Gå til innhold

Hvor kommer du fra? - kan man spørre om det?


Morgens

Anbefalte innlegg

Er det lov å spørre personer man «møter» hvor de kommer fra?

 

Gjerne mørkere i huden, asiater som jeg ikke ser forskjell fra Thai til Kina, norsk fødte med «utenlandsk» far/mor og adopterte?

 

Jeg har gjort dette helt naturlig i alle år, men i det siste har flere av de reagert på at de får det spørsmålet og tar frem rasisme-kortet. De på nyhetene altså.

 

Spør ikke frisørdama som jeg har vært hos 2 ganger, men vaskehjelpen gjennom 7 år på jobben svarte uten sjenanse.

 

Er det noe kjøreregler her?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

En grei regel er vel kanskje å vente med å stille spørsmål som kan oppleves sjenerende, til du har en klarere idé om hvordan vedkommende vil reagere på det.
Altså å kjenne personen tilstrekkelig.

Kanskje folk har en annen oppfattelse her, men mitt inntrykk er at mange reaksjonen kommer fordi nokså fremmede nesten åpner med disse spørsmålene, og gjør det nokså enkelt å anta at de ser hudfargen din før de ser 'deg'.
Hvor mye man reagerer på et slikt spørsmål er sikkert avhengig av hvor ofte man møter på det, og hvor kjipt man synes det er å få sin 'annerledeshet' understreket.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Sjukt dersom det er blitt betent å spørre om slikt, men du kan alltid safe deg mot rasismekortet og ha oppfølgingspørsmål hvor du påpeker at du mente hvor i Norge de kom fra.  

For meg er det av og til naturlig å spørre folk hvor de kommer ifra, uansett hvilken hudtone de måtte ha, det kan være et greit smalltalk evne. 

Ja, synes det er et OK spørsmål å stille. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Sikkert best om man kjenner personen noe ja, men de som blir fornærmet av det får ta seg ei bolle. Et vanlig legit spørsmål må de jaggu meg tåle. Det gjelder alle type raser eller hudfarger.

Det viser jo bare at man er "interessert" i personen. Er da ikke noe negativt.
Tipper jeg også hadde blitt spurt om det hadde jeg reist til et annet land, feks Kina. Skal jeg da dra frem rasismekortet? ? hadde sikkert vært moro men..

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Nei, det er den aller verste og mest avskyelige formen for rasisme og er likestilt med det som førte til George Floyds død. Det er en alvorlig rasistisk forbrytelse og bør straffes med fengsel og så alvorlig at det må være en grunn til å ha en massemønstring med titusener i Oslos gater midt under en pandemi. Hvorfor? Les her:

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/_-norge-trenger-mer-oppmerksomhet-i-kampen-mot-rasisme-1.15038060

Og hvis du er uenig i noe av dette så er det fordi du er rasist og har hvite privilegier. Check your privilege!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Morromann skrev (5 minutter siden):

Nei, det er den aller verste og mest avskyelige formen for rasisme og er likestilt med det som førte til George Floyds død. Det er en alvorlig rasistisk forbrytelse og bør straffes med fengsel og så alvorlig at det må være en grunn til å ha en massemønstring med titusener i Oslos gater midt under en pandemi. Hvorfor? Les her:

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/_-norge-trenger-mer-oppmerksomhet-i-kampen-mot-rasisme-1.15038060

Og hvis du er uenig i noe av dette så er det fordi du er rasist og har hvite privilegier. Check your privilege!

Hehe, regner med det er sarkasme eller en form for trolling.

troll dancing GIF

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Merko. skrev (14 minutter siden):

Hehe, regner med det er sarkasme eller en form for trolling.

troll dancing GIF

Nei, jeg har nå etter å ha levd i en hvit ignorant mentalitet hvor jeg ikke har forstått hvordan verdensbildet er farget av den hvitheten jeg har blitt indoktrinert i gjennom skoleverk og media blitt fortalt uten at jeg selvsagt forstår det hvilken virkelighet minoriteter lever i og hvordan de opplever våre undertrykkende hvithet på kroppen hver eneste dag og hvordan vi utøver vår hvithet på dem selv om det i våre øyne er uskyldig og velmenende. Men for en minorotetsperson har jeg blitt fortalt er det hva vi kaller mikroaggresjoner å spørre om slikt og det neste steg er videre utvikling av herrefolkmentaliteten som fører til grov rasistisk vold.

Endret av Morromann
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er ikke noen vits i å bli hysterisk over dette.
Folk blir vel indignert over det ene og det andre.
Ta Morromann her for eksempel, vedkommende lar seg visst krenke av dette leserinnlegget.

Vi kan jo mene en masse hva som skal være legitimt, og ikke; å skulle la seg affektere av, men det hindrer kanskje likevel ikke situasjonen for den fornærmede, det er jo mulig vedkommende ser på saken annerledes enn 'deg' og dermed har en annen rasjonale bak hvorfor hen opplever det støtende.

Slik er det med alt, man kan prøve å være lydhør på slikt, eller drite i det.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Hvis jeg hadde vært etnisk utlending, hadde jeg ikke brydd meg stort om noen spurte hvor jeg kom fra.

Selvsagt, så lenge de spurte av nysgjerrighet og uten hånlige undertoner som kunne indikere rasisme, men jeg bryr meg ikke stort om hva andre måtte mene om meg uansett.

Så lenge den som spør bare er genuint nysgjerrig syns jeg ikke det er en uting, men det er kanskje en idé å slenge på at man bare er nysgjerrig, i tilfelle det blir tatt ille opp.

EDIT:

Selv hadde jeg nok ikke spurt med mindre jeg kjente vedkommende eller de tok det opp selv.

Endret av N-4K0
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nei vettuhva, folk flest liker å høre noen er interessert i hvor de er fra, så lenge det er genuin interesse. Ikke noe annerledes enn å snakke med andre når du er ute og reiser.

Unntaket er om du for eksempel av noen grunn ikke liker folk fra Irak og derfor spør noen om de er fra Irak og tenker at nei da vil jeg ikke handle noe her, eller hyre dem som elektriker.

Ellers er jeg veldig fascinert av hårmanken til noen innvandrerkvinner, tror det er de fra Etiopia eller Eritrea. Føler en trang til å klappe dem oppå hue av noen grunn, er dette rasisme? Hmm.

https://www.google.com/search?rlz=1C1CHBD_enNO872NO872&q=ethiopian+women+hair&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwjJ8uPxtfLpAhXSs4sKHdroB-0QBSgAegQICRAp&biw=1280&bih=648

 

Rasisme er egentlig å tro eller ytre at noen andre er mindreverdige kun på grunn av deres etnisitet, så hvis du ikke gjør det så er du på ganske trygg grunn.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det skal jo egentlig ikke være noen grunn til det. Genuin høflighet er jo greit nok. Men det spørs hvor godt kjent man har tenkt å bli over tid. Er ikke alle som er interessert i å prate om fortiden, selv kanskje noen du blir kjent med som kommer fra nabobyen som har en vanskelig fortid. Best å ikke spørre så mye om det før det kommer opp naturlig.

Så kan man forestille seg hvordan det er å bli spurt hvor man kommer fra 1000 ganger gjennom hvert eneste år. Slitsomt over tid.

Endret av Taurean
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Er det rasistisk å tenke at innvandrere blir så lett støtt at en ikke kan spørre hvor de er fra? Ikke måte på hvor langt en kan dra dette.

Gjør det enkelt og behandle de som de var norske, jeg spør av å til folk jeg ikke kjenner dialekten til hvor de er i fra og ingen tar seg nær av det.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du tenker på opprinnelsesland, ja? Hvis du hører tydelig aksent at de er utenlandske må det da være greit å spørre? Hvis man har en small-talk gående, mener jeg. 

Hvis vedkommende snakker flytende norsk hadde jeg ikke spurt. Da kommer de jo etter all sannsynlighet herfra ...

Lenke til kommentar

Korleis spørsmålet blir oppfatta vil variere alt etter situasjon og måten spørsmålet blir stilt. 

Det er heller ikkje gitt at du som spørsmålstiller og mottakaren forstår spørsmålet likt. Spør du for å få vite kvar i Norge vedkommande vaks opp, eller meiner du å spørre kvar vedkommande var født fordi du antek at personen ikkje er norsk? Eller spør du sjølv om du veit at personen er norsk men du er ute etter kva land foreldra kom frå? 

 

Eg tenker at dette er eit heilt legitimt spørsmål i seg sjølv, men konteksten er avgjerande. Dette spørsmålet kan heilt klart ha rasistiske undertoner, og det kan lett oppfattast som rasistisk sjølv om det ikkje var meint slik. Det vil også være stor forskjell alt etter om du spørr ein "ekte" nordmann, ein innvandrar, ein fyrste generasjons innvandrar, osv. Det blir nok særleg dårleg mottatt å spørre ein person som har vært nordmann i fire generasjonar om kvar vedkommande kjem frå, enn om du spørr ein innvandrar som akkurat har komt til landet. 

Eg tenker også at det vil være ein fordel å stille spørsmålet langt meir presist som f.eks; kva kommune kjem du frå? Kva etnisk/kulturelt opphav har du? Spørsmålet kan likevel oppfattast som nedlatande, men ved å være meir presis slik at det er færre skjulte undertoner så er sjangsen større for at spørsmålet blir godt mottatt. 

Når du spørr kvar eg kjem frå, så er det lett å forstå det slik at du meiner eg ikkje er norsk nok. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ganske vanleg at ein normal samtale tillate ein å spørja kor ein er frå. Eg spør gjerne kor dialekta er i frå om eg ikkje gjenkjenne den. Om du høyre dei prata eit språk du ikkje gjenkjenne har eg heller ikkje opplevd det som eit problem å spørja kva språk det er, og evt om det er morsmålet deiras eller evt korleis dei endte med det språket i repertoaret.

Forutsatt at du ikkje berre går opp og spør folk på gata da, men er i ein samtale med vedkommende.

Ver obs på korleis du fremstår om du spørje, men det er ikkje normalt eit problem å spørje ting relatert til kva dykk prate om, eller relevante observasjoner som gjer det naturlig å spørja.

Lenke til kommentar

Interessant å se mennesker som mest sannsynlig aldri har følt rasisme på kroppen skal bestemme hvordan andre personer skal oppfatte et spørsmål. 

Hvis f.eks du ble tatt med til Norge fra Somalia når du var to år av foreldrene dine. Du vokser opp i Norge, får norsk statsborgerskap og er så norsk man kan få det på papiret. Har du vokst opp med å kjenne rasisme på kroppen og aldri følt deg bra nok har jeg forståelse for at et slik spørsmål kan være ubehagelig, uavhengig av intensjonen til den som spør. Her handler det for det meste om kontekst. Jeg tror neppe at flesteparten av de menneskene som spør om dette mener noe vondt, men for den som blir spurt kan dette være en påminnelse om at uansett hvor lenge du bor i Norge vil du aldri oppfattes som "helt" norsk.  

 

 

 

Endret av Psykake
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...