Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
11 hours ago, torbjornen said:

 

Er desse flyktningane berre datafolk, eller er dette folk som er vant til å jobbe på fabrikk?

Kunne ein setje flyktningane i arbeid f.eks. med å produsere ammunisjon til Ukraina?

Det er alt mulig, mange som feks jobbet på Azovstal med yrker vi ikke har i Norge lenger.
Så hvis vi vil bygge opp igjen industri så har vi muligheten nå, men mesteparten av dette er automatisert i Norge.
 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):



Kanskje denne.

 

 

Det ryktes også om at et Su-34 fly skal ha blitt skutt ned over Luhansk i Øst-Ukraina, som ukrainerne selv har erklært i motsetning til ryktene om Su-24 flyet som muligens kan ha krasjet ved Slangeøya av seg selv. Hvis det er hold i Su-34 ryktene, kan det tredje Patriot-batteriet ha dratt til Nordøstfronten hvor situasjonen er kritisk, for å lansere overraskelsesangrep på angripende bombefly. Dette batteriet som tar fordel av samarbeidet med S-300 radar, er blitt en skikkelig torn i siden på russerne som nå har mistet mange fly deriblant det gåtefulle Il-76 flyet som er 50-50 benyttet som fangetransport. Og ettersom dette batteriet opprinnelig er tysk, mener det at europeiske Patriot-missiler er tilgjengelig for ukrainerne. 

Da ukrainerne kunngjort at de hadde "bare" skutt ned 15 av 35 dronefly, var det i overflaten en dårlig nyhet; men så kom det fram at knapt et mål utover de sivile byområdene som hyppige angripes og vanskelig kunne beskyttes, hadde blitt truffet - med EW utstyr har man vært i stand til å "skru ned" disse Shahed-droner som bare falt ut av himmelen, slik at flere dusin intakte eksempler har blitt sanket inn i januar 2024. Men dessverre kunne ikke disse EW fungere godt i bystrøk som er elektromagnetisk "forurenset". Samme effekt på kryssermissiler. Russerne som forsto dette, hadde dermed konsentrert seg om frontlinjene og de bakre ledd i Øst-Ukraina, men det er som vann på gåsa. 

Russerne oppførte seg irrasjonelt på feltet; de prøver å presse på i Nordøstfronten hvor klasevåpen nå settes inn som mottiltak, og i Avdijivka hvor ukrainerne er nødt til å ødelegge underjordiske infrastruktur, der var disse angrepene rasjonalt - men annetsteds i Søndre Donbass-fronten, Donetskfronten og Nordøstfronten angrep disse på ubetydelige og meningsløse posisjoner bare for å ta territorier uten å bry seg om at dette settes deres fronttroppene i stor risiko i bytte mot lite. Selv der man kunne bare sitte og slappe av i møte med ukrainerne. 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
2 hours ago, Dragavon said:

At det står dårlig til med Russland er noe vi alle vet, store tap hver bidige dag, men når de må lete frem 60 år gamle våpensystemer beregnet mot ubåter, må de være langt mere desperate enn jeg i min villeste fantasi hadde kunnet forutse. Tror kollapsen er nærmere enn jeg hadde trodd.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Det ryktes også om at et Su-34 fly skal ha blitt skutt ned over Luhansk i Øst-Ukraina, som ukrainerne selv har erklært i motsetning til ryktene om Su-24 flyet som muligens kan ha krasjet ved Slangeøya av seg selv.....

Confirmed:
https://twitter.com/DefenceU/status/1752252815345430667
 

Sitat

@GeneralStaffUA
 confirmed that Ukrainian defenders shot down a Su-34 fighter-bomber. 

 

  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (21 timer siden):

Når droner tas ned med elektronisk krigføring, hva skjer egentlig da? Hva gjør de små EW-boksene som nå tas i bruk på kjøretøy? Handler alt om jamming?

I stor grad, ja. Droner er fjernstyrte, dermed vil jamming gjøre det umulig å styre dronen. I korte trekk handler det om å sende ut signaler i samme frekvensområde som "overdøver" signalene som dronen skal 

Svært kraftig elektromagnetisk stråling vil kunne forstyrre eller ødelegge elektronikken inni en drone. Spesielt de som er produsert av hyllekomponenter og med lite eller ingen skjerming. Men styrken på strålingen avtar kvadratisk i forhold til økning av distansen til senderen. Med andre ord vil styrken være 1/4 om du dobler avstanden. I praksis må man befinne seg svært nær en kraftig sender for at dette skal inntreffe. Det er ikke noe du får montert på et en bil f.eks.

Så jeg vedder på at det er det første som inntreffer: At "ekte" signaler blir overdøvet av jamming. Da trenger bare de falske signalene å være sterkere enn de ekte. 

Disclaimer: Dette er en forenklet forklaring. Men jeg står for at det er dette som prinsipielt skjer. Avanserte EW-systemer kan gjøre mer enn å bare sende ut støy. Det kan brukes til å lage falske radarekko, overta samband (tenk: høre barneskrik på taktisk samband) eller forfalske GPS-signaler slik at posisjoner blir feil m.m.

Endret av Nedward
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Det er gjerne ikke helt utenkelig at slike "premature utløsninger" av bomber som nevnt i innlegget over her kan skyldes at flygerne lar seg stresse av at de får varsel om at fiendtlig radar har detektert de, eller kanskje til og med låst signalet på flyet slik at de oppfatter det som et varsel om innkommende SAM.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (9 timer siden):

https://www.transparency.org/en/cpi/2023

Corruption Perceptions Index 2023


https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/Kn0OQe/slik-er-korrupsjonen-i-norge

"Blant lyspunktene finner man Ukraina. I 2012 lå landet på 26 poeng og var nær bunnen av indeksen. I 2023 ender man på 36 poeng. Korrupsjon er med andre ord fortsatt et enormt problem i Ukraina, men tross at landet er i krig, og delvis okkupert, fortsetter framgangen."

 

Ukraina går opp 3 poeng og rangeres som 104 av 180 land i korrupsjon, som snart nærmer seg det globale snittet.
Russland faller 2 poeng og ligger på 141' plass.

Ungarn ligg uendra på 76. plass saman med Bahrain, Kina, Cuba, Moldova, Nord-Makedonia og Trinidad og Tobago. Kalkunlandet ligg på 115. plass.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (22 timer siden):

Akkurat dette kan jo fort bli alvor også.

Jeg tror egentlig ikke det, med mindre det går gale veien for Ukriana og disse landene kjører en sanksjonert ikkefientlig invasjon av områder av Ukriana og således gjør dem utilgjengelig for Russland...

Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (4 minutter siden):

Jeg tror egentlig ikke det, med mindre det går gale veien for Ukriana og disse landene kjører en sanksjonert ikkefientlig invasjon av områder av Ukriana og således gjør dem utilgjengelig for Russland...

Med Trump og Orban, samt manglande opprusting kan mykje skje.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Orbán: Brussels blackmails EU members if they diverge on war, migration, gender - The Budapest Times

Alt tyder på at Orban vil bli straffet den 1. februar. Under et intervju med den franske avisen Le Monde var han trassig og kaller EU for "imperialistisk Brussel" og mener bestemt at EU-pakken burde ventes til etter EU-valget, noe som de andre ikke ønsker. Han likestiller EU-pakken på 50 milliarder euro som Ukraina nå desperat trenger; med en krigshandling og hadde i forveien gjort det klart at han vil sabotere all krigersk aktivitet fra EUs side, et salgsargument under valget i 2022 som han vant med 54,52 % av stemmene. Samtidig sender han blandede signaler, akkurat som under opptrappingen mot det viktige EU-toppmøtet i desember som i øyne på EU-ledelsen ble en av de verste fadesene da Orban brøt hans løfter rett i ansiktet på komiteen som hadde gått med på å gi EU-penger i forveien.

I ettertiden vist det seg at Orban vil ikke ha pengene, han vil tvinge til seg innflytelse. Det var hans motiv da han inviterte Sveriges statsminister til et møte, men dette kanselleres så snart svenskene realisert at Orban vil ha omfattende politiske innrømmelser omkring NATO. Og dette satt EU-ledelsen i harnisk, slik at de truer med å straffe Ungarn. Da dette lekkes ut, gikk flere ut og nektet for det, men da var det blitt klart for alle at tålmodigheten med Orban har blitt oppbrukt, slik at man ikke lenge er gitt noe utvei. Ingenting, selv ved å gi etter, har virket - istedenfor ser de hvordan han prøver å stjele til seg makt og innflytelse ved å drive med utpressing. Dette kunne ikke aksepteres, for det vil være til stor skade for dem om de bare la være. 

De ser nå at Orban vil tvinge ungarsk suverenitetshevdering over EUs beslutningsmakt - dette kan ikke aksepteres under enhver omstendighet av respekt for fellesunionens eksistensberettigelse. 

Det er blitt åpenbart for alle at Orban er blitt rablende gal som ikke er interessant på å støtte Putin, men på å undertvinge seg alle andre egne makt gjennom EU, han har prøvd å skaffe seg innflytelse og deretter makt i nabolandene Slovakia, Romania og Ungarn og hadde for et halvt år siden tatt initiativet til en ungarsk organisasjon som vil "verne ungarernes rettigheter" i andre land selv om dette er en krigserklæring. Spesielt mot Romania og Ukraina. Han oppfører seg meget lik disse storserbiske terroristene fra 1989-1991, med Milosevic i spissen som en fascistnasjonalist. 

Det klokeste er å instruere det ungarske parlamentet hvor Orban kontrollere 135 av 199 seter, at Ungarns medlemskap i EU og NATO kan bli kansellert og at de økonomiske og politiske forholdene mellom Ungarn og resten av Europa vil forverres. I verste fall kan Ungarn oppfattes som et fiendeland i øyne på rumenerne som ikke har sittet på latsiden, det er ikke bare mot Russland deres opprustning er ment for. 

Endret av JK22
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

Orbán: Brussels blackmails EU members if they diverge on war, migration, gender - The Budapest Times

Alt tyder på at Orban vil bli straffet den 1. februar. Under et intervju med den franske avisen Le Monde var han trassig og kaller EU for "imperialistisk Brussel" og mener bestemt at EU-pakken burde ventes til etter EU-valget, noe som de andre ikke ønsker. Han likestiller EU-pakken på 50 milliarder euro som Ukraina nå desperat trenger; med en krigshandling og hadde i forveien gjort det klart at han vil sabotere all krigersk aktivitet fra EUs side, et salgsargument under valget i 2022 som han vant med 54,52 % av stemmene. Samtidig sender han blandede signaler, akkurat som under opptrappingen mot det viktige EU-toppmøtet i desember som i øyne på EU-ledelsen ble en av de verste fadesene da Orban brøt hans løfter rett i ansiktet på komiteen som hadde gått med på å gi EU-penger i forveien.

I ettertiden vist det seg at Orban vil ikke ha pengene, han vil tvinge til seg innflytelse. Det var hans motiv da han inviterte Sveriges statsminister til et møte, men dette kanselleres så snart svenskene realisert at Orban vil ha omfattende politiske innrømmelser omkring NATO. Og dette satt EU-ledelsen i harnisk, slik at de truer med å straffe Ungarn. Da dette lekkes ut, gikk flere ut og nektet for det, men da var det blitt klart for alle at tålmodigheten med Orban har blitt oppbrukt, slik at man ikke lenge er gitt noe utvei. Ingenting, selv ved å gi etter, har virket - istedenfor ser de hvordan han prøver å stjele til seg makt og innflytelse ved å drive med utpressing. Dette kunne ikke aksepteres, for det vil være til stor skade for dem om de bare la være. 

De ser nå at Orban vil tvinge ungarsk suverenitetshevdering over EUs beslutningsmakt - dette kan ikke aksepteres under enhver omstendighet av respekt for fellesunionens eksistensberettigelse. 

Det er blitt åpenbart for alle at Orban er blitt rablende gal som ikke er interessant på å støtte Putin, men på å undertvinge seg alle andre egne makt gjennom EU, han har prøvd å skaffe seg innflytelse og deretter makt i nabolandene Slovakia, Romania og Ungarn og hadde for et halvt år siden tatt initiativet til en ungarsk organisasjon som vil "verne ungarernes rettigheter" i andre land selv om dette er en krigserklæring. Spesielt mot Romania og Ukraina. Han oppfører seg meget lik disse storserbiske terroristene fra 1989-1991, med Milosevic i spissen som en fascistnasjonalist. 

Det klokeste er å instruere det ungarske parlamentet hvor Orban kontrollere 135 av 199 seter, at Ungarns medlemskap i EU og NATO kan bli kansellert og at de økonomiske og politiske forholdene mellom Ungarn og resten av Europa vil forverres. I verste fall kan Ungarn oppfattes som et fiendeland i øyne på rumenerne som ikke har sittet på latsiden, det er ikke bare mot Russland deres opprustning er ment for. 

Dette er jo trolig det beste og eneste valget, men jeg legger merke til at man igjen går for "sanksjonsmetoden".

Har ikke noe bedre alternativ, jeg bare tror at Orban og Ungarn ikke blir mindre standhaftige av den grunn.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (På 28.1.2024 den 10:08 PM):

https://www.dagbladet.no/nyheter/urovekkende-tall-varer-12-timer/80871561

Dagbladet varter opp med enda en idiotoverskrift. De sier 12.5 mrd ikke er nok til mer artillerigranater enn til en halv dags forbruk. En person som ikke leser hele teksten vil jo da tenke at det er snakk om en halv dags krigføring i Ukraina og at hele krigen er helt håpløs siden man ville trenge billioner bare for å ha nok artillerigranater.

Det dagbladet ikke skriver før et stykke nede i teksten er at de snakker om en halv dags forbruk i en tenkt WW3 der vi av en eller annen grunn har bestemt oss for å kjempe som i WW1, eller i alle fall den europeiske delen av et slikt scenario.

For alle som bare leser overskrifter og ikke setter seg inn i detaljene høres jo dette helt deprimerende ut. Jeg skulle ønske vestlige medier ikke var så ivrige på å gjøre propagandajobben for russerne. For 12.5 mrd er ikke nok, men vi kan ikke overdrive størrelsen på den jobben som må gjøres. Eller blir vi bare sittende på rumpa og lese dårlige nyheter.

Man kan ikke lese Dagbladet.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...