Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

nebrewfoz skrev (6 timer siden):

Fundamentalister er kjent for å skjære alle over én kam.

Ikkje når den russiskortodokse kyrkja i praksis er ein politisk organisasjon som er innretta for å spreie propaganda og fremje Putin sitt verdsbilete. Eg meiner å hugse å ha sett intervju med ukrainarar på tv i samband med at den ukrainske kyrkja braut med Moskva, og at presten som stod midt oppe i det kunne fortelje at det som hadde komme sentralt frå Moskva dei seinare områda hadde dreia seg mest om politikk i staden for religion. Det finst heilt sikkert mange både i maktapparatet, den russiske hæren osv. som hadde vore bra folk om det ikkje var for at dei støttar krig og eit fascistisk regime, men det har ikkje så mykje med poenget å gjere.

Endret av torbjornen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
56 minutes ago, torbjornen said:

Det er vel ikkje vanleg at containerskip går rundt på havet med ankera ute?

Kan nokon ha gjort ein fatal forgløymelse, som når ein kranbil med kranen oppe riv med seg ei bru? Eller er det gjort med vilje?

Er dette gjort med vilje er vel nærmest som en krigserklæring å regne? Ønsker Kina å utfordre NATO, er vi der nå? En plutselig verdenskrig fordi at putin lider store tap?

Lenke til kommentar
11 hours ago, Jarmo said:

Nei, vi er ikke der nå..

Vel det kommer vel helt an på om dette er gjort med overlegg? Da er det jo et angrep på et NATO land. Nå kan selvsagt finnene spille ned dette og unngå å si ting rett ut, men dersom dette faktisk er en villet handling fra Kina, da vet vi vel hvor kina står. Og da må det få konsekvenser. Jeg sier ikke artikkel 5, det er fullt mulig å straffe med sanksjoner. Kina må ikke glemme hvor de eksporterer alt de produserer. 

Vi bør ha lært nå hva som skjer om vi ikke reagerer når diktatorer begår aggressive handlinger mot andre nasjoner. Så om dette virkelig er noe Kina står bak må det reageres, og det må reageres kraftig nok til det virkelig svir for Kina. Enten sanksjoner, eller tollmur på kinesisk eksport til vesten. Det er mange måter å straffe Kina uten å tenke artikkel 5, men om vi velger å gjøre ingenting så vet vi hva som da skjer. Da vil ting eskalere. Hva blir det neste? En oljeplattform? Aksjoner mot drikkevannskilder? 

Endret av bojangles
  • Liker 3
Lenke til kommentar
bojangles skrev (4 minutter siden):

Vel det kommer vel helt an på om dette er gjort med overlegg? Da er det jo et angrep på et NATO land. Nå kan selvsagt finnene spille ned dette og unngå å si ting rett ut, men dersom dette faktisk er en villet handling da vet vi vel hvor kina står. Og da må det få konsekvenser. Jeg sier ikke artikkel 5, det er fullt mulig å straffe med sanksjoner. Kina må ikke glemme hvor de eksporterer alt de produserer. 

Kina lever mye av Vestens kapitalisme, målt i Dollar og Euro. Men, de er store overalt, relativt sett.

Lenke til kommentar

Det er eller har vært noe på gang mot Svartehavsflåten i Sevastopol. Som vanlig påstår Russland at det er avverget....

Russlands Svartehavsflåte kan ha blitt utsatt for angrep fra ukrainske sabotasjegrupper som opererer under vann. Det skrev den pro-russiske guvernøren Mikhail Razvozjajev på meldingstjenesten Telegram mandag.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2023/10/24/195957143/guvernor-melder-om-mulige-angrep-mot-russlands-svarthavsflate

  • Liker 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Putin's Growing Troop Casualties Forces Military Into Unprecedented Move
Russia has begun to recruit women for front-line roles in Ukraine for the first time amid the country's rising death toll in the war, according to an independent news outlet. The women are being recruited into the Borz (wolf) battalion of the Russian Defense Ministry-controlled Private Military Company (PMC) Redut as snipers and drone operators, Important Stories, an investigative Russian publication, reported on Tuesday
https://www.newsweek.com/putin-recruiting-women-military-army-ukraine-1837252

Battle of Avdiivka: Putin’s new offensive continues despite heavy Russian losses
https://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/battle-of-avdiivka-putins-new-offensive-continues-despite-heavy-russian-losses/

 

Lenke til kommentar

Russia presses counter-counteroffensive in northeast Ukraine
https://www.washingtonpost.com/world/2023/10/24/russia-ukraine-kharkiv-donetsk-northeast/

The Russians Sent Three Brigades Toward Avdiivka. Just Two Came Back
Four months after Ukrainian forces launched their long-anticipated counteroffensive in southern and eastern Ukraine, Russian forces tried to shift the war’s momentum back in their favor
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2023/10/23/the-russians-sent-three-brigades-toward-avdiivka-just-two-came-back/?sh=17e801236cf4

Lenke til kommentar

Høsteslaget om Avdiivka har overrasket observatører som ikke trodd russerne var kapabelt for større militæroperasjoner før vinterens ankomst.

Instead, they launched an army-level offensive operation against one of the most fortified and well-defended segments of the frontline, using forces I had mistakenly labeled as response reserves. The results have been roughly in line with what I had expected - shockingly high losses, with a documented count of at least 109 vehicles, each verified by satellite imagery. If you haven't had the chance to review this data, I strongly recommend doing so. By this time, the actual count is likely closer to 200 vehicles.

Opptil 200 panserkjøretøyer har blitt utslått, av dette opptil 110 permanente som ennå er sett på satellittbilder (som ikke kan oppdage små biter etter T-serien og BMP) - en panserbataljon har "bare" 30 stridsvogner som regel - dette er materiell for minst to russiske brigader, en brigade (før "regiment" i sovjettiden) består av fire til fem bataljoner med opptil 2,000 mann. Det ryktes på ukrainsk hold om et tap på 10,000 drepte og skadde siden 6. oktober, offisielt sagt å være på 5,000 til 6,000. Trolig var 400 panserkjøretøyer fra T-90 til den bepansrede lastevognen involvert i stridighetene, og enda mer skal det bli, for styrker har blitt hentet fra Søndre Donbass-fronten hvor ukrainerne har stoppet. 

Styrker fra minst seks brigader har blitt involvert, da er den russiske offensiven i armekorps-størrelse for første gang på meget lenge, da russerne på nesten ett år hadde bare brigade- og arme-størrelse i sine offensivene der man simpelt erstattet tapene på løpende bånd. Dette er styrker som tilsvarer to armeer, og styrker fra en tredje arme skal være underveis. Det som dessuten er overraskende, er at store deler av styrkene var hentet fra Søndre Donbass-fronten hvor den ukrainske motoffensiven har nærmest stanset opp. Dette overrasket ukrainerne. De hadde ikke ventet seg en militæroperasjon av denne størrelse med mer enn 20,000 til 30,000 menn - samtidig. Selv under Bakhmutslaget var ikke så mange russerne samlet i en "kort" tidsperiode.

Slike strategiske overraskelser skal ikke skje. Nok en gang klarte russerne å ta innsvingen på oss ved å demonstrere at de kan fremdeles lansere meget ubehagelige overraskelser. Terrikon-høydeområdet er tatt av russerne som nå prøver å utvide sitt territorium til nord for å flytte egne artilleri framover og dermed tvinge bort ukrainsk artilleri. 

Høstregnet hadde uteblitt så lenge, at løvfallet er i gang lenge før regnet begynte med å myke opp jorda - slik at fuktigheten nå stort sett er kortvarig regn og tåkevær. Det er november om en uke, og man har så langt ikke sett den beryktede Rasputitsa slå til i full styrke. 

I Søndre Donbass-fronten fortsetter stridighetene, men det er nå blitt ganske åpenbart at ukrainerne maktet ikke å bryte seg gjennom, til det er den russiske motstanden og offerviljen for sterk.

En Leo2A6 ble slått ut av en russisk FPV-drone som ødela ammunisjonslageret slik at stridsvognbesetningen som kan berge den, må returnere. Leo2 har all ammunisjon bak i kanontårnet hvor det er lukk på taket som skal slippe ut detonasjonskraften ved treff, så både besetningen og stridsvognen kan reddes. Den kan repareres uten større vansker. Men dessverre er det oppdaget at to Stryker AFV er også tatt ut - trolig også av FPV-droner. Russerne har lært, og nå har ukrainerne store problemer. 

Russerne tror nå at motoffensiven er stoppet, og at de kan holde stand med mindre styrker. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
On 24.10.2023 at 8:50 PM, Jarmo said:

Kina lever mye av Vestens kapitalisme, målt i Dollar og Euro. Men, de er store overalt, relativt sett.

Kina har allerede nok å tenke på i forhold til egen økonomi fremover. En boligboble som før eller siden sprekker. Flere og flere globale selskaper flytter produksjonen ut av Kina og til andre økonomier, det er ikke heldig for et land som har bygget sin økonomiske ryggrad for å være produsenter av alt det verden "trenger".

Det siste Kina trenger nå er at det går tregere med eksporten. Nedgang i eksporten vil føre til radikalt lavere inntekter, og nedgang i produksjonen vil forsterke effekten siden det da blir mindre skatteinngang med færre kinesere i jobb. Dersom det kommer tollmurer eller på annet vis innføres tiltak i vesten som bremser kinesisk eksport vil det rimelig raskt skape alvorlig trøbbel for kina. Brics landene kan ikke demme opp for vestens kjøpekraft. 

Dempes veksten i kinesisk økonomi vil vi temmelig raskt se at de bakenforliggende problemene i den kinesiske økonomien blir selvforsterkende. Om kinesere mister jobb og inntekt vil nok luften gå ut av boligboblen og blir det så store problemer at kanskje både bank og finans blir berørt og det vil påvirker Kinas evne til å fortsette truende adferd. Ikke like lett å være bølle og imperialist om pengesekken er tømt og inntektene har gått kraftig ned. 

Endret av bojangles
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

'They're running out of time': Ukraine's counteroffensive is gaining urgency as winter approaches
https://www.cnbc.com/amp/2023/10/25/ukraines-counteroffensive-worries-defense-analysts-ahead-of-winter.html

Russia has likely suffered up to 480,000 soldiers killed or wounded in the war against Ukraine, says UK Ministry of Defence
https://www.businessinsider.com/russian-has-likely-suffered-480k-casualties-in-ukraine-uk-intel-2023-10?amp

  • Liker 2
Lenke til kommentar
bojangles skrev (4 timer siden):

Kina har allerede nok å tenke på i forhold til egen økonomi fremover. En boligboble som før eller siden sprekker. Flere og flere globale selskaper flytter produksjonen ut av Kina og til andre økonomier, det er ikke heldig for et land som har bygget sin økonomiske ryggrad for å være produsenter av alt det verden "trenger".

Det siste Kina trenger nå er at det går tregere med eksporten. Nedgang i eksporten vil føre til radikalt lavere inntekter, og nedgang i produksjonen vil forsterke effekten siden det da blir mindre skatteinngang med færre kinesere i jobb. Dersom det kommer tollmurer eller på annet vis innføres tiltak i vesten som bremser kinesisk eksport vil det rimelig raskt skape alvorlig trøbbel for kina. Brics landene kan ikke demme opp for vestens kjøpekraft. 

Absolutt. 

Samtidig; mange tiår med utflagging til lavkostland, har gjort Vesten helt avhengig av nevnte lavkostland. Vi har lagt ned fabrikker og gitt fra oss "know-how", samt at vi absolutt mangler nok arbeidskraft til å gjøre jobbene selv. 

I dag prøver vi å forsyne Ukraina med nok våpen og annet krigsmateriell. De burde fått langt mer fra oss. Men se så treigt det går med forsyningen. Vi klarer bare såvidt å oppskalere produksjonen. Hvorfor renner det ikke ut tanks, fly, ammo og alt det andre, på løpende bånd fra samtlige fabrikker i vesten?!? (Hva holder vi på med?)

Det er ikke teknisk sett så vrient å lage klær i Europa. Eller elektronikk. Eller biler. CPU'er og RAM-brikker, etc. Men har vi fabrikker og materiell for hånden? Har vi forsyningskjeder klare? Etc.. Basert på hvor dårlige vi er på snu oss rundt, og samlet produsere det Ukraina trenger, anslår jeg at vi er like dårlige til å erstatte alt Kina lager til oss i dag.

En full blokkade fra vår side, er dermed lite aktuelt. Det som forhåpentligvis er litt mer aktuelt, er gradvis hjemføring av ymse produkter. Desto mer vi kan ta kontroll på selv, desto bedre står vi rustet ovenfor et krigs-scenario.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Two sources close to the Russian government have told Meduza that the Putin administration has instructed the country’s state-controlled and pro-Kremlin media not to report on crimes committed by Russians who have returned from fighting in the war in Ukraine, including mercenaries and former convicts who received amnesty in exchange for going to war.

https://meduza.io/en/feature/2023/10/24/so-russians-don-t-fear-them

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...