrainske folket og soldatene i den ukrainske hæren. Zaluzhnj vist seg å være en åpensinnet offiser som i tillegg var en forkjemper for NATO-standard for det ukrainske militæret, og trolig var det akkurat dette fremfor de militære bragdene og ferdighetene som fikk Zelenskyj til å forfremme ham. 

Khersonoffensiven gikk ganske drøyt med uerstattelige tap mens kampene om Severodonetsk-fremspringet var preget av stor bitterhet hos de ukrainske soldatene som var tvunget til å slåss nærmest uten stans mot bedre utstyrte styrker med morderisk overveldende ildkraft - aldri før eller siden var disse så sterkt desimert under krigen. Lysglimtet kom med Kharkivoffensiven som var mesterlig, selv om dette i virkeligheten hvilt på de NATO-trente underoffiserene og offiserer med lang treningstid på seg fra før invasjonen. Men så begynte det å kjøre seg fast. Det er nå kjent at Zelenskyj og Zaluznyj hadde ønsket å lansere en offensiv i Søndre Donbass, men dette var vetoet av amerikanerne som vil heller vente til det neste året. Dette setter de to mennene inn i en konflikt fordi de begynte etter hvert å bli uenig omkring den vestlige støtten og målsetninger. 

Bristepunktet kom trolig i juli 2023. Da hadde den store motoffensiven strandert; og i november innrømte Zaluznyj at han hadde tatt feil, hans strategi var å blø russerne og tvinge fram innrømmelser - men selv han hadde ikke regnet med at det russiske folket var villig til å dø, og at Putin er helt besatt av å gjøre enhver for å vinne. I de siste tre måneder kom de to mennene inn i en skadelig feide, ikke minst fordi Zelenskyj som en hardliner har blitt ganske betenkelig, i likhet med politikerne i Paris i 1916 tok han en kikk på statistikk over krigstap og deretter sammenligne med resultatene, samtidig som det kom mindre og mindre støtte fra USA. Zaluznyj på hans side kan ha blitt nølende, det politiske presset er sterk - samtidig som han sliter med å presentere noe håndfast. Krynky-operasjonen som er blitt svært kostbart, så ut til å være foretatt i desperasjon. 

Zelenskyj vil forfremme Zaluznyj til en skrivebordplass akkurat som med Joffre, men da hadde generalen skapt en lojal gruppe som er villig til å støtte ham i møte med presidenten, som sliter med å finne egnede erstatninger fordi disse som foretrakk hans hardhet som Syrskyi (som kommanderte Kharkivoffensiven, men blitt upopulært under Bakhmutslaget) er ikke populært i sammenligning med seierherren fra Kyiv. En av disse som støtter Zaluznyj, var Boryslav Bereza som den 29. januar satt ut en rykte om at Zelenskyj vil sparke Zaluznyj fra hans post som øverstkommanderende og at Budanov er tenkt som en erstatning. Dette fulgt til opprør som ble stanset så snart presidentens kontor kunngjort at dette ikke er aktuelt - for tiden. Men det frustrere presidenten. 

Zelenskyj og Zaluznyj er i stand til å samarbeide, men det er klart at de har problemer fordi den sistnevnte hadde ikke presentert mye som håpt, og hadde dessuten skapt irritasjon med andre generaler, spesielt Syrskyi som hadde merket at mye av kritikken mot ham var malplassert når det var Zaluznyj som hadde eneansvaret. 

Dette er en klassisk politiker vers general-konflikt. Vi ser det i alle kriger hvor meget mye er på spill. 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
JK22 skrev (5 timer siden):

Zaluzhnj på en måte er Ukrainas Joffre, han vant viktige seirer under forsvaret av Kyiv og ledet den første suksessrike motoffensiven som tvunget russerne til å slå retrett ut av Nord-Ukraina, og blir derfor populært for det ukrainske folket og soldatene i den ukrainske hæren. Zaluzhnj vist seg å være en åpensinnet offiser som i tillegg var en forkjemper for NATO-standard for det ukrainske militæret, og trolig var det akkurat dette fremfor de militære bragdene og ferdighetene som fikk Zelenskyj til å forfremme ham.

Jeg skjønner ikke hva man skal tjene på å bytte ut Zaluzhny midt i krigen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...