Gå til innhold

Den Store Fondstråden


Naranek

Anbefalte innlegg

Standard anbefaling er vel å setje opp ein spareavtale i globalt indeksfond og så "gløyme" heile greia. Då kan ein nyte godt av den gjennomsnittlege avkastninga. Og så kan ein gå inn for moro skuld og sjekke tala når det står "børsfest" i nettavisene.

Sjølv har eg vel aldri treft spesielt bra. Enten kjøper ein for tidleg før marknaden har falle frå seg. Om ein ventar til ting har stabilisert seg får ein ikkje ut fingeren før marknaden har snudd og allereie på god veg oppover, og då er ein for sein slik at investeringa blir lagd på is.

Sjølv kjøpte eg litt rett før Putin gjekk til krig. (At Putin ville gå til full krig mot Ukraina utan ein klar grunn til det var utenkjeleg). Så kjøpte eg litt meir no fredag. Så får vi sjå korleis det går denne gongen. Aksjar er iallefall noko billegare enn dei var ved nyttår.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Hvordan vil dere vurdere fornuften nå i å gå tyngre inn i norske, nordiske eller europeiske indeksfond fremfor globale nå om dagen? Tenker på all uroen som har vært i 5 uker nå og som kommer til å vare antakelig en stund til. Godt mulig at alle disse kategoriene blir like urolige?

Lenke til kommentar

Det fondet som for meg har gått desidert best de to siste månedene er Storebrand indeks - Norge. Siste måneden er det opp 4 %. Så det er ikke tvil om at det å sitte i fond som er vektet tungt i Norske/Nordiske aksjer i urolige tider kan være smart. Samtidig er fond, for min del, en langtidsinvestering så om mye går i minus for en periode gjør ikke det stort.

Lenke til kommentar

Du kan ikkje påstå at «det er ikke tvil om at det å sitte i fond som er vektet tungt i Norske/Nordiske aksjer i urolige tider kan være smart» basert på eitt enkelt tilfelle fordi Norge har gjort det betre dei siste vekene. Kva er «urolige tider»? Det kan like fort slå hardare ut i Norge enn andre marknader, og tung eksponering i Norge gjer ein meir sårbar sidan du her har jobb og ev. bustad.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Juggel skrev (8 timer siden):

Så det er ikke tvil om at det å sitte i fond som er vektet tungt i Norske/Nordiske aksjer i urolige tider kan være smart.

Den norske børsen har tradisjonelt sett mer svingninger enn verden for øvrig, så det er ikke helt riktig. Det er større risiko på den norske børsen; og ikke minst så vil den ofte svinge likt med norsk økonomi og din lommebok. Det at vi har oljeindustrien er det som har reddet børsen, men det er ikke sånn som skjer hver gang det er uroligheter.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har mesteparten av sparepengene hos fundingpartner for tiden. Stort sett prosjekter som går over 6-24 måneder. 8-9% rente om man styrer unna prosjektene med høyest risiko/usikkerhet. Risiko der som alle andre steder, så lenge man ønsker litt avkastning. Men foreløpig har de en veldig god track record på gjennomførte og tilbakebetalte utlån. Kan være noe å se på for såpass kort sparehorisont.

Lenke til kommentar

Hvor mye av det du setter inn har du råd til å tape og hvor stor risikotoleranse har du? Hvis risikotoleransen din ikke er høy og du bare har råd til å tape 10% av totalbeløpet kan du sette 20% i indeksfond selv om du bare skal ha pengene der et år. Hver eneste børsdag er det teoretisk høyere sannsynlighet for at indeksen går opp fremfor ned. Så du får bedre odds enn i et casino.

(Dette innlegget er ikke et investeringsråd. Ikke stol på randoms på et debattforum. Snakk med rådgiveren din i banken som er offentlig AFR godkjent og som kan pushe på deg et drittprodukt til 2% årlig forvaltningskostnad lol)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Rentefond er eit godt alternativ til sparekonto, sidan desse vanlegvis svingar mindre enn aksjefond. Ein bør likevel ha ein viss sparehorisont, sidan også desse fonda kan svinge noko. I starten av pandemien fall mange høgrentefond med 25%, og då er det litt kjedeleg dersom ein har bruk for pengane dagen etter. Er det minimum 2 år som er anbefalt?

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Herr Brun skrev (4 minutter siden):

Ja. Og jo, det ville være bedre, men hvordan vet du når det snur? 

Det kan jo selvfølgelig både gå opp ned. Men nå går det jo bare nedover. Hvis man følger med er det jo bare å starte sparingen når det verste er over. Kanskje jeg er helt på bærtur også xD

Lenke til kommentar
Galaxyx32 skrev (8 minutter siden):

Det kan jo selvfølgelig både gå opp ned. Men nå går det jo bare nedover. Hvis man følger med er det jo bare å starte sparingen når det verste er over. Kanskje jeg er helt på bærtur også xD

Igjen: Hvordan kjenner du igjen at det verste er over? 

Lenke til kommentar
Galaxyx32 skrev (35 minutter siden):

Sparer dere enda samme beløp i indeks fond? Er det ikke bedre å pause sparingen og begynne igjen når det slutter gå nedover?

Kutta beløpet mnd beløp med 80% i Februar. Om det er lurt og har så mye å si? Vet ikke. De fleste sitter jo inne med en mye større slant enn det man setter inn per mnd og den summen der får kjørt seg. Og jeg vil antagelig misse noe av oppturen på de pengene jeg setter inn per mnd. 

Lenke til kommentar

Jeg solgte bolig i november og har kjøpt meg gradvis opp siden den gang i 7 forskjellige fond, pluss noen utbytteaksjer. Har veldig mye av kapitalen min der nå og det meste viser naturligvis rødt. Jeg har fortsatt fast trekk, til og med på BGF next generation som for meg er ned nesten 25 %.

Zoom alt av grafer ut så ser man at nedgang i markedet som regel gir rekyl på et eller annet tidspunkt når verden igjen roer seg. Jeg tenker som så at jo lengre jeg får kjøpt nede i sumpa jo mer får jeg igjen i andre enden.

Så får tiden vise om jeg bæsjer på leggen eller om det går bra.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...