Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Nå reagerer også USA på de stadig mer ekstreme uttalelsene fra Israels regjering, der flere i det siste har tatt til orde for å etnisk rense Gazastripen.

Israel står mer og mer alene nå, da det ikke lengre er mulig for andre enn ekstremister og ytterliggående å støtte retorikken som nå kommer fra regjeringen.

Noen av disse ministrene mener også at alle arabere bør deporteres fra Israel og at de bør "rense" Vestbredden.

USA advarer Israel mot etnisk rensing i Gaza
https://www.aftenposten.no/verden/i/veLO0p/usa-advarer-israel-mot-etnisk-rensing-i-gaza

Sitat

USA reagerer kraftig på uttalelser fra israelske statsråder som har tatt til orde for å fordrive den palestinske befolkningen fra Gazastripen.

– USA tar avstand fra uttalelser fra de israelske ministrene Betzalel Smotrich og Itamar Ben-Gvir som tar til orde for å bosette palestinere utenfor Gaza, sier en talsmann for amerikansk UD, Matthew Miller.

– Slik retorikk er provoserende og uansvarlig, sier han.

Sitat

– Gaza er palestinsk land og vil forbli palestinsk land. Hamas skal ikke lenger ha kontroll over Gazas fremtid, og ingen terrorgrupper skal være i stand til å true Israel, sier Miller.

Ben-Gvir avviser kritikken fra USA.

– Jeg setter USA høyt, men med all respekt, Israel er ikke en stjerne i det amerikanske flagget, skriver han i sosiale medier.


Også Norge har reagert. Utenriksministeren påpeker at det ville være en åpenbar forbrytelse mot menneskeheten.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/762dRo/utenriksminister-espen-barth-eide-svarer-israelske-statsraader-uakseptabelt-og-uklokt

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
52 minutes ago, robertaas said:

Israel: 18% palestinere som har stemmerett og representanter i demokratiske fora

Gaza og muslimske land i området: 0% jøder og diktatur

Du har nok ikke fakta på din side.

Hvorfor skulle noen som ikke var tvunget til å bo på Gaza ønske seg dit?

[...] Israel’s military rule disrupts every aspect of daily life in the Occupied Palestinian Territories.
It continues to affect whether, when and how Palestinians can travel to work or school, go abroad, visit their relatives, earn a living, attend a protest, access their farmland, or even access electricity or a clean water supply.
It means daily humiliation, fear and oppression. People’s entire lives are effectively held hostage by Israel.

Palestinerne som bor i Israel har ikke like rettigheter som øvrige ikke-Palestinske Israelere, og de som bor i områder Israel kontrollerer, er enda dårligere stillt.
Israels største menneskerettighetsgruppe B'Tselem ordla seg slik:

[...] Although there is demographic parity between the two peoples living here, life is managed so that only one half enjoy the vast majority of political power, land resources, rights, freedoms and protections.
It is quite a feat to maintain such disfranchisement.
Even more so, to successfully market it as a democracy (inside the “green line” – the 1949 armistice line), one to which a temporary occupation is attached.
In fact, one government rules everyone and everything between the river and the sea, following the same organising principle everywhere under its control, working to advance and perpetuate the supremacy of one group of people – Jews – over another – Palestinians.
This is apartheid.

(The crime of apartheid” means inhumane acts of a character similar to those referred to in paragraph 1, committed in the context of an institutionalized regime of systematic oppression and domination by one racial group over any other racial group or groups and committed with the intention of maintaining that regime)

There is not a single square inch in the territory Israel controls where a Palestinian and a Jew are equal.
The only first-class people here are Jewish citizens such as myself, and we enjoy this status both inside the 1967 lines and beyond them, in the West Bank. Separated by the different personal statuses allotted to them, and by the many variations of inferiority Israel subjects them to, Palestinians living under Israel’s rule are united by all being unequal

En studie fra FN's Economic and Social Commission on West Asia kom til samme konklusjon:

[...] Study commissioned by the UN Economic and Social Commission on West Asia, finding that Israeli practices regarding the Palestinian people are consistent with the definition of apartheid in international law.

At relasjonene forsuret seg mellom jøder og muslimer i flere land i midtøsten er et tema som kan tilskrives flere årsaker, men i denne konteksten er det verdt å merke seg hvor mye ansvar zionismen og opprettelsen av Israel har for denne mistroen mellom trosgruppene.

forfatteren Avi Shlaim, beskriver i sine memoarer effekten opprettelsen av Israel hadde for den jødiske identiteten i midtøsten; Hvordan overgangen mellom å være en arabisk jøde i Irak, til å bli en jødisk Israeler fortonet seg.
For Shlaim var Iraks jøder arabiske, og selv om Palestinerne var zionismens primære offere, var de også blitt rammet av en ny og mye mer binær måte å forstå og plassere judaisme i midtøsten på.

[...] By endowing Judaism with a territorial dimension that it did not have previously, [Zionism] accentuated the difference between Muslims and Jews in Arab spaces. Whether they liked it or not, from now on Jews were identified with the Jewish state.

Maxine Rodinson (som mistet begge foreldrene i Auschwitz-Birkenau) observerte i 1967:

[...] Wanting to create a purely Jewish, or predominantly Jewish, state in Arab Palestine in the 20th century could not help but lead to a colonial-type situation and to the development (completely normal, sociologically speaking) of a racist state of mind, and in the final analysis to a military confrontation between the two ethnic groups.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
robertaas skrev (1 time siden):

Israel: 18% palestinere som har stemmerett og representanter i demokratiske fora

Gaza og muslimske land i området: 0% jøder og diktatur

Du har nok ikke fakta på din side.

Fakta taler vel for seg - at Israel er i ferd med å bevege seg vekk fra resten av verden.  At Israel ser seg tjent med å gå i en slik retning forteller også mye om menneskene som bor i landet. Det samme kan jo sies om russere mhp Putin. Den jevne russer har jo stemmerett selv om de strengt tatt ikke kan stemme på annet enn Putin hvilket de gladelig gjør.  Israel har faktisk et mer demokratisk styresett med flere å stemme på , men der er også en befolkning som da i store trekk støtter opp om galskapen resten av verden mer og mer fordømmer.  Eget syn på Israel er også endret etter 7 oktober og hvordan de har agert etter terroren som rammet dem. I mine øyne fremstår nå landet som like gale for å ta palestinere som tyskere var på å ta jøder - og begge deler er helt galskap. Videre ser vi at mange politikere i Israel leker med tanken om å fordrive Palestinere og dytte på med bosettere på Gaza.  At mange jøder nå frykter for hatet som vokser frem forstår jeg godt - men de kan jo egentlig skylde sin egen regjering samt seg selv og hvordan man som land har agert etter 7 oktober for det.  Det gir null mening å veie terroren opp mot det som skjer i Gaza om dagen - null mening. Og skal Israel fremstå som en human stat må de bare legge bort våpnene og begynne å hjelpe sivilbefolkningen - hatet fra terroren må rett og slett hviskes bort. Jeg blir regelrett kvalm av å se bildene fra Gaza om dagen - nok er nok!

Endret av FriskLuft
  • Liker 4
Lenke til kommentar
2 minutes ago, robertaas said:

Da man fikk en tostatløsning for 75  år siden fikk de valget om å bli med mesteparten av palestinerne til Jordan eller bli med i det multietniske og demokratiske Israel. De som nektet og sa at død over alle jøder var det eneste de godtok måtte så forflytte seg noen km og 3-4 generasjoner senere påstår de fortsatt at de er flyktninger og ønsker drepe alle jøder.

Og at folk utenfor Israel som er borgere av Israel og de som ikke er borgere av Israel vil få forskjellig behendling av Israel er noe alle land ville gjort. Gjør dette samtlige land til apartheid eller er dette igjen regler som kun gjelder for Israel?

Og nøyaktig hva er forskjellen på juridiske rettigheter for palestinere og andre som er beboere av Israel? Sammenlign gjerne med hvordan jøder har det i muslimske land slik at man skjønner hva folk her på forumet har som idealer.

Herregud for en kjip og ladet tekst.
Jeg la ved kilder for utsagnene jeg siterte, svaret ditt har så mange løse påstander og karakteristikker at jeg ikke føler på noen dårlig samvittighet eller debattskikk ved å la dette tendensiøse inlegget være.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
robertaas skrev (2 timer siden):

Da man fikk en tostatløsning for 75  år siden fikk de valget om å bli med mesteparten av palestinerne til Jordan eller bli med i det multietniske og demokratiske Israel

Multietniske Israel -- hvor de i 1947-1948 bedrev etnisk rensing av Palestinere..?

Jeg har gitt kilder på at de var ofre for etnisk rensing og biologisk krigføring, samt terror.
85% av den palestinske befolkningen ble drevet på flukt, i hovedsak av utdrivelse gjennom fysisk makt og direkte trusler om vold -- og i mindre grad, frykt for å bli drept på grunn av trusler.

At noen ikke ønsket å leve med vold og trusler og flykter før noen kommer betyr ikke at man har rett til å rive hjemmene deres og helle gift i brønnene deres, og nekte dem å returnere hjem igjen gjennom lover.

https://en.wikipedia.org/wiki/1948_Palestinian_expulsion_and_flight

Merk at ideen om at de flyttet frivillig er preget av å stamme fra kilder i israelsk disinformasjon, og at det nærmeste man kommer er at Israel drev bort folk med trusler om vold på arabisk i stridsområder -- som var fulgt opp med ordre om å drepe alle menn, inkludert ubevæpnede menn.

---

Jeg har også gitt kilder på at Jordan fra starten av var ledet som og var et separat prosjekt fra Palestina, lovet selvstendig styre over hva som ble Jordan på samme måte som Palestina, bare uten hemmelige planer om å bygge en annen nasjon der.
Merk at opprettelsen av Israel fra Storbritannia sin side IKKE skulle inkludere etnisk rensing, de klarte bare ikke å stoppe det.

Jordan hadde et innbyggertall på 400 000 i 1948, de ville ikke vært i stand til å huse eller ta seg av 700 000 flyktninger.

Man kan ikke bare flytte 700 000 mennesker som allerede har hus, eiendom, arbeidsplasser og er en del av et miljø og 'samfunns-økosystem' over til et landområde og bare magisk få det til å virke, uten betydelige mengder økonomisk støtte og tilrettelegging:

Israel måtte kjøpt dem ut, om det skulle båret preg av å være noen legitim løsning.
For referanse så eide jøder lite av landet som ble Israel, og hadde liten befolkning relativt til den arabiske.

post-110514-0-49772600-1501076403_thumb.png

post-110514-0-48391700-1542486279_thumb.png

...

Og for referanse, så eide araberene majoriteten av dyrkbar mark som allerede fantes i Israel, majoriteten av arbeidsplasser, og halvparten av byer/landsbyer.

post-110514-0-90993200-1501076506_thumb.png



---

Norge har ikke tatt i mot 700 000 asylsøkere de siste 30 år, på tross av at vi har 13 ganger innbyggertallet til Jordan, langt mer naturressurser og dyrkbar mark, og rom til veksten som kreves for å brødfø så mange.

Hvordan skulle jordan klart å ta i mot så mange?

Likevel så klager folk her i Norge på de økonomiske konsekvensene.
Og mens vi selv ønsker å sende flyktninger hjem igjen -- og majoriteten av flyktninger ønsker å flytte hjem igjen, så nekter pro-Israelere for at palestinere som ønsket å flytte hjem skulle fått lov til det. Da skal de flytte til et annet land enn det de kom fra, som deler deres religion.
Som igjen er absurd.

Ønsket om at Jordan skulle tatt seg av opp mot 700 000 flyktninger i seg selv er jo bare helt barnslig og absurd.

Endret av Red Frostraven
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Just now, robertaas said:

Skjønner det er kjipt å bli avkledd slik jeg raskt gjorde med dine ladede sitater.

Jeg føler meg ikke særlig avkledd, men jeg gjenkjenner når noen ikke imøtegår argumenter, men heller forflytter fokus.

Quote

Hvor er kildene til andre land som lar de som ikke er borgere av landet få samme rettigheter utenfor landet som landets egne borgere? Ikke det? Så linkene dine var altså bare bløff?

Jeg har aldri lovet deg kilde til en så konstruert problemstilling.
Linkene jeg la ved dokumenterer desverre bare mine påstander, ikke de du konstruerer opp.

Jeg skulle ikke tro det var mulig å oppdrive heller, da man trenger å finne land som er i en identisk situasjon til Israel.
Du hevder også at man fikk en tostatsløsning i 1990, det er rart, for den ble jo aldri fullført, et av premissene var også at Israel skulle annerkjenne og trekke seg tilbake til 1967-grensene, Oslo-avtalen klarte heller aldri å plassere ordet 'stat' sammen med ordet Palestina.

lg_map_copy_11.jpg.3ef0c3535b02ee42c48360da6fa8ba68.jpg
Den såkalte Palestinske autoriteten som skulle være en midlertidig 5 årig løsning, har ikke gått over i noe annet, Ingen Palestinsk stat har fått oppstå (som lovet av Netanyahu), Israelsk kontroll er mer omfattende enn noensinne, Camp David-forhandlingene endte i en andre intifada, og alt har blitt mye mer millitarisert.

Dow Weiglass (Sharon's topprådgiver) oppsummerte hensiktene nokså godt:

[...]The significance of the disengagement plan is the freezing of the peace process, and when you freeze that process, you prevent the establishment of a Palestinian state, and you prevent a discussion on the refugees, the borders and Jerusalem. Effectively, this whole package called the Palestinian state, with all that it entails, has been removed indefinitely from our agenda. And all this with authority and permission.
[...] The disengagement is actually formaldehyde, It supplies the amount of formaldehyde that is necessary so there will not be a political process with the Palestinians.

Når Israel effektivt kontrollerer og okkuperer Palestina, som ikke er annerkjent som egen stat, kan man ikke snakke om Palestina som en frigjort entitet fra Israel dersom man ønsker å beskrive situasjonen korrekt, men vi trenger ikke engang se utenfor Israels grenser for å se diskriminerende forskjellsbehandling (noe jeg heller ikke avgrenset meg til i utgangspunktet, det er bare du som fremstiller det slik) og se så tidkrevende det er å svare deg når premissene du legger frem er så ladet.

Men her er i alle fall en oversikt samlet av Adalah (center for arab minority rights in Israel) over hvordan ikke-jødiske Israelere juridisk diskrimineres i Israel. (Her finner man blant annet slike lover som Law of Return, og Absentees' property law)
Senest i 2013 ble en petisjon om å annerkjenne Israelsk borgere som likeverdig uavhengig av etnisitet avvist da den ville undergrave Israels jødisk-het.
Jeg kan også inkludere Adalah's inequality report fra 2011, og Israel: a social report fra 2016, i tilegg til Discrimination against Palestinian Citizens in the Budgetof Jerusalem Municipality and Government Planning skrevet av Dr. Rasim Muhyiddin Khamaisi for MAS i 2020, disse omhandler Palestinske Israelere innenfor den såkalte grønne linjen, altså Israelske borgere.

Quote

Og hvor er dokumentasjonen av den store forskjellige av grupper borgeres rettigheter i Israel og hvor mye bedre jøders rettigheter i Gaza og muslimske land i regionen er?

Her er ordene dine plassert sammen så usammenhengende at jeg ikke kan være helt sikker, men jeg tror jeg svarer for dokumentasjonen av den store forskjellige av grupper borgeres rettigheter i Israel i avsnittet over, og jeg har ingen problemer med å synes at jøders rettigheter og behandling i andre land kan være dårlig, jeg synes likevel ikke det bør ha noen konsekvens for hvordan Israel behandler egne borgere, eller borgerne i landene de okkuperer eller kontrollerer, årsaken til at jødisk-muslimsk fellesskap har forverret seg i lengre tid gikk jeg også inn på i posten hvor du ignorerte mesteparten av innholdet til fordel for eget surr.

Quote

Hva? Klarer du ikke komme med dokumentasjon av noe som selvsagt ikke eksisterer? Og du er sur for at bløffen din ble avslørt og av at linker til personer som uten grunnlag kommer med grunnløse påstander om "apartheid" ikke blir tatt for god fisk?

Jeg la ved kilder fra Israels menneskerettighetsorganisasjon B'Tselem og FN, og hentet definisonen av apartheid ut fra FN's generalmøte Rome Statute of the International Criminal Court.
Alt du har gjort er konstruere et argument som ikke fungerer når man tar hensyn til tingenes tilstand, og satt ordet aparheid i anførselstegn.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

"An Israeli general has warned that the regime has failed to meet its "unrealistic" task of "destroying Hamas" and is sinking into the "mud of Gaza.""

https://www.newswall.org/story/retired-israeli-general-yitzhak-barik-has-claimed-that-israel-failed-to-6594e28723ad1

"At least 103 people have been killed and 170 wounded after two explosions rocked a ceremony that was being held to mark the 2020 assassination of Iran's top commander Qassem Soleimani in a US drone attack."

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12922445/Has-Israel-struck-20-dead-explosions-rock-Iranian-ceremony-marking-anniversary-killing-commander-Qassem-Soleimani-drone-attack.html

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
UglaSukk skrev (4 timer siden):

"An Israeli general has warned that the regime has failed to meet its "unrealistic" task of "destroying Hamas" and is sinking into the "mud of Gaza.""

https://www.newswall.org/story/retired-israeli-general-yitzhak-barik-has-claimed-that-israel-failed-to-6594e28723ad1

"At least 103 people have been killed and 170 wounded after two explosions rocked a ceremony that was being held to mark the 2020 assassination of Iran's top commander Qassem Soleimani in a US drone attack."

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12922445/Has-Israel-struck-20-dead-explosions-rock-Iranian-ceremony-marking-anniversary-killing-commander-Qassem-Soleimani-drone-attack.html

 

Enig med Barik, israelerne skulle ha gått hardt inn og gir Hamas kortest mulig tid, men det hendt ikke. Nå er de nødt til å ødelegge nabokvarter som er så befestede og minelagt, at disse måtte destrueres. 

211 drepte og 171 skadde så langt. Dette angrepet har ikke al-Qaida karakter; det var et uvanlig sofistikert og profesjonelt terroristangrep med fjernstyrte eksplosiver som var mesterlig kamuflert i et område patruljert av sikkerhetseksperter, som i tillegg var meget uttenkt fordi den siste bomben eksplodert helt perfekt da hundrevis av flyktende fra det første bombeåstedet kom akkurat fram i passende tetthet. Mange av de drepte og skadde var selv sikkerhetspersonell i perm med sine familier. På toppen var det usedvanlig frekt, for eksplosivene var provoserende nok plassert bokstavelig talt på dørstokken til et meget tungt overvåket område, selve gravlunden, slik at disse kom nærmest mulig uten å komme gjennom sjekkposter. 

Det var eksperter som sto bak. Formålet var ikke å drepe og skade så mange som mulig, det var for å fornedre regimet i Teheran. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Er det ikkje stor fare for at Israel får skulda for attentatet i Iran og dermed ei eskalering av konflikten i midtøsten? Vil Israel i så fall kaste silkehanskene og kneppe opp nokre hakk? Kan USA sitte å sjå på at Hizbolllah og Iran gyver løs på Israel? Nok ein gavepakke til Putin viss dette eskalerer.

Lenke til kommentar

 

Maabren skrev (45 minutter siden):

Vil Israel i så fall kaste silkehanskene og kneppe opp nokre hakk?

Med det massedrap på kvinner og barn vi har sett kan man trygt si at silkehanskene har  vært av lenge

 

Er vi der at Libanon også skal okkuperes?

Endret av leifeinar
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Svein M skrev (3 minutter siden):

Det er vel ingen som vet hvem som stod bak de to bombene i Iran.


Ingen har tatt ansvar for det angrepet så langt, og det er vel neppe noen som kommer til å gjøre det heller, med mindre de blir nødt.

USA har allerede gått ut og hevdet at de ikke er involvert på noen måte.
Da gjenstår det egentlig ikke så veldig mange.

Israel er nok ett av få land som har mulighet til å gjennomføre slikt, men det finnes også en motstandsbevegelse i Iran som er i mot presteskapet, og det er også enkelte arabiske land i regionen som ikke er så veldig begeistret for Iran.

Endret av 0laf
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Nå viser det seg at New York Times har bevisst fabrikkert en historie om at en israelsk kvinne ble voldtatt 7. oktober (i følge kvinnens nærmeste, som også er NYTs kilder i saken).

Ser NYT det som sin oppgave å lage propaganda for fortsatt amerikansk støtte til Israel, eller gjør de dette kun for å tjene mer penger?

Alternativt kan det jo også være deres journalist som har en egen politisk agenda, eller fabrikkerer saker for å booste egen karriære. Vi har sett begge deler før.

Endret av Aiven
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (13 minutter siden):


Ingen har tatt ansvar for det angrepet så langt, og det er vel neppe noen som kommer til å gjøre det heller, med mindre de blir nødt.

USA har allerede gått ut og hevdet at de ikke er involvert på noen måte.
Da gjenstår det egentlig ikke så veldig mange.

Israel er nok ett av få land som har mulighet til å gjennomføre slikt, men det finnes også en motstandsbevegelse i Iran som er i mot presteskapet, og det er også enkelte arabiske land i regionen som ikke er så veldig begeistret for Iran.

De fleste eksperter peker på IS.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...