Jump to content

Bastu

Medlemmer
 • Content Count

  67
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

150 :)
 1. Får Salman Rushdie skylde på seg selv for å ha mistet et øye? Fortjente Samuel Paty å bli halshugget? Burde Taslima Nasim ha sluttet å skrive om minoriteter undertrykt av islam for å unngå en fatwa? Å kunne kritisere verdens nest største religon bør være en selvfølge. De aller fleste mennesker her i Sverige anser Paludan for å være en irriterende tosk som er best gjort i å bli ignorert. Men en viktig del av det å leve med ytringsfrihet er nettopp at man skal kunne akseptere at folk kan si og gjøre krenkende ting. Fordelene ved ytringsfrihet overgår ulempene med stor margin. Hvis du har fulgt trekantdramaet som NATO-anskökan har blitt, er det klart at Erdogan ønsker å fremme sin egen posisjon foran det kommende valget. Gitt at prisene i landet har økt med 70% og matprisene er nesten dobbelt så dyre, er den største trusselen mot hans presidentskap hans eget folk. Så han prøver å skifte fokus fra hvordan han har styrt sentralbanken i ruiner, og ønsker i stedet å vise seg som en respektert internasjonal maktspiller. Det han nå krever er at Sverige utelater kurdiske terrorister som er i landet. Først sa Tyrkias justisminister Bekir Bozdag at det var 33 personer, deretter korrigerte Erdogan til 73. Sveriges ambassadør Yönet Can Tezel vet ikke hvor mange som er involvert, men han sier det er viktig, og uten overføringen blir det ikke noe NATO-ja. Dette var fra en interjuve i november. I desember stoppet Sverige utvisningen av fire personer da det var flere juridiske hindringer. Siden det osmanske rikets fall har kurderne kjempet for retten til et Kurdistan. Dessverre har dette ført til terrorangrep og krangler som går langt tilbake. Å da påstå at NATO-søknaden hang på en brent Koran høres naivt ut for meg. - Mange svenske flagg (og et sveitsisk flagg) har brent de siste dagene. Svenskene bare trakk på skuldrene. Hvis du vil gjøre oss sinte på ordentlig, bør du sortere avfall feil, gå med sko innendørs eller folkemengde foran køen. Først da kan vi bli veldig sinte.
 2. Både Vänsterpartiet (tidligere kommunistene) og De grønne (de er bekymret for hvor mye karbondioksid en krig skaper) har sagt nei til NATO. Men ingen ble overrasket da alle mer eller mindre antok at det ville være deres posisjon. På den annen side er det bare Vänsterpartiet som ikke ønsker å sende våpen til Ukraina. Dette med det tyske argumentet om at du ikke vil at krigen skal eskalere. Noen synes det er problematisk, mens de fleste mener partiet er irrelevant. Vänsterpartiet har lenge vært en dørmatte for sosialdemokratene. Jeg vil si at det i det store og hele er stor enhet om at Ukraina trenger vår fulle støtte. Etter Polen og Baltikum er det de nordiske landene som har distansert seg mest fra Russland. Estland og Latvia har gitt størst støtte i forhold til BNP (ca 1%), men vi er ikke langt bak. Det ser ut til at Vänsterpartiets søsterparti har et litt annet velgergrunnlag. Jeg vil nok si at i Sverige består Vänsterpartiet for det meste av kvinner som drømmer om en verden uten nasjonsgress der Russland håndteres best med en lav-affektiv tilnærming. Spøkefullt blir det ofte sagt at venstresiden mener at hvis Putin bare hadde hatt et rekreasjonssenter å tilbringe dagene på, ville krigen aldri ha startet. Selvfølgelig generaliserer jeg, men det er det bildet mange har av Vänsterpartiet.
 3. Hvis du vil vite hvordan Finland resonnerer, finnes det en god skriftlig lederartikkel fra hufvudstadsbladet. Kort sagt, en NATO-søknad var en stor beslutning som ble tatt veldig raskt. Hele prosessen er både raskere og jevnere når den gjøres sammen. Det er også stor symbolverdi i fellesvedtaket. Ledare: Finland och Sverige får inte gå skilda Natovägar (hbl.fi) Det er mange svensker som har vært stolte av landets lange alliansefrihet, og som gjerne skulle sett at det fortsatte. Sverige var tidlig klar på sin posisjon. Det var en utenlandsk erklæring som sa ''Regjeringen har ikke til hensikt å søke om NATO-medlemskap''. Men 5. mars møter Magdalena Andersson sin finske kollega Sanna Marin, som også er sosialdemokrat. Hun gjør det klart at det er en veldig sterk bekymring blant finnene og at hennes folk er preget av landets historie. Interessant nok er det i Sverige venstresiden som ikke vil bli med i NATO, mens i Finland er det høyresiden som gir uttrykk for denne oppfatningen. Sanna Marin gjør et forvirret inntrykk på vår tidligere statsminister. Flere kilder beskriver hvordan Andersson vender tilbake til Sverige med følelsen av at noe skjer med Finlands statsminister. Dette kan ha noe å gjøre med en generasjonsforskjell, eldre finske sosialdemokrater syntes heller å gi opp NATO. Man lurte på hvor godt forankret hun er med partiet sitt. Ikke bare er hun verdens yngste statsminister, men også den første statsministeren i landets historie som ikke snakker svensk. I midten av mars vil derimot den svenske regjeringen snu sitt nåværende NATO. Nøyaktig hva som vil skje er ikke kjent, men en delegasjon finske sosialdemokrater gjør det klart at Finland ikke vil rikke seg i NATO-spørsmålet. Svært raskt blir gamle tankemønstre revurdert og snart blir søknaden utført sammen. Det er her Sveriges lange og svingete vei inn i forsvarsalliansen begynner. Medlemskap var aldri en selvfølge. Så gick det till när Magdalena Andersson kovände om Nato | SvD
 4. Finland og Sverige har dype historiske, kulturelle og økonomiske bånd. Svensk er også et nasjonalspråk tilsvarende finsk. Men det som har ført til den samlede søknadsprosessen, kan spores tilbake til den finske vinterkrigen (som Finland vant mot alle odds). Da Finland ble angrepet av sovjeterne i 1939, sendte Sverige 8000 frivillige soldater, våpen, penger, klær, medisiner og til og med ferdige hus. Slagordet "Finlands sak er vår" var kjent for alle svensker utenat. Nå ønsker Finland å fortsette å se den samme enheten mellom våre to land, så de ønsker å gå inn i NATO hånd i hånd med Sverige. Stadig flere finner irriterer seg imidlertid over hvordan prosessen har dratt ut i tid. Her er jeg enig. En politisk kanossavandring til Ankara vil neppe hjelpe Sverige i det lange løp. Å begynne å kompromittere grunnloven for å tilfredsstille en president som har islamisert sitt land, ført en nådeløs kamp mot politiske motstandere og brakt kritiske medier til taushet, er ikke en NATO-søknad verdt. I tillegg har Sverige fått konkrete løfter fra Storbritannia og USA om beskyttelse under en søknadsprosess til NATO. Selv om Paludan nå hadde blitt stoppet fra koranbrenningen, har Erdogan en lang liste med andre påståtte fornærmelser fra Sverige gjennom årene. Utsettelsen ville bare ha fortsatt.
 5. Det er ikke bare klovnen Paludan som roter det til. For litt over en uke siden hengte Rojava-komiteen (et nettverk for solidaritet og utveksling med den revolusjonære bevegelsen i hele Kurdistan) opp en Erdogan-dukke i en lyktesøyle utenfor Stockholms rådhus. Som brakte tankene til hvordan Mussolinis lik ble hengt opp for offentlig visning på Piazza Loreto. Den sosialistiske avisen Flamman har også startet en konkurranse om hvem som kan lage den beste satiretegningen på Erdogan. Vinneren var en pastisj der Erdogan tygger på en kurder. Vi har også hatt en svensk-kurdisk parlamentariker som brukte sin status som politisk villmann til å få sosialdemokratene til å utdype sitt forhold til PYD (Det syriske kurdiske demokratiske partiet), som er en gruppe som Tyrkia har stemplet som terrorist. Så ja, Sveriges forhold til Tyrkia er rotete, noe som nå utnyttes i et maktpolitisk spill. Å forhandle med en nasjon hvis president både lett blir fornærmet og som har et helt annet syn på ytringsfriheten, blir svært vanskelig. Jeg synes mest synd på Finland, som nå tålmodig venter på at Sverige skal løse denne diplomatiske krisen.
 6. Olkiluoto 3 er verdens mest forsinkede atomreaktor. Å anta at alle lignende prosjekter vil ta like lang tid høres veldig pessemistisk ut. Det er 444 reaktorer i drift på global skala, og alle er bygget raskere enn den finske reaktoren. Men jeg kan være enig i at hvis det mangler både kompetanse og erfaring hos oppdragsgivere, leverandører, underleverandører og myndigheter om et så stort prosjekt, kan man forvente forsinkelser. Det hjalp heller ikke at byggingen av anlegget startet før designet ble godkjent av Strålsäkerhetscentralen. Å designe kabling i et anlegg som allerede er bygget, vil garantert ta lang tid. Jeg kan forestille meg at bruk av slavearbeid kan gjøre prosjektet billigere, men de forhaster seg neppe med den administrative delen. Om noe, er sikkert de atomreaktorer på den arabiske halvøy bevis på at Sør-Korea kan levere. Noe som trolig har bidratt til beslutningen om å bygge ny kjernekraft i både Sør-Korea og Japan. Jag hoppas att dom inte sätter igång. Det sista den Europeiska elmarknaden behöver är ett mer volatilta elpriser, vilket i sin tur kommer att leda till att både olja och kolkraftverk måste byggas ut i samma takt. Se bara på Tyskland, deras ''Energiewende'' har förvandlats till en grön härdsmälta. Situationen kommer knappast bli bättre när deras sista kärnkraftverk stänger ner den 15 april. Edit- Havsbaserad vindkraft flyter inte
 7. Så hvis jeg har forstått alt, oppfordrer en alkoholpåvirket komiker noen til å returnere til hjemlandet? Hvorfor har dette blitt en nasjonal bekymring som tas opp i statlige nyhetskanaler? Kan definitivt være enig i at hans uttalelse er upassende, men å ville straffeforfølge ham høres veldig overdrevet ut. Det viktigste er vel at han har beklaget? Før Øresundsbroen ble bygget, pleide danskene å si «Hold Danmark rent, vis en svensk vei til nærmeste ferge». De liker også å spøke om hvor rigide, kjedelige og politisk korrekte vi er. Personlig synes jeg det er morsomt med tanke på hvor utrolig lett det er å spøke med danskene og deres grøtete språk. Jeg tror de fleste kan lese om det du sier er ment som en spøk eller som en fornærmelse.
 8. Hvorfor jeg er skeptisk til legalisering av sexkjøp er fordi det illegale markedet sannsynligvis vil øke. Jada, det vil være både kvinner og menn som drar nytte av lovlige bordeller, men det vil også gi ekstra insentiver til å tilby billige alternativer som tilbyr tjenester som loven ikke dekker. Politiet i rapporten jeg lenket til sa at menneskehandel har økt siden 2002 da prostitusjon ble klassifisert som et hvilket som helst annet yrke. Jepp, som er fordi både Bulgaria og Romania er i EU, selv om mange velger å jobbe svart som det er med lukrative. Jeg synes det er talende hvor liten andel kvinner med tysk statsborgerskap som jobber i bransjen. Man kan også lure på hvor stor andel torskene som ville synes det hadde vært greit om partneren eller barna jobbet som prostituert. Hvis jeg skal gå ned en sti, tror jeg debatten om legalisering av prostitusjon og cannabis har mange likheter. Begge hevder å ta makten fra kriminelle til lovlige aktiviteter, noe som ikke er sant. I California bringer cannabissalg inn 4 milliarder dollar i skattedekning, mens det ulovlige markedet er verdt over 8 milliarder dollar. Bare 25% av marijuanaforbruket er fra lovlige kilder. Nye lover har en tendens til å føre til uforutsigbare konsekvenser. Why America’s cannabis experiment failed | The Spectator
 9. Å kjøpe sex høres ikke ut som en bærekraftig strategi for å føle seg mentalt bedre. Som det har vært nevnt før i tråden lettere sex bare ensomheten i stud. Fokuser i stedet på menneskelige relasjoner, som riktignok er lettere sagt enn gjort. Jeg vil anbefale involvering i sivilsamfunnet. Bli med i en boksirkel, jaktlag, oritologiklubb, boligbyggerforening, språkkafé eller noe annet som gir en mulighet til å møte nye mennesker. Det blir både billigere og mer meningsfylt. Da vil jeg legge til at en stor del av alle som selger sex føler seg mentalt verre enn den ensomme sexkjøperen. Flertallet av prostituerte er i en sosialt og/eller økonomisk sårbar situasjon. Ofte er det ikke noe alternativ. Les en interjuv med en kvinne som mente at hennes menneskeverd var så lav at hun fortjente å være en sædbøtte. Som teori høres det rimelig ut, men det fungerer sjelden i praksis. Man kan likestille med Tyskland, et land som har blitt kjent som bordellet i Europa. I 2020 var det 24.900 registrerte sexarbeidere. Et lite antall da det anslås å være 400.000 prostituerte i landet. Legalisering fører til en enorm økning i etterspørselen, men tilbudet er begrenset da kvinner generelt har en annen sexlyst enn menn. I Tyskland er en stor andel sexarbeidere fra Romania og Bulgaria. De kjenner sjelden språket, noe som betyr at de lett kan utnyttes. Mange går med på nedverdigende og motbydelig behandling for pengenes skyld. Hvis du er nysgjerrig på hvordan det fungerer inne i luksuriøse bordeller eller enklere laufhaus (horehus), vil jeg anbefale denne repotage av SR. Inifrån bordellerna - Kaliber | Sveriges Radio
 10. Jeg har sett Ebba (hun har norsk statsborgerskap, ikke sant?) litt på TV, og jeg kan si at jeg aldri har tenkt på at hun er plastbelagt. At hun ser ut som hun gjør på høyre bilde, handler nok mest om lyset, som gruvene i Lappland vanligvis har mangel på. Hun fikk imidlertid en del kritikk for valget av jakke under åpningen av det svenske EU-formannskapet på ishotellet i Jukkasjärvi. Noe som resulterte i en ganske dum debatt. Skulle ønske det var litt mindre fokus på utseende og klesvalg blant politikere og et større fokus på jobb, politikk. Når det gjelder plastiske operasjoner, skulle jeg ønske det var en 25-årsgrense. Jeg synes det er sprøtt at influncers bruker sin tillitskapital til å oppmuntre unge mennesker til å fylle ut leppene eller forstørre brystene til sponsede klinikker. Hvis du vil ha kirurgi, gå for det, men vent i det minste til hjernen din er ferdig med å vokse.
 11. Da jeg leste boken «Gangsterparadiset – så Sverige ble en arena for gjengkriminalitet, skyteepisoder og eksplosjoner», ble trångboddhet pekt på som en av ganske mange faktorer som førte til kriminalitet. Forfatteren snakket med en president i en svensk-somalisk forening som fortalte ham at han oppfordrer kvinner fra hjemlandet til å prøve å lete etter jobber i stedet for å føde barn. Men det er vanskelig å absorbere når store familier er så dypt forankret i ens kultur, dessuten øker ens sosiale status jo flere barn man har. Foreningens president hadde selv seks barn, noe som ble sett på som et lavt antall. Normen i Somalia er 10-12 barn. Han viste også et bilde fra et lite rom med tre køyesenger og fire madrasser på gulvet. Mange barn i sårbare områder vokser opp under disse forholdene. Saken er at velferdssamfunnet ikke er bygget for å forsørge en stor familie der ingen av foreldrene jobber. Da må vi endre samfunnet slik at det begynner å ligne på Nord på 1800-tallet. Så var det en logikk i å føde mange barn når barnedødeligheten var så høy. Bestefaren min hadde 10 søsken, hvorav tre døde før de fylte ti år. Men jeg har vanskelig for å se hvordan vi skal få det sammen i dag.
 12. Det ser ut til å være et historisk stort rot i amerikansk politikk. Ikke siden 1923 har presidentens stemme krevd mer enn en første stemme, nå er det opp til elleve. Kevin McCarthy trenger 218 stemmer for å bli talman, med 20 av disse stemmene i strid. De anser ham for innpakket i det amerikanske etablissementet. En av dem har rett ut at man like gjerne kan stemme på Hakeem Jeffries, demokratenes talerkandidat. Du kan se hvor de politiske villmennene kommer fra. Å stemme på McCarthy ville være å forråde velgerbasen og sette deres image i fare. Politisk mening ser ut til å være viktigere enn makt, som favoriserer ens egen merkevare, men er neppe positiv for ens eget parti Nå har demokratene sine egne problemer med tillitstall på bunnen, inflasjon, overforbruk av statskasse, krise ved den sørlige grensen og en kommende resesjon. Vanligvis ville dette være en gylden mulighet for opposisjonen, i stedet har deres manglende evne til å bli enige ført til at Representantenes hus står helt stille. Det hele begynner å ligne en farse.
 13. Kontroll er en av hjørnesteinene i politikken, som de 20% av amerikanerne som anser seg for å tilhøre utkanten (woke/alt right) er veldig opptatt av. I mitt tilfelle er det mye lettere å kritisere venstresiden da jeg ser på meg selv som en av dem. Mange ideer og tanker som er fundamentalt positive har blitt brakt til det ekstreme av det nye venstre. Selvfølgelig driver den amerikanske høyresiden med mye galskap, men slik jeg ser det, har det nye venstre langt mer innflytelse. Store deler av etablissementet og selskapene har brukt store summer på å støtte identitetspolitikk. Men hvordan man bekjemper urettferdighet i samfunnet er et komplisert spørsmål uten et åpenbart svar. Hvordan man løser det er et politisk spørsmål med mange ulike innfallsvinkler, og å så undervise i identitetspolitikk på skoler og arbeidsplasser høres for meg ut som indoktrinering. Apropos Musk, når jeg ser det bildet, har jeg vanskelig for å tro at moren hans jobbet som modell. Må ha vært et dårlig timet innlegg på siden min. God jul og godt nytt år!
 14. Dette problemet har lenge vært svart-hvitt. Enten er du for åpne grenser eller så er du rasist, har vært den gjennomgående fortellingen i svenske medier og presse de siste 20 årene. Noe som er beklagelig da det har ført til mange problemer i samfunnet som kunne vært unngått. Trolling med statistikken var vår tidligere statsminister Stefan Löfven en mester i. Han hevdet mange ganger at Sverige aldri har vært et tryggere sted å bo. Det er delvis sant. Antall fyllekamper har gått kraftig ned, mens skyteepisoder, drap, eksplosjoner og utpressing har økt. For å finne et land med flere bombinger per innbygger, må du dra til krigssoner, ifølge kriminolog Amir Rostami. Svenskene har nok vært svært naive når det gjelder innvandring. Vi ser på oss selv som et opplyst og progressivt folk som vi tror hele verden ser opp til. Derfor har det vært mer eller mindre antatt at alle som kommer hit vil komme til å omfavne våre verdier veldig raskt. Men ens verdier og kultur er dypt forankret i hele menneskeheten. Sosial manipulering har sine begrensninger. Derfor er det ironisk at folk som ønsker ubegrenset innvandring har en tendens til å kjempe hardt mot rasisme. Den ignorerer det faktum at flertallet av alle flyktninger kommer fra de mest rasistiske og sexistiske landene i verden. Rasisme mellom innvandrere er noe som offentligheten lenge har ignorert. https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/sverige-far-inte-blunda-for-rasism-mellan-invandrare/ I dag er 800.000 svensker analfabeter. Legg til det faktum at i Malmö har bare 32 prosent av grunnskoleelevene to svenskfødte foreldre, i Göteborg og Stockholm er tilsvarende tall henholdsvis 46 og 50 prosent. Mange vellykkede og integrerte innvandrere har fortalt oss at de lærte svensk av sine klassekamerater. Så hvordan kan andre generasjoner svensker kunne lære språket hvis ingen de møter i oppveksten har svensk som morsmål? Hvis du ikke kan eller ikke vil lære språket, er det vanskelig å få jobb. Så store deler av samfunnets ressurser som ellers ville gått til eldreomsorg, skole, forsvar, har i stedet gått til asylmottak og tilskudd. Det er de svakeste i samfunnet og godt integrerte innvandrere som bærer den sikkerhetsmessige og økonomiske tyngden av politikken som føres. Da min bestemor ble innlagt på sykehjem for noen år siden, opplevde hun bekymring for at hun ikke kunne kommunisere med de ansatte. Mange som jobbet der var unge menn fra Midtøsten som bare kunne litt engelsk, som er et språk min bestemor aldri fikk lære på skolen (født 1925). Det føles ganske bisart at en innvandrer har rett til tolk hele livet, mens den eldre generasjonen som bare kan svensk, ikke må ha samme rett til å gjøre seg forstått. Denne kommentaren er morsom. Her har det lenge vært snakk om at svensk politikk ligger mer enn 20 år etter Danmarks side. Det sies også at Finland er som Sverige, men for voksne. Norge, derimot, blir svært sjelden snakket om. Jeg føler at det aldri er noe bemerkelsesverdig som skjer der. Gitt at Sverige er den største mottakeren av kvoteflyktninger i verden etter USA (og med samme nivå som Canada), virker det rimelig at andelen er redusert. - Selvfølgelig bør du ikke klumpe alle sammen. Det er ambisiøse og hardtarbeidende innvandrere som ønsker å bli en del av det svenske samfunnet. Men med dagens politikk får de ikke muligheten til å møte svenskene med svensk som morsmål. Da blir integrering vanskelig.
×
×
 • Create New...