-
Innlegg
9 501 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
-
Dager vunnet
2
SeaLion vant dagen sist 25. mars 2018
SeaLion hadde mest likt innhold!
Profile Information
-
Kjønn
Mann
Nylige profilbesøk
27 709 profilvisninger
SeaLion sine prestasjoner
3,7k
Nettsamfunnsomdømme
4
Hjelpsomme svar
-
Klimamanipulering har vært foreslått, men man har fryktet de langsiktige konsekvensene. Dessuten er det vel få av forslagene som er vurdert økonomisk, noen av de innebærer bruk av ganske dyr teknologi, f.eks romfart. Ett av de rimeligere har vært å male hustak hvite for å reflektere litt av sollyset ut til verdensrommet igjen. Et annet forslag har vært å spre et hvitt gjødningsstoff utover matjorda. Dette gir selvsagt kun effekt før plantene vokser opp. Det er sånn snødekke, isbreer og havis fungerer i dag, det reflekterer mye sollys ut til verdensrommet. Dessverre for klimaet minker arealet av disse snø- og isoverflatene. Et dyrere forslag er å skyte opp (romfart) reflekterende foliestrimler rundt hele jorda. Ulempen med dette forslaget er at det øker omfanget av romsøppel. En minivariant av en Dyson-kule kunne ha vært å bygge en solavskjermende ring i bane rundt jorda (avansert romfart). Dette vil gitt økt skygge til ekvatorområdet, men igjen: det er stor fare for at ringen ville blitt truffet av romsøppel, noe som ville gitt mer romsøppel. Romsøppel er allerede i dag et alvorlig problem i såkalt lav jordbane, der mange av dagens satelitter (bl.a Starlink) befinner seg. Det har også vært foreslått å manipulere været, f.eks ved å spraye sølvnitrat eller annet støv i atmosfæren for å danne skyer. Oversiden av skyene fungerer nemlig omtrent som snø- og isdekke, det gir økt refleksjon til verdensrommet. Dessverre har det vist seg at sånt støv ikke er nok for å danne skyer, luftfuktigheten må også være over en viss terskelverdi, som igjen er avhengig av temperatur og lufttrykk. Det er gjort forsøk med dette, men resultatet var at hvis luftfuktigheten var for lav, så ble det ikke dannet skyer selv ved tilførsel av støv, og var luftfuktigheten stor nok, så ble det uansett dannet skyer uten tilførsel av støv. Det er mulig at disse forsøkene kan ha gitt opphav til chemtrail-myten. Fôrtilsettingen Bovaer har det vært snakket mye om i det siste. Det gir en 25% reduksjon av metanutslippene når kyr raper (de slipper ut mye mer metan når de raper enn når de fiser). Denne fôrtilsettingen er godkjent av EU og brukes allerede i dag. Dette er et klimatiltak som fungerer, da metan har omtrent 25 ganger så stor klimaeffekt som CO₂. Oppsamling av CO₂ fra avgasser er nok noe som kommer mer og mer. Da Frankrikes president Macron nylig besøkte Norge ble det undertegnet en avtale for leveranser av CO₂ fra Frankrike til Norge, gass som deretter skal pumpes ned i tomme oljebrønner i Nordsjøen og lagres der. Dermed tas denne CO₂-en ut av kretsløpet. Det å erstatte fossile energikilder med fornybar energi er forresten også en klimamanipulasjon, da dette kan bremse oppvarmingstakten.
-
Interessant å observere at det kun er ukjente "nyhetssider" som skriver om denne teknologien, mens ingen av de etablerte mediene, verken de generelle eller de bilorienterte nevner denne "nyheten".
- 162 svar
-
- 1
-
-
Avstand. Andromeda-galaksen (M31) er Melkeveiens tvilling og nærmeste nabo i universet, unntatt de to vesentlig mindre kulehopene som kalles De magellanske skyene, som "sirkler" rundt Melkeveien. Disse to "galaksemånene" til Melkeveien må du sør for ekvator for å se. Astronomene tror at spiralgalaksen Andromeda er litt større enn vår egen galakse Melkeveien, men målingene av Melkeveiens faktiske størrelse er litt usikre fordi vi jo ser den innenfra. Melkeveien antas å ha en diameter på omtrent 100 000 lysår, mens Andromeda oppgis til 150 eller 200 tusen lysår i diameter (ulike kilder/målinger). Solsystemet ligger omtrent 30 000 lysår fra Melkeveiens sentrum.
- 724 svar
-
- 4
-
-
-
Hvis mørk materie finnes hvorfor bremses ikke lys?
SeaLion svarte på Oestridae sitt emne i Naturvitenskap
Hva som egentlig skjer når lys (fotoner) passerer gjennom glass er foreløpig et mysterie. Faktisk. Er det en interferens med atomene i glasset som "bremser" fotonene? De lærde strides om dette. I følge den generelle relativitetsteorien er ikke gravitasjon en kraft, men en krumming av romtiden (deformering av rommet og tiden). Jeg er enig i at mørk materie burde krumme romtiden, og at dette burde kunne avbøye banene til fotoner, slik at man burde kunne påvise den mørke materien ved hjelp av dette. Dessverre er den foreløpige konklusjonen at mørk materie ikke påvirker elektromagnetisk stråling, og lys er jo nettopp dette. Dermed har fysikerne ingen kjent metode for å kunne påvise mørk materie. Foreløpig. Det er derfor den fortsatt kalles "mørk", ordet "mørk" benyttes her i betydningen ukjent. Dette er betydningen også i begrepet mørk energi. Det finnes ulike hypoteser for hva mørk materie kan være, f.eks nøytrioner. Men samtidig er det vanskelig å skjønne at nøytrionene i universet skal utgjøre fem ganger så mye masse som den kjente materien. Observasjonene av galaksene tyder nemlig på et sånt forhold mellom kjent materie og mørk materie. Man tror at den kjente materien kun utgjør 5% av den totale massen i universet, mørk materie utgjør 25% og mørk energi utgjør 70% av universets masse. For ja, energi veier også noe i følge formelen E=mc². Et batteri på 100 Ah (digert elbilbatteri) veier 4 mikrogram mer når det er fulladet enn når det er utladet. Det høres lite ut, men tenk også på at energibindingene (gluonene) i atomkjernepartiklene, som holder uppkvarker og nedkvarker sammen til protoner og nøytroner utgjør 99% av atommassen. Redigering: Til spørsmålet om romvesner (romreisende utenomjordiske livsformer eller deres automatiserte sonder), så må jeg bare innrømme at jeg ikke har filla peiling på hva du mener her.- 15 svar
-
- 1
-
-
Romfart og astronomi - diskusjon, nyheter og annet som opptar deg
SeaLion svarte på Enceladus sitt emne i Naturvitenskap
Der det ikke er overskyet, vel og merke ... -
Vitenskapen er det eneste brukbare verktøyet for å påvise at noe eksisterer, hvis det eksisterer. Hvis det ikke kan påvises er det overveiende sannsynlig at det ikke eksisterer, jfr. Russells tekanneasteroide. https://en.wikipedia.org/wiki/Russell's_teapot
- 918 svar
-
- 1
-
-
Satelitthøyde regnes i km over jordoverflaten, men hva med avstanden til månen: regnes denne fra overflate til overflate, eller fra senter til senter?
-
Vegtrafikkloven gjelder over alt i kongeriket Norge, også på privat område. Trafikkreglene er en forskrift under vegtrafikkloven, og disse gjelder på alle offentlige veier (uavhengig av veieier) og på private veier åpen for alminnelig ferdsel. Fortau, sykkelvei og lignende regnes som en del av veien. I følge §17c er det forbudt å stanse (og dermed også å parkere) helt eller delvis på fortau, gangvei eller sykkelvei. Selvsagt finnes det unntak, nedfelt i trafikkreglene. Utryklingskjøretøy og kjøretøy brukt til brøyting og veiarbeid, med gule varsellamper, kan fravike trafikkreglene. Kommunen kan leie ut kommunal grunn, herunder kommunale fortau, til næringsvirksomhet. Mosseveien er dog ikke en kommunal vei. I følge §3.2 kan anvisninger fra politiet, Statens vegvesen, tollvesnet eller millitærpolitiet gjelde over trafikkreglene. Men da bør tillatelsen være loggført et sted. Det var det ikke i dette tilfellet. Konklusjon: de to bilene var parkert ulovlig på fortauet.
-
Men politiloggen, som flere har vist utdrag fra, viser at på dette punktet lyger denne personen: det var ikke gitt noen slik tillatelse. Så hva mer lyger han om?
-
-
Den animasjonen der er morsom, men ikke korrekt, da den gir inntrykk av at solsystemet ligger vinkelrett på fartsretningen rundt galaksesenteret. Men solsystemet ligger på skrå i galaksen … og den relative hastigheten er heller ikke korrekt. For beregninger av baner i solsystemet kan man dog se bort fra solsystemets bevegelse rundt galaksesentrum (alt er relativt), og dette blir korrekt nok.
- 19 svar
-
- 1
-
-
Illustrajonen viser bastarden gang- og sykkelvei, det viser skiltet og gressstripa mellom kjørebanen og gang- og sykkelveien. En gang- og sykkelvei er juridisk sett en slags fortau. I situasjonen har syklisten vikeplikt, unntatt hvis det er snakk om en inn- og utkjøring, da har bilisten vikeplikt. Et sykkelfelt derimot er et kjørefelt forbeholdt syklister, slik et kollektivfelt er et kjørefelt for kollektivtrafikk. Sykkelfeltet er skiltet med et annet skilt, og er en del av kjørebanen, kun adskilt med ei delelinje. Vil man skifte felt eller krysse et annet kjørefelt har man vikeplikt. En bilist som krysser et sykkelfelt har altså vikeplikt for syklistene i sykkelfeltet. Det er ikke tillatt å stoppe eller parkere i sykkelfelt, ikke en gang stopp for å slippe av eller ta på passasjerer, ei heller å sneie innom det for å svinge rundt andre trafikkanter (forbikjøring). Trafikkreglene på Vegvesenets sider er forøvrig ikke de korrekte trafikkreglene, men Vegvesenets ansattes egne tolkninger av reglene. De korrekte trafikkreglene finnes (alltid oppdatert) på lovdata.no.
-
Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap etter dødsulykke i Oslo i fjor https://www.nrk.no/stor-oslo/hoyesterett-om-dodsulykke-pa-st.-hanshaugen-der-syklist-ble-pakjort-av-trailer-1.17058965 Litt oppsiktsvekkende er det at kommunikasjonssjefen i Yrkestrafikkforbundet, yrkessjåførenes fagforbund, etterlyser strengere myndighetskrav til lastebilenes konstruksjon.
-
Jeg pleier å vinke og smile hvis noen tuter. Det kan jo hende jeg kjenner de ... 😄
-
Har noen merket hvor dårlig lyd det er på telefon?
SeaLion svarte på Oknok sitt emne i Annen teknologi og vitenskap
Årsaken er nok at det ikke lengre finnes fastlinjer, så selv bordapparater må nå kobles til mobilnettet. Bedrifter holder ofte til i bygninger med mye armering i betongveggene eller i bygninger med metallkledning, noe som kan hindre radiobølgene som mobiltelefoni er avhengig av.