Jump to content

Bjerknez

Medlemmer
 • Content Count

  8947
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bjerknez

 1. Tok en titt nå Haha, disse er jo ganske simple å lage. Altså selve kretsen. Det «vanskeligste» her er jo og lage selve boksen. Men har man 3D printer så er det vel ganske enkelt vil jeg tro? Man trenger kun en Esp8266, og en stepper motor til en samlet sum av ca. 50 kroner. Samt litt arbeidslyst
 2. Jeg synes alle deltakere i denne tråden bør slutte og svare LMH1. Han forstår ikke og kommer aldri til å forstå. Den samme regla dukker opp igjen og igjen og jeg mistenker fyren for å trolle. Bare et tips
 3. Jeg har lenge hatt lyst til å lage meg en "general purpose" elektronisk bryter-krets ved å bruke en Mosfet for å slå av og på ting og tang ved hjelp av signaler fra Arduino og andre mikrokontrollere. Jeg har etter mye søking rundt om funnet noen gode N-channel Logic Level Transistorer. Etter å ha testet litt selv, samt lest en del datasheets etc. har jeg kommet til to transistorer som passer utmerket for bruk med mikrokontrollere. IRF3708 og IRL3705. Planen er å designe egne kretskort og bestille fra JLCPCB. Det koster ikke veldig mye heller. Kanskje rundt 200 kroner for 100stk. eller noe. Jeg snakker her om en elektronisk bryter som funker på alt fra 3-24V med en teoretisk strømtrekk på opp mot 15-20 ampere. Det bør dermed gjøres rom for å sette på heatsink etc. Dette er jo i utgangspunktet en ganske simpel krets og det kan kjøpes ferdig slike rundt om, men det er jo litt gøy og lage dette selv
 4. Jeg har også hatt noen slike, men mine var på 2.000W. Det vil si at med to slike så overbelaster man en 16amp kurs med god margin. Personlig hadde jeg ikke montert opp stikk selv, og vertfall ikke lagt ny kurs fra sikringsskap. Det er fyfy og man skal virkelig vite hva man gjør før man gjør noe slikt. Jeg hadde nok klart det, men det blir litt i overkant for min del. Men å sette opp en fordelerboks på ytterveggen og splittet uttaket kunne jeg sikkert gjort, men det er ikke lov. Når du splitter kursen og slenger på en lampe til så kan du i værste fall overbelaste ledningene. Spesielt i gamle hus med gammelt elanlegg er nok ikke dette og foretrekke. Var en elektriker her hos meg for ett par år siden og la ny kurs fra sikringsskap til kjelleren (16amp). Jeg betalte 3.500kr. For jobben, inkludert alt. Det er verdt det og det er en engangs invistering. Så føler du deg kapabel så er ikke jeg motstander av å gjøre småting selv med elsystemet, som å bytte en lysbryter eller henge opp en lampe uten støpsel etc. men utover det så holder jeg meg stort sett unna.
 5. Dropper du koblingsboksen har du lov. Du har lov til å sette opp lampene selv hvis begge har støpsel og du har en stikkontakt til hver. Skal disse monteres på samme kurs så dra disse normalt veldig mye strøm så sjekk sikringen hvor mye den tåler først.
 6. Det er vel bare å lage bilen bittelitt større, slik at man faktisk designer bilen rundt batteripakken som trengs?
 7. Jeg har laget en del slike og det du vil ha, er 22AWG silikonkabler. Silikonkabler er mye mer tøyelige og er mer behagelige å bruke som "jumper" kabler. Den eneste norske butikken som kan ha noe slikt er vel Kjell & Company? Trenger du det kjapt så er du nok ute å kjøre tror jeg. Det beste tipset jeg kan gi er å bestille fra AliExpress. Det tar litt tid før du har det i postkassa, men prisene er gode og kvaliteten mer enn bra nok. Vertfall på det jeg kjøpte. Søk på "jumper connectors" "22awg silicone" etc.
 8. Nå har jeg deltatt i denne tråden en stund og jeg bgynner jo å se sammenhengen nå i det du skriver. Det vil si at jeg ikke ser noen sammenheng i det hele tatt. Det er så mange selvmotsigelser og elendige formuleringer trolig grunnet språkproblemer at jeg ikke finner postene dine troverdige i det hele tatt. Språket ditt samt formuleringene dine ved siden av uvitenheten rundt temaet får meg til å tro ting jeg ikke ønsker å si høyt av respekt for både deg og evt. forumregler. Det er nesten så jeg synes at du virker ruset på noe eller evt. har andre problemer. Derfor så tror jeg du gjør deg selv (og andre) en tjeneste ved å hoppe av denne tråden og reflektere litt rundt hva du egentlig holder på med. JEG skal i vertfall ikke la meg lure til å svare på flere av dine innlegg her. Faktisk kommer jeg til å ignorere alt du skriver, både her og i evt. andre tråder fra nå av.
 9. Du kan nok ha rett i det du skriver, men til mitt bruk vil nok denne funke helt fint. Jeg har som nevnt montert en temp sensor på releets overflate og kretsen brytes hvis temperaturen blir for høy. Jeg annser dette som ganske ufarlig. Men selvsagt kan man krisemaksimere det meste.
 10. Ja, denne ser jeg på som ganske ubrukelig i mitt tillfelle. Kanskje den farligste enheten jeg har brukt i forbindelse med elektronikk så langt. Den gikk i søpla og vil aldri bli brukt igjen.
 11. Søk på "Songle SLA-05 module" så tror jeg du finner noe. den ovnen kommer jeg til å skru av på maks 100 ganger i året så jeg tror neppe dette blir noe problem. har ikke målt strømmen nei. Men sikringen på 16amp er jo hel så den trekker vertfall ikke mer enn det.
 12. Jada, du har sikkert peiling på det du skriver og jeg takker for tilbakemeldingen. Jeg skal ta det med meg videre. Men dette er tråden for hjemmeelektronikk og jeg er ganske overbevist om at dette kommer til å fungere som bare det, selv om en elektriker ville gjort det annerledes. poenget mitt var ikke å gjøre et stort nummer av ratingen. Jeg kommer aldri til å kjøre noe til sine grenseverdier. Såpass har jeg lært. Derimot gjorde enheten fra Clasern det. Ganske merkelig egentlig.
 13. Jeg testet et slikt SSR (Solid State Relay) ratet for 40 ampere for noen måneder siden på ovnen. Denne ble så varm etter en stund at plasten rundt releet smeltet. En slik sak krever visst en massiv heatsink. Den fungerte mekanisk, men jeg måtte ha en heatsink på størrelse med en jøtul ovn for at denne skulle funke. Så den gikk i søppla.
 14. Ojsan, her var det kommet mange innlegg siden sist Det nye releet er ratet for 220V og 30 ampere. Ovnen er på 2000w og krever ikke engang en tredjedel av det releet er ratet for. Jeg tror dette blir veldig bra. jeg har også bygget inn sikkerhetsmekanismer som temperaturkontroll etc. som slår av releet når tekperaturen blir for høy. Er det forresten noen her som vet hvor høy temperatur disse releene tåler? Å selvsagt kan man gjøre dette på langt mer sofistikerte og dyrere måter. Det er jeg klar over. Men jeg liker nå og holde dette på et rimeligere nivå som allikevel er trygt nok. Men ja, jeg er selvsagt klar over at det finnes bedre og sikrere metoder her er det vel nesten ingen grenser for hvor sikkert man kan lage det. jeg åpnet en slik WiFi kontakt fra Clasern som hadde et lignende rele som det jeg har kjøpt nå, men dette var ratet for maks 16 ampere. Dette var en wifi kontakt som ble solgt fra Norsk butikk. Denne kontakten fungerte med tanke på varme etc. men wifi delen var ustabil og irriterte meg lenge nok til at den gikk i søpla. så selve essensen med det jeg driver med er oh holde det på et rimelig nivå. Når jeg ser hvordan andre ting er laget som blir solgt ferdig fra butikk, så blir jeg slett ikke flau over det jeg lager selv. Det jeg lager selv ser selvsagt ikke like "flott" ut rent kosmetisk, da jeg ikke har spesialdesignet bokser og bestillt custom kretskort etc. men funksjonen vil jeg si er minst like bra og som oftest bedre.
 15. I helgen blir prosjektet å skifte ut releet som slår av og på varmeovnen i kjelleren via en app. Jeg har temperaturovervåket dette releet over tid og ser at releet blir i overkant varmt etter at den 2.200W 220V ovnen har stått på en stund. Temperaturen beveger seg opp mot 70 grader med en romtemperatur på 15 grader. Det synes jeg kanskje er i overkant. Jeg har selvsagt bygget inn sikkerhetsmekanismer i kretsen, men den kutter jo bare strømmen hvis temperaturen går over en viss antall grader. Det er jo ikke poenget. Så ber om dagen fikk jeg et litt kraftigere rele som skal testes ut.
 16. Det meste innen sensorer og mikrokontrollere har jeg vertfall, samt mange forskjellige kontakter og koblinger.
 17. Hadde jo vært litt gøy om vi kunne byttet litt tjenester her i tråden også. Feks. hvis man mangler noen ledninger, en kontakt, eller andre ting hvor man kunne spurt andre deltagere i tråden om dette. Jeg har ganske mange deler når det kommer til komponenter og elektronikk og småting kan jeg uten problemer gi bort. Større ting kan vi jo bli enige om priser etc. SÅ slipper man å vente i 30 dager på deler fra Kina eller evt. andre steder
 18. I see. Post gjerne litt rundt prosessen. Artig å se hva andre driver med også
 19. Men til TS: Slik jeg har forstått ut fra hva du skriver, så beit ikke hunden deg for å skade deg. Hadde den villet det, så hadde du ikke hatt noe mer hånd igjen. Men det betyr ikke at atferden til hunden må aksepteres. En hund SKAL IKKE bite oss mennesker. Det er stor forskjell på lekebitt hvor hunden bommer litt på ballen og biter deg i fingeren og en hund som går bort til deg og småbiter deg i hånden med vilje. Hvorfor dette skjer kan man jo bare synse om siden vi ikke har sett hundens signaler før dette, men det SKAL ikke aksepteres og det må slås ned på med en gang. Skal jeg synse en del, så virker det på meg som om hunden din mangler impuls kontroll (som andre har nevnt). Han er glad og vil leke og klarer ikke å "styre seg". Han vil ha en reaksjon fra deg og dermed var det kanskje derfor han nappet deg litt i hånden. Derfor er min anbefaling (hvis det jeg skrev over stemmer) at dere trener SKIKKELIG på impulskontroll. Dette kan kreve MYE tålmodighet og er dere flere som eier hunden så må ALLE være med på og trene og dere må være konsekvente. Ikke gi hunden noen tilbakemelding om den biter. Hunden må lære seg at biting medfører straff i form av at det blir kjedelig. Så hver gang hunden biter deg, så trekker du deg pent unna, setter deg ned i sofaen og ignorerer hunden 100%. Du snakker ikke til den og du ser ikke på den. Etter hvert vil den gi opp og legge seg ned. Når den ligger på gulvet og er avslappet så kan du reise deg opp og invitere til lek. Lek med hunden helt til den evt. blir litt for ivrig og biter deg med vilje (ikke ved at den bommer på ballen. Det kan skje). Da trekker du deg sagt bort igjen og ignorere den. Det samme gjelder når du feks. skal gi hunden mat i skåla. Tren på at hunden skal sitte og være avslappet før du setter ned skålen med mat. Hvis den nistirrer på skålen, så sett den ikke ned. Enten skal hunden se på deg, eller så skal den evt. legge seg ned eller titte bort. Først DA setter du ned skålen. Skal du ut å gå tur så sørg for at hunden ikke løper først ut døra. Husk, det er DU som bestemmer. Løper hunden ut først, så la døren stå åpen og sett deg ned i soafen eller noe til hunden kommer inn igjen. Tar det lang tid, så sett på TV'en og se en film eller noe. Når hunden kommer inn igjen så reiser du deg opp og går mot utgangsdøren rolig. Finn frem båndet etc. Skjer det samme igjen, så repeter det jeg skrev over. Hunden MÅ forstå at samme hva den gjør så klarer den ikke å påvirke deg. Den eneste gangen hunden har lov til å påvirke deg er når dere leker. Lag en kommando som betyr lek som hunden skjønner. feks. "Fri" eller noe. Dette er kjempebelønning for hunden og da er det meste lov. Men IKKE biting med vilje. Det skal du aldri akseptere. Biter den deg som eier, så vil den garantert bite andre. Om ikke hardt, så hardt nok til at du kan få problemer. Nå er det sikkert mange nyanser og meninger rundt det jeg har skrevet og det er ikke sikkert det er fasiten for deg, men hovedpoenget er at du skal opptre som en rolig og balansert eier som ikke lar deg rikke av pinnen. På den måten vil hunden få respekt for deg. Du vil også få en roligere og balansert hund. Altså hvis signalene jeg tilket rundt det du skrev stemmer. Hvis hunden din faktisk er aggressiv, så kan det hende det har gått for langt og at du trenger profesjonell hjelp. Men stort sett handler det om usikkerhet hos hunden, og eller dårlig oppdragelse. Det er ALDRI hunden sin feil. Det er du som eier som har ansvaret. Hele tiden. Derfor mener jeg man skulle innført et sertifikat for å kunne få lov til å eie en hund. Noe som legger listen litt høyere enn å hente en gratis valp på Finn.
 20. Det eneste stedet vi kanskje er litt uenige og hvor jeg skal inrømme jeg heller ikke er helt sikker, er det med dominans. Jeg ser det bare på vår egen hund. Hadde vi ikke satt grenser, så hadde den ligget i sofaen, oppå oss i sengen, den hadde spist mat fra kjøkkenbenken og den hadde trolig til slutt britt aggressiv og dominerende hvis den ikke fikk det som den ville. Legg til en usikker eier som ikke forstår greia, så har man plutselig på sikt en tikkende bombe. Om ikke hunden skulle angripe eller bite, så vil den i vertfall bli vanskelig å ha med å gjøre. Å bare for å si det. Det du nevner med å strupe/sparke bikkja bør ALDRI gjøres, uansett grunn under opplæring. Eneste grunn til å bli fysisk mot en hund er hvis du evt. skulle bli angrepet og man skal forsvare seg selv. Selvsagt er jeg helt og holdent 100% i mot "straff" i den formen. Jeg blir faktisk sint når jeg ser slikt. Nå er det ikke veldig ofte jeg ser Milan utføre slike ting, men disse metodene er jeg i mot ja. men ellers så synes jeg han har mye fornuftig og komme med. Spesielt med tanke på og rette opp problematferd grunnet uvitende eiere og en hund med tung bagasje.
 21. For å utdype litt: Jeg er (som du leser i første post) helt enig i det du skriver med positiv innlæring. Dette bør brukes i absolutt alle situasjoner fra hunden er valp. Mener jeg. Så langt det er mulig. Dette har vi klart hele veien, bortsett fra EN episode hvor verken vi eller en proff hundetrener klarte og innøve å gå pent med positiv innlæring. Jeg visste jo at jeg skulle få det til, men ikke med positiv innlæring. Noen ganger så må man bruke andre metoder. Så jeg valgte å bruke Cæsar metoden hvor jeg dro båndet oppover så fort hunden begynte og dra eller gå forran meg. Det tok kanskje 10 minutter før den begynte å skjønne lunta. Husk at det vi ser på TV vedrørende Milan er hans metode for å "fikse" problematferd med hunder som har litt tyngre bagasje samt eiere som strengt tatt ikke burde hatt hund i utgangspunktet. Altså ofte fullstendige skakkjørte situasjoner som skal fikses på kort tid. I disse tilfellene synes jeg metodene hans er gode, fordi disse metodene gagner mer enn det ødelegger på langsikt.
×
×
 • Create New...