Gå til innhold

aomt

Medlemmer
  • Innlegg

    3 932
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av aomt

  1. Prøv ut "13 grams that will make you happy" (google). Kvern ganske grovt, når du treffer med kverning, så smaker det nyyydelig.
  2. Eg har prøvd ein del ulike earbuds. Eg likte ikke Sony sine pga okklusjonseffekt, altså, at du hører dine egne steg, o.l. De eg er mest fornøyd med er Sennheiser 3. Men det kommer jo an på kva ein ser etter. BW/MontBlanc er suverene på lyd, Bose på ANC. Så er det smak og behag også da.
  3. Det finnes diagram i bilen (evt så kan du google det). Det er den beste måten å sjekke det på. Eg har sett flere ganger på brukte biler at feil sikringer ble brukt (både mindre og større enn det som skal være).
  4. Minst 447 barn er drept i Gaza, melder Unicef. Tallet fortsetter å stige, ifølge FN. snart har staten Israel drept flere barn i «selvforsvar» enn hamas drepte totalt. La oss fortsette å stå sammen med Israel og vise dem ubegrenset støtte til det er ingen palestinske barn i livet.
  5. Eg snakket med ein kamerat (muslim, bur i India), han er sjokkert over det HAMAS gjorde. Drepe sivile, unge på festival. samtidig, er har enda meir sjokkert og forstår ikkje korleis verden kan støtte det Israel gjør. Det her er brudd på folkerett. Opp på det, de bruker det i mest befolkede område i verden, det er ingen tvil de kommer til å drepe minst 10-20-50 sivile for kvar terrorist som blir rammet. Det er jo tydelig at hamas er kun dekning til systematisk folkemord. Vi har ikkje sett makan siden WW2. https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/kEVyGA/human-rights-watch-israel-bruker-hvitt-fosfor-i-krigen som min kompis sier og eg er enig med han, om vesten ikkje reagerer og stopper folkemord, så risikerer vi at arabiske land kan reagere (forståelig nok), noe som kan føre til mye større krig.
  6. Israel har kuttet internett og strøm til Palestina, slik at kun kontroller info skal få komme ut. Vanlige folk skal ikkje få dele info/bilder/video.
  7. Eg er enig i det. Og det er fleire måter å unngå krig på. Viste du at b.a. USA har vert i krig kvart eneste minutt siden WW2 og t.o.m. idag? Uten at det falt ein eneste bombe i USA. De meste av kriger de var involvert var på andre siden av kloden. Non stop i 70 år. Krig handler ikkje om kvem som har rett eller feil. Det handler om penger. USA har støttet Ukraina med 100 milliarder. De har tjent 10-20 ganger meir allerede. Og de kommer til å håve inn i fleire år framover. Siden NATO begynte å støtte Ukraina, så har ikkje Ukraina tatt noe betraktelig tilbake. Siden motoffensiven så har de faktisk tapt landet. NATO/USA støtter Ukraina nok til å ikkje tape, men ikkje til å vinne krigen. De er ikkje tjent ($$$$) med at Ukraina vinner og krigen avsluttes. Eg tipper same skjer nå i HAMAS/Gaza/Israel. Fleire månader/år med krig, tusenvis av palestinske barn døde, alle flyktninger reiser til EU, mens USA tjener rått på våpensalg.
  8. Det har vel ikkje eksitert noe "Israel" på 1000 år heller?
  9. Så Ukraina driver å drepe uskyldige russere og vi støtter de, skal vi bruke same logikk?
  10. Øst-Tyskland som fikk beholde språket, kultur og mye annet. Var for det meste selvstyrt. Og noen av oss er gamle nok til å huske at muren falt og Tyskland fikk 100% styre og kontroll over sine områder? Kor lenge skal Israel okkupere land fra Palestina? Btw, de jaget alle palestinere fra område (kastet ut sivile av sine hus og israelere flyttet inn). Kan du minne meg, har Sovjet gjort liknende i Tyskland, Ungarn? Nopp.
  11. Eg spør ikkje om "avtalen". Mener du det ville vert rettferdig av Sovjet å ta over Ungarn, Østerrike og Tyskland fordi de startet og tapte krigen? Uten noe avtale eller noe? For det er nettopp det Israel har gjort i Palestina.
  12. Krim og Donbas var okkupert i 9.5 år nå (siden midten av 2014).
  13. Det stemmer at det var arabere (for å generaliserer litt) som startet krigen tilbake i tid. Gir det rett til Israel å okkupere de områdene? I så fall, så hadde Sovjet rett til å okkupere og beholde "forever" alt av Tyskland, Ungarn, Østerrike osv? Uten å gi de landene noe selvstyre (kanskje det var det som var feil?). Nazi Tyskland starter krigen, de taper, Sovjet har rett til å ta over hele/halve Tyskland?
  14. Jaha. Kor mange år er lenge nokk? Russland har kontrollert Krim i 10 år nå. Er det greit å tilskrive Krim til Russland? Kvem skal bestemme at Ukraina/Palestina skal gi avkall på sine områder fordi "de var ulovlig okkupert i mange nok år".
  15. Er det annerledes når Ukraina sender droner mot Moskva? Du kan snu og vri på det alt du vil. Faktum at HAMAS eksisterer først og fremst fordi Israel har ulovlig okkupert områder fra Palestina.
  16. Situasjonen er ikkje opp ned. Israel har i årevis okkupert store områder til Palestina. Det er IKKJE anerkjent av FN og andre. HAMAS prøver å ta de tilbake. Nå, når du har litt meir kunnskap, korleis er det annerledes fra Ukraina? Palestina/Hamas kjemer på Å TA TILBAKE områdene som Israel har okkupert. Mangel på BASIC kunnskap har i tråden viser nettopp det eg skreiv om i min første post. "det frie media" dekker det som staten/politikere er tjent med. Både omfang og vinkling. Folk flest virkelig trur at HAMAS er terrorister som angriper stakkars Israel. Liksom, jævla arabere. Ytterst få kjenner til virkelig grunn til angrep - å TA TILBAKE områder fra Israel som de har ulovlig okkupert og som er IKKJE anerkjent av resten av verden.
  17. Så om Russland vinner krig i Ukraina, så har de "rett til å okkupere de områdene"? Og når Ukraina svarer, så er det terror handlinger? Det er jo det du skriver om Palestina/Israel. Korleis er det annerledes i Ukraina? Israel trakk seg ut av Gaza men fortsatt beholder fleire områder som er IKKJE anerkjent verken av Norge, USA eller FN, stemmer det? Når HAMAS prøver å ta tilbake områdene, er det forsvarskrig eller terrorangrep? Det kan godt hende din teori ang fredsavtale stemmer. Men enn så lenge er det kun spekulasjoner uten noe fotfeste. Eg er imot alt som heter krig. Eg sier Russland har ingenting i Ukraina å gjøre. Israel har ingenting i Palestina å gjøre. Hadde de landa holdt seg innenfor sine grenser, så ville ikkje vi ha "massakrere en masse sivile og ta hudnretalls til gisler". Men om du støtter og sier at "land som har vunnet kriger rett til å okkupere" så støtter du krig, massakre og helvete som følger med.
  18. Igjen, less LITT historie, wikipedia kan hjelpe deg mye, du trenger ikkje bla opp i bøker ein gong. Angrepene fra HAMAS kommer FORDI Israel har okkupert land.
  19. Prøv så enkelt som Google eller wikipedia. ChatGPT for den slags skyld.
  20. Yupp. Veit du at Israel har okkupert enormt mye av Palestinsk terrotorium i fleire år? Det er IKKJE anerkjent i verden heller, så det Palestina gjør er nettopp samme som Ukraina. De forsvarer seg og prøver å TA TILBAKE sine områder.
  21. Fint at du skal diskutere her uten å ha noe kjennskap. Veit du at Israel okkuperer Palestinsk område, uten at det er anerkjent av de fleste stater (b.a. Norge, USA og fleire andre anerkjenner det som Palestinske områder som Israel har okkupert?). Så eg foreslår du skriver "følg nøye med på: ein gong til, nå, når du har litt kunnskap og fakta på bordet.
  22. HAMAS, Palestinere.. Who cares? Vi ser etnisk rensing og vi heier på det. Korleis er HAMAS annerledes enn Høyre Sektor i Ukraina? Korleis er Palestinsk kamp mot Israel annerledes enn Ukrainsk kamp mot Russland? Mens vi pøser på hundrevis av milliarder $ i den ene krigen, så driter vi fullstendig i den andre. Er Palestinere mindre verdt enn Ukrainere? Kvifor er det "uakseptabelt" at Russland stjeler land fra Ukraina, mens det er "heilt OK" at Israel stjeler fra Palestina? Kvifor når Ukraina sender raketter (enten det i Donbas eller Moskva) så sier vi "fair play", mens når Palestina gjør det så er det "jævla terrorister"? Vi trur vi har fri media her i vesten. Nopp. Media er styrt av poltikken og vi får det bilde og den vinkling som staten er tjent med. Det å beskytte mennesker, redde liv, demokrati er kun pynt på propaganda.
  23. Ja, det stemmer. Ukrainsk arme består nå av tvangssendte soldater. I alle fall nye som blir sendt til fronten er det. Krigsloven eller ei, folk blir tvunget til fronten. Folk gjemmer seg i kjeller (nå trur ikkje eg skreiv kjeller, men samme det). Det er jo også fakta. Ukraina er ikkje demokratisk. Den aldri var det. Til og med idag er den oligarki-stat. Kan hende, forhåpentligvis så blir den demokratisk ein gong i framtiden. Det samme gjelder "rettstat". Den er ikkje det. Når grensene ble stengt den 24.02.2022 - reiste unger til samtlige politikere og kjendiser te utlandet, selv om de var mannfolk vernepliktig alder og hadde ikkje løyve til å forlate landet. Som nevnt, det skjer den dag i dag, 15-20.000 euro er prisen. Så fremt du har penger, så kan du unngå denne loven, i alle fall. Det har ingenting med Russland eller invasjon å gjøre. Landet er korrupt inn og ut. Det handler først og fremst om kultur og tankesett. Når eg var der og vi kom på diskusjon og "om Ukraina bør være i EU", så spurte eg så enkelt som "Kvifor ønskjer du det": - Jo, da blir det for eksempel rent i gatene, når har vi så mye søppel, eg var i Berlin og der er det ingen søppel i gatene. - Men dere trenger ikkje EU får å ikkje kaste søppel på gata? - Ja, nei, det er sant... Når det er sagt, så er "EU" ikkje noe særlig bedre. Har kjørt flere ganger Italia/Østerrike/Brussels/Norge de siste 5 år. Det er umulig å lufte hunden på restplasser. Selv om det er do overalt (gratis eller 1euro), så velger samtlige trailer-sjåfører fra PL/SL/SK/RO/BG å dritte i buskene. For å ikkje snakke om å kaste alt av søppel de har der de stopper, istedenfor å gå 10-50 meter til urnene. Selv om de kommer fra "demokratiske rettstater". Eit anna eksempel - ein bekjent fra Ukraina besøkte meg, sammen med sin venn. Det bodde med meg i Vienna i ei ukes tid for å spare litt penger. Ein dag daua lyspæra og eg skulle te butikken for å kjøpe ei ny ei. Då sa kompis te min bekjent (helt seriøst), "men vi kan jo berre ta ein fra oppgangen, så du slipper å bruke penger". Selv om de begge var vel-utdanna og hadde grei inntekt ut i fra Ukrainsk standard. Poenget er, det foregår hinsides glorifisering av Ukraina i norsk media. Noe du viser med dine uttalelsers. At landet kjemper for "friheit" og "demokrati" og "kultur" og alt der borte var så fantastisk før invasjon. Det var ikkje det. Kjenner du til mange Ukrainske forfattere, kunstnere, komponister? Gogol og Bulgakov, som begge identifiserte seg som russere (vel, Gogol brukte å si han er 50/50). Shevchenko? Sjeldent eg har lest noe så... tja, dårlig? Ukraina er så "Øst-Europa" som det går an. Og nei, selvfølgelig det er ingen grunn for Russland å gå til krig mot de. Russland har ingenting i Ukraina å gjøre. Det er eg heilt enig i. Ukraina er suveren stat og bør bestemme selv, eg håper vi er enig i det? Samtidig, så "bestemme selv" innebærer b.a. at EU/IMF ikkje betaler Ukraina for å få gjennom lover som de drar nytte av. At det er ingen "folkerevolusjon" med b.a. Nuland til stedet. Eg har verken tid eller ønskje om å hive meg i denne diskusjonen. Long story-short, det er ytterst sjeldent noen virkelig kjemper for sin "friheit" og for "sine familier". Så å si samtlige kriger handler om politikk og penger. Satt på spissen, hadde Russland tatt over Ukraina den 24.02.2022 - livet til "average Oleh" hadde ikkje forandret seg noe som helst. Han hadde snakket samme språk som før, spist samme mat, lest same bøker, jobbet i samme i samme jobb, fekk like mye betalt og betalte like mye for varene. Så når du snakker at "Ukrainske soldater kjemper for sine friheit, blir det litt for enkelt og feil, syns eg. Mens avg. Oleh, Ondrej og Vladimir daua ved fronten - blir rike russere og ukrainere rikere enn noen gong. USA har tjent enormt på denne krigen også. Til slutt så er det det krigene handler om - noen tjener penger, mens vanlige folk betaler med livet. Naturlig nok vil det se dårlig ut om VG hadde skrevet det slik det er, ikkje sant? Vanskelig å få med seg folket på å støtte krigen og bruke milliarder av skattekroner når de skal gå i lommene på rikinger og ikkje "kjempe for friheit"? Russiske oligarker har nesten doblet sin formuene siden krigen startet. Ikkje galt på 1.5 år, mtp alle sanksjonere? Samme med Ukrainske oligarker. For å ikkje nevne USA. Eller kva med Noreg og gas/oljepriser? Mens vanlige folk, t.o.m. i Noreg betaler i form av høyre strøm og matpriser. Pengene er litt slik som energi. De blir ikkje borte, men overført, fra "vanlige folk" til de rike. PS: Viste du at det er krig i Etiopia også? Norsk media har så vidt nemnt den krigen eit par gonger og ytterst få i Noreg veit at det er krig der. Men så er det slik at langt fleire daua i denne krigen, enn i Ukraina. Kva med NATO-landet Tyrkia som bomber kurdere, som kjemper "for friheit, demokrati og rettstat" - slik som Ukraina. Fint lite dekning av den også. Og så lenge nordmenn får billig all-inclusive, så reiser de fleste gledelig til Tyrkia som driver med krig (for å ikkje snakke korleis de bryter folkerett, kvinners rettigheter, gay, ytringsfrihet, etc, etc). Eller at det er fleier folk som daua av sult i Afrika - !!kvar dag!! enn det som daua i Ukraina i løpet av hele krigen? Igjen, eg støtter Ukraina i denne krigen, men kor mange liv kunne vi redde om vi brukte de pengene på å bekjempe sult? Er det bedre å hjelpe 100.000 Ukrainere eller 50 millioner i Afrika? Er noen menneskjer verdt meir enn andre? Er "demokrati" viktigere enn overlevesle/ikke daue av sult? Eg takker for meg i denne tråden. Kanskje vi sees om eit par månader. Eg ser lite nytte i å diskutere her, da folk bruken Åslund som sine kilder. For all del, han har rett på sine meninger og folk har rett å tru på de kildene de vil. Men Europa er i krigen. Det er vel Palle Ystedbø som sa at "ein kan ikkje stole på media til vanlig, men i alle fall ikkje når det er krig. Oppgaven til media er ikkje å opplyse folk om kva som virkelig skjer, men å spre propaganda som staten nytter av og styre folk i ønskjet retning." Så vær kritisk til alt du leser.
  24. Eg har ikkje sett så mange journalister som er det, dessverre. Det kommer spesielt tydelig frem under kriser (covid, krigen i Ukraina, o.l.). De fleste er veldig subjektive og partiske. Eg trur ikkje AI forandrer så mye. Det blir mindre ressurskrevende å spre falske nyheter, ellers så trur ikkje mye blir annerledes.
  25. Joda, stemmer det. Eg mener at utsagn til Åslund blir berre heilt feil. Du kan ikkje kalle Ukrainsk arme for "Europas sterkeste" når landet er 100% avhengig av vesten og tvangsmobilisering. Det blir som å kalle Nazi-tyskland for verdens beste industriland pga Birkenau og andre leiere. Men så bryr ikkje Åslund seg om objektive fakta men spille på følelser, så det er forståelig.
×
×
  • Opprett ny...