Jump to content

BALT3

Medlemmer
 • Content Count

  1942
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1062 :)

1 Follower

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

16380 profile views
 1. Jeg er stort sett enig med din første påstand. Hvorvidt klimaendringer er menneskeskapte, hvor fort endringene kommer og om disse endringene vil føre til bedre eller verre kår for menneskeheten vet jeg ikke, men tiltakene... Det har blitt erklært klimakrise og tiltakene som gjennomføres rammer stort sett "vanlige folk" økonomisk uten å gjøre veldig mye for hverken klima eller miljø. Statsledere har jo startet verdenskriger av årsaker som må regnes som bagatellmessige i forhold til menneskehetens undergang. Når det gjelder miljøet og karbondioksid, så kommer jeg på minst én ting i farta; kognitiv funksjon. Vi mennesker tenker rett og slett mindre klart med mer CO2 i lufta. Dette merkes godt innendørs, alle som har gått på skole eller jobbet på kontor vet hvor vanskelig det er å jobbe i dårlig luft. Skulle karbondioksid i atmosfæren fortsette å øke kan menneskeheten stå ovenfor 10+% reduksjon av kognitiv funksjon i løpet av de neste hundre årene. Storbyer har gjerne allerede forhøyede nivåer av karbondioksid...
 2. Tenkte det samme, tror dette er svaret. Norge har rett og slett ikke hatt kullkraftverk å stenge ned mens andre land har kunnet erstatte kull med fornybar. Kraftverk er relativt enkle å erstatte, de produserer bare strøm og dette kan gjøres på mange måter. Olje brukes i hovedsak til å flytte rundt på biler, båter og fly og det vil ta lang tid å få disse over på elektrisk drift eller lignende...
 3. BALT3

  Vekttap

  Ikke bare er det normalt å gå ned i vekt når man begynner å trene, for brorparten av befolkningen er dette også både ideelt og ønskelig. Nybegynnere (og bare nybegynnere) innen trening har potensiale til å både bygge muskelmasse og redusere fettprosenten i samme slengen, nyt det så lenge det varer!
 4. Hva med Lana Kane, en karakter fra TV-serien Archer som sendte sin første episode i 2009?
 5. Spotify sliter desverre tidvis andre steder også. Jeg opplever mye treghet og problemer på Android, litt på Windows og på Sonos ga jeg helt opp til slutt. I bilen virker det som om det er et trøbbel med lagring/bufring av musikk, for jeg plages kun med musikken jeg vanligvis hører på og har aldri problem med for eksempel å søke opp ei tilfeldig låt og spille den av.
 6. Jepp, dette var ingen god patch, de kan godt rulle hele greia tilbake for min del. Lydene er ikke gode... Men, looten er klar når man lander i stedet for å spawne 15 sekunder etterpå, det er jo kult.
 7. Møtte på FaZe_Fuzzface i dag (link i innlegget over). Etter at squadden vår hadde utslettet alle som landet i Rozhok, kom plutselig denne karen innom og regerett pissa på oss. Jeg døde først og uten advarsel, og måtte le da jeg så nicket for jeg skjønte hvor det bar hen. Under to minutter senere var vi alle døde, og jeg tror ikke vi fikk inn et eneste skudd. Vanligvis er det ekstremt kjedelig å miste hele laget til én spiller, men denne gangen var vi enige om at det ikke gjorde noe. Enkelte folk er rett og slett jævlig gode.
 8. Synes dette høres litt merkelig ut, en avtrekksvifte bør i utgangspunktet være nok til å håndtere fukt på et bad. "Tilluftsspalte" er bare en glippe mellom dørblad og dørterskel, så med mindre det er falset (ikke flat) dørterskel og tetningslister i dørkarmene bør det være nok tilluft til at avtrekksviften kan skifte ut luft. Noen spurte tidligere om det renner vann fra sisternen hele tiden. Dersom det gjør det vil det bli mye kondens! Rennende vann vil kjøle ned toalettet, og kondens danner seg på kalde overflater. Det samme vil du oppleve hvis du for eksempel åpner kranen og lar det renne kaldt vann en stund. Hva er temperaturen på badet? Varm luft kan holde på mer fuktighet enn kald luft. Det er normalt å ha to-tre-fire grader høyere temperatur på et bad enn ellers i huset. Blir det like mye kondens på alle veggene, eller mer mot ytterveggen(e)? Grenser badet til andre kalde rom? Hvis et varmt rom er dårlig isolert mot kaldt rom eller utendørs vil veggene bli kalde og det vil dannes kondens på disse. Ellers så er det noen gode råd i tråden her. Dusjing med litt kaldere vann (og kortere dusjer) vil tilføre luften mindre fuktighet som igjen vil føre til mindre kondens. Oppgradering av ventilasjonen vil gi bedre avtrekk, jeg anbefaler en avtrekksvifte med både fukt- og bevegelsessensor, disse er helautomatiske. En frittstående avfukter vil funke, men først ville jeg ha forsikret meg om at sisternen ikke renner og at avtrekk fungerer - er det behov for avfukter så vil jeg påstå at noe er feil med badet i forhold til bruken. Fordelen med avfukteren er at den koster et par tusen kroner, å bygge bad på nytt er dyrt. Hvor mange brukere av badet er det, forresten? Det er et velkjent fenomen at barnefamilier får fuktskader på bad etter hvert som ungene kommer til tenårene og begynner å dusje alt for mye...
 9. Med mindre det skjer noen regelendringer igjen så skal jeg ikke få avslag. Når alle krav er innfridde og det ikke er noe annet i veien som f.eks. reguleringsplan så må kommune alltid godkjenne. Og han på teknisk etat høres meget positiv ut så jeg har trua på at det går greit. Det er mulig at dette "kontoret" jeg pusser opp nå ikke vil bli godkjent oppholdsrom pga vindu, men det er ikke så farlig. Dampsperrer i kjeller er problematisk, ja, derfor anbefaler de ikke lengre dette når mesteparten av veggen er under bakken. I rommet jeg rev var det mye skader på både treverk og murpuss som var i kontakt med plasten.
 10. Varig opphold kalles det, permanent opphold høres mer ut som noe en innvandrer kan få innvilget. Alternativt at jeg murer inne en litt for pågående dørselger. Derfor vitsen i forrige innlegg. Det er allerede nok godkjente rømningsveier fra kjelleren, og når alt er ferdig vil det være enda flere. Alle vinduene (8 stk?) må byttes ut på sikt, kanskje sette inn noen flere, og da kan det bli mange godkjente rømningsvindu, store deler av kjelleren er over bakken, ene kortveggen er helt over. Isolasjon og ventilasjon og varme må fikses for å få inneklima i orden. Takhøyden er innafor. Kommer mest sannsynlig til å bo her til jeg stumper, så skal ikke lage meg en brannfelle med dårlig luft og ingen takhøyde...
 11. Permanent opphold i kjelleren? Det ønsker jeg ikke Bor rett ved siden av kirkegården, det eneste stedet jeg kan tenke meg permanent opphold når den tid kommer. Akkurat nå er det isolasjonen egentlig det eneste jeg lurer på, får ikke gjort noe før jeg har bestemt meg og det er for dyrt å mislykkes. Men, jeg kan jo fortelle at jeg i resten av kjelleren sånn smått har planlagt tv-stue/hjemmekino, hobbyrom/snekkerverksted, en bod eller to og, hvis behovene skulle endre seg, bad/dusj/vaskerom. Tekniske krav når det gjelder rømningsveier, takhøyde, isolasjon osv. har jeg lest meg opp på så det skal jeg ha kontroll på! Har også snakket med teknisk etat hvordan jeg går frem ift. søknad om bruksendring (søke etter alt er ferdig).
 12. Trefiberisolasjon virket interessant. Skal forhøre meg på byggevarehandelen. Men hvorfor mellomrom mellom isolasjon og murvegg? Ble anbefalt Steni Masterboard på Byggebolig. Bruker jeg det, kan jeg visst legge gulvvarme direkte oppå og laminat oppå der, og sparer mange mm høyde i forhold til 22mm spon+6mm isolasjonsmatte. Men, jeg har egentlig bestemt meg for å droppe gulvvarme, det blir rett og slett dyrt i forhold til bruken. Går nok da for vanlige gulvsponplater, 3mm underlag og så laminat.
 13. Gikk ut og testa på min nå, det regner. Vannet fra bagasjeluka renner ned på bakruta når man åpner, og er det mye vann kan det formes store dråper som da får så stor fart i det de renner ned at de kan hoppe over renna/pakningen og ned i bagasjerommet. Jeg fikk én dråpe vann i bagasjerommet nå da jeg åpnet. Basert på hva jeg har lest på forum virker det som det kan variere litt fra bil til bil, men de fleste søketreffene jeg finner er gamle så det kan jo hende det er bedre nå. Min bil ble for øvrig produsert i januar eller februar i år. Rommet er selvsagt tett så lenge det er lukket. Jeg har lest om de som har hatt vannlekkasjer, men da har det vel vært snakk om produksjonsfeil og reklamasjon.
 14. Jeg har revet et rom kjelleren, skal innrede på nytt og ønsker å isolere også. Har laget en tilsvarende tråd på Byggebolig, og skal lage en prosjekttråd der når jeg kommer i gang. Jeg har googlet temaet opp og ned i mente men er fortsatt litt usikker. Husbankhus fra 1976. Kjelleren er på cirka 99 m2 (ytre mål tror jeg) og er fra før dårlig og delvis innredd og isolert her og der. Alt unntatt himlingen er dårlig pga gamle vannskader og konstruksjonsfeil og skal rives bort på sikt. Alt det elektriske til kjelleren, bortsett fra varmvannstank, er koblet helt ut. Muren (Leca) ble pusset tett på utsiden over bakkenivå i 2017 og det ble gravet ny drenering i 2012, så det kommer ikke synlig fukt/vann fra utsiden nå. Grunnmuren er ikke isolert på utsiden, dessverre. Gulvet er betong og ikke noe annet, 215 cm takhøyde fra betong til himling. Sikringsskapet mitt står i trappenedgangen ned til kjelleren, så for å forenkle arbeidet med det elektriske så starter oppussingen her og i rommet trappa leder ned til. Trekkerør legges klar til resten av kjelleren. Tenker følgende oppbygging av gulv og vegger nå: Gulv: 50+30mm eller 50+50mm XPS, 0,2mm dampsperre, 6mm Steni Masterboard eller tilsvarende, varmefolie, laminat. Muligens sløyfe varmefolie pga kostnad, men skal i alle fall ha det klargjort for dette. Endelig takhøyde cirka 203cm fra overgulv til himling med både 100mm XPS og varmefolie, Yttervegg: Slemmes innvendig. 50mm Rockwool limt rett på lecamuren, ca 2cm luftspalte for trekkerør, stenderverk, trepanel. Bunnsvill settes oppå gulvisolasjonen med knotteplast mellom. 1 stk lufteventil. Skillevegg/lettvegg: Settes opp som vanlig lettvegg med 70mm Rockwool, men også oppå XPS og med knotteplast under bunnsvill. Veggplater. Her har jeg valgt XPS i gulv pga trykkfasthet og fuktmotstand, og Rockwool mot ytterveggen pga bedre tørkeegenskaper i fall det skulle komme noe fukt/kondens. Stenderverk blir i praksis rom-i-rom. Trepanel på utsatte vegger/mot yttervegg pga pusteegenskaper. I tillegg vil det stå en frittstående luftavfukter i rommet fordi jeg har en slik fra før. Virker alt greit? Dette er det rommet i kjelleren som er lengst under bakken og har dermed størst risiko for fuktskader, samtidig som det pga. plasseringen er et "verdifult" rom og da ønsker jeg at det skal være pent, behagelig og vare lenge. Målet er å bli ferdig i løpet av høsten, og så fortsetter jeg med resten av kjelleren om 1-10 år.
×
×
 • Create New...