Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Svein M skrev (3 minutter siden):

 


Det virker ikke troverdig at en bruker klasevåpen her. Det jeg tror skjedde var at Ukraina traff et våpenlager og at våpen der gikk av og traff universitetet.

Dersom det universitetet i det heile tatt er truffet/skadet. Vi har jo sett før at russerene ofte lyger om slike ting.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Svein M skrev (1 time siden):

Det har vært en meget intensiv natt med 27 Shahed dronefly og 39 kryssermissiler samt 3 Kinzhal missiler som var rettet mot sentrale Ukraina, men bare 10 kryssermissiler kom gjennom (det er i samsvar med antall eksplosjoner som registres), mesteparten i den andre bølgen hvor luftvernsforsvaret på forveien hadde blitt svekket. Likevel, nedskytningene var hendt langt fra Kyiv og effektiviteten så ut til å ha vært med vestligutviklede SAM som IRIS og NASAMS. Og etter sist nytt er det kommet påstander om at Kinzhal missilene som var sendt mot flybasen i Khmelnitsky-regionen hvor Storm Shadow-armerte Su-24 holdt til, skal ha blitt skutt ned. Muligens var den andre Patriot-batteriet overført dit, det er så langt bare to batterier med radarsystem i Ukraina. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Dragavon skrev (4 minutter siden):

Dersom det universitetet i det heile tatt er truffet/skadet. Vi har jo sett før at russerene ofte lyger om slike ting.

Det er bare en bygning som var truffet og satt i brann. "Klasevåpenbruk" kan skyldes nærbilder av et skilt med mistenkte splintskader uten at man ser mye annetsteds. Ut fra hvordan det brant godt, var det helt sikkert massevis av brennbare materiell som hadde blitt lagret der i årenes løp siden 2014, da en ukrainsk granat traff denne. Det hevdes det var brukt "bare" fire granater. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
JK22 skrev (28 minutter siden):

Problemet er at sterke panafrikanske innflytelse hindrer inngrep, det nigerianske senatet har vetoet presidentens ønsker om en militærsintervensjon fordi de mente det vil være å gjøre Frankrikes jobb og at man burde heller få til en diplomatisk løsning, ignorere anstrengelsene av ECOWAS som flere ganger sendt forhandlere til Niamey uten resultat - ved en anledning var mektige vestafrikanske representanter kraftig ydmyket. De ignorerer faren med å la den russiske innflytelsen fortsetter under en tro om at Vesten er noe man burde holde seg unna, og deretter ikke er villig til å forstå faren med at Vest-Afrika destabiliseres. Man ser mye av det samme med panafrikanske tilhengerne over hele Afrika, de har blitt antivestlig, impulsiv og kortsiktig med katastrofale resultater som med ANC i Sør-Afrika, de var kommet til å tro de kan spille ut Vesten med Russland og Kina. Men de enser ikke eventuelle konsekvenser. 

Mens Biden hindres av Blinken og Sullivan fra å forstå situasjonens alvor med en "la det skure"-innstilling som med Afghanistan og Ukraina før invasjonen, sitter Macron og gruble på om han skulle gripe inn og fjerne kuppmakerne, men han i første omgang satser på ECOWAS, som nå kan ha blitt vingeklippet av de panafrikanske kreftene i Nigeria. Det var forstående at de militære i Mali som hadde vist seg meget notorisk upålitelig skulle ende opp med å bli forlatt, men kuppet i Burkina Faso var en tabbe, det skulle ha blitt slått ned med en gang.

Islamistene er på stø marsj i Mali og Burkina Faso hvor de militære viser seg å være komplette idioter. For akkurat i denne uken trakk de siste MINUSMA soldater seg ut av Mali, disses FN-oppdrag ble avsluttet i juli 2023 fordi juntaen ønsker dem ut og Russland støtter dem. Dette fulgt til at maliske soldater som har mistet tilliten blant landsbygdefolkene, utsettes for mer aggressivitet av islamister som nå daglige drepe soldater og sivilister. Juntaen er, merkelig nok, populært, og kan sammenlignes med det som hendt i Kambodsja i 1970-75 da Lon Nol var "populært" som en redningsmann av folk som mer og mer levde i utrygghet. MINUSMA formelt avsluttes i desember 2023, men allerede nå er de kampdyktige enhetene fra ECOWAS trukket ut, så bare sikringstropper og garnisontropper er tilbake. 

Uniformkledde menn er Afrikas sanne svøpe, og det har de vært helt siden 1950-tallet da de første koloniene ble selvstendig. Macron hadde ignorerte at det var et kuppforsøk i Niger i 2021, og at militæret der har seriøse problemer med å følge ordrer av franskmenn og amerikanerne om hvordan å behandle sivilister, soldatene der er dypt beryktet for å være meget voldelig mot sivilistene i flere tiår. Da det kom advarsler, fordi den valgte presidenten vant med knapp flertall og dermed oppfattes å være sårbar, hadde Macron ignorerte disse til det var for sent. Fordi det vil være "kolonisalisme" å gripe inn under anklager fra panafrikanerne i Afrika og liberalistene i Vesten. Macron sliter meget sterkt med å takle de to nevnte gruppene, samtidig som konservative krefter i Frankrike bare bli mer og mer surere, Hollandes forræderi i Sentral-Afrika har aldri blitt glemt. 

Hvis Afrika skal unngå flere kupp, må kanskje alle afrikanske militærvesener nedlegges. I mellomtiden åpner de for at meget farlige krefter som islamister og folkemordister kan vinne på disses stupiditet.  

Ja, jeg er på ingen måte overbevist om at ECOWAS gjør noe av betydning, på grunn av noen av de tingene du påpeker.

Men, på en annen side så var også Nigerias president veldig klar på at de ville støtte den avsatte presidenten, med makt om nødvendig. Kanskje fordi Nigeria grenser med Niger og han ser en nødvendighet av å snu eller stoppe utviklingen.

Det kom også fram fra anonyme vestlige kilder at møtet mellom forsvarsministerene i "medlemslandene" viste en klar innstilling på bruk av makt om nødvendig.

Men, veien fra ord til handling kan bli lang, det er interne stridigheter i Nigeria og de andre landene, og det er lite til ingen mulighet for reell samkjøring av de aktuelle landenes militære styrker, og tilliten mellom landene som holder sammen mot kuppet er også skjør.

Vesten må finne en måte å støtte demokratiske Afrikanske nasjoner på, men det er åpenbart lettere for Russland å korruptere diktatorer med militær makt som ikke må ta hensyn til befolkningen i noen land. Å bevæpne noen for å styre med makt er lettere enn å støtte et demokrati som skal bekjempe dette. 

Endret av Serpentbane
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Ein stor del av problemene i Afrika kjem av at grensene mellom landene ikkje er naturlege grenser, men berre streker på eit kart som kolonimaktene blei einige seg imellom utan å ta hensyn til kor stammar og folkegrupper høyrde heime.

Afrikanarane identifiserer seg ut ifrå stamme, ikkje frå land.

Og russarane støttar desverre ofte dei som oppfører seg slik i sitt land som russarane oppfører seg sjølv i det dei definerer som sin interressesfære. Slik som i Ukraina.

Så russarane hjelper ofte dei som undertrykker andre folkegrupper med våpen og forsyninger eller tilogmed soldater ala Wagner. Uten å tenke på lidingane det påfører andre folkegrupper og stammar. Slike bagateller driter putler i.

Endret av Dragavon
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (1 minutt siden):

Ja, jeg er på ingen måte overbevist om at ECOWAS gjør noe av betydning, på grunn av noen av de tingene du påpeker.

Men, på en annen side så var også Nigerias president veldig klar på at de ville støtte den avsatte presidenten, med makt om nødvendig. Kanskje fordi Nigeria grenser med Niger og han ser en nødvendighet av å snu eller stoppe utviklingen.

Det kom også fram fra anonyme vestlige kilder at møtet mellom forsvarsministerene i "medlemslandene" viste en klar innstilling på bruk av makt om nødvendig.

Men, veien fra ord til handling kan bli lang, det er interne stridigheter i Nigeria og de andre landene, og det er lite til ingen mulighet for reell samkjøring av de aktuelle landenes militære styrker, og tilliten mellom landene som holder sammen mot kuppet er også skjør.

Nigeria har den sterkeste militærmakten i hele Vest-Afrika og kan lett feie til siden det svake militæret i Niger, fem seksdeler av Niger er ikke annet enn folketømte ørken og Niamey-regionen ligger meget tett på Nord-Nigerias kommunikasjoner slik at det tar ikke mange dager å bryte seg gjennom til hovedstaden. Ghana og Senegal har lengre hatt militær samarbeid med Nigeria gjennom en lang rekke ECOWAS-militærsoppdrag, sist MINUSMA i Mali slik at samkjøringsproblemer vil bli minimalt, så problemet derimot ligger på det politiske feltet. Ennå er mektige krefter smertelig klart over at kuppet i Niger, som hendt samtidig som MINUSMA trekkes ut av Mali som islamistene kan overta i den nære fremtiden, i realiteten setter ECOWAS`s fremtid i fare og sender Vest-Afrika ut i destabilisering.

De panafrikanske kreftene valgt å ignorere den islamistiske trusselen og trodd de kunne behandle kuppmakerne som før, men de innser sannsynlig ikke at dette ikke er opportunistiske militære man har å gjøre med, men populistinspirerte militære som har større ideologisk innhold enn før. Dette lot til å ha gått helt forbi de panafrikanske kreftene og opposisjonen i andre land som Tsjad. Russland spiller en veldig viktig rolle i dette, fordi de gir disse kuppmakerne motet de trenger for mer radikale handlinger enn det er normer for. Som ved å ydmyke ECOWAS-representanter på det groveste og spille ut folk mot hverandre gjennom retorikk og propaganda. For Frankrike som hadde satset meget mye goodwill, milliarder av dollar og deretter demonstrert meget gode resultater - i 2022 var islamisttrusselen i ferd med å bli holdt ned, og fram til juli var man i god hell, var kuppet ikke bare en katastrofe, men også ekstraordinært dumt.

For hvis de nigerske soldatene får ikke støtte og må kontrollere egne befolkning og settes i beredskap, vil islamistene få frie hender. Dette vet den nigerianske presidenten som er smertelig klart over faren Boko Haram representere i hans egne land. Flere senatorer mener de burde konsentrere seg om denne interne fienden, men de evnet ikke å fatte at hvis islamistene i Niger får landkjenning med Boko Haram, vil situasjonen forverre seg i Nigeria. Så kuppet i Niger er så idiotisk som det kunne være. Så meget at dette er i samme liga som Hitlers krigserklæring mot USA og Putins invasjon av Ukraina! 

Putin har lite å tilby afrikanerne, ja - men han kan gi dem frihet. Friheten til å bryte normer som var innført av tidlige kolonimakter som pluralisme, demokrati, menneskerettigheter og rasjonalitet. Vi ser dette i Sudan, Mali, Burkina Faso og andre hvor det bare gikk fra vondt verre til enda verre, i flere ECOWAS-land som Senegal har man fått problemer med oppviglerske opposisjonskrefter. Det er hvorfor den russiske innflytelsen må knuses. For Afrika vil bli et blodbad, russerne i Sentral-Afrika klarte ikke å bringe fred og velstand til folk der, som istedenfor opplever at de må lever i utrygghet med et undertrykkende regime, ukontrollerte militser og lovløse tilstander. Som Donbass. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Dette er virkeligheten. Det burde dessuten tilføyes en scene hvor mannen med barten ser på et våpenlager og oppdage hvor lite det egentlig er. Og hele verden ser det. Motoffensiven er ikke bare en katastrofal prosess for det ukrainske folket, den er også en sterk ydmykelse for vestmaktene for øyne på resten av verden. Zelenskyj startet en fredsprosess med ikke-Vesten hvor han synlig demonstrert at han ikke er blind for de globale realitetene i kontrast til amerikanerne og vesteuropeerne. "Alle" ser at Vesten ikke er en pålitelig alliansemakt og er farefullt svak militært sett når disses fordeler som flystyrker annulleres fra slagmarken. Trump og republikanernes destruktivitet i USA sammen med en nyliberalistisk-høyrekonservativ konflikt i EU/EØS har gjort at mange i ikke-Vesten mener å se ustabile tilstander. 

Mannen med barten er selve bildet på den inkompetente ledelsen i Vesten. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Just now, aklla said:

Blir ikke forundret om russland forsøker å bombe statuen..


Jeg har tenkt samme tanken. Men da må de nok ofre noen av sine bedre raketter på det, og selv da har de ikke all verdens treffsikkerhet. Moderen er nok også beskyttet av Patriot, slik at Russland ville potensielt "sløse" med raketter. Får vi håpe. Uansett ville Ukraina bare fikse den opp igjen, så det ville nok slå tilbake på russerne på flere måter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
8 hours ago, bojangles said:

Men hva gjør de frem til de kan benytte disse mekaniske pansrede minerydderne? Snakker vi manuell rydding meter for meter som eneste løsning? Er det noe de kan skyte opp fra feks artilleri som løser ut miner godt nok til å unngå manuell rydding?

Får de bestilt tid hos en ukrainsk bonde og traktoren hans, får de kanskje tauet hjem et par UR-77 - https://www.armyrecognition.com/ukraine_-_russia_conflict_war_2022/russian_army_using_ur-77_meteorite_mine_clearing_vehicles_to_destroy_buildings.html

  • Liker 2
Lenke til kommentar

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/moskva-hevder-aa-ha-stanset-ukrainsk-droneangrep.dYPpcaPYn

Moskva hevder å ha stanset ukrainsk droneangrep

  • Ordføreren i Moskva Sergej Sobjanin, skriver på Telegram at russiske styrker har stoppet en ukrainsk drone fra å nå Russlands hovedstad.
  • – I dag, rundt klokken 11, ble det forsøkt å bryte gjennom til Moskva med en drone. Den ble ødelagt ved innflyvning av luftvernstyrker, skriver han.
  • Det russiske nyhetsbyrået Tass meldte tidligere søndag at Vnukovo flyplass i Moskva utsatte flere flyvninger, uten videre begrunnelse.
  • Ukrainske myndigheter har ikke kommentert hendelsen.
  • Forrige uke gjennomførte Ukraina en rekke droneangrep mot hovedstaden.

 

Stadig fler droneangrep på russisk jord, både mot Moskva og mot Krim og andre steder i Svartehavet. Det virker som om ukrainerne kraftig har økt sin produksjon av droner. Ukrainerne produserer visstnok noe slikt som seks forskjellige flyvende droner. Samt disse båtene.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
1 minute ago, Thor. said:

Skal det være et hull under vannlinjen? Ja takk!

 



Foreløpig er det bare prototyper av disse TLK "loitering" undervannsdroner/torpedoer. Prototypen er også ganske beskjeden, men det er voldsomme planer for å forsøke oppskalering. Jeg vet dog ikke hvor realistiske de er. Men det snakkes om 50kg, 500kg og 5000kg, som skal ha rekkevidde på henholdsvis 100km, 1200km og 2000km og luske rundt i opptil flere måneder. Disse megaversjonene har jeg ikke så stor tro på. De ville være for store og klunkete, lette å oppdage, for ikke å nevne dyre å bygge i noe som helst antall. Det ville nok være bedre å ha mange små.

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 5.8.2023 den 10.55):


Da regner man bare med regulære russiske styrker. Ikke LPR og DPR som antagelig utgjør majoriteten av de døde. Heller ikke leiesoldater, PMC, fanger eller flere andre grupper. Disse 47.000 er regulære kontraktsoldater og mobiliserte. Det er ikke de som blir brukt som kanonfodder.

Hvordan vet du det? Jeg skjønner du er engasjert i denne konflikten, følelsesmessig også, og jeg stiller meg derfor spørrende til din kritiske sans og troverdighet til sannheten. Jeg ser ukrainske myndigheter blir ofte brukt ukritisk som en pålitelig kilde her inne - og når det gjelder tapstall er det ingen som kan si sikkert. Begge sider har interesse av å overdrive motstanderens tap og undervurdere egne. Det er helt elementært i alle kriger: Krigspropaganda. I stedet, siden aktive parter ikke er troverdige kilder, kan man forsøke å dedusere tapstall via andre veier, f.eks. gjennom spørreundersøkelser i befolkningen. Her er en ganske sjokkerende artikkel: https://kiis.com.ua/?lang=eng&cat=reports&id=1254&page=1

En spørreundersøkelse gjort i Ukraina av Kyiv international institute of sociology i perioden 26. mai til 5. juni viser at hele 78% av deltagerne sier de har en "nær venn eller familiemedlem som er drept eller skadet i krigen". Til sammenligning var det helt nede i 15% ved invasjonens start 24. feb. 22. Det forteller at sannheten er antagelig annerledes enn hva vi blir fortalt. 

I tillegg kan man se på hva slags skader soldater kommer med til sykehusene. Majoriteten er påført av artillerigranater eller miner, ytterst sjeldent er det andre ting som type skuddsår. I tillegg, ifølge J. Mearsheimer, har russerne fem, seks - noen ganger ti - ganger overtall i artilleri. Landbasert artillerikrig er nettopp Russlands styrke. Summa summarum, uten at man kan vite, påføres ukrainerne antagelig høye taptstall. De er også på offensiven i disse tider uten luftherredømme. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...