Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Drogin skrev (51 minutter siden):

Aftenposten:

Ukraina taper krigen. Det meste går Putins vei
https://www.aftenposten.no/verden/i/jlWbvz/det-meste-gaar-putins-vei-hva-skjedde

Aftenposten har fire forskjellige artikler om temaet.

  • En av artiklene tar for seg sanksjonene. Og vi må vel innse det; vestlige sanksjoner ble ikke en så stor økonomisk hemsko, som vi trodde på. Jadda, innimellom mangler det noen egg, og andre varer har blitt dyrere. Men ikke nok. Vi har ikke klart å påføre nok smerte denne veien. Krigen fortsetter og fortsetter og fortsetter. Putin bryr seg rett og slett ikke. Ei heller folket hans ... 
  • Videre begynner det å bli få soldater igjen i Ukraina. Dette gjelder forsåvidt på begge sider av krigen. Store tap betyr behov for nye og friske soldater. Før eller siden vil det bli stopp. Russland har vært "kreative", og brukt svært tvilsomme metoder til å rekruttere fattige, utlendinger, m.m. Hvorvidt Ukraina er like "kreative" vet jeg ikke, men det er jo svært mulig de tenker litt annerledes, og har litt andre holdninger rundt hvordan man skal verve mannskap. Heldigvis er tapene på Ukrainsk side lavere enn på Russisk side (tror vi). 
  • Vesten ser ut til å mangle en god plan på vi kan hjelpe Ukraina å vinne. Vi klarer å hjelpe de til å yte motstand, ja. Men vi må jo hjelpe de såpass at de vinner! Alt annet enn seier, er jo i grunn et tap. Så å bare gi de nok til å yte motstand, gir jo bare en langvarig krig, som til slutt kan tippe begge veier. Det hjelper jo ikke akkurat på at Vesten synes å bli krigstrøtte, og finner mer interesse i å hisse seg opp rundt Israel/Palestina sin kriging på Gaza-stripen.
  • Russland har sendt inn mye rart av materiell i denne krigen. Vi har jo sett museumsgjenstander kjøre rundt. Og vi lo godt da den russiske militærparaden var helt blottet for militære kjøretøy! :D Meeeen ... til tross for å være tilnærmet tomme for materiell, klarer de hele tiden å holde stand. Er de så tomme? Eller har de bare lurt oss til å tro det?
  • Putin har fortsatt mange venner (eventuelt felles fiende av et sterkt USA/Eruopa, om ikke annet?) Kina, Nord-Korea, Hviterussland, Tyrkia(!!), etc. Noen gir våpen, mange handler og atter andre blokkerer vestlig politikk vedr. Ukraina. 
Sitat

Maria Berlinska sa i 2014 at hun var villig til å lære. Da fikk det ukrainske militæret god bruk for henne. Nå sier hun det er dager hvor antall døde og sårede er opp mot 1000 mennesker. 

Screenshot2024-01-02at11_09_34.thumb.png.60182ec8bb42fc944f15a4e2f17dd8c4.pngScreenshot2024-01-02at11_09_05.thumb.png.a51040c5d319e0b82e4ee19b6077f5ec.png

 

Jeg er ikke nødvendigvis 100% enig i alt avisen skriver, men de har noen interessante betraktninger. Dersom Ukraina ikke får mer hjelp, tror jeg ikke de klarer å vinne krigen. Russland har klart å bite seg fast. De oppnår kanskje ikke så mye ytterligere ekspansjoner, og krigen har på ingen måte vært den suksessen Putin trodde på. Mye fiasko og elendighet avslørt! 

Men etter et par år, så ser vi at Ukraina ikke har klart å kaste russerne ut av landet. Til tross for vestlig hjelp. Det gremmes jeg over! 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Jeg frykter desverre at dette blir en evigvarende stillingskrig. Nå lager ukrainerne skyttergraver ala russerene, så de forberder seg jo på dette selv.

 

Er dog et par jokere her.

1. Putin kan og vil til slutt bli borte og landet kan gå i en mer produktiv retning, men dette er jo mange år til.

2. Landet og økonomien kan kollapse, som tvinger de til å trekke seg ut.

 

Jeg håper Ukraina nå klarer å sprenge den fordømte brua i fillebiter snart.

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (1 time siden):

Men etter et par år, så ser vi at Ukraina ikke har klart å kaste russerne ut av landet. Til tross for vestlig hjelp. Det gremmes jeg over! 

Det er ein tragedie og eit historisk feilgrep at vi i vesten ikkje har gjeve Ukraina meir støtte så dei klarte å få skikkelig moment i sommer.

Om Ukraina hadde fått meir og betre våpen så hadde ikkje hunden i kreml eskalert, han hadde gitt seg. Vi har sett det at det einaste som hjelper mot russarane og putler er å ha nok styrke til at dei ikkje våger å prøve seg. Det einaste landet i Europa som har forstått det er Polen. Og forsåvidt i Baltikum og, men dei er for små og har ikkje økonomi til å ruste opp slik dei vil.

Vi kjem til å angre bittert på at vi ikkje gav Ukraina meir støtte om dei til slutt må gi etter.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Sitat

I staden, seier Garfors, kan vi nytte høvet når vi reiser lengre, til møte nye folk. Det trur han vil føre til meir brubygging mellom deler av verda som der frontane er steile.

– Eg tykkjer at mange fleire av oss burde reise til Russland, og til andre problematiske område som er betrakta som «fiendtlege», eller som ikkje er medlemar av NATO.

https://www.firda.no/enkelte-vil-ha-oss-til-a-fly-mindre-for-a-redde-kloden-det-vert-a-skyte-sporv-med-kanon/s/5-15-1671348

Denne karen er ein tosk!

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Får ikke lest mer enn utdraget pga. betalingsmur. Men å dra til Russland nå er skikkelig dumt. Blir du ikke mobilisert, ender du uansett med å legge igjen penger i russisk næringsliv, som taxi, hotell og restaurant.

Skal du diskutere politikk med russere i Russland? Det er straffbart å kritisere spesialoperasjonen eller militæret.

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (3 timer siden):

Jadda, innimellom mangler det noen egg, og andre varer har blitt dyrere. Men ikke nok.

Husk at hele saken om eggprisen er et innenlands PR-stunt for å skifte fokus bort fra krigen og fremstille Putin som en ydmyk type som tør å innrømme når staten har gjort feil. Det er så orkestrert for et russisk publikum at man blir matt når det til og med siteres som "normal" en nyhetssak i norske medier. Disse såkalte "normale" folkene i spørreshowet i Putins TV-kanal før jul er selvsagt ikke tilfeldig normale mennesker og spørsmålene er selvsagt heller ikke tilfeldige. Dette er 100% teater som utgir seg for å være "Putin svarer tilfeldige vanlige russere".

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
9 hours ago, Mannen med ljåen said:

Betalingsmur. Men den har lydutgave, som jeg lytter til nå.

Hun snakker om vestens skuffelse over Ukrainas offensiv i 2023 og tenker det er noe av årsaken til at sendrektigheten i våpenleveransen og donasjonene til Ukraina tar lang tid. Fordi vesten forventet resultater i 2023 lik eller bedre enn det vi så etter offensiven høsten 2022 da de tok tilbake Kharkiv og Kherson. 

Om det er tilfellet så må vesten virkelig gå i seg selv. For etter en vellykket offensiv i 2022 så tok det veeeldig lang tid før det skjedde noe konkret i våpenleveransen. Vestlig beslutningsvegring, feks rundt tanks og jagerfly, men også missiler og langtrekkende missiler sammen med at det dro ut i tid å få levert alt fra ammunisjon og granater til luftvern og skyts. Med andre ord, takket være sendrektigheten til vesten så fikk russerne i ro og mak gravd nesten 1000 km med skyttergraver, de fikk minelagt i forkant av skyttergravene uten risiko og de fikk plassert enorme mengder artilleri i bakkant av skyttergravene. Dette kunne vesten i stor grad forhindret, eller i det minste sørget for at tapene ble større mens russerne gravde seg ned. 

En annen ting som har fått alt for lite fokus er jo hvordan vestlige politikere virkelig har melket og resirkulert avgjørelsene om støtte og donasjoner. Feks tok det over et halvt år fra amerikanerne først sa de ville donere ATACMS før de fikk ut fingeren og leverte. Og de lanserte den nyheten gjentatte ganger. For å fremstå som mer gavemilde enn de egentlig var. WTF? Også andre vestlige ledere resirkulerte nyheten om donasjoner før våpen faktisk var levert. Vi trenger mer politisk handlekraft, og mindre preik og selvforherligelse. 

Nå må vesten ta ansvar, erkjenne sine feil og jobbe samlet og smart for å få på plass det Ukraina trenger for å vinne. Vi kan ikke gjøre noe med de feil vesten har gjort sålangt, annet enn å erkjenne at det nå kreves endring, også må vi gjennomføre nødvendige endringer langt kjappere enn tidligere slik at våpen, våpensystemer, granater, missiler ammo og skyts levers raskt, og nytt påfyll sendes ut i god tid før Ukraina går tomme. 

Spoiler

Alt er ikke kølsvart selv om jeg har skrevet om akkurat dette flere ganger. I en post jeg la ut her 19 desember la jeg ved grafer over russiske tap, både av ymse materiell og personell. Og de viser en markant oppgang i russiske tap fra og med våren 2023. Det betyr ikke kun at vesten har levert, det er også litt på tross av at vesten ikke fikk fortgang så har Ukraina klart å utnytte ressursene på best mulig måte og de har ikke sløst, men forsøkt å få mest mulig uttelling. 

Jeg håper F16 vil bidra, at det kommer mer ATACMS og tilsvarende samt at det kommer på plass ennå mer luftvern til Ukraina. For at Ukraina skal klare å gjøre skikkelig innhugg i de russiske krigsforbryterne bør de klare å doble det russiske tapet av personell fremover. Om vi ser russiske tap på mellom 1500-2000 soldater per døgn da blir ting vanskelig for russerne. Da tar UA ut omtrent det dobbelte av hva russland klarer å rekruttere. 

  

Tap av russisk personell fra febr 2022 til 19 desember 2023.

xGSThrN.jpg

Klikk på spoiler så kan dere se grafisk illustrasjon over russiske tap fra krigens start til og med 19 desember. Delt opp i forskjellig utstyr russerne har tapt siden 02.2022. 

Spoiler

Personell

mqPUvRT.jpg

Spoiler

Tap av tanks

 

6p1rqFe.jpg

 

5nHKAAu.jpg

 

FPNN0Tc.jpg

 

1p3AEbx.jpg

 

M7hCIfo.jpg

 

njY44BF.jpg

 

JM24lYI.jpg

 

FU51PgY.jpg

 

4VjS9sp.jpg

 

 

Spoiler

09nYQtt.jpg

 

Endret av bojangles
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Flere drepte i Ukraina: − Ingen tilfeldighet at disse angrepene skjer nå
Når Ukraina-krigen står i stampe ved frontlinjene, har partene funnet andre måter å markere seg på. Sivile er ofrene i den siste ukens storangrep. Ekspertene mener det vil fortsette i 2024.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/nQzado/flere-drepte-i-ukraina-ingen-tilfeldighet-at-disse-angrepene-skjer-naa

  • Liker 2
Lenke til kommentar

For en skam av manglende støtte.

Først skal en irritere på seg en haug med folk så skal en Ikkje følge opp. I det lange løp så taper jo vesten på dette.

Både ved å vise svakhet,men også fremtidige samarbeid med andre land.

Fattee Ikkje at vesten har valgt denne linjen

  • Liker 8
Lenke til kommentar
bojangles skrev (4 timer siden):

Hun snakker om vestens skuffelse over Ukrainas offensiv i 2023 og tenker det er noe av årsaken til at sendrektigheten i våpenleveransen og donasjonene til Ukraina tar lang tid. Fordi vesten forventet resultater i 2023 lik eller bedre enn det vi så etter offensiven høsten 2022 da de tok tilbake Kharkiv og Kherson. 

Om det er tilfellet så må vesten virkelig gå i seg selv. For etter en vellykket offensiv i 2022 så tok det veeeldig lang tid før det skjedde noe konkret i våpenleveransen. Vestlig beslutningsvegring, feks rundt tanks og jagerfly, men også missiler og langtrekkende missiler sammen med at det dro ut i tid å få levert alt fra ammunisjon og granater til luftvern og skyts. Med andre ord, takket være sendrektigheten til vesten så fikk russerne i ro og mak gravd nesten 1000 km med skyttergraver, de fikk minelagt i forkant av skyttergravene uten risiko og de fikk plassert enorme mengder artilleri i bakkant av skyttergravene. Dette kunne vesten i stor grad forhindret, eller i det minste sørget for at tapene ble større mens russerne gravde seg ned. 

En annen ting som har fått alt for lite fokus er jo hvordan vestlige politikere virkelig har melket og resirkulert avgjørelsene om støtte og donasjoner. Feks tok det over et halvt år fra amerikanerne først sa de ville donere ATACMS før de fikk ut fingeren og leverte. Og de lanserte den nyheten gjentatte ganger. For å fremstå som mer gavemilde enn de egentlig var. WTF? Også andre vestlige ledere resirkulerte nyheten om donasjoner før våpen faktisk var levert. Vi trenger mer politisk handlekraft, og mindre preik og selvforherligelse. 

Nå må vesten ta ansvar, erkjenne sine feil og jobbe samlet og smart for å få på plass det Ukraina trenger for å vinne. Vi kan ikke gjøre noe med de feil vesten har gjort sålangt, annet enn å erkjenne at det nå kreves endring, også må vi gjennomføre nødvendige endringer langt kjappere enn tidligere slik at våpen, våpensystemer, granater, missiler ammo og skyts levers raskt, og nytt påfyll sendes ut i god tid før Ukraina går tomme. 

Alt er ikke kølsvart selv om jeg har skrevet om akkurat dette flere ganger. I en post jeg la ut her 19 desember la jeg ved grafer over russiske tap, både av ymse materiell og personell. Og de viser en markant oppgang i russiske tap fra og med våren 2023. Det betyr ikke kun at vesten har levert, det er også litt på tross av at vesten ikke fikk fortgang så har Ukraina klart å utnytte ressursene på best mulig måte og de har ikke sløst, men forsøkt å få mest mulig uttelling. 

Jeg håper F16 vil bidra, at det kommer mer ATACMS og tilsvarende samt at det kommer på plass ennå mer luftvern til Ukraina. For at Ukraina skal klare å gjøre skikkelig innhugg i de russiske krigsforbryterne bør de klare å doble det russiske tapet av personell fremover. Om vi ser russiske tap på mellom 1500-2000 soldater per døgn da blir ting vanskelig for russerne. Da tar UA ut omtrent det dobbelte av hva russland klarer å rekruttere. Og nå har jeg fått tenkt og vurdert noen dager. Jeg mener Ukraina må gjengjelde russisk ondskap mot Ukrainas sivilbefolkning umiddelbart fremover. Uønsket adferd forsvinner aldri av seg selv.  utstyr russerne har tapt siden 02.2022. 

Er blitt sterkt pessimistisk om Vesten er i stand til å støtte Ukraina, det rapporteres nå at ministre over hele EU/EØS leter nå med lykter etter enhver assistanse som kunne hjelpe dem med å levere våpen og delvarer til ukrainerne, samtidig som det blir stadig mer og mer klart at den europeiske forsvarsindustrien er enda verre an enn trodd; den ufattelige sulteforingen av militærvesenene i NATOs europeiske del har fulgt til meget seriøse problemer for alle. Det rapporteres fra Ukraina at de kan ikke lenge ha Leo2-stridsvognflåten i strid mer; det er ikke nok reservedeler og det er ikke mulig å få disse reparert på egen hånd samtidig som tyskerne selv er kommet i seriøs mangel på delvarer for egne stridsvogner.

Det var fordi politikerne hadde "effektivisere" forvaltningssystemet - for over tjue år siden var årlig innkjøp av reservedeler og velorganisert militærsforvaltning på plass; det var militæret som hadde ansvaret for å holde egne materiell operativt og det var gitt høy prioritet, slik at store deler av det årlige budsjettet gikk til forvaltningsutgiftene. Så kom noen på ideen om å utkontraktere dette til våpenprodusentene som begynte å overta ansvaret for å forvalte militærsmateriell, slik at man kunne ta bort utgiftene og sette ned prisene med "konkurranse" og "frihandel". Resultatene var katastrofalt; det oppsto en prisstigning, større byråkratiutgifter, større ekstrautgifter og manglende militær innblanding hvor sivilfolk mer eller mindre overtok. Stridsvognene måtte parkeres i borteskjulte lagerbygninger. Det blir mindre og mindre reservedeler, færre og færre utdannede mekanikerpersonell og mindre oversikt på hva man hadde. For hver øvelse blir det mindre og mindre reservedeler. Våpenkjøp blir altfor komplisert som sett med JSF-floken her i Norge hvor sivilutdannede økonomer kunne uteklassere de militære eksperter. For bare få år siden var det tyske forsvaret dels nedlagstruet fordi det var for få fly og kjøretøyer i 24 timers operativ tilstand. Dette finnes over hele NATO, også i Norge. 

Og dette rammer ukrainerne med full styrke fordi de ikke lenge kan bruke Leo2-stridsvogner. På opptak så man hvordan disse sliter med muddertilstand og alt tyder på at dette har fulgt til alvorlige trøbbel med motor, beltedrift og girsystem - og mens det er mulig å erstatte skadede panserpaneler og sette inn nye instrumenter, har det vist seg svært problematisk med reservedeler ment for tårnbevegelse, motorbruk og drift av stridsvognen. Fordi innad i NATO er det sterk motvilje mot å gi fra seg reservedeler man selv er i kritisk behov for. Fordi de kan ikke bryte kontrakter med produsentene i et land hvor frihandel er legalt beskyttet! Og produsentene er seriøst overarbeidet fordi de har mange kunder og for liten kapasitet, bundet ned av hensynsløse eiere som ikke bryr seg om politikk eller sikkerhet. 

Dette problemet er utbredt over hele Europa. I Paris måper politikerne da deres fremstøt til Armenia for å gi dem beskyttelse, endt opp med å bli en fadese da de fikk beskjed fra den franske militærindustrien at det simpelt ikke er mulig å produsere våpen, mens Frankrike selv har stort sett bare motoriserte panserkjøretøyer uten stridsvogn, uten artilleri og uten infanteri i meningsfull størrelse. Dette var et av flere episoder hvor ambisiøse politikerne var for impulsivt og for dristig uten å fatte egne evnekapasitet - og dette er ikke nytt; vi så dette allerede under Libyakrigen i 2011 da franskmennene og britene raskt gikk tom for missil- og bombevåpen. Nå er det mange politikerne som har innsett at de hadde tatt vann over hodet og fått seg ut i en situasjon som egentlig var skapt av dem selv, ved å være så ignorant og maktarrogant at de ikke fattet hva de faktisk HAR for å manifestere egne makt og evne. Mye av dette skyldes en irrasjonell tro på at USA vil hjelpe dem ut.

Når jeg tenker etter; mye av inkompetansen i Europa skyldes felleskapsidealene som har oppstått. Da strømpriskrisen brøt ut (energikrisen annetsteds) hadde en ekspert illustrert hvordan dette hendt ved å si at alle aktører sette sammen sine matvarene i ett og samme kjøleskap, og ta hver sin del for egne behov. Men dette fulgt da til at man ikke ville fylle opp kjøleskapet som begrense forstørrelseskapasiteten, og felles behov betyr dermed at man kan sette inn mindre og mindre, så lenge dette ikke påvirker hver enkelte. Så begynte noen å finne ut at de hadde ikke mer, og må dermed ta fra de andre - og dermed utløse krisen. Tyskland ble et svart hull som sluket energi uten stans i 2022. Vi ser akkurat en liknende tendens med NATO. Alle begynner å kutte og kutte, ignorere Artikkel 3 under ideen om at man kan forsvare hverandre ved å utgjøre et felleskap - alle skal støtte den ene, som kan dermed stole på dem og dermed kutte ned sitt forsvar. USA begynte å protestere mot dette allerede før Obama kom til makten i 2009, men forgjeves - det var ikke straffemidler som kunne benyttes. "Alle" bruker det samme kjøleskapet. Og så når man må åpne kjøleskapet - ble det oppdaget at man hadde kommet på sultenivået bokstavelig tatt.

Felleskap i virkeligheten svekker oss ved å gi opportunister og inkompetente muligheten til å skygge unna og lot som man deltar, skape fram et latterlig skuespill som sett omkring leveransene til Ukraina, samtidig som man dovnet unna og begynte å ignorere grunnleggende prioriteter. Noe av dette fantes omkring miljøpolitikken som mange nå erkjenne var ren svindel ved å skape fram "klimakvotering" som i virkeligheten var et narrespill hvor man kan unngår forpliktelser og hykle etter beste evne. 

Dette er inkompetanse på høyeste gir. 

Og dette er kanskje en mye større trussel mot demokrati enn Putin kunne drømme om å bli fordi denne inkompetansen er blitt for innbakt "overalt" til man kan se raske utveier. 

Folk i riktige gamle dager hadde rett i det med at uforpliktende felleskap kunne være ødeleggende. 

Endret av JK22
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

250 millioner dollar gått - etter bare få timer. Fordi dette artilleriradarssystemet av type 1K148 Yastreb-AV hadde kommet til Ukraina i den samme dagen som den ble ødelagt. Dette var først truffet med en GMLRS-rakett som slo ut kjøretøyet og drevet besetningen på flukt, deretter kom en andre rakett som fullførte arbeidet slik at systemet er blitt en sveitserost bokstavelig talt. 

Det store angrepet på Ukraina natten til 2. desember var konsentrert på Kyiv og andre steder; akkurat der luftvernsforsvaret er sterkest - 59 kryssermissiler, 35 Shahed-droner og 3 Kaliber kryssermissiler var skutt ned, og det er ikke bare Patriot som kan skyte ned Kinzhal-missiler. Et opptak vist en booster etter en IRIS-T SLM fallende på elven i Kyiv, ikke lenge etter en Kinzhal falt ned på et boligblokkområde og eksplodert, skapt et kjempestort krater som heldigvis var i et allerede dels uttømt område. 

IRIS-T SLM er en større variant av IRIS-T med en topphastighet på Mach 3 med teknologi hentet fra det amerikansk-europeiske MEADS-prosjektet - med Patriot som en kilde. Et IRIS-T SLM system var levert sent i november 2023 til Ukraina. Alle andre IRIS-T systemer er av type SLS med uendrede luftmålsmissiler av type IRIS-T. Med MEADS teknologi er det aktuelt mulig å ha ABM-kapasitet mot ballistiske missiler og dermed Kinzhal-missiler. 

Hittil er 5 drept og 129 skadd. Da rester etter et Kh-101 kryssermissil var undersøkt, vist det seg at dette var nyprodusert, bare få uker gammelt. 

Merkelig nok er noen av de største skadene på en russisk by; en Su-34 ved feil mistet sin last som traff byen Petropavlovka, Voronezh Oblast - bare flaks vil at bombene eksplodert på utsiden, for det ser ut at dette var 1,5-tonns bomber. 

Trolig var droner sendt over Belgorod hvor de var skutt ned av russerne. 

Meget mye antivestlige og prorussisk aktivitet i X/Twitter. Dette kan ikke amerikanerne lenge tolerere, og nå er det mange som spør seg hvorfor investorene ikke ber Musk går vekk, verdien på X/Twitter er falt til mindre enn tredjedel av hva den hadde vært. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

 

On 30.12.2023 at 8:15 PM, bojangles said:

Dette angrepet på sivile i russland kjenner jeg på med blandede følelser. Jeg skjønner naturligvis behovet til Ukraina, at de markerer at angrep på sivile vil resultere i gjengjeldelse. Det er både forståelig, akseptabelt og helt i henhold til regler for krig. Kanskje er det også nødvendig at russerne både får kjenne på frykten og at de opplever at deres handlinger skaper en mothandling som kan ramme dem selv?

Det jeg kjenner jeg egentlig helst skulle sett var unngått var at UA går etter sivile i russland. Kanskje har jeg en hippie tankegang på dette punktet? De sivile er ikke direkte skyld i det som skjer i krigen mellom russland og Ukraina. 

 


Og nå har jeg fått tenkt og vurdert noen dager. Jeg mener Ukraina må gjengjelde russisk ondskap mot Ukrainas sivilbefolkning umiddelbart fremover. Uønsket adferd forsvinner aldri av seg selv. Og kanskje vil gjengjeldelse vekke den russiske befolkningen opp av apatien? Eller at frykten kan få de til å kreve stopp på krig i Ukraina?

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Om Ukraina skal angripe noe som helst på russisk jord, mener jeg det må være militær og strategisk viktig infrastruktur. Om de begynner terrorbombing av sykehus i Moskva forsvinner sympatien og støtten som vodka i en russisk militærleir.

Ideen om at vestlig donerte våpen kun kan brukes innenriks er kontroversiell.
Man kan heller bruke dem på våpenfabrikker, ikke sivilbefolkning.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

Om Ukraina skal angripe noe som helst på russisk jord, mener jeg det må være militær og strategisk viktig infrastruktur. Om de begynner terrorbombing av sykehus i Moskva forsvinner sympatien og støtten som vodka i en russisk militærleir.

Jeg tror ukrainerne setter terskelet høy for slike gjengjeldelsesangrep. Da Belgorod var angrepet, hadde hovedsaks sivile beliggenheter blitt angrepet med 54 drepte, 160 skadd og flere tusen fordrevet fra deres boliger under rakettangrepet den 29. desember. Det var registrerte store ødeleggelser på sivile beboelsesområder.

Så langt ser det ut at dette ikke har gjentatt seg 2. januar hvor det "bare" er 5 drepte så langt, og flesteparten av de skadde - opptil 119 - skyldes enkeltepisoder som den krasjerte Kinzhal-missilet som trolig var truffet av en IRIS-T SLM i Kyiv, og da flere S-300 traff Kharkiv. 

Hvis det skal være terrorbombing er det ikke realistisk med kryssermissiler og droner; da man må ha taktikk og våpen som muliggjøre masseødeleggelse på store områder - og dette forutser direkteangrep med bemannede fly, med mindre man konsentrert seg om sykehus, skoler og shoppingsentre som tilfluktssteder. Og akkurat det tror jeg både russerne og ukrainerne vegret seg for å gjøre. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
9 minutes ago, Mannen med ljåen said:

Om Ukraina skal angripe noe som helst på russisk jord, mener jeg det må være militær og strategisk viktig infrastruktur. Om de begynner terrorbombing av sykehus i Moskva forsvinner sympatien og støtten som vodka i en russisk militærleir.

Ideen om at vestlig donerte våpen kun kan brukes innenriks er kontroversiell.
Man kan heller bruke dem på våpenfabrikker, ikke sivilbefolkning.

Ja det var min første tanke her om dagen. Men jo mer jeg har tenkt over dette, så vil neppe den fremgangsmåten stoppe russerne fra å terrorbombe Ukraina. Det har det gjort i straks 2 år. Kanskje er det slik som i prisoners dilemma forsøkene på 80 tallet at umiddelbar gjengjeldelse er det eneste middelet som vinner over tid?

Det er jo ikke slik at Ukraina skal fortsette bombingen av russland dag etter dag, det skal komme som en reaksjon på russisk terrorbombing. Det er forhåpentligvis et språk russerne forstår. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det eneste russerne forstår er at ukrainere er homofile, narkomane nazister.
Kanskje ikke alle trodde det, men terrorbombing av sivile i Russland vil for dem bevise at Putin hadde rett, og at han er den eneste som kan redde dem nå. Han får 100% oppslutning.

Hvor mange ganger har bombing av sivile gitt befolkningen et bedre inntrykk av fienden? Det ville sikkert føles fortjent for noen, men jeg tror det ødelegger alt. Så langt har dette vært ganske svart/hvitt, de onde mot de gode.

Om de omsider får angripe mål i Russland, unngå unødige sivile tap!
Eventuellt ta ut kraftverk så folk fryser og må samles i varmestuer for å spise suppe. Ikke bombe sykehus, kjøpesenter, skoler, barnehager, boliger og teater. Det er sånt Putin gjør.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Sitat

 

Vladimir Putin terroriserer Kyiv og ukrainske byer. Luftangrepene kommer i bølger og Russland tar i bruk de mest avanserte våpen de har i arsenalet.
Putin kaller det gjengjeldelse. Men det var Putin som startet krigen. Det er også han som nå intensiverer krigføringen.

Mens situasjonen ved det lange frontlinjen er ganske fastlåst skjer det en opptrapping av missilangrepene mot byer. Slik forsøker Putin å tvinge ukrainerne i kne. Han er oppildnet av det han oppfatter som tegn på sviktende vestlig støtte til Ukraina.

 

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/692jp0/putin-trapper-opp-luftkrigen

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...