Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vladimir Rogov som er leder av kollaboratør-organisasjonen i Zaporizhzhia "We Are Together With Russia" sier til russisk statlig media at ukrainske styrker har fullført forberedelsene til en motoffensiv i Zaporizhzhia, at det kan skje når som helst og at de er "klare til å møte fienden".

"They have completed preparations for their so-called counteroffensive, pulling into the Zaporozhye region considerable reserves of personnel, armored vehicles and ammunition. They are ready and waiting for a go-ahead. Anything can happen at any moment, and we are ready to meet the enemy fully armed".

https://radiosputnik.ria.ru/20230405/vsu-1863075407.html

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

 

Ukraina påstår at Wagners fremgang i Bakhmut er noe overdrevet, og at bygget de heiste flagget på i realiteten ikke lenger finnes.

Og Ukraina forsterker fremdeles den militære kapasiteten i området om vi skal tro på dette.

EDIT: Når jeg tenker meg om, det var vel et gedigent snøfall i Bakhmut nettopp, så disse er neppe i området enda om de faktisk er på vei dit, så en liten klype salt som vanlig.

EDIT2: Ser litt på værmeldingen, og selv om det er 0 grader og snø i Bakhmut nå, så viser den 16 grader pluss 3.5 mil lenger vest i Kramatorsk og Sloviansk. Så, det virker som været er ekstremt lokalt og variabelt. Så, for alt jeg vet kan det være disse ikke er langt fra Bakhmut.

 
Endret av Serpentbane
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (9 timer siden):



Jeg tenkte mye det samme når jeg postet det. Jeg er ikke så opptatt av Østersjøen. Den var allerede lukket, fra et norsk perspektiv. Men Finland, og etter hvert Sverige, blir jo helt enorme teritorielle bufre for Norge og særlig Nord-Norge. Det gir også plutselig mye mer mening å legge amerikanske og NATO baser til Norge siden vi ikke lengre er frontlinjen.

Men på den annen side så kan det også gjøre en konflikt i nord mer sansynelig? Ikke at Sovjet ikke hadde lumske planer for oss fra før av. Russland har også fucket med oss med jevne mellomrom, selv på måter som kunne koste liv og helse, som f.eks GPS-jamming i nord.

Jeg ser den, men NATO utvidelsen vil gjøre at russerne vil få ytterligere (Sverige; 450.000, Finland; 338.500) 788.500 km2 å fucke med. Dette i tillegg til en ny land grense på 1300 km, der den fra før av var ca. 200 km. I tillegg vil nå samtlige territorier i Østersjøen med unntak av Kaliningrad være NATO land.

Men kanskje det viktigste er at vi nå får en naturlig geografisk og politisk enhet med arbeidstittelen NATO - Norden (mitt påfunn,) som samlet har omtrent samme brutto nasjonalprodukt som Russland, og der forsvaret i Danmark, Finland, Sverige og Norge (OK, jeg kan ta med Island også) vil bli langt mer integrert og vil fremstå som en samlet og koordinert styrke.

I et historisk perspektiv er dette nesten litt komisk. Under den harde og splittende NATO debatten vi hadde i 1949 ville svært mange, sannsynligvis et flertall, foretrekke et nordisk forsvarssamarbeid fremfor å klistre Norge til stormaktene USA og Storbritannia. Slik gikk det ikke, der var alvorlige drøftelser men dette samarbeidsprosjektet strandet av mange ulike grunner.

Nå er vi i ferd med å få et potent NATO Norden som en avdeling av NATO, vi har altså fått både i pose og sekk.

Jeg vil benytte anledningen til å uttrykke min største takknemlighet overfor Vladimir Vladimirovich Putin.

  • Liker 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (39 minutter siden):

Har vi noe som helst tro på at Ursula og Macron kan få til noe konkret i Kina? Macron landet i Kina nå. 

På Vestlandet er der et uttrykk som kalles "Å komme i trangsteg," jeg vet ikke hvor det kommer fra, men jeg har en idè om at ordtaket er oppfunnet da en eller annen vestlandsbonde stod oppe i en fjellsprekk for å lete etter sauene, og uansett hvor han satte foten ble det feil, han ville uansett falle i avgrunnen.

Xi har nå kommet i trangsteg. Han kan velge mellom å satse på taperen Putin der russerne har en økonomi omtrent 1/25 av vestens, eller å holde seg inne med vesten som både tilfører Kina enorme mengder handel og teknologi.

Slike møter blir ikke gjennomført uten etter grundige forberedelser og drøftinger på forhånd. Og både vesten og Kina har en felles interesse av at denne krigen avsluttes.   

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
57 minutes ago, Serpentbane said:

EDIT: Når jeg tenker meg om, det var vel et gedigent snøfall i Bakhmut nettopp, så disse er neppe i området enda om de faktisk er på vei dit, så en liten klype salt som vanlig.

 

En vil vel helst ligge stille ved snøfall for ikke å lage spor som kan hjelpe lokalisering? Spor i snøen kan vel sees både optisk og ved infrarødt utstyr (om natta)?

Endret av lada1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (25 minutter siden):

På Vestlandet er der et uttrykk som kalles "Å komme i trangsteg," jeg vet ikke hvor det kommer fra, men jeg har en idè om at ordtaket er oppfunnet da en eller annen vestlandsbonde stod oppe i en fjellsprekk for å lete etter sauene, og uansett hvor han satte foten ble det feil, han ville uansett falle i avgrunnen.

Som naboen seier når nokon har gått seg fast i argumentasjonen: "Han har gått seg skorfast!".

Lenke til kommentar
15 hours ago, Brother Ursus said:

Om Ukraina også klarer å avskjære Krim så kommer Krim til å slite voldsomt. Det er tre forbindelser. Det er tog gjennom Melitopol, det er Kerch-broen, og det er via båt over havet. Dersom Ukraina tar Melitopol så er de også plutselig i rekkevide av Kerch-broen.

Og kommer de til kysten ved Melitopol er også all skipstrafikk på Azovhavet innenfor rekkevidde av Neptune og andre sjømålsmissiler.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (1 time siden):

Har vi noe som helst tro på at Ursula og Macron kan få til noe konkret i Kina? Macron landet i Kina nå. 

Tviler sterkt på det, men kanskje litt bedre enn resultatet på Macron sine samtaler med Putin før invasjonen.
Uansett har jeg helt mistet troen på Kina som en positiv makt under Nalle Puh.

 

Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (1 time siden):

 

Jeg klarte å geolokalisere denne videoen til en bolig/handlegate helt vest i Bakhmut, hvor Ukraina har kontroll. Ingen administrative bygninger i denne gata, med unntak av et lite postkontor. Bygningen som er jevnet med jorden noen meter etter de kjører forbi Varus ser ut til å ha vært butikker e.l.

Geolokasjon for videoen:

48°35'24.4"N 37°57'50.8"E

image.thumb.png.f000fa81fcff82d5bdae6a9abe175f4f.png

image.thumb.png.93da465834ead8be6874fca344a7f277.png

Spoiler

image.thumb.png.b3325bb64833c4fcfe79bcd4cf4fabda.png

 

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
Bugle skrev (11 timer siden):

Kirkenes er Russisk, holder med deg! Vi i Kirkenes har mange innbyggere fra Russland! La oss heller bli påvirket og styrt fra Putins geniale plan!

Du skriv at dette er ironi, men dette er ei reell problemstilling.

Det russerane gjorde i på Krimhalvøya var å sende inn irregulære styrkar utan militære kjennteikn som tok over styring ved å sette inn ein russiskvenleg politikar som like etter erklærte Krim som uavhengig, tett etterfølgt av ei folkeavstemming der 97% stemmene stemte for ei gjennforening med Russland. Grunnen til at det vart fleirtal var ein kombinasjon av at motstandarane boikotta folkeavstemminga, og ikkje minst at valgresultatet ikkje vart kontrollert at upartiske stemmetellarar slik at vi berre har dei prorussiske politikarane sin påstand om valgresultatet.

Noko liknande kan også skje i Norge og Kirkenes. I dag er det omtrent 10% av befolkninga i Kirkenes by som er russiske, og ganske mange fleire som har russisk tilknytting ved at dei har foreldre eller partner som er russiske. Det er ingen akutt fare akkurat no, men eg kan lett sjå for meg at etterkvart som ein større andel av befolkninga blir russiske så kan befolknina kreve å få bli ein del av Russland og på bakgrunn av eit fleirtal etter folkeavstemminga erklære seg som russisk territorium.
Då vil Norge bli stilt ovanfor eit svært vanskeleg valg på om vi skal være lojale mot folkets vilje og dei demokratiske prosessane som vi elles held veldig høgt, eller skal vi sende inn militæret for å ta tilbake kontrollen med militærmakt?

I framtida vil vi få veldig mange fleire slike konflikter som ligg i gråsonen for kva som fiendtlege krigshandlingar og kva som er framand innblanding.
Veldig mange av grensekonfliktene rundt om kring i verden er basert på ulik oppfatting av om landegrensa skal baserast på geografi eller befolkning, og om ein nasjon skal ha rådrett over ei befolking som på alle andre områder enn bustadadresse tilhøyrer ein annan nasjonalitet.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

De siste materielle bitene ukrainerne trenger for å lansere en motoffensiv har også kommet på plass, og det er pansrede amerikanske broleggere, recovery-kjøretøy, åtte enorme tankbiler som amerikanerne selv bruker til Abrams, og over hundre andre tankbiler, store mineryddingskjøretøy med mer.

Bakken er fremdeles ekstremt gjørmete i Ukraina, men jeg ser også videoer av ukrainske tanks som klarer å forsere gjørmen. Det gjøres dog meget sakte og det har nok betydelig kostnad i drivstoff og mekanikk. Spesielt Challenger og vestlige tanks skal være noe bedre på å håndtere gjørme, men det er uansett helvete. Så med mindre man finner på noe veldig lurt eller gjør noe uventet, så har jeg vanskelig å se for meg at et motangrep med tunge kjøretøy kan finne sted før bakken er tørr. Men hvem vet. Kanskje de har noe annet i tankene. F.eks benytte seg av hovedveier? Det ville være risikabelt mtp. at russerne ville visst nøyaktig hvor de var. Derimot er det ikke sikkert russerne har standoff våpen nok til å treffe nøyaktig. Vestlige tanks, IFV og antiluftskyts kunne kanskje klart å holde fienden unna. Men det ville løpt en ekstrem risiko.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Jeg klarte å geolokalisere denne videoen til en bolig/handlegate helt vest i Bakhmut, hvor Ukraina har kontroll. Ingen administrative bygninger i denne gata, med unntak av et lite postkontor. Bygningen som er jevnet med jorden noen meter etter de kjører forbi Varus ser ut til å ha vært butikker e.l.

Geolokasjon for videoen:

48°35'24.4"N 37°57'50.8"E

image.thumb.png.f000fa81fcff82d5bdae6a9abe175f4f.png

image.thumb.png.93da465834ead8be6874fca344a7f277.png

  Vis skjult innhold

image.thumb.png.b3325bb64833c4fcfe79bcd4cf4fabda.png

 

Det stemmer helt sikkert, vet ikke om det var intensjonen å knytte videoen til påstanden, men heller å vise at Ukrainske soldater fremdeles patruljerer i byen på åpen gate. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...