Gå til innhold

Snedige ting du lurer på V.2


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Hvor mange fotoner sender sola ut per sekund og hvor mange av disse treffer jorda?

 

Redigert: Jeg fant ut:

http://www.colorado....verse/solution/

http://www.mahalo.co...t-in-one-second

 

1045 og 5*1010 fotoner

 

Det vil si at hvis noen sitter og ser på solsystemet vårt fra det nærmeste solsystemet vårt, Alpha centauri (271 000 AU unna) og jorda reflekterer 50% av lyset, diffus refleksjon og jord-fasen sett derfra er halv (tilsvarende halvmåne) så vil observatøren få en foton-tetthet på 1 foton per kvadratmeter per 6. sekund fra jorda og ca 3*1034 fotoner per sekund per kvadratmeter fra sola vår. Omtrent tilsvarende hvis vi skal se på en jordlignende planet rundt Alpha centauri.

 

Hvis vi skal få et godt bilde av planeten, på 1 megapiksel med 1000 fotoner per piksel så trenger vi en eksponeringstid * kvadratmeter teleskopspeil = 6*109. Åpenbart, bildet må tas i løpet av minutter for å unngå at rotasjonen av planeten ødelegger detaljgraden bildet. La oss si 10 minutter (100 fotoner per bilde). Da kreves det et teleskopspeil med 10 kvadratkilometer lysinnsamlingsareal. En snedig måte å omgå arealbehovet på er å øke eksponeringstida ved å ta mange bilder og sette de sammen i ettertid, med innkalkulert rotasjon for overlapping av bildene. Hvis vi da tar bilder sammenhengende i ett år trenger vi bare et teleskopareal på 190 kvadratmeter.

 

Et par fallgruver:

- Lyset fra moderstjernene er ekstremt sterkt, rundt 2*1034 sterkere enn fra planeten og må skjermes bort effektivt nok.

- Ingen sensorer/teleskoper klarer å registrere alle fotonene som kommer. Med dagens teknologi kan vi håpe på rundt halvparten hvis det plasseres i rommet som Hubble.

- Diffraksjonsbegrensningen. Det gjør at teleskopet ikke kan konstrueres som ett enkelt teleskop, men må deles inn i flere mindre teleskoper og bruke interferometer-metoden for å skape detaljer. Det er dels enklere og dels vanskeligere å konstruere enn et enkelt teleskop. Største avstand mellom de individuelle romteleskopene må være rundt 1000 km og posisjonen må være være så presis som en brøkdel av bølgelengden til lys for at interferometrien skal virke. Temmelig vanskelig altså og sikkert vanvittig dyrt.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+45613274

Tangamperemeter må som kjent kun måle over ene fasen for at det skal fungere. Dette er vel fordi at om du måler på alle faser vil vil den vise 0. Med likestrøm skjønner jeg dette, (summerer strømmene i begge retninger.) men hva med vekselstrøm? Da alternerer jo strømmen hele tiden, vil ikke summen over en fase bli 0 her?

Endret av Slettet+45613274
Lenke til kommentar

Har politiet lov til å kamuflere seg i (f eks) en postbil og kjøre bak en vanlig bilist og ta bilisten i en fartskontroll? (Jeg vet at de kan gjøre dette i en sivil bil eller uniformert bil)

 

Spørsmålet kan forstås på to måter. "Har de lov" i betydningen "kan de gjøre det", og "har de lov" i betydningen "kan jeg slippe unna hvis de har gjort noe de ikke har lov til". Førstnevnte: Nei. Sistnevnte: Også nei.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Da alternerer jo strømmen hele tiden, vil ikke summen over en fase bli 0 her?

Jo men summen av det dette stempelet på et lokomotiv beveger seg er også null når man regner med bevegelse i "positiv" og "negativ" retning:

walschaerts.gif

 

Men allikevel gjør det altså arbeid. Så på vekselstrøm regner man heller RMS verdien av peak verdien.

 

For man kan jo likerette signalet også dra ut RMS verdien av det. og da vil alt være i positiv retning. Det blir dermed ingen forskjell på strømmåling eller spenningsmåling på AC.

 

Måler man over alle fasene derimot så vil man alltid ha null siden de beveger seg nøyaktig motsatt av hverandre.

Endret av flesvik
Lenke til kommentar

Spørsmålet kan forstås på to måter. "Har de lov" i betydningen "kan de gjøre det", og "har de lov" i betydningen "kan jeg slippe unna hvis de har gjort noe de ikke har lov til". Førstnevnte: Nei. Sistnevnte: Også nei.

 

Hva er konsekvensen for patruljen som eventuelt gjør dette?

(Jeg har ikke blitt tatt heller hørt om noen som har blitt tatt på denne måten, men begynte å tenke på det da jeg hadde en Postbil i hekken i litt for stor fart... ;-) )

Lenke til kommentar

Monterte 25 A støpsel på en ny platetopp i dag og lurer på om det hadde hatt noen betydning om jeg blandet om fase og nøytral, da denne kun går inn en vei?

Hvis ikke, vil det evt. spille noen rolle i land med TN-nett?

 

Så veldig snedig var det kanskje ikke, men det får gå.

Lenke til kommentar

Ville ikke hatt noen betydning om det ble byttet til tn nei. Andre alternativer er jo litt vanskelig å svare på.....

 

Edit: hvis dette skulle vært et problem så ville man jo fått problemer med alle stikkontakter i et hus, siden man der kan sette støpselet i begge veier ;)

Endret av Jotun
Lenke til kommentar

[...]hvis dette skulle vært et problem så ville man jo fått problemer med alle stikkontakter i et hus, siden man der kan sette støpselet i begge veier ;)

Kanskje ikke direkte stort problem, men det skjer. Har brukt en vaskemaskin der støpselet måtte settes i "rett vei" (på nett med nøytralleder), og siden støpselet ikke har noen "rett vei" måtte støpselet snus halvparten av gangene.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+45613274

Den var ikke spesiellt gammel, men kanskje kjip. Tror ikke det var selve motoren som slet. Heller styringselektronikken, uansett gjorde den ingenting uten "riktig" strøm.

 

Dette høres litt rart ut for meg. Elektronikken går jo på likestrøm å det har det ingen ting å si hvilken fase du kobler i på graetzbrua? Har du mulighet for å sjekke det opp, evt andre som har hørt om noe lignende.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...