Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Simen1 skrev (9 timer siden):

Jeg var nysgjerrig på hvor mye redusert testingen (prøvedato) er i helgene sammenlignet med hverdager og hvor mye det da hoper seg opp med tilfeller på mandager. Så jeg lastet ned data fra FHI, prosesserte og her er resultatet. Tenkte jeg skulle dele det med dere i tilfelle flere lurte på det samme. Tallene viser prosentandel av alle registrerte positive tester som har hatt prøvedato på de uklike ukedagene. Tall fra hele pandemien i Norge. Summen er 100%.

278941939_Ukedagforprvec19.png.9ab26f673578c5bf87a381719e865c42.png

Edit: Noe av det man kan bruke disse tallene til er å vurdere hvorvidt et tall på en gitt dag er en effekt av ukedag eller av reell stigning/nedgang. Er f.eks tallet på en søndag X så kan vi kjapt anslå at tallet påfølgende mandag blir 18,8/9,2 * X = 2,04*X hvis smittesituasjonen er stabil. Statistik variasjon kommer i tillegg. En annen ting man kan bruke tallene til er å lage smittetall-grafer som er justert for ukedag. Da kan man se trender tidligere og mer presist enn hvis man ser på tall pr uke.

Det pleier å vere mest smitte på tysdagar. Er det fordi mange av prøvene frå måndagane fyrst blir analyserte dagen etter?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
knipsolini skrev (9 timer siden):

Jeg er selv trippelvaksinert og langt fra noen vaksinemotstander, men hvorfor har det blitt viktigere at flest mulig har vaksinert seg? Med Omikron er det veldig begrenset effekt på smittespredning (flere vaksinerte blir smittet enn med tidligere varianter) samtidig som vi nå vet at denne effekten reduserer relativt raskt. I tillegg til at Omikron gir mindre alvorlig sykdom. Dette betyr vel heller at gevinsten ved å vaksinere de yngste har blitt mindre enn det var tidligere. Husk at FHI var tilvsomme til å vaksinere de yngste fordi fordelene var marginale sammenlignet med ulempene, den største fordelen var vel redusert smittespredning i samfunnet. Dette har derimot endret seg med Omikron.

Godt poeng. Samstundes kan ein argumentere med at den store smittespreiinga gjer at den samla sjukdomsbyrda blir større. Sannsynlegheita for å bli smitta med delta var liten. Sannsynlegheita for å bli smitta av omikron er stor, og dermed blir det eit poeng at ein blir minst mogeleg sjuk når ein fyrst blir smitta.

Redigert: Også omikron kan gje alvorleg sjukdom, så det er framleis viktig å vaksinere seg av den grunn også.

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
G skrev (2 minutter siden):

@Svein M

Så minimum hver 5. mnd. med boosting da?

Mellom 2 og 3 dose så er det passe med 4.5 til 6 mnd. Etter 3. dose vet vi ikke ennå. Det vil trolig være mindre behov for 4 dose for de fleste, og intervallene blir trolig lenger enn 5 mnd. Det kommer vel kanskje en ny vaksine som virker bedre mot nye varianter og som kan brukes som booster.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
G skrev (7 timer siden):

3 timer og 25 min. lang video. Det fortjener litt video-tags og noe bearbeidelse. Du skriver noe selv ovenfor, men hvem tar seg +3 timer til å sammenlikne video mot det du forteller?

Jeg ser ikke igjennom en gang til for å trekke ut noe, men Wolfgang Wee har tagget videoen i ulike bolker. Uten at jeg husker nøyaktig hvor han sier hva, så tipper jeg du finner det meste i disse:

27:00 Akademisk ytringsfrihet vs ytringsfrihet

36:45 Hard vs myk vitenskap

43:50 Ledelse og Hierarkier På UiO vs NTNU

2:03:34 Søknadsregimet Bak Forskningsprosjekter På Universitetene

2:26:50 Kunnskapsformidling av viruset i Norge

2:29:40 Har ikke tillit til WHO - politisk styrte 

Har hørt det forrige intervjuet med Kristian Gundersen før, men har begynt å høre en gang til. Hvis du er ute etter et direkte sitat vedr FHI vs Helsedirektoratet så ser jeg ikke gjennom 3 timer og 25 minutter en gang til, men han sier det i klartekst fra 7:34 her i intervjuet fra 11. Nov 2020.

Edit: Fra 34:40 nevner også Gundersen at det må være sannhetssøkende og ikke del av et politisk program. Så kommer Wee inn på vitenskapelig metode; tvil, hypoteser, falsifisering, uavhengig verifisering, og Gundersen er enig. Men så har man altså slike ting som psykologi, økonomi og humanistiske fag som spiller på andre premisser hvor det ikke er mulig å falsifisere og bevise mye, og det er nok riktig sier Gundersen og påpeker at på engelsk så skiller man mellom science og humanities for eksempel. Før de begynner å komme inn på autoritetshierarki og grad av sikkerhet innen forskning. Som litt simplifisert kan illustreres slik:

Problems-in-Epistemology-Fields-arranged

Endret av Fustasjeopphengsforkobling
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (4 timer siden):

Det pleier å vere mest smitte på tysdagar. Er det fordi mange av prøvene frå måndagane fyrst blir analyserte dagen etter?

Tabellen jeg genererte fra FHI var basert på prøvedato, ikke registreringsdato. Registreringsdato er vanligvis 1-2 dager etter prøvedato, men kunne visst være opp til 4 dager forsinket i noen tilfeller.

For ordens skyld, prøvedato er datoen vattpinnen stikkes i nesen. Registreringsdato er datoen man får svar på prøven på helsenorge.no og det samtidig registreres i MSIS-databasen.

Endret av Simen1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Israeli study shows 4th shot of COVID-19 vaccine less effective on Omicron | Reuters

Quote

A fourth shot of COVID-19 vaccine boosts antibodies to even higher levels than the third jab but it is not enough to prevent Omicron infections, according to a preliminary study in Israel.

....

"Yet, this is probably not enough for the Omicron," she told reporters. "We know by now that the level of antibodies needed to protect and not to got infected from Omicron is probably too high for the vaccine, even if it's a good vaccine."

 

Så hele fire doser av en vaksine er for lite til å gi beskyttelse mot infeksjon? Det ser ikke bra ut for vaksinering som "exit strategy".

  • Liker 4
Lenke til kommentar
13 minutes ago, delfin said:

Israeli study shows 4th shot of COVID-19 vaccine less effective on Omicron | Reuters

 

Så hele fire doser av en vaksine er for lite til å gi beskyttelse mot infeksjon? Det ser ikke bra ut for vaksinering som "exit strategy".

Tja. Innleggelsestall er vel jevnt over bra nå? Hvordan det vil se ut om et halvår er ikke godt å si naturligvis. Tror ikke det er mye å bekymre seg for i og med folk med både naturlig beskyttelse og ytterligere doser skal nå være ganske bra beskyttet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (10 minutter siden):

Er det framleis deltavarianten som dominerer blant dei som er innlagde? Eg tykkjer at talet på innlagde, intensivpasientar og respiratorpasientar burde ha gått ned enno meir sidan deltavarianten i all hovudsak skal vere slått ned.

Kan være at andelen som er innlagt med covid-19 og ikke pga covid-19 også er gått opp. Slik at tallet på innlagte i realiteten har gått ned mer enn det den offisielle statistikken viser. Hvis det er 30-40 % som ikke er innlagt pga corona, er jo det reelle innleggelsestallet nede i bare rundt 150. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Dette burde helsevesenet og myndighetene vært mye tydeligere på. Vi har krav på å få korrekt og objektiv informasjon om grunnlaget for innskrenkingen av vår felles frihet.

Om det viser seg at det faktisk bare er snakk om 150 innlagte på nasjonal basis med de smittetallene vi har nå, er det i praksis bare å åpne opp. Dette går ikke lenger.

Endret av Fibonacci
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dagens utvalgte grafer og grafikk:

1990906272_Screenshot2022-01-18at09-11-13CoronavirusetSlikspresvirusetiNorgeogverdenKartogstatistikk.png.1f3008710bb85f6abc89b082d589a01e.png

Skolestengt og skoleferie i uke 51 og 52 er tydeligvis over. Nå eksploderer smitten i aldersgruppa 0-19, "tilfeldigvis" samtidig med at jeg observerer at svært mange i den aldersgruppa er søkk lei av munnbind, så de går med munnbindet nede på haka helt til noen voksne oppdager de eller nærmer seg. Ungdommer står gjerne i grupper uten munnbind f.eks på kjøpesentre så lenge de ikke oppdages. Foreldregenerasjonen 30-49 år har også fått dramatisk økt smitte, i takt med barnegenerasjonen 0-19.

___________________________________________________________________________________________________________

2118836047_Screenshot2022-01-18at09-10-57CoronavirusetSlikspresvirusetiNorgeogverdenKartogstatistikk.png.467b43663608f1c63ee648f85d94e99d.png

I fire uker på rad, uke 50, 51, 52 og 1, har aldersgruppa 50-59 vært den med flest innleggelser.

___________________________________________________________________________________________________________

588129751_Screenshot2022-01-18at09-16-27COVID-19DataExplorer.thumb.png.f2ac226117a816b85b7c30b12110fdd5.png

Dødsfall pr antall smittet (CFR) stuper på verdensbasis nå som omikron overtar. Det skyldes ikke færre dødsfall, men økt antall smittede, uten at dødstallene har fulgt stigningen.

Endret av Simen1
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
G skrev (16 timer siden):

Den eneste reelle "konspirasjonen" jeg ser så langt er at de gir Moderna med redusert 3. dose, og likevel påstår at den gir bedre immunitet fortsatt. Noe jeg har tolket er for å spare inn penger så de kan drøye ut dosene til å dekke flere vaksineringer. Økonomistunt. Da gjenstår spørsmålet om Moderna likevel gir noen særlig kraftigere immunitet på 3. dosen?

Kan ikke kalles noen konspirasjon, derfor postet jeg det her istedetfor i konspitråden. Det er en potensiell økonomisk vinningsmulighet. Siden doseringen er oppgitt og ikke holdes skjult så blir det ikke noen konspi. Spørsmålet er hvor langt tør de å tynne den ut?

Nå er det ikke norske myndigheter som har bestemt at booster-dose av moderna skal være redusert (halv dose) i forhold til de 2 første dosene, det er det Moderna selv som har bestemt. 

Dette praktiseres også i USA: 

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-takes-additional-actions-use-booster-dose-covid-19-vaccines

Sitat

The Moderna COVID-19 single booster dose is half of the dose that is administered for a primary series dose and is administered at least six months after completion of a primary series of the vaccine. 

Artikkel fra Los Angeles times:

https://www.latimes.com/world-nation/story/2021-12-20/moderna-covid-vaccine-booster-good-protection-omicron

Sitat

Moderna said lab tests showed that the half-dose booster shot increased by 37 times the level of so-called neutralizing antibodies able to fight Omicron.

A full-dose booster was even stronger, triggering an 83-fold jump in antibody levels, although with an increase in the usual side effects, the company said. While half-dose shots are being used for most Moderna boosters, a full-dose third shot has been recommended for people with weakened immune systems.

Podcast fra australsk ABC:

https://www.abc.net.au/radio/programs/coronacast/why-is-the-moderna-booster-a-half-shot/13673880

Informasjon fra European Medicines Agency:

https://www.ema.europa.eu/en/news/spikevax-ema-recommendation-booster

Endret av Andre1980
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

I dag er det en lang artikkel om long covid i Aftenposten.

Sitat

Line Wermundsen Mork (58) gikk fra Rena til Trondheim i juli i fjor. Etter korona i august orker hun lite.

Etter pilegrimsvandringen Østerdalsleden koste hun seg tre dager i Trondheim i august i fjor. Hun hadde tatt én vaksinedose. 6. august testet hun positivt hjemme i Oslo.

– Jeg fikk kun milde symptomer og var i grunnen lite syk, sier Mork. Sliter lenge etter at hun ble koronasyk: – Kontrasten til det friske livet man hadde før, er enorm.

Det er en slags hjernetåke.

– Hvordan opplever du det i kroppen?

– Jeg har hele tiden utmattelsen du får med omgangssyke. Et trykk i brystet, vibrasjoner i kroppen, konstant andpusten uten å egentlig være det. Viruset kommer inn i lungene, men long covid er det som skjer i kroppen etterpå. Sykdommen er i hele kroppen.

Sitat

Symptomer som varer mer enn to måneder etter akutt covid-19, kalles ofte long covid. Det er ikke en helt presis definisjon, men slik er det gjerne når en ny sykdom blir oppdaget. Etter hvert vil vi kunne kan være mer detaljerte på hva long covid er, om det er flere sykdommer, og om man blir helt frisk.

Sitat

Fakta

Long covid i aldersgruppen 16 til 30 år

  • Seks måneder etter gjennomgått covid-19, hadde:
  • 28 prosent av pasientene tap av lukt og smak.
  • 21 prosent opplevde tretthet og slapphet (fatigue).
  • 13 prosent slet med tung pust.
  • 13 prosent opplevde at konsentrasjonen sviktet.
  • 11 prosent hadde problemer med hukommelsen.
  • WHO har satt en grense på to måneder for long covid. Før det ser man symptomer som for eksempel tretthet og tung pust som relativt vanlige etter virussykdom.
  • Det er en glidende overgang fra akutt sykdom til mer langvarige eller kroniske komplikasjoner.

Ingen av de 250 pasientene i denne studien var innlagt på sykehus. Pasienter på intensivavdelingen får som regel symptomer i flere måneder etter korona.

– Hvis vi inkludere alt av symptomer og tar med sykehus-innlagte pasienter, så ser vi: Rundt 55 prosent av ikke-sykehusinnlagte pasienter og 82 prosent av sykehusinnlagte pasienter har symptomer etter et halvt år.

– En forklaring er nok at 44 prosent av pasientene i studien har underliggende sykdom. Blant annet er kronisk lungesykdom en risikofaktor for langtidssymptomer. Men dette forklarer langt fra alt, sier Langeland.

– Vet man nå om omikron kan føre til long covid?

– Vi forsker på dette, men vi har ikke svar før til sommeren, sier Langeland.

Sitat

– Når myndighetene signaliserer at omikronsmitten skal slippes løs, da underkommuniserer de risikoen ved å få long covid. Mye smitte øker også risikoen for at en mor eller far ikke vil klare foreldreoppgavene sine i mange måneder på grunn av long covid, sier hun.

https://www.aftenposten.no/norge/i/RrqoWW/sliter-lenge-etter-at-hun-ble-koronasyk-kontrasten-til-det-friske-l

Endret av Subara
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...