Gå til innhold

Den Store Aksjetråden


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Skoleeleven skrev (3 timer siden):

Hva tror folk om Norwegian Air Shuttle (NAS)? 1 krone per aksje.

- De snakker om mulig konkurs
- De er 100% avhndige av støtte frå staten
- De har permitert/sparket 8000 ansatte og skal skalle ned endå meir
- Korona er på vei opp i heile Europa. Antall smitte dobler seg uke etter uke.
- Noen land i Europa har igjen stengt grenesene helt for turister.
- Så å si alle andre har 14 dagers karantene
- Det er snakk om mulig 2 bølge
- Selv før COVID sleit de med 787, Max flyene, ulønsomme ruter +++


Med andre ord, Norwegian sliter stort. De gjorde det før covid, så ble alt verre. Mye, mye verre. Nå er det helt krise. Å kjøpe for 1kr er rein gambling. OM de får støtte og OM det kommer snart vaksine mot COVID. Som kan bli laget i ekstremt antall og blir billig. 

Det er litt for mye "om" for min sin del. Men vis du føler deg heldig, så kan du gamble. Det er mulegheit for enormt  fortjeneste her, men sjansene er små.

Endret av aomt
edit
Lenke til kommentar

Jeg kan nærmest garantere at det ikke er mulighet for "enorm gevinst" for dem som handler Norwegian for 1 kr. Selskapet er fortsatt priset til 3,5 MRD. For 1-2 år siden da alt var gull og grønne skoger med IAG på frierferd, så var det snakk om 10 mrd for et selskap med fulle fly og god inntjening. De høye avdragene som ventet i 2020 var knapt sett på som et tema.

Aksjekursen er fullstendig utvannet, og NAS må ha inn mer penger for å overleve. Hvor mye Norwegian kan stige til om alt plutselig snur, vet jeg ikke, men det er ingen grunn til å tro at aksjen skal fly opp i 10-12 kr. 

Om man først skal gamble bort penger, gjør det på selskaper som er verdtsatt nærmere 0, og faktisk vil ta fart dersom det snur. AGS er en potensiell kandidat til vinn eller forsvinn. DNO ser igjen spennende ut. 

Edit:

Ikke meningen å være så negativ, men ingen må lures til å tro at Norwegian kan være en god investering i dag. Sett fra utsiden, så er skalaen for penger på Norwegian i dag fra dårlig til idiotisk.

Endret av Prusk
  • Liker 2
Lenke til kommentar
kremt skrev (11 timer siden):

Det er alltid fascinerende hvordan nybegynnere og idioter lokkes inn i slike tapsprosjekt :)

Hvis Norwegian greier seg og går dramatisk opp blir han jo et geni :) Aksjemarkedet er såpass uforutsigbart at hvis du investerer i indeksfond en gang i måneden er du smartere enn 99% av tradere der ute. De 1% geniene som buffet og co derimot finnes det jo, men de er av den sjeldne sorten. 

Lenke til kommentar
32 minutes ago, PgUp said:

Hvis Norwegian greier seg og går dramatisk opp blir han jo et geni :) Aksjemarkedet er såpass uforutsigbart at hvis du investerer i indeksfond en gang i måneden er du smartere enn 99% av tradere der ute. De 1% geniene som buffet og co derimot finnes det jo, men de er av den sjeldne sorten. 

NAS er vel et av tilfellene med high risk, low reward. Prisene de handles til er også idiotiske. Men sånn er jo markedet. The even greater fool styrer mye av oppgangen. Småsparerne blir som regel lurt trill rundt av de store hvalene.

Lenke til kommentar

Jeg er skikkelig fersk på aksjer og fond, men slik jeg forstår det så må det virkelig store oppkjøp til for at aksjen skal gå opp. Akkurat nå er det vel snart 4mrd (!) aksjer og det blir vel kanskje omgjort mer gjeld til aksjer fremover? Det gjør ikke investorer våte i buksa vil jeg tro, verdien kan jo nesten ikke gå opp, det går jo inflasjon i aksjer nå. Det må vel skje noe skikkelig dramatisk i positiv forstand om det skal snu, og akkurat nå ser det jo bekmørkt ut. Nordea justerer sitt kursmål på NAS til 0.5kr per aksje, og det sier vel sitt? 

Dette innlegget er mer et spørsmål til dere som kan dette, fremfor en påstand. Jeg bare tenker litt høyt her :)

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bshagen skrev (34 minutter siden):

Jeg er skikkelig fersk på aksjer og fond, men slik jeg forstår det så må det virkelig store oppkjøp til for at aksjen skal gå opp. 

Dette innlegget er mer et spørsmål til dere som kan dette, fremfor en påstand. Jeg bare tenker litt høyt her :)

Jeg svarer generelt - ikke på grunnlag av NAS.

Kursoppgang krever aggressive kjøpere som handler på markedsordrer og ikke limit-ordrer. Lær deg forskjellen her:

https://snl.no/markedsordre

Om jeg ønsker å kjøpe 1000 aksjer til markedspris er jeg i praksis villig til å betale hva det måtte være for å få kjøpt mine aksjer. Disse blir da krysset med limit-ordrer i ordreboken. 

For eksempel kan et enkelt eksempel se slik ut:

100 aksjer til kr 100 

300 aksjer til kr 110

200 aksjer til kr 120

400 aksjer til kr 130

Grunnen til at jeg først fikk kjøpe kun 100 aksjer til kr 100 er fordi det ikke lenger var flere villige selgere (limit-ordrer) til den pris. Derfor går jeg videre til neste tilgjengelige prisnivå (kr 110) og tømmer ordreboken også der (300 tilgjengelig). Videre til kr 120 og så til slutt kr 130 hvor jeg får handlet mine siste 400.

Antall kjøpere/selgere er alltid likt, men som en aggresiv kjøper er jeg villig til å by opp prisen og akseptere stadig dårligere priser fordi jeg rett og slett bare ønsker å få kjøpt.

Men, om det var 10.000 limit salgsordrer tilgjengelig til kr 100 ville ikke prisen beveget seg overhodet. Alle mine 1000 aksjer ville blitt krysset med limit-ordrer uten å drive kursen.

Derfor er svaret på spørsmålet ditt at det er en relativ ubalanse mellom kjøper og selger som må til for at en aksje skal gå opp og det har ingenting med absolutte størrelser å gjøre. En aksje kan stige på høyt volum og den kan stige på lavt volum.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bshagen skrev (1 time siden):

Takk for info, det var lærerikt :)

Dette enkle eksemplet illustrerer mekanikken bak prisbevegelser i markedet (ordreboken). For å trekke det et hakk videre kan det være at det er en annen (mer informert?) aktør som ønsker å selge 5000 aksjer til markedspris når jeg har bydd opp markedet til kr 130.

Da kan hele prosessen reverseres nedover og markedet kollapser. 

Dette illustrerer hvordan markedet i praksis er en to-veis kontinuerlig auksjon som styres av tilbud og etterspørsel.

Eksemplet jeg skisserte kan tenkes gjeldende innenfor et kortere tidsintervall (1 dag eller 1 minutt), men det samme prinsippet i en større skala er gjeldende for kursoppgang over tid. I tillegg er jo det virkelige marked en sum av et enormt antall aktører. Vil mange nok det samme (les: kjøpe aksjer) - så går kursen opp. 

Dette er også hvorfor større aktører typisk ikke kan gå direkte inn i markedet med kjøps/salgsordrer til markedspris. Det vil typisk være kursdrivende og føre til en langt dårligere snittpris. Derfor blir større ordrer gjerne delt opp i mindre ordrer og over tid. Men er det full panikk og noen bare ønsker å komme seg inn eller ut - så er det markedsordrer som gjelder. Og er likviditeten dårlig vil dette ofte føre til store kursbevegelser.

Likviditeten kan også forsvinne helt. Da kan i praksis markedet hoppe ganske mye uten at det blir transaksjoner mellom A og B.

Dette forklarer hvordan.

Om man spør hvorfor aktører gjør som de gjør blir det et helt annet spørsmål. Men om markedet er effisient og all tilgjengelig informasjon er priset inn, så skulle kursbevegelser opp bli solgt av informerte aktører som ønsker å profitere på temporære ubalanser i markedet. 

Jeg tror markedet er effektivt, men ikke effisient.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...