Jump to content

49neffets

Medlemmer
 • Content Count

  280
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

24 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann
 1. Hvordan ser Tesla på dette da mtp garanti? Man borrer jo i bilen og kobler på lys på det elektriske i bilen.
 2. Lurer også på dette. Men hvor vanskelig er det å montere noe sånt? Tilbyr bilkomponenter montering evt?
 3. Vel jeg ble overrasket over andel i Norden og i Asia, og at nesten 70% var plassert i USA første gangen jeg begynte å spare i fond. Velger å tror jeg ikke er den eneste som ble litt overrasket over det. Eller det vet jeg for så vidt, sånne spørsmål dukker opp på Dine Pengers podcast og nettmøter ganske jevnlig. Også går jeg ut ifra at norske hobbyinvestorer og småsparere har en høyere interesse av å investere i Norden enn en person fra Belgia f.eks. Akkurat som vi bryr oss svært lite om indeksfond fra Benelux.
 4. Pinwheel felgene har vel blitt svarte? Var ikke de gunmetal/dark grey før? Eller er det bare lyset som gjør at de ser mer svarte ut kanskje.
 5. Nei, selvfølgelig ikke, men det gjelder vel strengt tatt for mange av de store selskapene i Norden også. Jeg har også investert i TIN Ny Teknik, som er et nordisk "teknologi" fond, men ser man på hva de investerer i så er det mye gamingaksjer. Og disse gamingselskapene har sitt marked i hele verden og ikke kun i Norden. Igjen, det kan diskuteres. Flere og flere såkalte "eksperter" sier det kan være lurt å være mer eksponert i fremvoksende markeder ved å ha en liten prosentandel i et sånt indeksfond i porteføljen sin i tillegg til det globale. Om man må eller bør være mer eksponert mot Norden får være opptil hver enkelt, men om man kjøper et globalt indeksfond så skal man være klar over at det er relativ liten eksponering mot Norden i et sånt fond.
 6. Ja, det er jeg fult klar over, men jeg har sett på sektorfordelingen og hvilke selskaper som AksjeNorden Mer Samfunnsansvar investerer mest i og synes det virker fornuftig å plassere penger der. Topp 5 beholdning er f.eks Novo Nordisk, Atlas, Ericsson, DSV og Vestas Wind Systems. Jeg har ikke klart å finne så mye nordiske indeksfond som er mer enn rundt 2 år gamle så ikke så lett å gjøre det. Finnes mye av de aktiv forvaltende som går flere år tilbake i tid, og de har gått marginalt dårligere enn globale, men finner ikke det så interessant. Jeg tror det, og det er derfor jeg har valgt å putte penger der. Jeg tror også man skal være forsiktig med å vekte seg for mye i USA med presidentvalg og all time high aksjekurser der borte. Jeg har vektet meg mer enn nødvendig kanskje i nordiske aksjer, men det å investere pengene blindt i et "globalt" indeksfond og tro at man er investert i hele verden er å lure seg selv. DNB Global Indeks er investert 67% i USA, 7% i Japan, 9% i EU og 5% i ex EU (bla Norden). Hvor er Asia, Afrika, Latin-Amerika, Canada og Oseania?
 7. Jepp, Norden Mer Samfunnsansvar slår knockout på det globale søsterfondet hvis man ser på det siste året, noe man nesten må pga begge er relativt nye fond. Økonomien i Norden blir ofte sett på som "Verdensøkonomien i miniatyr" pga et stort mangfold av bedrifter og de forskjellige landene i Norden er gode på forskjellige ting.
 8. Det kan diskuteres hvor globalt et globalt indeksfond faktisk er. Rundt 60 % er investert i USA og ingenting i Asia (bortsett fra kanskje Japan). Jeg hadde kjørt på med 50 % i KLP AksjeGlobal Mer Samfunnsansvar, 40 % i KLP AksjeNorden Mer Samfunnsansvar og 10 % KLP AksjeFremvoksende Markeder Indeks. Det vil være en portefølje som man kan kalles global.
 9. Jeg synes dette er å starte i helt feil ende av problemet. Enig i det @Uderzo sier. Hovedproblemet her er investorer, oppkjøpere, utleieselskaper og generelt rike folk som putter penger i boliger som et investeringsobjekt og leier det ut. Så en artikkel for en tid tilbake at Fredensborg hadde kjøp opp ei blokk i Oslo i 2001, så leid ut leilighetene helt frem til i år, for deretter å selge til det tidobbelte av det de ga i 2001. Det er dette som er problemet! Sekundærboliger burde skattes hardere, og det bør bare bli høyere og høyere skatt jo flere boliger og fritidseiendommer man kjøper utover 1 enhet. Det er ingen menneskerett å ha fjellhytte på Norefjell, fjordhytte i Grimstad, enebolig i Bærum og leilighet i Oslo. BSU er det som gir oss unge en liten sjanse til å skaffe oss noe eget. Jeg kjøpte for snart 1 år siden nå (ikke i Oslo), og det er helt i orden at jeg ikke får spare mer i BSU nå. Jeg synes faktisk at BSU burde både strammes inn mer og bruke de oppsparte middelene til å styrke ordningen slik at mest mulig går til formålet ved ordningen, boligsparing for ungdom.
 10. Det ble vist publisert i Tesla sin delekatalog at varmepumpe skulle settes i produksjon fra 05.10, men dette ble fjernet litt senere. Ikke sett noen rykter angående om at det andre er satt i produksjon ennå. Jeg tipper noe av det kommer nå til Nov/Des, og noe i Feb/Mar. Hvis alt dette nye skulle legges til fra et kvartal til et annet og den infoen lekker ut så havner Tesla i en liten skvis ved at mange drøyer med bestillingene sine til neste kvartal. Jeg har lagt inn en bestilling på Model 3 LR nå, men hvis det viser seg at det mangler varmepumpe på denne leveringen så kan det være jeg vurderer å avbestille også. Det er en 1000 lapp tapt, men om man får mye av stæsjet i Feb/Mar istedenfor så er det kanskje verdt det. Og når det gjelder Berlin så vil jeg vært forsiktig med å vente på den. Hva om den forsinkes? Hva om det er trøbbel i startfasen med produksjonen, og bilene derfra har dårligere byggekvalitet enn USA? Tipper også de prioriterer Model Y i starten også fremfor Model 3 (har vært snakk om at Europa skal få Model 3 fra Kina i en periode). Priskutt tipper jeg evt kommer i siste halvdel av Oktober. Hvis ikke så tror jeg det ikke blir noe priskutt før uti 2021 evt. Model 3 SR+ kostet vel 50k mindre før Korona, og ikke 100k, men mulig den var enda billigere tidligere. Men de som har bestillinger inn før priskutt får vel justert prisen eller? Hvis ikke, vil det bare føre til masse avbestillinger,1000 kr tapt og lengre bak i køen, men tjener det lett igjen på et priskutt.
 11. I følge lekkasjene fra statsbudsjettet kommer de til å fjerne skattefradraget på BSU hvis man har kjøpt bolig. Noen som har fått med seg når det gjelder fra? Lurer på om pengene som låses etter 31.des i år får skattefradaget.
 12. Jeg kjøpte min første bolig i fjor, og fikk skattefradrag i år. Må jo nesten benytte seg av det så lenge reglene er sånn, men helt enig i denne regelendringen så håper den trer i kraft. Jeg hadde egentlig håpet de kunne styrket den ennå mer og strammet inn mer. Kanskje man da klarer å få både ordningen billigere og til å treffe bedre på unge førstegangskjøpere. Maks på 30 000 kr i året, totalt 350 000 kr, og maks tom det året man fyller 29 år. 30 år er ikke ungdom lenger, da går man inn i de unge voksnes rekker. Sparer man 30 000 kr i året fom 18 år til tom 29 år så rekker man å fylle kontoen (sitter igjen med 10k også).
 13. Hah, moro! Spiller på 1440p 75Hz pdd og tenkte å oppgradere fra GTX 970 til RTX 3060 (når det kommer). Ut ifra de testene der så burde det gå fint å parre det kortet med i5-4670k OC ettersom planen er å spille på 1440p og høyest mulig grafikk så lenge det er minimum 60 fps. I hvert fall verdt et forsøk å se hvordan det blir, også kan jeg sammenligne med Zen 3 når den kommer og vurdere å bytte ut CPU, Hovedkort og RAM da.
 14. Kanskje, men det norske markedet fikk ikke priskuttet i Mai. Kanskje det betyr at de ikke får en evt prisoppgang også. Også kan noe av forbedringene være kostnadsbesparende antar jeg som f.eks å bytte ut chromen. Jeg prøvekjørte en Model 3P i Juli og nå i går, en Polestar 2 PP. Jeg kunne sikkert skrevet masse om hva jeg synes om ditt og datt, men skal prøve å være kort. Og kort sagt er at begge to var herlig å kjøre. Polestar 2 føles og ser ut mer ut som en kvalitetsbil både inni og utenpå synes jeg. Synes Model 3P var mer moro å kjøre, men det betyr ikke at Polestar 2 ikke var moro å kjøre. Veldig bra begge to. Polestar sitt Google system er veldig enkelt å bruke og genialt med talestyring på norsk. Jeg bare sa "naviger til Asker", "naviger til Sandvika" og "spill "Shinedown på Spotify", og alt funket perfekt. Trafikksikkert føltes det også. Sett utenom talestyringen så synes jeg at infortainment systemet til Polestar 2 også var lettere å bruke under kjøring enn hos Tesla, mye pga større knapper og skjermen foran rattet. Polestar 2 føltes trangere enn Model 3 så vet ikke hvordan relativt store personer vil like denne bilen. Den har mindre frontrute, bakrute og sideruter, og det merket man. Samtidig følte jeg at jeg hadde greit oversikt rundt meg, selv om det var bedre i Model 3P. Jeg (1,81 cm) satt helt greit i baksetet, tror de over 185 cm ikke sitter så godt der pga relativ lav takhøyde. Beinplassen var god bak meg selv. Akselerasjon var naturlig nok bedre i Model 3P, mer brutal, men Polestar 2 gjør så du får kjenne nakkeputa også. Trenger man mer akselerasjon enn det Polestar 2 gir? Tjaa, vanskelig å si. Mange vil nok si nei tror jeg. Litt urettferdig å sammenligne Polestar 2 PP mot Model 3P også. Den mest rettferdige sammenligningen er vel Polestar 2 med 19" og Model 3 LR med 19", det som er mest aktuelt for meg også, men de var ikke inne når jeg skulle prøvekjøre.
 15. Lurer litt på en ting. Ser at noen amerikanske selskaper er børsnotert både i USA og Europa. Og ser ut som kursen gjenspeiler hverandre sånn noenlunde, vil tro det er valutaen USD vs EUR som utgjør den lille forskjellen. Er det noen grunn til å investere i aksjene i det ene landet kontra det andre? ASK kan brukes i EØS? Er det kildeskatt begge steder?
×
×
 • Create New...