Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-7QKwQIfm

Hvor er de som "okkuperte" grenseområdene inne i russland for noen uker tilbake? Ville vært rått om de også begynte å ta områder inne i russland nå.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
torbjornen skrev (På 22.6.2023 den 3.26):

Etter at Finland er blitt med i NATO er også den demilitariserte øygruppa Åland ein del av NATO. Men mange innbyggjarar vil halde på den lange tradisjonen med at øya skal vere demilitarisert.

https://www.nrk.no/urix/aland-_-slutt-pa-demilitarisering-og-noytralitet_-1.16444359

Interessant historie. Jeg merker meg at Åland har kunnet velge å ikke ha verneplikt pga sin utvidede selvrådrett, og at dette valget er begrunnet med deres svenske språk vs det finske militærets kommandospråk, finsk. Slik jeg ser det så strider ikke verneplikt eller håndvåpen mot Ålands status som demilitarisert, siden demilitarisert tolkes som at det ikke skal være noen militære installasjoner der. Verneplikt og håndvåpen kan neppe sies å være militære installasjoner. Nå krever gjerne verneplikt at man har treningssentere (militære installasjoner), men det trenger jo ikke å være plassert på øygruppa. Det kan jo være plassert på det finske fastlandet og treningen foregå der. Åland kan fint ha et heimeværn med håndvåpen og trente soldater uten at de kan kalles miltarisert. Altså fortsatt nøytral i form av null militære anlegg og null tunge militære installasjoner. Som NATO-medlem bør også Åland bidra til alliansen med minimum 2% av BNP til militæret, men pengene trenger ikke å bli brukt på øygruppa. Det kan fint brukes på det finske fastlandet.

Brother Ursus skrev (På 22.6.2023 den 4.26):

Skill ut Åland fra Finland og NATO og la dem seile sin egen sjø.

Du kommer stadig med uttalelser om land som skal seile sin egen sjø fordi du ikke liker ett eller annet ved de, eller presidenten deres e.l. Skjønner du ikke at NATO bør vokse og skaffe seg flere allierte? At et smalere nåløye for deltakelse i NATO vil krympe NATO, mens de utstøtte kan finne på å alliere seg med Russland, enten frivillig eller motvillig? Hva tror du det gjør med maktbalansen øst-vest? Er du sikker på at du ikke skyter dine egne intensjoner i foten med disse stadige utstøtingsforslagene?

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Ser ut som om Russland nå selv har sprengt dette store oljelageret i Voronezh som ukrainerne har forsøkt å få has på i lengre tid.

Russerne kan sende forsyninger over Azovhavet, over Kerchbroa, eller gjennom dette lille gapet i Belgorod... det er alle alternativene deres nå, med mindre de får på plass en avtale med Wagner.

Untitled.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
27 minutes ago, Nedward said:

Hvis dem har tenkt seg til Moskva med en stridsvogn, et par panservogner og tre lastebiler, så er dem så dum at jeg er overrasket over at de i det hele tatt har lært seg å puste.

Virker lite troverdig.

Jeg skrev for leeenge siden at dette kom til å stoppe når en eller annen militær enhet ruller inn i Moskva.

kan han lykkes? Absolutt, de styrkene som er i Moskva er ikke stridsstyrker. De har ikke våpen for å nedkjempe stridsvogner etc. de har ikke miner eller artilleri. Dette er styrker som først og fremst er ment å holde befolkningen i sjakk og kommer til å løpe med en gang tyngre kamper starter. Spørsmålet er hvordan resten av hæren reagerer.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (38 minutter siden):

Prigozhins elitebase har vært Putin og hans maktkrets. Den har han ikke nå lenger.

Han må ha støtte blant noen videre opp i maktsystemet trur jeg, vanskelig å se for seg at han ville ha startet dette helt på egenhånd.

Og ja klart at Putin har bidratt til at Wagner kunne bli så store som de er, ellers hadde det ikke vært mulig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
scuderia skrev (5 minutter siden):

Jeg skrev for leeenge siden at dette kom til å stoppe når en eller annen militær enhet ruller inn i Moskva.

kan han lykkes? Absolutt, de styrkene som er i Moskva er ikke stridsstyrker. De har ikke våpen for å nedkjempe stridsvogner etc. de har ikke miner eller artilleri. Dette er styrker som først og fremst er ment å holde befolkningen i sjakk og kommer til å løpe med en gang tyngre kamper starter. Spørsmålet er hvordan resten av hæren reagerer.

Tviler ikke på at styrkene i Moskva underkaster seg. Jeg er mer i tvil om at de klarer å komme seg dit. Det er et godt stykke.

Men det blir jo tydeligere og tydeligere at de er godt forberedt. Dette er ikke noe som er drømt opp i fylla, natt til lørdag. Som noen har vært inne på, kan det godt tenkes at de har hamstret utstyr i lang tid under påskudd av å trenge det i Ukraina.

Endret av Nedward
Lenke til kommentar
11 minutes ago, Windfarmer said:

Lest på Twitter:

"Det tok Wagner syv måneder å ikke ta den ukrainske byen Bakhmut med 70.000 innbyggere, det tok Wagner en natt å ta den russiske millionbyen Rostov."

Ikke overraskende hvis det stemmer. Viser hvor lite vilje russiske soldater (og sivile) har for denne tåpelige krigen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (På 22.6.2023 den 17.55):
Windfarmer skrev (På 22.6.2023 den 16.38):

Jeg vet ikke hvor lurt det er på forhånd å sette noen rød linje. Ingen røde linjer kan dras med mindre amerikanerne er med, og Biden vil for enhver pris forsøke å unngå at amerikanerne blir dratt inn som en krigende part mot Russland. Og skal det settes en rød linje, må det handles om linjen tråkkes over. Det vil gi krigen en helt ny dynamikk, og det er nettopp det Putin vil ha.

Er det ikkje slike raude linjer Putin og russarane er livredde for å krysse? Bruk av taktiske atomvåpen kan vere ei slik raud linje. Å øydeleggje eit atomkraftverk med fullt overlegg og på den måten skape ei økologisk katastrofe som rammar eit stort område kan (og bør) vere ei anna raud linje. Øydeleggjinga av Kakhovka-dammen viser kva som skjer når ingen set foten ned for russarane, men denne katastrofa bleiknar samanlikna med det eit menneskeskapt Tsjernobyl vil føre til.

Det kan hende at USA og/eller NATO må involvere seg direkte for å få slutt på krigen og få sett ein stoppar for galskapen.

Det er bare å forberede seg på at kjernekraftverket eksploderer. Det tror jeg dessverre er svært sannsynlig. Vesten bør planlegge en reaksjon på ødeleggelsen og gjenta daglig at konsekvensen vil bli enorm for Russland, uten videre utdyping. NATO bør altså gjøre klar en pakke med reaksjoner uten å avsløre innholdet. Men NATO bør også gjøre det tydelig at reaksjonene vil gå direkte ut over Russland, uten å tjene Ukraina, slik at Ukraina ikke har incentiv for å framprovosere ødeleggelsen. Russland og Ukraina må for all del ikke få incentiver til å ødelegge kjernekraftverket av strategiske grunner. (Jeg har ikke noen klar formening om hva pakken med reaksjoner bør inneholde.)

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Tåkefyrste skrev (18 minutter siden):

Spennende utvikling. Håper dette er begynnelsen på slutten av krigen, men det er sikkert bare ønsketenkning.

Om Wagner skulle komme til makten, er det håp om at de skulle avslutte krigen eller er de krigshissere de også?

Nå sier jo de at krigen i Ukraina har svekket Russland og vært unødvendig. Så vi får se.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...