Gå til innhold

robertaas

Medlemmer
 • Innlegg

  22 667
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  9

Alt skrevet av robertaas

 1. Joda, de legger på 1,75% gebyr ved bruk og uttak i utlandet. Det skjules som dårligere vekslingskurs.
 2. Skulle fylle på med litt Euro som jo er greit å ha i bakhånd. Det blir stadig færre minibanker og de som er igjen tar stadig mere gebyr, som jo kommer i tillegg til overkurs og annet ens egen bank finner på. Santander skulle ha 7 euro for uttak, og andre som før ikke tok gebyr har startet med det. Endte opp med Kutxabank som er en av få som ikke skal tjene ekstra. På hotellet lurte de på om jeg trengte taxi til flyplassen. Bussen stopper rett ved hotellet og var en av grunnene til at jeg valgte å bo der. 3 euro tar den til flyplassen. Det blir fort endel penger om man ikke følger med.
 3. Se hva jeg skriver om Japan tidligere i tråden. Japan anbefales i dyrtid, men ikke gå i alle fellene.
 4. Denne måneden går turen til Bilbao for å se en litt annerledes region av Spania. Spesiell arkitektur har de også. Billigere å reise dit utenom sesong, men takbasseng er vel kaldt. Riktig sesong for å shoppe nye varianter av Turrón. Etter dette går turen til en skikkelig charterdestinasjon, Playa del Inglés. Om vintervær gjør tilværelsen vanskelig mellom sanddynene så har jeg sikret meg hotell med slikkelig innendørs spa. Dette blir årets 6. reise til Spania. Etter dette er kun 9 andre reiser booket. Her må jeg virkelig skjerpe meg.
 5. Jeg dummet meg skikkelig ut da jeg skulle ha Koreansk BBQ. Hadde gjort lite research og gikk in på et sted jeg kunne se hva som ble servert og jeg trodde var genuint koreansk. Da jeg spiste la jeg mere merke til dekor og kleskode og skjønte at dette var mente som en bayersk grill for Koreanere som ønsket noe eksotisk. Tilbehør til kjøttet gjorde at det så helt koreansk ut for en unividd, men dette var bare tysk tilpasset Korea nok til å få litt omsetning.
 6. Var i Beijing før de hadde OL og så oppryddingen av slike gamle greier som ble fjernet for å kunne fokusere på fremtiden. Da jeg var i Shenzhen mange år senere var det et område ikke langt fra hotellet med små gater med masse små butikker og håndtverkere og masse som foregikk i selve gaten. Jeg gjorde feilen å omtale dette som "hutong" og jeg har aldri sett kinesere bli så fornærmet. Hutong var noe man tidligere hadde i mindre utviklede deler av landet. I Shenzhen var det ingen hutong.
 7. Synes sydlige Kina nå fremstår som mer moderne enn Hong Kong. Var i Shenzhen helt på slutten av 2019. Mens Hong Kong har mange gamle skyskrapere så var de faktisk nye i Shenzhen for de var ikke der for noen år siden. Og Hong Kong har sikkert mange gamle taxier, men i Shenzhen var de faktisk nye for de var ikke der for noen år siden. Drar man tilbake til Hong Kong etter 30 år og du kjenner deg igjen. Dra tilbake til mange kinesiske byer etter 5 år og du kjenner deg ikke igjen. Mange skyskrapere i Shenzhen hadde noe å gi til omgivelsene som lysshow om kvelden og skulpturer rundt eller spesiell utforming ved gateplan. Nei, alle hadde ikke det, men det var mye å se mange plasser. Det var tydeligvis et krav fra byplanleggingens side at noen områder rett og slett skulle være "instagrammable". Man hadde også tatt i bruk teknologier som ansiktsgjenkjenning i lyskryss slik at man automatisk fikk trukket boten fra konto om man gikk på rødt lys. Og de har lenge hatt utbredt bruk av qr-koder for betaling og forskjellige typer registrereing. De kopierer ikke bare fra vesten lengere, men utvikler mye selv. Man kan se mange mobiler og biler som enda ikke har kommet til vesten. Dronefabrikanten Dji holder til i Shenzhen og jeg var innom deres utstillingslokaler for å se mye av det de holder på med som enda ikke har kommet til vesten. De var også mer multikulturelle ved å ta inn ting fra flere kulturer. Så tidligere i Guangzhou at en gruppe skolejenter alle hadde Fjellreven ryggsekk. De hadde rett og slett flere kulturer å ta fra. Går man innom MacDonalds i USA er menyen tilsynelatende lik det den var for 50 år siden. I Shenzhen hadde de tatt inn og blandet sammen fra andre land slik som iskrem med blåbær boble-te. Kjempegodt!
 8. Anbefaler Wroclaw med Panorama Racławicka, fin gammelby og masse morsomme smånisser.
 9. Man bør gjøre endel research. I byer med mye turisme er det en god del fallgruver. Man kan få hotellrom uten vindu eller om det står at rommet er med vindu så kan det være et kjellerrom med lysgrav. Gjorde heldigvis research da jeg skulle til Beijing og fikk bekreft at de rommene var for de som bestilte gjennom store booking-portaler som er dyre for hotellene. De sjokkerte turistene fikk så tilbud om å betale ekstra for et rom over bakken. Har vært 4 ganger i Kina og har sett hvor mye samfunnet har utviklet seg mellom hvert besøk. Til sammenligning har tiden omtrent stått stille i flere tiår i vest-europa. Å komme hjem igjen minner stadig mer om opplevelsen av å reise tilbake i tid som man før hadde med å besøke et østblokkland.
 10. Takk for tips. Fant flere kurver fulle med med testsett som stod ute i fellesarealet. "De holder på å tørke inn så det er bare å forsyne seg" fikk jeg beskjed om. Etter grundig leting hadde de nyeste utløpsdato 16. desember 2023. Det var etter hva jeg forstod ikke planer om å bestille flere. Må antagelig snart finne en annen kilde.
 11. Jeg tester meg alltid før jeg besøker noen i høyrisikogruppe så jeg har et relativt høyt forbruk av selvtester for covid. Prøver derfor gjøre det billigere og ikke betale tredobbel pris som de tar på apotek. Nå begynner det bli tomt hos dagligvarer og andre som kjøpte inn store volum tidligere. De siste jeg har funnet hos er Normal, men deres siste store innkjøp har holdbarhetsdato til 5. desember 2023 og de selges nå unna til 15 NOK. Noen som har tips om hvor man kan få tak i billige covid selvtester i Oslo-området?
 12. Koh Samui er et godt tips da det er blandt områdene i sørøst-asia med "motsatte sesonger". Der er regntiden oktober-desember. Et annet godt tips ikke langt unna er den mindre Kho Tao. Der er mye dykking der. Et annet område med motsatte sesonger er rundt Bali som har regntid fra desember til februar. Her gjelder det å raskest mulig komme seg unna sørlige Bali som er turisthelvete. Det flyter av søppel på strendene og man kan ikke gå rundt uten å bli tilbudt narkotika og småjenter. Kom dere nordover på øya eller til øyene østover. Lombok er en stor øy hvor dere kan finne fjell og fossefall. På båtturen over til Lombok går båten antagelig innom noen av de 3 små Giliøyene. De har ganske forskjellig klientell. Trawangan er partyøya for backpackere (en del av banana pancake trail), Meno er den rolige for enkle bryllupsreiser og Air er mer normal med mest lokal kultur. Det er tilbud om dykking mellom øyene, men jeg ble ikke veldig imponert. Det holder med litt snorkling fra stranden for å se havskillpaddene der.
 13. Man drar heller ikke til Oslo for "liv" i gatene med mindre man lever et sted med veldig lite aktivitet og ikke har andre opsjoner. Noen måneder ser man i Oslo deler av det som er helt vanlig andre steder. Normen er faktisk ikke helt døde byer. I Oslo har man kanskje 2-3 gatemusikanter ute i sentrum når det "koker" som verst. Dra til Linz under Pflasterspektakel og få bakoversveis. Mange steder i verden sperrer man om kvelden gatene i sentrum og det inntas av salgsboder, restauranter eller folk som skal danse eller spille en eller annen sport.
 14. Jeg ville gikk gitt det som råd. Nordlys er fantastisk å oppleve, men det krever at 3 ting slår til samtidig: -Man må ha spesiell aktivitet på sola -Det må være klart vær og skyfritt -Man må være oppmerksom på at det er nordlys og komme seg ut i tide for å se det (mange glemmer dette siste punktet) Har bodd mange år i Nord-Norge og det er ikke hvert år at man får se virkelig fint nordlys. De som reiser og er i Nord-Norge flere uker i håp om å se nordlys får kanskje sett noe lys bak en sky som egentlig kan se ut som hva som helst. For å få de fine bildene av nordlys som man kan se på nettet så må de virkelig være heldige. Og mørketid? Det er bare mørkt og kaldt. Noen timer med skumring og så bekmørkt igjen. Man får ikke sett den fantastisk naturen og helst blir man værende innendørs. Få besøkende vil se vitsen med å bevege seg utendørs når det er både er kaldt og bekmørkt. Å reise langt til et veldig dyrt land for å oppholde seg innendørs? Så spesielt er det ikke å være innendørs i Nord-Norge og det kan man også gjøre om sommeren. Ville heller foreslått tur til Nord-Norge om sommeren med midnattsol og fantastisk natur som man både kan se og bevege seg i rundt i hele døgnet. Om noen allerede har vært flere ganger i Nord-Norge og er spesielt interessert så kunne jeg foreslått en snartur om vinteren for å se kontrasten. Å foreslå tur om vinteren for noen som aldri har vært i Nord-Norge før ville jeg aldri gjort.
 15. Snakker du du det selektive klippet publisert her som ikke tok med hvilken post de kommenterte på?
 16. De samme som har hatt Trump Derangement Syndrome i flere år har nå tydeligvis også fått Elon Musk Derangement Syndrome. Med fråde om munnen finner de på alt mulig rart for å "ta" Musk. Det de ser som et stort problem er at de woke nå kun kontrollerer 97% av mediene i USA. De kan altså ikke lenger helt uimotsagt spre sine konspirasjonsteorier, sin rasisme og sensurere alle fakta og personer som motsier dem. Twitter var tidligere ikke bare et ekkokammer for venstreekstremes konspirasjonsteorier og rasehat, Twitter ville tidligere ikke engang slette drapstrusler og oppfordringer til drap... selvsagt kun om det var rettet mot moderate eller konservative som talte mot deres retorikk.
 17. Jeg har hatt 2 turer til USA i år og gjorde feilen å delbetale med bonusovernattinger. Umiddelbart virker det jo fint å betale mindre, men for overnattinger som koster langt over snittet man har lønner det seg mere å få 10% bonusopptjening på overnattingen. Eksempel: Man betaler i snitt 1000 NOK for natten, har bonusnetter til 1000 NOK og skal på et hotell som koster 5000 NOK natten. a) bruke bonusnatten og delbetale 4000 NOK. Ingen bonusopptjening der. Neste tur er man tilbake på 1000 NOK og betaler oppholdet som vanlig. 5000 NOK betalt totalt og 100 NOK opptjent i bonus. b) Betale hele det dyre hotellet. Opptjene bonus. Bruke bonusovernattingen på neste tur. 5000 NOK betalt totalt og 500 NOK opptjent i bonus I tillegg vil Hotels.com snart drastisk redurere bonusopptjeningen, det har de allerede gjort for kunder i USA. Så man bør heller tjene opp så mye bonus som mulig mens programmet fortsatt er bra.
 18. Ikke finn på å booke fly til USA før du har sjekket nøye hva billeie/hotel vil koste. Det er flere som med tap må kansellere flybilleter når de ser hvor mye prisene har gått opp. 3-4-dobling siden før Covid er ikke uvanlig... og i tillegg kommer økt dollarkurs.
 19. Her viste jeg hvorden hendelsene var realtert:
 20. Nye av skadene ser ut til å komme fra brann.
 21. Jeg har sitatet fra denne artikkelen hvor det av tid og kontekst fremstår som om sitatet er en reaksjon på Israel-forbudet. https://vartoslo.no/likestillings-og-diskrimineringsombudet-lubna-jaffery-oslo-politidistrikt/oslo-butikk-ville-nekte-israel-venner-adgang/510209
 22. Det er nå butikker i Oslo med oppslag om at de som støtter Israel ikke er velkommen der. Som en reaksjon til dette sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery fra Arbeiderpartiet "Vi trenger nå å øke innsatsen for å få slutt på hat og fordommer mot muslimer". Ja, du leste riktig.
 23. https://www.pbs.org/newshour/politics/house-votes-to-censure-rep-rashida-tlaib-over-her-israel-hamas-rhetoric Rashida Tlaib i Representantenes hus i USA er en av flere islamister som er valgt inn for Demokratene. Hun fikk en formell kritikk av forsamlingen etter at også flere Demokrater ble med på kritikken. Hun spredte og nektet endre eller dementere historien om at Israel hadde bombet et sykehus og drept 600 da en av rakettene til Hamas falt ned på en parkeringsplass, men verst var at hun gjentok Hamas sitt slagord for folkemord "From the river to the sea". Hun hadde også talt til mobben rett før de stormet kongressen 18. oktober. Noen Demokrater prøvde bortforklare hennes bruk av slagordet til Hamas, men som i denne tråden var det ingen som klarte komme opp med en alternativ betydning.
 24. Det er ikke første gang Støre er presset over Hamas.
×
×
 • Opprett ny...