Gå til innhold

Freia/Mondelez opprettholder sine fabrikker i Russland. Svartelistet og kastes ut fra enkelte utsalg.


Anbefalte innlegg

det baller på seg

Sitat

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen sier nå at de også snakker med Proctor&Gamle, som står på samme svarteliste som Mondelez. De eier merker som Gillette (barberhøvler), Pantene (sjampo) og Duracell (batterier).

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/BWnBg0/sist-ut-i-freia-boikott

Sitat

Procter & Gamble

Vis mindre

Always

Ariel

Braun

Duracell

Gillette

Venus

Head & Shoulders

Oral-B

Pampers

Wella

Clearblue

Pantene

 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Nå synes jeg støtten til Ukraina har gått altfor langt når vi skal boikotte det mest norske vi har som er Kvikk-Lunsj. 

Det eneste vi en dag kan klare å oppnå er en folkevandring fra Russland om Russland en dag skulle ha blitt ubeboelig. Så det med Syria, Afghanistan og nå Ukraina hvor vi ikke har bidratt til en forverring av Ukraina's situasjon. Fordi det er jo kun putin og ikke russerne i seg selv. 

Jeg savner den tiden hvor vi var nøytrale i alle situasjoner men det endret seg totalt med at alle skal stå sammen med USA eller så er vi imot dem. 

Og først krige med og imot land og dermed slippe alle som kommer inn bør det bli en slutt på. Veldig vanskelig å se hva de som styrer landet holder på med men det er vel kun at vi må være med og ikke imot allierte. 

Noen som er drita ved roret? Og ikke evner kommunikasjon? For mange som tjener seg søkkrike denne gangen også på våpen? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, Kjartan40 said:

Nå synes jeg støtten til Ukraina har gått altfor langt når vi skal boikotte det mest norske vi har som er Kvikk-Lunsj.


Mondelez er et amerikansk selskap. De sparket rundt 90% av de norske ansatte når de tok over for 30 år siden. Og hele overskuddet sender de til Sveits.

Et lite stykke Norge? More like et lite stykke Ukraina.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (18 minutter siden):

Det kan være en bra ting at det går så dårlig med Freia at Mondelez velger å kvitte seg med Freia. Da kan Freia få norske eiere igjen.

For å være helt ærlig så er det mitt eneste motiv, freia sjokolade har ikke vært det samme siden mondelez tok over produksjon, jeg vet ikke om det er en annen oppskrift eller om det er dårligere råvarer, men et eller annet er det.  

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Les i NRK om boikotten.

Der kjem det fram eit moment som kan gjere boikotten effektiv er at det sender eit ganske tydeleg signal om at alle selskap med russisk tilknytting vil bli straffa. At vi i Norge vender Freia ryggen er nok ein oppvekkar for ganske mange, det er nok få merkevarer som så mange nordmenn har eit sterkt forhold til at det nesten er ein del av den norske kulturen å ha Kvikk Lunsj i tursekken i påska og vanleg melkesjokolade i kofferten når vi reiser til syden.

Sjølv om den norske Mondelez direktøren er sitert på at dei føyer seg etter alle gjeldande sanksjonar så vil eg tru at dei også må ta ein diskusjon på om dei skal gjere meir enn minstekravet for å gjennvinne folkets tillit.

 

Eg er forøvrig også einig med NHH professoren som synes boikotten mot Freia er litt lite gjennomtenkt sidan Freia er ein liten del av eit stort selskap. Men samtidig så trur eg nok at denne "vilkårlegheita" også gjer det veldig krevjande for dei store selskapa som fortsatt har aktivitet i Russland. For kan Freia bli sirkla inn av ein folkeaksjon i Norge så er det ganske mange andre merkevarer rundt omkring som er i faresona sjølv om Mondelez og liknande selskap har tenkt på dei som trygge og stabile.
Hadde eg jobba med PR for eit av selskapa som står på Ukraina sin svarteliste (eller som har aktivitet i Russland som har fått gå under radaren), så ville eg definitivt vurdert å aktivt proklamere ei tydelegare linje mot Russland enn at selskapet støtter opp om dei vedtekne sanksjonane som det vil være ulovleg eller vanskelege å omgå.
Det er nok berre spørsmål om tid før ei ny merkevare under ein slik stororganisasjon blir sirkla inn og får oppleve ein boikott.
Det er sterke krefter som no krev at selskapa skal ta ein mykje meir aktiv rolle, og at det å fortsette å drive aktivitet i Russland eller å prøve å skjule slik aktivitet fort kan straffe seg økonomisk.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Svein M skrev (36 minutter siden):

Butikkene bør selge produktene så får det bli opp til den enkelte hva en vil kjøpe. Det virker som det kan bli mange produkter dette gjelder. Og kanskje bedre å boikotte de andre Mondelez produktene enn Freia for å spare den norske virksomheten.

Ja. Det er nok ganske mange produkter som burde havne foran i en boikott-kø, enn Freia som primært lages i Norge av nordmenn.

"Matvarehyllene ville vært halvfulle om alle merkene som driver i Russland blir tatt bort"

https://direkte.dn.no/nyhetsstudio/#134319

Det virker mer som noen bruker dette i en kampanje mot Mondelez i et håp om å "få hjem Freia", mer enn et ønske om en generell boikott. Ellers burde veldig mange andre produkter også være på en boikottliste. ( Inkludert veldig mange produkter fra andre produsenter)

Endret av KalleKanin
Skriveleif
  • Liker 2
Lenke til kommentar
The Avatar skrev (2 timer siden):

Der kjem det fram eit moment som kan gjere boikotten effektiv er at det sender eit ganske tydeleg signal om at alle selskap med russisk tilknytting vil bli straffa.


Greit nok, det er ønskelig å straffe vestlige selskaper som fremdeles operer i Russland, men hvilken effekt har det?

Ta for eksempel McDonalds. De fortsatte driften etter krigen startet, og anså det som rimelig greit å selge mat til vanlige russere, som tross alt heller ikke er skyld i krigen, generelt sett.

McDonalds ble også "sirklet inn", og fikk massiv oppmerksomhet for å ikke ha trukket seg ut av Russland.
De valgte så, av hensyn til omdømme, å stenge sine restauranter i Russland ... eller mer korrekt, de solgte de, og trakk seg ut av landet.

Det er jo det man gjør, når man trekker seg ut av et land, man selger virksomhetene.

McDonalds solgte sine restauranter til olikarken Alexander Govor, som har fingrene i alt mulig, blant annet halvstatlige oljeselskaper, utvinning i Sibir, og annet.

Restaurantene fikk nytt navn,  "Vkusno & tochka", som betyr noe sånt som "smakfult, og det er alt", og ser og føles ut som McDonalds, forskjellen er at nå går hele fortjenesten til Russland, og en stor del av det til den russiske stat, og Putin.

Same same .. but diffelent !!!

Det har jo ingen betydning for Putin om kompisen hans driver en McDonalds-lignende hamburgerkjede med de tidligere 850 restaurantene til McDonalds, eller om McDonalds driver de selv, resultatet er stor sett det samme, det vil si, når kompisen til Putin driver dette, så blir det mer til Putin, enn om McDonalds bare hadde beholdt de.

Blir jo det samme med Mondelez. Man stopper ikke all produksjon av mat og godis som Mondelez driver med av den grunn, det blir bare overtatt at oligarker eller Putins russiske stat i stedet.

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Jens Kr. Kirkebø skrev (9 minutter siden):

Tja, man kan da også gjøre som Cisco gjorde. De trakk seg ut, solgte ingenting men ødela reservedelslageret og IT-systemene når de dro.


De hadde ikke noe valg. Cisco trakk seg ut av Russland i mars 2022, men klarte ikke å få ut hardware fra landet, på grunn av eksport-sanksjoner.

De forsøkte lenge, gjennom diverse mellomledd og annet, men uten hell, og endte til slutt opp med å ødelegge alt, i stedet for å få det konfiskert av russiske myndigheter, så dette ville uansett bli avskrevet.

De kastet også store mengder kontormøbler, hugget opp firmabiler og den slags, da det var umulig å få det ut av Russland, og de ikke ville fått noe for det uansett, så kunne like gjerne påse at det ikke kom i russiske hender.

Hva mener du McDonalds skulle gjort? Brent ned alle restaurantene?

Endret av 0laf
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (4 minutter siden):

Bedre enn å selge det til oligarker som kan tjene penger på det?

Den brente jords taktikk. Russlands spesialitet.


Hvordan hadde opptikken for McDonalds vært i mediene da, etter å ha satt fyr på 850 restauranter i Russland?
Hvilke muligheter hadde de hadde hatt til å bygge seg opp igjen i landet, etter noe slikt, dersom det skulle skje et regimeskifte?

Høres ut som en elendig plan, og lite realistisk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

De kunne holdt stengt i påvente av regimeskifte. Mange muligheter.


Hva hadde stoppet russiske myndigheter fra å bare ekspropiere restaurantene, slik de har gjort med en del annet?

Det er ønsketenkning å tro at varehandelen stanser fordi vestlige selskaper trekker seg ut. Den bare fortsetter, men med russisk eierskap i stedet, særlig for kritiske varer som mat, som Russland selv kan forsyne.

Det er litt verre med utrekkingen av Swift, Google, Apple osv. som ikke så enkelt kan erstattes.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Wheeljack skrev (4 minutter siden):

Avisene i mårra:

BUNNPRIS SNUR
Fjerner alikevel Freia-produkter fra hyllene.

Tvilsomt og heller motsatt... 

En del av selskapene som nå har annonsert boikott trekker planene. Det blir feil å velge en liten del av et eneste selskap å boikotte og ikke andre, og konsekvensene av å boikotte alle blir for stor. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (44 minutter siden):

Det har jo ingen betydning for Putin om kompisen hans driver en McDonalds-lignende hamburgerkjede med de tidligere 850 restaurantene til McDonalds, eller om McDonalds driver de selv, resultatet er stor sett det samme, det vil si, når kompisen til Putin driver dette, så blir det mer til Putin, enn om McDonalds bare hadde beholdt de.

Blir jo det samme med Mondelez. Man stopper ikke all produksjon av mat og godis som Mondelez driver med av den grunn, det blir bare overtatt at oligarker eller Putins russiske stat i stedet.

Forskjellen ligg i symboleffekt og ikkje minst moral. Russland både produserer og kjøper ammunisjon, men likevel støttar eg eit klart moralsk standpunkt der Norge i alle fall ikkje skal tene økonomisk ved å selge ammunisjon til Russland. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...