Gå til innhold

Spørsmål om øl


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jeg er enig med flere her i at de vanligste pilsene til de store bryggeriene er dårlig. De er enda verre på fat på byn spør du meg. 

Kjøper du derimot pils fra litt mindre bryggerier er de betraktelig bedre, feks fra Kinn, 7-fjell, Austmann m.fl.

Det beste er imidlertid som noen sa, dra på polet! Der får du kvalitetsøl fra masse norske bryggerier, også de store. Både pils og mer spennende typer ;)

Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (15 minutter siden):

Jeg tror jeg blir nødt til å teste denne paulanern, det er ikke første gang du omtaler den som gudenes nektar 😜

Det er jo smak og behag selvsagt, men liker du ØL som er lett og drikke og som smaker litt mer enn vanlig butikkpils så er Paulanern veldig god. Synes jeg. 

Merk at du må helle den i et halvliterglass (hele flasken) slik at du også får med hveten i bunn. Det gjør øl'en litt "grumsete" og ugjennomsiktig, men det forbedrer smaken. 

Paulaner er noe jeg alltid bunkrer opp med. En sikker vinner her i heimen :)

Finner du WIlBeer Ninkasa som er en ØL på 0.75l og koster rundt 160 spenn på polet så test denne også. Ganske sterk med sine 10ish prosent, men den er knallgod :)

Lenke til kommentar
Aldrack skrev (6 minutter siden):

Jeg er enig med flere her i at de vanligste pilsene til de store bryggeriene er dårlig. De er enda verre på fat på byn spør du meg. 

Skal du drikke oel paa byen, saa maa du velge de pubene, som har fat, ikke tank.

Et god fatoel, bedoemmer du etter skummet, kronen.

Er skummet paa toppen av halvliteren, hoey, tykk og fin, smaker det som regel veldig godt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Krig og fred skrev (10 timer siden):

Jeg synes norsk øl smaker rart og ikke særlig godt, og jeg lurer på om det har noe med at de opphevde renhetsloven, eller om bryggeriene tar andre snarveier i bryggeprosessen. Hvis jeg feks drikker Lederer, så minner det meg om hvordan norsk pils smakte for 30 år siden. Norsk pils i dag har en nesten kjemisk ettersmak. 

Er det noen øl-eksperter her som har noen tanker rundt dette?

 

Trur nok at mykje har med forventningar å gjere meir enn sjølve ølet.
Reinheitslova blir mykje brukt av bryggeria rett og slett fordi det er oppskrifta på øl, det er likevel fleire og fleire som har starta å produsere øl med smak enten naturleg ved å tilsette fruktjuice eller syntetisk ved å tilsette kunstige aromaer.
I tillegg så har det mykje med kva du er vand med, og her kan det være at norske ganer har endra seg litt dei siste 30 åra.
(Det skal ikkje meir til enn at du severer grøn pils frå Ringnes til ein Bergenser før du får tydeleg beskjed om kor mykje betre Hansa sin versjon er).
I tillegg så vil dine smaksløkar endre seg over tid, ting du likte før kan det være at du ikkje synes er like godt i dag, og omvendt.

Det er likevel verdt å nemne at vanleg norsk butikkøl er produsert for å være så billeg som råd, så her er det lite rom for kvalitetar som ein ofte finn i pils frå mindre bryggerier. For nordmenn flest så er det eit mål at pilsen skal ha lite smak og være passeleg bitter slik at ein blir akkurat så tørr i kjeften at ein vil ha ein ny slurk.
Den nemde Paulaneren er i ein annan kategori då det ikkje er ein pilsner. Paulaneren som dei fleste er kjent med er ei lys overgjæra kveiteøl, noko som gir ein fyldigare smak, nesten søtlig og humla slik at den ikkje er særlig bitter. Veldig mange overgjæra ales vil ha langt meir smak enn pilsnertypane.

Den nemde Lederen pilsneren er ei tysk kvalitetspils som held seg svært lojalt til reinheitslova, for tilsvarande pils i same kvalitetssjikt så er det relativt få norske bryggeri å vise til, kanskje fordi det i norsk målestokk ikkje er betalingsvilje til å kjøpe dyrare norsk pilsner. Dei fleste forbrukarane er nok heilt OK fornøgd med vanleg grøn pils frå butikken, kanskje dei vågar seg ut på ei blå fatøl om dei vil ha meir smak. Og dei som er ølinteresserte vil gjerne har nok med meir smak på når dei fyrst skal påspandere seg øl av høg kvalitet, som til dømes ei kveiteøl.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
mobile999 skrev (45 minutter siden):

Har du anbefale noe spesifikt derfra?

Jeg kjøper stort sett kun Paulaner Weissbeer (hveteøl) når jeg er i Sverige. Rettere sagt hamstrer. Har dem ikke den så kjøper jeg Erdinger Weissbeer. Paulaner er hakket bedre, men disse er veldig like.

Jeg har egentlig smakt meg frem til at det er det ØL'et jeg stort sett drikker. 

Skal jeg kose meg hjemme så blir det enten Paulaner eller en god Cognac eller eller en Cognac likør. Da går det i Bache Gabrielsen XO eller en Xante som er en meget sterk men veldig god pærelikør. Serveres selvsagt i Cognac glass med EN stor 5x5x5 cm. isbit :) 

Lenke til kommentar

Drakk Mythos Premium 5% fra polet (flaske) i helgen og det smakte akkurat slik jeg husker fra mang en Hellas-tur.

Dette er mye det jeg forbinder med tradisjonell pils-smak på den lettdrikkelige siden.  På andre siden har vi Pilsner Urquell, som for meg er litt "blæh" i ettersmaken - kommer sikkert av humletypen (foretrekker IPA om jeg skal ha noe med mye humle).

Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (2 timer siden):

Jeg tror jeg blir nødt til å teste denne paulanern, det er ikke første gang du omtaler den som gudenes nektar 😜

I motsatt ende av Paulaner har du Weihenstephaner. Weissbeer har mer(skal ha mer) eller mindre karakteristikk av sødme over seg. Sistnevnte minst av de to,  ilfg mine smaksløker. Finnes sikkert noen andre litt mindre søte også.

  Av hva jeg har smakt vinner Paulaner på sødme.

- En annen jeg mener å huske🤪 jeg likte er König Ludwig. Da må du til systembolaget..

  Jeg kan ikke tenke meg en julemiddag/ribbe uten Weissbeer🖤

 

Lenke til kommentar
Rune_says skrev (Akkurat nå):

Drakk Mythos Premium 5% fra polet (flaske) i helgen og det smakte akkurat slik jeg husker fra mang en Hellas-tur.

Dette er mye det jeg forbinder med tradisjonell pils-smak på den lettdrikkelige siden.  På andre siden har vi Pilsner Urquell, som for meg er litt "blæh" i ettersmaken - kommer sikkert av humletypen (foretrekker IPA om jeg skal ha noe med mye humle).

Mythos har jeg drukket en del. Samme smakløse pilsen man får på butikken. Det er en god tørstedrikk, men ikke noe mer. 

Lenke til kommentar
vidor skrev (12 timer siden):

Det er kun en type øl jeg virkelig har likt, og da måtte jeg til Tyskland og Weissbier fra Paulaner

Det kan fint kjøpes i Norge. 

 

Krig og fred skrev (13 timer siden):

Er det noen øl-eksperter her som har noen tanker rundt dette

Ingen ekspert, men drikker 100-150 liter i året. Synes det meste av ølet man får kjøpt er greit, skjønner ikke helt hva du referer til 🤷

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (10 minutter siden):

Mythos har jeg drukket en del. Samme smakløse pilsen man får på butikken. Det er en god tørstedrikk, men ikke noe mer. 

Rangerer den noe over mye av dagens butikkøl - den har sjelden klarhet og presisjon og fravær av usmak.  Ikke uenig i TS som mente den norske pilsen var bedre før.  Frydenlund smakte bedre før de ble produsert av Ringnes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Karltorbj skrev (3 timer siden):

Heineken, er et syntetisk oel, som allikevel, er veldig godt og rent.

Dette var noe som falt meg for øret også for en stund tilbake også. Hva vil det si? Og da fra byggeprosessen av, slik at det spiller ingen rolle om du får den på fat, like forbanna syntetisk er den. Eller?

Noen andre eksempler på syntetisk?

Lenke til kommentar
Bjerknez skrev (3 timer siden):

Joda, men nå er vel ikke Nøisom akkurat ØL som kan ta overpris på varene sine. Man får tross alt en EKTE halvliter med ekte tysk Paulaner hveteøl med 5.2% alkohol på polet for samme summen som 0.44 liter'n med 4.7% alkohol fra Nøisom.

Nøisom Bondfire er en god drikkeøl, å det hender jeg kjøper den, men den er ikke verdt pengene. Da kjøper jeg heller Paulaner på polet til samme prisen. Eller enda bedre Paulaner i Sverige for 22.50NOK. I Sverige får man nemlig ikke kjøpt Nøisom. (Så vidt jeg har sett vertfall)

Alltid fascinerende når folk er litt sånn småbreiale på at de drikker skikkelig "godt" øl, så kommer de med noe som f.eks. Paulaner, som i det store og hele smaker lite. Altså, det er på ingen måte et vondt øl, drukket det masse, men selv min kone som ikke like pilsner, lager eller andre vanlige typer med øl, kan drikke Paulaner nettopp fordi det smaker så lite øl.

Mine vanligste kjøp pga god smak (etter mitt syn) og god pris på Systembolaget er Brooklyn Lager, Brooklyn East IPA og Amundsen Helles Good Lager og Zlatopramen Half'n'half.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sovna skrev (2 minutter siden):

Dette var noe som falt meg for øret også for en stund tilbake også. Hva vil det si? Og da fra byggeprosessen av, slik at det spiller ingen rolle om du får den på fat, like forbanna syntetisk er den. Eller?

Noen andre eksempler på syntetisk?

Jeg tenkte ikke paa Heineken, naar jeg skrev om fatoel og omvendt. 

 

Lenke til kommentar
Rune_says skrev (19 minutter siden):

Rangerer den noe over mye av dagens butikkøl - den har sjelden klarhet og presisjon og fravær av usmak.  Ikke uenig i TS som mente den norske pilsen var bedre før.  Frydenlund smakte bedre før de ble produsert av Ringnes.

Mythos er overraskende god på glassflaske, det samme gjelder Efes. Drukket MYE av det på ferie der nede, og de gjør seg godt på sommerdager her i nord også.

Lenke til kommentar
Reign skrev (8 minutter siden):

Alltid fascinerende når folk er litt sånn småbreiale på at de drikker skikkelig "godt" øl, så kommer de med noe som f.eks. Paulaner, som i det store og hele smaker lite. Altså, det er på ingen måte et vondt øl, drukket det masse, men selv min kone som ikke like pilsner, lager eller andre vanlige typer med øl, kan drikke Paulaner nettopp fordi det smaker så lite øl.

Mine vanligste kjøp pga god smak (etter mitt syn) og god pris på Systembolaget er Brooklyn Lager, Brooklyn East IPA og Amundsen Helles Good Lager og Zlatopramen Half'n'half.

Breial? 😅

Vi snakker ØL her ikke sant? 

Som nevnt, hva som er godt ØL er smak og behag. Om andre synes det smaker motorolje, urin eller annet av en ØL jeg liker så blåser jeg vel en lang en i det 😄

All ØL koster mer eller mindre det samme uansett (med noen ytterst få unntak). Skal man først være breial så må man i såfall gå over i de edlere dråper. Jeg har akkurat lært meg å like Cognac. Faktisk ganske godt, hvis man finner den rette. 

Bache Gabrielsen som jeg liker er heller ikke noen spesiell dyr Cognac. Koster vel rundt 6-700 kroner og det er ikke så ille. En slik flaske har man lenge. Tar ikke med meg en slik på grøftefyll for å si det sånn. :)

Endret av Bjerknez
Lenke til kommentar
Reign skrev (6 minutter siden):

men selv min kone som ikke like pilsner, lager eller andre vanlige typer med øl, kan drikke Paulaner nettopp fordi det smaker så lite øl.

Apropos Breial🤠 Nå kvinnemennesker liker en type øl så styrer du kjapt unna for å ikke havne i feil kategori.. Noe sånt?🤔

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...