Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Dragavon skrev (26 minutter siden):

Både Russland og Ukraina er store korneksportører, så hvis en av de slutter å eksportere vil prisen på korn gå opp, så enkelt er det.

Det russerne satset på er at de kan fortsette sin eksport uhindret, mens de kan stanse Ukrainas, og at de kan bestemme over hva som skal skje i Svartehavet. Det tror jeg ikke at Erdogan vil gå med på uten videre. Kontrollen over Svartehavet har vært et stridstema i århundrer, og var bakgrunnen for at Tyrkia i sin tid ble NATO medlem. Etter at Erdogan kom tilbake fra Dubai har han allerede begynt å arbeide med saken, han hadde i går en telefonsamtale med Zelinskyj.

Det som er helt på det rene er at dette åpenbart er utpressing fra Russland der middelet er sult. Det er også helt på det rene at samtlige skip på vei mot ukrainske havner ble inspisert ved Bosporos av et eget oppnevnt FN organ der russere var representert, og dette for å sikre seg mot at det ikke var våpen på vei mot Ukraina. Det er ikke rapportert om et eneste tilfelle der det var våpen i lasten. Og dette skjedde samtidig som skip på vei mot russiske havner gikk uhindret som tidligere, herunder med våpen.

Jeg vet ikke hvilke kort Erdogan har å spille med, men noe kommer. Og i mellomtiden står Putins propagandister og drøfter om Russland skal angripe Tyrkia:  

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
11 hours ago, Snikpellik said:

For en tabbe igjen av NTB. Her er ikke en gang Girkins rolle i nedskytingen av MH17 nevnt, i stedet kalles han bare "militærblogger" og "bloggeren". Heller ikke at han ble dømt til livstid fengsel av en nederlandsk domstol for disse massedrapene er med i artikkelen. Utrolig.

Ja, for nå fremstilles han som offer.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (4 minutter siden):

Ja, for nå fremstilles han som offer.

La vi se på denne Girkin arrestasjonen i et større perspektiv. Girkin gav frem til den 18. juli støtte til Putin, han var svært kritisk til den russiske krigsinnsatsen med la skylden på noen uidentifiserte duer i det russiske etablissementet som ikke ville gå "all inn" og knuse Ukraina. Dette er selvsagt en indirekte kritikk også av Putin, men frem til den 18. juli holdt Girkin kjeft. Og dette gjorde han samtidig som han helt siden i fjor har vært knallhard i kritikken mot Prigozhin som han har gitt alle slags negative karakteristikker.

Så forsøker Prigozhin seg på et statskupp, men går fortsatt omkring som en fri mann, og Girkin blir satt i fengsel?

Mye kan tyde på at den interne splittelsen i Russland er sterkere enn vi tror, her er en artikkel som utdyper dette nærmere:

Exclusive: Russia’s Spies Say Putin Faces More Coups (theins.ru)

En smakebit: 

For russiske spioner og soldater er det største sjokket fra forrige måneds mislykkede kupp i Russland at Yevegeny Prigozhin ikke lyktes i å styrte et regime som de sier har liten hengivenhet. The Insider har snakket med flere kilder i Russlands spesialtjenester. Prigozhin, den useriøse cateringmagnaten som ble leiesoldats finansmann, insisterer de, møtte liten motstand fordi han nyter bred støtte innenfor rekkene til de institusjonene som er ment å beskytte staten og Vladimir Putin. 

For de fleste utenforstående observatører var Prigozhins opprør 23.-24. juni, som så hans Wagner-styrker komme innenfor 120 miles fra Moskva, en årsak til forbauselse og forvirring. Forbauselse fordi få så det komme og enda færre kunne forstå hvorfor det stort sett ble møtt av skuldertrekk fra den russiske hæren og nasjonens vidstrakte sikkerhetsapparat. Forvirring fordi Prigozhin, som kom nærmest til å utfordre Putins 23-årige regjeringstid, ikke har blitt skutt eller fengslet – dette på et tidspunkt da bare å legge ut sannferdig informasjon om Russlands vaklende krig i Ukraina kan gi en vanlig person femten års i fengsel.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ytterligere Ukrainske fremspring mot Robotyne og Verbove startet i natt, særlig interessant er påstander fra Russisk side om at vestlige pansrede kjøretøy er involvert i mye større grad enn før.

Men det er uklart hvilke, og i hvor stort omfang det faktisk er. Vestlige enheter har allerede blitt brukt her, så det er vanskelig å få klarhet i om det er en faktisk økning, eller om et økt press har gitt denne følelsen på Russisk side. 

20230722_091458.thumb.jpg.4f85164b4c2db5e3d8bef62fd7b6fb7e.jpg

 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 minutter siden):

 


Jeg ser poenget ditt, men må si meg delvis uenig i konklusjonen.

Det er *ingenting* som unskylder overlagt drap på uskyldige, langt mindre ubevæpnede sivile.

Det er et bevisst valg man tar. Det er blokkeringstropper bak infanteri, men det infanteriet kan fremdeles velge å overgi seg, og det er ingen som holder et våpen til hodene deres og tvinger dem til å torturere barn eller skyte raketter på sivile. Det er noe de gjør frivillig.

Jepp. De er skyldige.

Håper de fleste dør.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 minutt siden):

Putin sier Polen forbereder seg på å invandere Ukraina og Belarus

Noen ganger lurer jeg på hvorfor vi ikke erklærer krig mot Ukraina, det er ingen andre som har gjort det så hva stopper oss ? Vi erklærer krig med det formål å få ut de narkomane satanist naziene, russland kan vel ikke ha et problem med det 🥴

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

+8 antiluftskyts. +7 i går. Det er 15 på 48 timer. Virker som om Ukraina ønsker seg noe som ligner på luftherredømme. Kanskje de har en ny plan på gang for å få brukt droner og F-16.

 

 

az2QXnZ_460swp.webp

Dette handler nok ikke om F-16, men luftoperasjoner generelt, og er en viktig del av inneværende fase i offensiven.

Før den annonserte offensiven var det veldig tydelig fokus på logistikk og kommando infrastruktur, når den ofesielle starten på offensiven gikk og Ukrainske styrker ble mer synlige og aktive i åpent lende, så gikk Ukrainsk langdistanseangrep over til å mer aktivt angripe enkeltenheter på slagmarken, da særlig artilleri som særlig innledningsvis utgjør den største trusselen, særlig for styrker som ikke kan avansere raskt. Disse vil være hovedmålene i overskuelig framtid. 

Men, SAM sites er også viktige mål for å støtte offensiven dirkete på slagmarken. Selv om F-16 er frem i tid, så er særlig lufte til bakke operasjoner noe Ukraina kan gjennomføre, og for disse er SAM den største trusselen. Russiske fly er allerede selv presset av SAM, og angrep på flyplasser har presset dem godt inn i Russland, slik at deres tilstedeværelse er mer oversiktlig og responstiden begrenset slik at den operasjonelle friheten i lufta for Ukraina øker, særlig i den sør/sørøstlige delen av offensiven.

Så åpner det naturligvis igjen lufta for større og mer høytflyvende droner i disse områdene.

På sikt vil særlig Krim kunne være en arena der Ukrainske luftsyrker vil kunne være mer aktive en de har mulighet til lenger øst og særlig nord-øst av Donbas. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
1 hour ago, Brother Ursus said:

 


Jeg ser poenget ditt, men må si meg delvis uenig i konklusjonen.

Det er *ingenting* som unskylder overlagt drap på uskyldige, langt mindre ubevæpnede sivile.

Det er et bevisst valg man tar. Det er blokkeringstropper bak infanteri, men det infanteriet kan fremdeles velge å overgi seg, og det er ingen som holder et våpen til hodene deres og tvinger dem til å torturere barn eller skyte raketter på sivile. Det er noe de gjør frivillig.

Jeg er som regel enig med deg, men når det gjelder frivilligheten i en krig, så tror jeg nok verken jeg eller du helt klarer å sette oss inn i hva som skjer i hodet på en som blir satt til å kjempe i krigen. 

Desperasjon er nok et nøkkelord jeg tenker på. Er man desperat nok med tanke på å redde eget liv, tror jeg alt av logikk og medfølelse ovenfor "fienden" blir borte. Selvfølgelig høres det jo helt grotesk ut å torturere og drepe sivile, men jeg tror det sitter langt inne å trosse en overordnet når alternativet er at du selv blir sett på som fienden og kanskje torturert og drept om du ikke følger ordre. De overordnende gjør nok også sitt for at det skal bli så vanskelig som mulig å overgi seg til en fiende. 

Vi har alle bare ett liv. De fleste av oss ønsker at dette livet skal vare en stund, og av denne grunn gjør det som må til for å sikre at vi overlever. Det finnes mange som setter andre foran seg selv, men langt i fra alle. Det er også vanskelig å vite hvor denne grensen går. Når ofrer man eget liv for å redde andre. Den grensen er nok veldig forskjellig fra menneske til menneske.

Når det er sagt, så vil jeg jo være litt betenkt i fortsettelsen av et liv om jeg hadde vært med på å torturere og drepe sivile. Men, kanskje denne følelsen ikke kommer tidsnok hos alle? Når man er i kampens hete, er det kanskje ikke så lett å tenke fremover til akkurat en slik situasjon.

Krig bærer med seg tragedie, og det finner frem det aller verste i mennesker. La oss håpe Ukraina får det gjennombruddet i krigen som skal til for å tenne håpet for en raskere seier.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
bojangles skrev (10 timer siden):

Hva er det du egentlig forsøker å si? Du kaller folkemord, krigsforbytelser, tortur, voldtekt og drap av sivile og barn for en provokasjon?  

Nei, nå synes jeg du mistolker meg svært strengt. Har du lest hele innlegget mitt? Å ta én setning ut av kontekst på en slik måte, ser ikke bra ut. Jeg kunne kanskje ha ordlagt meg enda bedre? Men allikevel – les alt, og prøv igjen.

Selvfølgelig ser jeg ikke på krigen som noe annet enn det det nettopp er; en grusom og forferdelig krig, som sprer masse fortvilelse, lidelse, etc. 😭 Alvorlige krigsforbrytelser er vi også vitne til! 😡

 

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Sitat

 

Spilte dobbeltspill
- Helt siden krigens begynnelse i fjor har Wagner-gruppa vært i konflikt med forsvarsledelsen. Hele denne tida har Putin kunnet spille Wagner og Forsvarsledelsen mot hverandre, forklarer Røseth.

Ifølge Røseth og andre eksperter er det med viten og vilje at den russiske presidenten har latt Prigozjin gå hardt ut mot forsvarsledelsen, formodentlig for å framprovosere et kompetitivt klima, der Putin til enhver tid har kunnet stille seg bak den mest populære leiren - Wagner eller forsvarsledelsen.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/vippet-av-pinnen/79911412

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Russisk statlig media skriver at den russiske krigskorrespondenten Rostislav Zjuravlev er død i Ukraina.

https://tvzvezda.ru/news/2023722148-7pIIj.html

Zjuravlev har oppholdt seg over tid sammen med russiske styrker uten noen identifikasjon annet enn små RIA-logoer som tilsier at han er "presse", men med det russiske flagget på uniformen sin. Han har også lagt ut bilder av seg selv i Ukraina med russisk utstyr som har russisk kamuflasjemønster.

Spoiler


v-zone-svo-pogib-voenkor-rostislav-zhura

F1o4eLUX0AAuJwM?format=jpg&name=large

24277998_160:0:1120:960_1920x0_80_0_0_41

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...