Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

1 hour ago, Villfaren said:

Hvorfor tror du dette? Er vel heller nesten hele østen mot Europa.

 

Vi taper med andre ord

Alle land i «østen» mangler kapasitet til å true andre enn naboene sine. Kina er pent pakket inn mellom Himalaya, Sibir og Japanhavet/Stillehavet. India har Himalaya i nord og hav overalt ellers. Midtøsten har ingen militære kapasiteter som ikke beveger seg på bakken. Russland har fremdeles nordflåten, men ellers har de lite annet enn infanteri og panser å bruke til invasjon. Hele Afrika og hele Sør-Amerika har hav på alle kanter…

«Østen» kan ikke vinne, men de kan ødelegge litt hos naboene sine.. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

Zelenskyj og Duda på kirkebesøk i Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og hans polske kollega Andrzej Duda dukket opp sammen i en kirke i Ukraina søndag.

Kirken der de befant seg, ligger i den vestukrainske byen Lutsk, ifølge landets kringkaster Suspilne.

Besøket markerte årsdagen for massakrer på polakker utført av ukrainske nasjonalister under andre verdenskrig, en hendelse som har vært kilde til spenning mellom de allierte.

Polske myndigheter har posisjonert seg som en av Ukrainas trofaste støttespillere siden Russland invaderte landet.

Volhynia-massakren, der historikere sier at titusenvis av polakker ble drept, har imidlertid fortsatt å formørke forholdet mellom de to landene.

TV-opptak viste de to presidentene sammen i kirken under en gudstjeneste holdt til minne om ofrene.

Ifølge polske historikere ble opptil 12.000 ukrainere også drept i polske gjengjeldelsesoperasjoner.

– Sammen hyller vi alle de uskyldige ofrene i Volhynia! Minnet forener oss! Sammen er vi sterkere, skrev det polske presidentkontoret på Twitter.

(NTB)

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
On 7/8/2023 at 12:18 AM, Gouldfan said:

Jeg har litt promille så ha meg unnskyldt.

Det er opprinnelig en BBC serie og ligger gratis på Youtube. Om man kan engelsk.

 

 

I går så jeg den første episoden av dokumentaren du nevnte, og jeg syntes den var veldig interessant! 

Det startet med at Viktor Janukovitsj dro til et EU-toppmøte i Vilinus i 2013 for å signere en handelsavtale med EU, som ville vært den største tilnærmingen til Vesten siden landet ble selvstendig. Vel fremme angrer han og hevdet at Putin hadde lagt press på ham. De fleste involverte tviler på ham og ser det mest som et forsøk på å «melke to kyr samtidig». 

Kort tid etter går han av under Maidan-revolusjonen og flykter til Øst-Ukraina. Dette vil være utgangspunktet for annekteringen av Krim da en rekke «anonyme» soldater vil dukke opp og begynne å patruljere området. Det holdes også valg i området som alle involverte mener er rigget. 

Her starter en lang rekke diplomatiske møter hvor spesielt Angela Merkel og Hollande Francois prøver å snakke Putin rett. USA, med sin president Barack Obama, tar konflikten på alvor, men ønsker først og fremst å komme til enighet med EU. De er klar over at sanksjoner vil føre til betydelig større konsekvenser for Europa enn for USA. 

Så selv om alle EU-land aksjonerte mot Russland, ønsket de ikke å gjennomføre tiltak som rammer den innenlandske økonomien for hardt. David Cameron prøvde å presse gjennom en sanksjonspakke, som noen ledere så på som hyklersk. London fortsatte å holde portene åpne for oligarkenes penger og tilbød dem statsborgerskap. 

Det er forsøk på forhandlinger under 70-årsjubileet for D-dagen i Normandie, Obama holder en tale i Haag (han kaller Russland en regional makt i stedet for en stormakt opprørte virkelig Putin) og Russland ble ekskludert fra G8-møtet. 

Når Malaysia Airlines blir skutt ned, sørger den nederlandske utenriksministeren for å holde en følelsesladet tale på FN-møtet i 2014. Polen og Baltikum håper at Vesten endelig tar den truende trusselen på alvor. 

Dokumentaren ender med at Ukraina og Russland signerer Minsk-avtalen i 2015. Ingen av punktene ville bli oppfylt. 

I tillegg til at dokumentaren ga en god oversikt over hva som skjedde i 2014, var det interessant å høre alle toppolitikerne kommentere det som skjedde i løpet av året. Francoise Hollande, David Cameron og Petro Poroshenko var bare noen få navn som var på programmet. De ga sitt syn på hvordan Putin resonnerer om å bruke løgnens diplomati. 

Skal se de resterende to episodene i kveld. Originaltittelen heter 'Putin and the west' og kan sees på svtplay. Dessverre kan den bare sees i Sverige, kanskje noen kan kontakte NRK og be dem inkludere programmet i tilbudet sitt? 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Mye snakk om WW3, men jeg er ikke spesielt bekymret.

Selv om Russland ikke vinner i Ukraina skal vi selvsagt ikke undervurdere skadepotensialet, selv ved konvensjonell krigføring. Russland har svært store og kapable styrker som ikke er engasjert i Ukraina. Selv om de ikke kan vinne mot Vesten på sikt så blir en all gloves off krig fort kjedelig også for oss, men resultatet er allerede avklart.

Men, vil dette være 3. verdenskrig?  Vel, man kan saktens diskutere om det at NATO stomper Russland kvalifiserer som en verdenskrig, så spørsmålet blir om Russland vil få hjelp.

Skulle vesten trekkes inn i konflikten vil nok grunnen til at  i trekkes inn være utslagsgivende, samt omfang av denne konflikten, og særlig hvor ting skjer geografisk.

Russland har flere støttespillere, men om de er potensielle støttespillere i en krig er langt mindre sikkert. Kina og India er nok de som utgjør størst trussel. Men begge har et elsk-hat forhold til Vesten knyttet til avhengighet i handel.

Foruten at Kina kanskje utnytter en konflikt til å gjøre grepp mot Taiwan ser jeg på ingen måte noen automatikk i at noen av disse stiller opp for Russland. 

Russland er naturligvis medlem i CSTO, Russlands svar på NATO, men forholdene til disse landene er ikke jevnt over de beste etter krigen i Ukraina startet. Jeg har i grunnen liten tro på at de vil støtte Russland i en krig om Ukraina, særlig om treningene begrenser seg til områdene i og i umiddelbar nærhet av Ukraina.

Skulle en eskalering komme etter bruk av kjernefysiske våpen eller ødeleggelsen av et kjernekraftverk vil nok enhver potensiell støtte erstattes av fordømmelse. Og, her ligger nok også den største trusselen mot Vesten, potensiale for kjernefysisk skalering, men selv denne er liten. 

Endret av Serpentbane
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
27 minutes ago, Brother Ursus said:

Verdt å huske også at denne krigen har pågått en stund. Ikke bare siden 2014. Ikke bare siden 1991. Ikke engang siden 1922. Men i hundrevis av år.

Dette er ukrainernes endelige sjans til å unslippe russerne, slik befolkningen i Baltikum, Georgia og andre steder har gjort.

 

 

Tips til gode historiske bøker om historiens mange konflikter? De trigger nysgjerrigheten, gir interessante nyanser så påfyll av innsikt melder seg.

  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
piemouri skrev (7 minutter siden):

Tips til gode historiske bøker om historiens mange konflikter? De trigger nysgjerrigheten, gir interessante nyanser så påfyll av innsikt melder seg.

Podkasten Ukrainas turbulente historie gir ein god peikepin. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...