Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Outlier616 skrev (2 timer siden):
  • Russiske militærbloggere og telegram-kanaler viser økende panikk rundt effekten av HIMARS
  • Russland brukte millarder av dollar på Almaz-Antey C400 antiluftskytssystemer som selskapet lovte kunne avskjære og nøytralisere rakettene brukt av HIMARS, men har vist seg fullstendig ubrukelige
  • Det er rapporter om at russerne bruker sine uprofesjonelle og vervede rundt Bakhmut som bokstavelig kanonfodder, ved å sende dem ut som offerlam og bruke dem til å sikte seg inn på ukrainsk artilleri
  • Det ser ut til at Ukraina forsøker å bryte gjennom flere steder i Kherson Oblast, og at de bruker minst én HIMARS til å presse russerne bakover. Denne HIMARS-enheten vil nok være en prioritet for russerne
  • Det kan gå mot gjennombrudd i Kyselivka rett nord for Kherson. Det er i så fall siste stopp før ukrainske tropper når utkanten av storbyen
  • Russere rapporterer at Ukraina skal ha truffet dammen øst for Kherson, ved Nova Kahovka. Hvis den ikke lengre er kjørbar så er de russiske troppene nord for elven kuttet av

https://twitter.com/WarintheFuture/status/1546968367315111936

Veldig viktig og forklarende tråd.

S400 er som hvis et slagskip skulle stoppe en torpedobåt, ettersom HIMARS-raketten består av en rakettbooster som falt av underveis og en 227mm selvjusterende granat med GPS-styring (mer for justering fremfor orientering, banen forutbestemmes før avfyring) - og dermed er ubrukelig. Hva HIMARS gjør for ukrainerne er å tvinge krigens gang over på disses diktater som er basert på asymmetrisk krigføring med hovedvekt på profesjonalisme, nålestikkangrep og strategiske knockout-angrep.

Det er omsider på tid for ukrainerne å frigjøre Kherson, de topografiske forholdene er ikke et stort problem, ettersom det synes å være glemt at det var liknende omstendigheter da et russisk fremspring på flere mil nordøst for Mykolaiv dypt inn i innlandet ble utslettet av ukrainske styrker i mars-april uten at en retrett var iverksatt som i nord. Ukrainerne vant fordi de fokusert på logistikk og flanker. Nå kan de gjøre det samme på nytt, russerne hadde utplassert våpen og styrker ytterst ut på randen og russiske soldaters dødslengsel gjort dem uangripelig. Nå har ukrainerne et overtak.

Vil anta at det er tre HIMARS/M270 i Khersonfronten omtrent 30 til 50 km fra frontlinjene istedenfor en, ettersom det ser ut til å være noe lavere aktivitet annetsteds. Da HIMARS settes inn, var to og to fordelt til Kherson og Donbass.

Ukrainerne har ofret ATO-hæren, men de har fullført mobiliseringen av landets ressurser og det må huske at et samfunn er i effektiv krigsmodus etter seks måneder - og nå er det gått seks måneder siden krigsutbruddet. Det er sannsynlig 1 mill. væpnede menn og kvinner med angivelig 5,000 stridsvogner, panserkjøretøyer, artilleri og upansrede armerte kjøretøyer, og det er lik sannsynlig at det er reist et stort logistisk apparat i mellomtiden.  

Russerne har utspilt sine kortene og nå prøver å jukse ved å smugle inn ekstra kort som med dronefly fra Iran, mens ukrainerne har mange korter i ermen.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Outlier616 skrev (6 timer siden):

https://youtu.be/EyPPi3xRjuw

Den er hilarious. Vitner også om hvordan kineserne ser på afrikanere og Afrika. Og folk mener Vesten er rastistisk... yikes.

Takk. Videoen nevner ikke Putin, men jeg ser helt klart paralleller til hvordan Putin har behandlet "problempersoner" og framtidige potensielle "problempersoner". Xi Jinping er en gryende Mao sies det i videoen. Det forklares at han er grunnen til at utlendinger og investorer flykter landet. Det er også grunnen til at jeg etter å ha hatt positivt syn på Kina for noen år siden, nå prøver å snu ryggen til kinesiske varer i størst mulig grad (konsekvent er ikke praktisk mulig). Elbiler, elektronikk og mye annet. Xi Jinping er nå omtrent det Putin var i 2010. Det er bare å forberede seg på en total handelsblokkade 5-10 år fram i tid.

Endret av Simen1
  • Liker 4
Lenke til kommentar

sitat fra VG:

Onsdag skal delegasjoner fra Russland, Ukraina og tyrkisk militære møte FN, melder nyhetsbyrået Reuters. Dette for å diskutere en avtale som vil kunne gjenoppta eksporten av Ukrainsk korn gjennom havnen i Odesa, som ligger ved Svartehavet.

Diplomater sier at planene inkluderer at ukrainske skip skal følge kornskipene inn og ut av havnene. Dette innebærer at Russland må gå med på våpenhvile når kornskipene seiler, mens Tyrkia inspiserer skipene for å dempe Russlands frykt for våpensmugling.

https://www.vg.no/i/z7ajq4?utm_source=kopierlink&utm_content=deleknapp&utm_campaign=bunn

Endret av Svein M
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ser media i USA er ganske opptatt av forholdet mellom Kina og Russland. Det er også Biden-administrasjonen, vil jeg tro, der de særlig er bekymret over situasjonen i Taiwan.

I hovedsak tror jeg amerikanerne har rett i det de sier. Kina og Russland knytter sterkere bånd til hverandre. Samtidig kommer vestlige stater tettere sammen og opptrer mer koordinert, noe som betyr større splittelse mellom øst og vest. Det er en slags ny kald krig egentlig, bortsett fra at konflikten ikke er så ideologisk drevet, det handler mer om ressurser, makt og hvordan den internasjonale ordenen skal settes. Kina og Russland er helt klart ute etter enten å svekke Vesten, eller å velte "Det Vestlige Imperiet" over ende. Det er bare naivt å tro noe annet. 

Så hva betyr dette for oss i Norge? Det er over 30 år siden den kalde krigen tok slutt, og vi er kanskje ikke så vant med å tenke den type strategi/storpolitikk lenger. Men det betyr ihvertfall at de siste etternølene må velge side, f eks SV og Rødt. I Norge tror vi på demokrati og menneskerettigheter, og hører derfor naturlig hjemme i Vesten. Og så betyr det sannsynligvis mer oppmerksomhet mot arktiske områder.

Veldig bra at Sverige og Finland ser ut til å bli NATO-medlemmer, forresten. Det er definitivt et slag mot Russland. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kina prøver også å danne et internasjonalt nettverk av møkkastater, som de kaller for Global Security Initiative (ikke å forveksles med global health security initiative).

De forsøker rett og slett å underbygge den globale ordenen, og USAs hegemoni. Paradokset er at kanskje ingen har tjent mer på verdensordenen enn land som Russland og særlig Kina.

Som jeg sa forleden har nok noen i CCP spilt for mye Command & Conquer. For det høres på papiret ut som Global Defense Initiative, men alle landene som er prospektive medlemmer, er basically Brotherhood of NOD 😛

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

 

  • HIMARS har stor effekt
  • Forberedelser til en større kontraoffensiv ser ut til å fortsette
  • 5 millioner ukrainere er fortsatt på flukt, særlig fra øst og sørøst
  • Ukrainerne frykter at gryende inflasjon og økonomisk krise vil føre til at lovnadene fra Vesten i støtte tørker ut på sikt, men på det store og hele fortsetter mye av Ukraina å fungere relativt normalt
  • Den russiske politikeren Ilya Yashins rettssak begynte i Russland. Yashin har kritisert krigen. Han er så vidt jeg kan se liberaldemokrat og menneskerettighetsaktiovist.
  • DPR har åpnet ambassade i Mosvka
Lenke til kommentar
Svein M skrev (2 timer siden):

sitat fra VG:

Onsdag skal delegasjoner fra Russland, Ukraina og tyrkisk militære møte FN, melder nyhetsbyrået Reuters. Dette for å diskutere en avtale som vil kunne gjenoppta eksporten av Ukrainsk korn gjennom havnen i Odesa, som ligger ved Svartehavet.

Diplomater sier at planene inkluderer at ukrainske skip skal følge kornskipene inn og ut av havnene. Dette innebærer at Russland må gå med på våpenhvile når kornskipene seiler, mens Tyrkia inspiserer skipene for å dempe Russlands frykt for våpensmugling.

https://www.vg.no/i/z7ajq4?utm_source=kopierlink&utm_content=deleknapp&utm_campaign=bunn

I følge Dennis her så har skip allerede begynt å bryte blokkaden etter at Russland gav opp Snake Island. Men, jeg har ikke sette dette bekreftet andre steder, noen?
 

 

Lenke til kommentar

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/usa-russland-har-bortfoert-opptil-16-millioner-ukrainere.ZgfKpotP7?utm_source=share-btn

Litt bekymringsfullt at så mange Ukrainske flyktninger nå i prinsippet er transportert til Russland uten noen oppfølging/info.

Fra DW-dokumentaren tidligere i tråden blir de i praksis nå holdt som fanger.  Får ikke en eneste rubel til kjøp av klær mobiler og det deles ut altfor lite i leirene (f.eks. 10 par sko til 200 mennesker).  Det siste kan jo skyldes korrupsjon.

Videre blir frivillige hjelpearbeidere blokkert og motarbeidet av politi og FSB i Russland, slik at det er forbundet med høy risiko for den enkelte til å miste jobb, få sperret kredittkort og tilogmed livet.

Videre kan kone og barn bli brukt av Russland til utpressing - f.eks. få en offiser til å sabotere eller forråde sin enhet.

Sannsynligvis også store mørketall for at barn/ungdom som er kommet bort fra foreldre blir brukt i menneskehandel inn i prostitusjon o.l.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

https://www.dagbladet.no/nyheter/russland-hevder-a-ha-drept-seks-nordmenn/76646293
 

Sitat

I en tabell publisert på meldingskanalen Telegram, hevder russiske det russiske forsvarsdepartementet at de har «eliminert» seks norske frivillige soldater i Ukraina. Påstanden er ikke verifisert eller bekreftet av andre.

Videre i tabellene hevder Russland at 16 norske soldater ankom Ukraina. Sju av disse skal ha forlatt landet igjen, mens tre fortsatt er til stede.

 

Lenke til kommentar

Hvordan i all verden skulle Russland kunne vite at 7 nordmenn har forlatt Ukraina igjen? Disse tallene er også alt for lave i de fleste tilfeller. Legger man sammen tallene kommer man frem til noen få tusen. I realiteten er det snakk om minst 20.000, sansynelig mange fler. Tipper dette er en oversikt de har forsøkt å lage basert på innslag i sosiale medier.

Lenke til kommentar
Sitat

EU opphever blokaden av Kaliningrad

Russland kan fortsatt transportere gods via EU til Kaliningrad, har EU-kommisjonen besluttet.

Litauen innførte 17. juni en blokade av all godstransport til Kaliningrad, den russiske eksklaven ved Østersjøen som grenser til Litauen og Polen. Dette som følge sanksjonene EU har innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Russland kan fortsette å transportere sanksjonert gods med tog via EU-land til Kaliningrad, heter det i en kunngjøring fra EU-kommisjonen onsdag.

Dette gjelder vel å merke ikke varer som kan benyttes til militære formål, og blokaden av godstransport via landeveien blir heller ikke opphevet, understrekes det.

(NTB)

 

Lenke til kommentar
SkyMarshall Arts skrev (45 minutter siden):

Jeg tar det med en stor klype salt at Russerne har bedre oversikt over norske fremmedkrigere enn UD har. Det virker også lite sannsynlig at det har vært mulig å identifisere alle og få tilgang til alle likene. Mest sannsynlig er tallene dratt ut av et visst mørkt hull, og forsøkt å koke propaganda på.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (2 minutter siden):

Jeg tar det med en stor klype salt at Russerne har bedre oversikt over norske fremmedkrigere enn UD har. Det virker også lite sannsynlig at det har vært mulig å identifisere alle og få tilgang til alle likene. Mest sannsynlig er tallene dratt ut av et visst mørkt hull, og forsøkt å koke propaganda på.

Det vil jo sikkert vise seg fort nok. Norge er ikke stort.
 

Sitat

–Siden det er frivillig å registrere seg på reiseregistrering.no eller via appen «Reiseklar» har ikke UD oversikt over hvor mange dette er snakk om, hvor de er eller hva som kan ha skjedd med dem. -vg

 

Lenke til kommentar

Om norske soldater har papirer i felt er det mulig å identifisere. Men, påstanden om at de skal ha kontroll på antallet ellers gjør det hele mindre troverdig, særlig når de gjennom krigen har vist en tilbøyelighet til å hevde å ha drept frivillige uten noe som helst i dikasjon på at det stemmer, og når folk de hevder å ha drept fremdeles lever. 

Så et intervju med en amerikaner som har blitt drept tre ganger allerde. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...