Jump to content

Herr Brun

Medlemmer
 • Content Count

  30538
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  22

Herr Brun last won the day on February 19 2018

Herr Brun had the most liked content!

Community Reputation

15700 :)

About Herr Brun

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

55771 profile views
 1. 8 aksjefond, tre indeksfond pluss enkeltpapirer? Hvorfor i all verden?
 2. Det varierer vel fra børs til børs. Oslo Børs åpner først tirsdag. Amerikanske børser er så vidt jeg vet åpne i morgen og mandag. London-børsen er åpen i morgen men stengt mandag. Samme med Frankfurt-børsen.
 3. Fordi forvaltere over tid i snitt ikke slår indeksen og nettoavkastning derfor er høyere med indeksfond.
 4. Valuta er jo notorisk cowboyvirksomhet hos bankene. Hva står i Nordnets vilkår om dette? Tar de noen forbehold knyttet til de preliminære kursene? Det ligger jo i sakens natur at du ikke får 30 % bedre valutakurs hos Nordnet enn i markedet for øvrig, så jeg tviler ærlig talt på at du kommer til å nå frem her.
 5. Av sparerobotene virker den klart best. Bare velg indeksprofilen!
 6. Fordi ingen kan selge uten at noen kjøper og ingen kan kjøpe uten at noen selger? Mer seriøst: fordi det gjennomføres en auksjon ved børsslutt hvor børsen finner prisen som sørger for at tilbud og etterspørsel møtes.
 7. Jeg har månedlig sparing i Kron. Mest for å teste ut tjenesten og sammenligne med andre tjenester (jobber med dette). Ganske rett fram å bruke, begrenset nytteverdi om man vet ca hva man skal ha.
 8. Høye forvaltningsgebyrer er jo fordi de er aktivt forvaltet, noe som er vanskelig å få til med en ETF. ETF er bare aktuelt for passive (Eller semi-passive) forvaltningsstrategier. En ETF har en åpenbar fordel: Du handler til kjent kurs. Det betyr at du kan selge deg ut i dag. Det gjør det til et egnet instrument for å forsøke å time markedet, om det er det du ønsker å gjøre. Ulempen er høyere handelskostnader. Det er også en del mikkmakk knyttet til rapportering av skatt osv. (siden de fleste ETFer er utenlandskregistrerte), men det er nok ikke noen stor sak. Et verdipapirfond handles til ukjent kurs, og som oftest med én dags kursdelay (du handler til morgendagens kurs). Du finner norske aksjefond hvor kursen beregnes basert på dagens sluttkurs hvis du handler før lunsj (ca.), men det vil alltid være noe usikkerhet knyttet til kursen i verdipapirfond. Så verdipapirfond er i praksis lite egnet til å time markedet. Det er derimot egnet til den strategien de fleste retail-investorer anbefales: Kjøp jevnt og trutt, selg deg ut sakte. Det er en dyr strategi med ETFer, fordi de har relativt høye faste kostnader for å handle. Så: Verdipapirfond for handling, ETFer for trading. Jeg har ikke noe grunnlag for å anbefale den ene strategien eller den andre til deg spesifikt, men jeg er generelt skeptisk til at retail-investorer kan håpe å tjene penger på å trade. Ellers: Når du har cash på konto varierer, jeg har ingen praktisk erfaring med ETF-handel så er usikker på hvordan det funker. Men du kan antageligvis handle på margin med ETFer, og da kan du kjøpe og selge samme dag gjennom samme megler selv om du ikke har fått oppgjør. Hvis du vil ha pengene inn på brukskonto må du nok vente litt også ved ETF-handel. Uansett må du skille mellom hvilken kurs du får og når du får oppgjør. Du får vanligvis kurs mye raskere enn penger på konto.
 9. Merk at dette er annerledes ved handel i ETFer (hvor man ofte må betale en fast kurtasje hver handel), og kan være annerledes ved handel i utenlandske fond generelt. Men ved investering i norske verdipapirfond er dette riktig.
 10. Ingen innspill her. For mine behov er ett fond nok, men det finnes sikkert gode argumenter for å vekte noe annerledes geografisk.
 11. Kjøpsordre legges som standard inn som limitordre, ikke markedsordre. (Tror det samme gjelder salgsordre, for øvrig) Kursen som er satt opp hos nordnet er siste kjente handelskurs. Hvis det ikke lå ute noenn salgsordre lik eller lavere enn siste kjente handelskurs, så kan man ikke matche. Jeg tror ikke Nordnet lar deg legge inn markedsordre for kjøp uten videre (og det er i alle fall ikke standard), fordi proffe investorer i så fall kunne lagt inn kunstig høye kurser og tvunget deg til å kjøpe veldig dyrt. Dette også fordi Nordnet ikke kan sikre at du faktisk har råd til å kjøpe aksjen hvis de legger inn markedsordre. Og det er særskilte regler for å tillate retail-kunder å handle på margin (med kreditt) kontra å handle med innestående på oppgjørskonto.
 12. At forretningen berges betyr ikke at aksjonærene gjør det.
×
×
 • Create New...