Jump to content

Bjerknez

Forumveiledere
 • Content Count

  7798
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

1346 :)

Profile Information

 • Kjønn
  Mann

Recent Profile Visitors

28083 profile views
 1. Blir nok mest prøving og feiling samt googling. Jeg har ikke noe behov for noen "utdannelse" innen dette da denne interessen kun skal utarte seg i furtebua og ti leget bruk. Dessuten er det morsommere og prøve samt feile enn å grave seg ned i bøker. Da mister jeg fort interessen. Først så begynte det med "hva er en Arduino og hvordan bruker jeg den" og jo mer jeg finner ut, jo mer vil jeg avansere. Først så er man fornøyd med å klare å få lys i et par led dioder samt blinke litt med disse ved å endre kode etc. Plutselig vil man kombinere flere sensorer og nå har altså steget kommet til å også kunne styre eksterne kilder med Arduino. Så dette er et prodjekt jeg tar som det kommer og lærer underveis. Den eneste boken jeg har lest samt vert igjennom rundt dette er startboken til Arduino. For litt basic kunnskap måtte jeg ha før jeg begynte kodingen. I dag synes jeg selv jeg forstår hvordan koden fungerer og da mener jeg man er langt over halveis. Selve koblingene har jeg ikke store problemer med. Bortsett fra de mest avanserte selvsagt. Hovedsaken er at dette skal være et artig tidsfordriv i furtebua, ikke noe annet. Det er vel ikke særlig jeg kan gjøre for å imponere noen når det kommer til dette, men synes det er morsomt å skrive om mine opplevelser.
 2. Yoohoo... endelig fikk jeg til å styre en 12V vifte via Arduino ved hjelp av en Mosfet.
 3. forøvrig har jeg nå innsett hvor utrolig allsidig en slik limpistol er når man driver med elektronikk og andre ting. Limet leder ikke strøm og det "herder" fort. Fint å bruke når man skal beskytte kontaktpunkter, kretskort etc. mot vann. Et av de bedre kjøpene jeg har gjort. Jeg hadde også flaks med valg av limstaver, da det finnes en drøss varianter av varierende kvalitet der i følge youtube. De jeg kjøpte som heter Steinel ultra power er veldig bra. Limer plast til plast, tre til tre, tre til plast etc. Sitter som støpt. Koster kun 99 kroner for en 10pk. Med limstaver hos Elektroimportøren, noe jeg annser som en god pris med tanke på hvor mye lim man får ut av disse.
 4. Jepp. Har en kompis som har denne, så jeg har testet den også. Den er minst like effektiv som den jeg har som er en loddestasjon på 48W fra Clasern. Ikke noe galt med denne, men den tar mye plass på ordet og ledningen mellom loddestasjon og bolt er irriterende tykk og stiv. Til uken skal jeg forøvrig sortere alle resistorene jeg har kjøpt (75 verdier). og legge dem i egne hyller i noen skap jeg har kjøpt på det blå varehuset. Jeg har jo ikke alle disse fargekodene i hodet, så det kan ta litt tid. Jeg venter også ny forsyning ganske snart, så da kan det være greit å få gjort grovarbeidet. Merker generelt t plassen begynner å skorte på i furtebua nå....
 5. Har vek selv 11stk. Arduino Uno, 13 stk. ESP32, 6 stk. Arduino Nano liggende. I tillegg har jeg et hav av andre duppedingser og komponenter liggende som er bestillt. Jeg har også bestillt med TS100 loddebolt da jeg skal bytte ut den tunge kladden jeg har nå. Mest for å spare plass samt få ryddet litt. den lille TS100 bolten er på 65watt (tror det var det...) og den er 4 ganger mindre enn den jeg har og jeg slipper også loddestasjon. Den har fått mye skryt rundt om og skal være meget effektiv også. skal jeg ramse opp alt jeg har bestillt, samt fått så krever dette i skrivende stund nøyaktig 148 linjer. For å si det sånn, så har jeg det meste utenom 3D printer, hehe.
 6. Ble lagt opp ny kurs i kjelleren fra sikringsskapet like før jul (16 amp). Det ble satt opp to fastmonterte kontakter og fra disse to kontaktene har jeg dratt en slik fordeler med 10 kontakter samt en fordeler til som går til den andre siden av rommet. kursene der kommer aldri til å være i nærheten av 16 amp til daglig. Det som trekker mest strøm er den elektriske høvelen. Denne trenger 16 amp, men da kobler jeg den direkte til det faste uttaket. har vert en elektrikker å sett på oppsettet mitt og han mente det var innafor. Vertfall ingenting som er ulovlig i kjelleren rundt dette. Det ser kanskje ikke spesielt bra ut med mange slike fordelere og ledninger som henger over alt, men det betyr ikke at det elektriske ikke er i orden. Dessuten slår jeg uansett alltid av all strøm via fordeleren før jeg forlater kjelleren. Er ingemting som står på der nede bortsett fra varmtvannstanken, men den får på egen kurs. Det hender jeg slår på en 2.000 watt vifteovn via en app en times tid før jeg går i kjelleren, men den stør aldri på ellers.
 7. Ser bra ut dette. Jeg merker dog jeg muligens kommer til å gå mer og mer bort fra Arduino og mer i retning mot ESP32. En mer anvennelig controller med Wifi, Bluetooth og full pakke. Flere pins, større lagring etc. Den er også mye mindre. Prisen er omtrent den samme som arduino også. Med Blynk appen i tillegg blir det skikkelig gøy
 8. Uansett, så er selve koblingene en grei sak for min del. Kodingen derimot begynner jeg å forstå nå, men fortsatt blir det mye klipp og lim. Men merker det er mye enklere når man faktisk forstår hvordan kodingen henger sammen. For å styre motorer via PWM hvor dette skal omregnes fra digitalt til analoge signaler er jeg fortsatt der at jeg henter kode fra andre. Jeg forstår oppbyggingen, men å skrive den selv fra bunnen av klarer jeg ikke....ennå... Når det er sagt, så trenger du vel ikke 30v og 10amp power supply som jeg har. Til det bruket man har rundt hjemmetesting så trenger man vel sjelden eller aldri 10amp. Skulle jeg valgt på nytt ville jeg heller valgt en 60v og 5 amp.
 9. Ja, ser den har steget i pris nå. Et tips. Søk på "laboratory Voltage Regulators". Den billigste koster 22 dollar ser jeg inkludert frakt. Altså ca. 200 kroner. Denne er sikkert mer enn god nok til hjemmebruk og testing. Søk på youtube så har sikkert noen testet dem. Den billigste har dog ikke knapp for finjustering. Finjusteringsknapp er kjekt og ha hvis man skal ja... finjustere da de fleste tror jeg har en ganske grov innstilling. Men umulig er det ikke. på min er det også et eget display som viser watt. Hvor viktig det er vet jeg ikke, men er jo greit å ha kanskje? 3d printer blir det uansett ikke ennå for min del. Jeg driver stadig og bestiller elektroniske duppedingser og ler hver gang jeg ser sluttprisen med tanke på hva jeg har lagt i handlekurven. Resistorer får man aldri nok av. Disse bruker man hele tiden i arduino verdenen. Spesielt til led dioder etc. Kjøp 100-220 ohm resistorer til dette hvis du forer diodene med 3.3-5v, noe de aller fleste microcontrollerne gir. Kjøp også noen litt større resistorer på 4k7 og 10k. Kjekke og ha disse også. Jeg har bestillt så mye resistorer nå at jeg har resten av livet. Spesielt av de verdiene man bruker mest. det ingen vits i å kjøpe hver eneste verdi som finnes. 1/4 watt resistorer er det du skal ha til arduino bruk. Mulig du har mer greie på dette enn meg uansett og da kan du jo finne din egen vei
 10. Hehe, nerd er vel å ta i, men jeg synes det er gøy og leke litt med arduino i furtebua Du er velkommen inn i furtebua mi. Har en egen tråd her inne rundt det som skjer der.
 11. Som oftest har alle pakkene jeg har bestillt blitt sendt i løpet av ett par dager. Jeg har vel til sammen fått rundt 150 pakker derfra de siste 3 månedene og det lengste jeg har ventet er riktignok drøye to måneder, men det er bare ett par produkter. Alt det andre har kommet i løpet av ca. 4 uker fra bestilling og det har skjedd to ganger at jeg har fått pakken innen 2 uker. Uansett, hvis det haster så bestiller man ikke fra Aliexpress. Men billig er det vertfall. Spesielt elektronikk som arduino og tilbehør. Helt latterlig billig faktisk.
 12. Ser nå at du har fått svar, så da ordnet det seg jo
 13. Jeg tenkte at siden det funket hos meg for en time siden, så er vel sjansen stor for at problemet ligger hos deg i en eller annen form.
 14. Joda, men jeg har selv opplevd feil ved betaling fra feks. Systembolaget tidligere, da det sukket opp noe med alder verifikasjon. Men mest trolig er det vel en feil hos deg. Jeg la nettopp inn en ordre hos Aliexpress og det gikk helt fint her hos meg. La inn bestilling fra iPad og brukte Chrome smt kredittkort
 15. I dag testet jeg ut denne smarte dingsen, som er en justerbar buck converter. Ikke noen ny oppfinnelse dette, men jeg syntes denne var veldig brukanes i og med at den var veldig liten og meget effektiv i forhold til størrelsen.
×
×
 • Create New...