Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Russerne prøver nå å intensivere krigen og "hevnet" senkningen av landingsbåten med fire kryssermissiler mot Odessa.

Etter sist nytt fra Oryx har russerne hatt et tap på 3,470 kjøretøyer og annet, av dette fordelt på 625 stridsvogner (+100 uverifisert som regel - da er vi opp i 725-750, 50 % av høyeste estimatet fra 24. februar), 1,130 panserkjøretøyer og 333 assistansekjøretøyer fra hæren, deretter 238 artilleristykker (altfor få), 88 lv-systemer medregnet radar og ECCM - og 26 fly, 40 helikoptre og 51 dronefly er dokumentert nedskutt. 6 fartøyer er dokumentert senket/satt ut, nå reist til 7 medregnet landingsbåten. Den upansrede kjøretøyparken er sterkt redusert, 916 er gått tapt for russerne. Med tanke på at det er flere hundre som ikke er verifisert dokumentert, og det stadig blir funnet vrak i Nord-Ukraina, kan det betyr at over 4,000 kjøretøyer er ødelagt.

Mot alle odds ser det ut som at strategiplanen lagt av Dvornikov om å gjennomføre et materialslag fra 18. april man søkte å slite ned motparten med et klart overlegent materielt overtak og deretter åpne bresjer gjennom forsvaret i Izium, har blitt snudd til en oppskrift for langsom desimering av sine styrkene som måtte reorganiseres etter hvert som kompaniene og bataljonene "slankes" mens altfor mange panserkjøretøyer gikk tapt. Det eneste lyspunktet var det tunge artilleriet som forbli lite berørt - men nå ser det ut som at Dvornikov var blitt litt for bråkjekt, opptak har avslørt at tyngre skyts flyttes mye nærmere enn tidlig som 207mm skyts og BM-27 Uragan. Dermed risikerte disse å bli utsatt for samme desimering som stridsvogntroppene.

Gerasimovs valg om å konsentrere seg om skogene nord Slovjansk, ettersom de russiske angrepene hendt etter hans besøk i Izium, kan ha kostet russerne altfor mye tid og for mange ressurser i feil plass. Dette fulgt deretter til sammenbruddet i Kharkivfronten som på sikte åpnet opp for en ukrainsk motoffensiv mot Izium-brohodet. Alt ukrainerne trenger er å ta ut så mange tyngre artilleri som mulig.

Det er "bare" 1,700 artilleristykker i den russiske hæren. Av disse omlagt 100 207mm, 935 152mm Msta-S, 800 152mm 2S3 og 230 122mm 2S1 blant de selvdrevne. Det kan være så mye som 1,200 kanoner og haubitser og 800 (ut av 1,300) flerrørs rakettbatterier i Ukraina. Man vet at flere hundre utdaterte skyts sendes til Ukraina, men ut fra hva som er kommet fram, ser det ut at disse med sine kortere rekkevidde og sitt utdaterte utstyr er dårligere enn ventet. Så hvis ukrainerne skal vinne, må de nemlig ta ut minst 500 til 700 artilleristykker i løpet av kort tid.

Og ukrainerne ser ut til å realisere at de kan ikke bare vente på egnede våpen. Raidet mot Izium gjennom treplantasjeområdet ser ut til å nærmere seg selve byen 6. mai, og det registreres brann sørøst for byen ikke langt fra Kamyanka og Synychyne. Det må være snakk om store ukrainske styrker trent for geriljakrig/subkonvensjonell krig som overløpet de russiske forsvarslinjene og så spredt seg rundt for å terrorisere vidt og rundt omkring. Og det fungere godt. Da betyr det at russernes sentrale posisjoner i Izium-fronten har blitt kompromittert. Det er mulig at valget om å sette mesteparten av infanteristene inn i skogene nord for Slovjansk kan ha inspirerte ukrainerne til å bryte seg gjennom i vest hvor det er for få infanterister. Selv om ukrainerne ikke holde noe som helst, gjør de livet surt for okkupantene i Iziumregionen.

I Russland ser man bare voksende galskap som blir verre og verre for hver dag. Om dette fortsetter uten stans, risikert man at det vil komme til en atomkrig før eller senere; Putins galskap gjenspeiles av mange i makteliten som synes å være i ekstrem irrasjonell sinnelag som selv etter russisk standard i historien er ekstremt. Og hvis det ikke bryte ut storkrig, har Putin skapt et grunnlag for sammenbrudd og borgerkrig når aggresjonen som piskes fram, skulle slukkes.

Endret av JK22
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
JK22 skrev (19 minutter siden):

Så hvis ukrainerne skal vinne, må de nemlig ta ut minst 500 til 700 artilleristykker i løpet av kort tid.

De har brukt hele krigens tid til å ta ut 'bare' 500+, så det å ta ut like mye og mer på kort tid høres vanskelig ut. Men klart, de hadde ikke M777 før ganske nylig, så vi får håpe Russernes framflytting av utstyr og når de siste M777'ene kommer ut til fronten, så vil de ta ut mer enn tidligere i alle fall.

Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (1 time siden):

Dette bildet leder nå til spekulasjoner. Jeg vet ikke verken om det er ekte, eller nytt. Noen sier det bare er fordi han er en gammel mann med rynkete hud, og skjorten presser på huden. Andre mener det ser ut som et operasjonsarr eller at han har vært på ventilator. Ikke vet jeg, men det ser unektelig litt mistenkelig ut. Særlig med tanke på rykter om skjoldkjertelkreft eller tyreoideakreft.

Untitled.jpg

Jeg er ganske sikker på at arr etter den typen inngrep ser annerledes ut. Slike arr er horisontale og ligger rett over kragebeinet. Slik som Putin er kledd på dette bildet ville vi ikke sett det. Med mindre Russland har en annen praksis på dette selvsagt. 

Lenke til kommentar
JK22 skrev (14 minutter siden):

Krigen vil fortsette, men Putin må gi opp blokaden av Odessa snarest mulig.

Putin har vel stjålet utrolig mye fra Ukraina av deres lager - kan han ikke da bare eksportere dette fra egne havner sammen med det han selv produserer og dermed være 'den reddende engel' for nevnte land/områder?

Endret av D0vendyret
Endret 'produksjon' til 'lager'
Lenke til kommentar
5 hours ago, iblazeqt said:

..

Brannene har også spredt seg til flere sagverk og lekeplasser.

– Å slukke brannene er blitt mer komplisert på grunn av værforhold og kraftig vind, som nører oppunder flammene og hindrer dem i å bli slukket, opplyser krisedepartementet på Telegram. (NTB)

Såpass ja. Stakkars barna :p

Endret av G
Lenke til kommentar
D0vendyret skrev (33 minutter siden):

Putin har vel stjålet utrolig mye fra Ukraina av deres lager - kan han ikke da bare eksportere dette fra egne havner sammen med det han selv produserer og dermed være 'den reddende engel' for nevnte land/områder?

For lite, dessuten blir det bare et enda mer dårligere inntrykk internasjonalt sett; Putin nærmere seg kriminalstatusen.

Lenke til kommentar
Theo343 skrev (5 timer siden):

under den kalde krigen var det slik de fleste holdt på med ovenfor "fiendefraksjonen". Jeg så selv sketchen på TV når den kom.

Dere har ikke historien helt på plass. Jeg har for øvrig limt inn denne videoen tidligere i denne strengen, eller den forutgående.

Det geniale med denne sketsjen er at den ble produsert av NRK tre år før vi fikk denne hendelsen:

Da en russisk ubåt ble landkrabbe i Sverige (forsvaretsforum.no)

Altså da en russisk u - båt grunnstøtte rett utenfor den svenske hovedmarinebasen i Karlskrona, og der russerne benyttet omtrent den samme unnskyldningen som Harald Heide Steen benyttet i den da tre år gamle sketsjen.

Unnskyldningen "Man kan da ikke se den grense under vann," ble nærmest et svensk ordtak og legendarisk, og sketsjen er sannsynligvis vist flere ganger på SVT enn på NRK.

Det hører med til historien at u - båten var S - 363 av Whiskey klassen:

1280px-S-189_in_Saint_Petersburg.JPG

Og at den var av Whiskey klassen ble selvsagt tolket slik at kapteinen hadde tatt klassebetegnelsen litt for bokstavelig, mange mente at klassen burde døpes om til "Vodka klassen." 

Det hører også med til historien at Whiskey klassen langt på vei var en kopi av tyskernes type XXII:

2004-Bremerhaven U-Boot-Museum-Sicherlich retouched.jpg

Type XXII var egentlig verdens første "ekte" u -båt. Kanonen på dekk var borte og hele designet var tilpasset å være under vann praktisk talt hele tiden, med unntak da en stakk snorkelen opp - men heller ikke mer -  for å fyre opp dieselmotorene for å ladde batteriene. Type XXII var den første moderne u - båt og ble rått kopiert av både Vesten og Sovjetunionen.

Dette ble mye u - båt snakk, men jeg kan ikke avslutte uten å fortelle dette:

Harald Heide Steens sketsj hadde en alvorlig bakgrunn, på 70 - tallet ble det antatt at russiske u - båter anså Sognefjorden som Fair Game i den forstand at denne fjorden var så vid og dyp at de kunne benytte den til hva de ville, ja nærmest som om den var russisk territorium, herunder som utskytningslokalisasjon for interkontinentale russiske atomvåpen. Som i så fall hadde blitt skutt ut fra norsk territorium. Sognefjorden er ca. 220 km lang, men den er også i snitt 1200 meter dyp, så der var massevis av plass for et par russiske strategiske atomubåter. På 60 og til langt inn på 70 - tallet var der stadige u - båt jakter i Sognefjorden, de greidde aldri å drive en opp til overflaten, men jeg kjørte fra Oppedal til Ortnevik for ca. fem uker siden. I fjorden lå det minst to destroyere, en norsk og en tysk, og den sogningen jeg besøkte kunne melde om at fjorden "var full" av u - båter, han hadde sett de selv, men de var "våre."

Så de jobber med saken.

Endret av Windfarmer
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
JK22 skrev (7 timer siden):

Og akkurat der ligger problemet; mobiliseringsapparatet for å få på beina opptil 800,000 menn har ikke vært stilt på prøve helt siden 1941 og er noe det russiske samfunnet er veldig dårlig forberedt for, vi så hva som hendt da nesten 200,000 soldater var mobilisert - det tok et helt år for å berede grunnen og flere måneder for å få disse i krigstilstand, uten å underrette offiserene og soldatene fram til siste liten (og demoralisere på sikte). På ukrainsk side er det nå klart at det tok lengre tid enn ventet, vi er i den tredje måneden - og det er først nå man kan se en synlig kvantitetsøkning blant de ukrainske soldatene. Så tre måneder måtte til for å få inn annengradsfolk og gjøre dem til soldater. På russisk hold ser man kanonføde-mobilisering med katastrofale resultater; ingen vet hvor mange donbass-soldater - om de kan kalles - har blitt drept, men det er snart ikke flere menn tilbake.

Så om man bruker Donbass-metoden ved å sende uforberedte soldater med utdatert utstyr og dårlig logistisk støtte - og i tillegg et voldsomt mangel på logistiske kjøretøyer (de bruker sivilkjøretøyer i stor grad) - vil det eneste resultatet være et skrekkelig blodbad. Sannsynlig kan 200,000 menn hentes inn, men det vil ta tid bare for å samle dem og forflytte dem inn i Ukraina. Ukraina på sin side har et mobiliseringsapparat i full gang og flere hundretusener menn og kvinner som bokstavelig talt er i kø for å bli ferdigtrent, dette vil da gi dem et tallmessig overtak med høyere stridsverdi. Og russerne vil da risikere allmenn mytteri som i året 1917, hvor russiske soldater enten kastet fra seg våpnene eller vendt dem mot offiserene og dro hjem.

Vi ser flere og flere tegn på at russerne har begynte med å innse at de kommer til å bli rammet av Putins vanvidd, spesielt ettersom de realisere at om det bli krig, vil de utsettes for uaksepterte risiko som å bli tvangsrekruttert og sendt som kanonføde mot en fiende som i disses øyne i det minst har fortjent respekt for stridsvillighet, fordommer eller ikke. Russerne som lenge hadde levd i en fantasi om seier, militære bragder og militarisering, har møtt den brutale virkeligheten.

Over til slagmarken:

1) Kharkivfronten er i full sving, ukrainerne er i ferd med å rulle opp Lyptsi-vegen og er angivelig på vei mot Vesele. Det var snakk om sprengning av broer som del av russisk retrett, men disse kan lett forseres ettersom det er bare bekkeløp som må krysses fremfor elveløp. Broleggerkjøretøyer kan ordne dette svært raskt. Uansett betyr det at russerne er på retrett bort fra storbyen.

2) Det meldes om et nytt russisk angrep mot Barvinkove, det ser ut at russerne tok direktevegen rett fra Izium uten å bry seg om flankeposisjonene holdt av ukrainerne. Dette skal ha overrasket ukrainerne, som tok fordelen med å desimere hele angrepsstyrken langs flankene på langs.

3) Enda en båt er sunket. Nå vet vi hvordan Tor-SAM kom til Slangeøya, disse var fraktet med små hurtige landingsbåter av Serna-klassen. Bare fire slike båter var bygd, som kunne komme opp i stor fart med et avansert lufteboble-skjold i undervannskroget. Ingenting så langt om missilfregatten. Kanskje det var landingsbåten ukrainerne hadde hevdet å ha sunket.

Det er bare å sende flere og flere øst ukrainere til slaktmarken.... mange av de har påstått at krigen er rettferdig da kan de også innse at det krever offer fra begge sider...... virkeligheten er brutal når det kommer til fakta. 

Som jeg leste ett sted da tvang sendes menn fra øst Ukraina til krigen og det liker de vel ikke særlig godt. Men sørgelig fakter er at mange er også fra områder som ruzzere har tatt over etter 24. februar. 

Kjenner til med folk i Ukraina som venter på militær trening og har kampvilje til overs........

Tenk deg en Ukrainsk soldat som har utdanning som kanskje master fra MiT og en ruzzizk soldat som kommer fra ural og har ikke toalett hjemme men skal vel stjele det og ta med hjem. Sen er det tyveriet som soldatene utfører og FSB tar alt av de når de kommer fra front linjen og skal sende  tyverigodset hjem. Hyggelige kontrollører og sen er det de som skla skyte soldater som snur til bake eller er sårede .... da snakke vi om ruzzizke soldater. 

Først kom noe om Sava Molotov båten og en liten brann ombord....

Sen kommer noe om Admiral Molotov også der er brann om bord.... men denne saken kan ikke sies noe om føre mandag vil jeg tro.

Nå er å plassere ubåtene permanent på bunn med alle de andre båtene som ruzzia har tilgjengelige der nede.... 

Lenke til kommentar
Dugg skrev (1 time siden):

Jeg er ganske sikker på at arr etter den typen inngrep ser annerledes ut. Slike arr er horisontale og ligger rett over kragebeinet. Slik som Putin er kledd på dette bildet ville vi ikke sett det. Med mindre Russland har en annen praksis på dette selvsagt. 

 

Det er nokså mange tegn til at Putin faktisk har kreft. Men det er mye som ikke er eller kan bekreftes for øyeblikket. Snopes er nokså greie å ha her. Deres siste innlegg om eventuell kirurgi er at det ikke er bekreftet. https://www.snopes.com/fact-check/putin-cancer-surgery/

 

Arr etter tyroidekreft er horisontal, og er et nokså rent snitt. Det varierer selvsagt noe i størrelse. Ofte så får man noen rynker over.

Postthyroidectomy-adhesion-A-noticeable-scar-and-marked-sunken-wrinkles-above-the-scar.png.b630ef199995b169423ea029d953b1ac.png

Endret av .,.
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
scuderia skrev (7 timer siden):

Problemet til Russland er tid og utstyr. Om de ønsker kan de mobilisere enormt men de har hverken tid eller utstyr til dette. Tid fordi man må bruke minst 12 mnd på å trene opp en soldat. Og når det kommer til utstyr så er det vanskelig selv for vesten å øke produksjonen på kort tid. Feks USA har uttalt at de øker kapasiteten til javelin produksjon men regner ikke med å se effekten av dette før om et år. Moderne utstyr er så komplisert å lage at selv land med høy kapasitet ikke klarer å erstatte tap fortløpende. Det man starter krigen med er nesten det man har til rådighet.

Russland, under sanksjoner, har ingen kapasitet til å erstatte sitt utstyr.

Så siden 70-80% av Russlands kapasitet allerede er involvert i krigen er det ingen strategisk reserve igjen. Konklusjonen er at landets offensive muligheter er borte og vi vil se mindre framstøt og mer forsvar i tiden som kommer.

i mellomtiden bygger Ukraina opp sine styrker med utstyr fra vesten. Disse kan absolutt tidligst brukes mot slutten av mai men de venter trolig til bakken har tørket helt opp. Så medio juni.

Hvordan vil en slik offensiv se ut er mer vanskelig å vurdere. Etter mitt syn er Ukraina sitt beste mulighet en form for infiltrasjon siden russerne har altfor få soldater i feltet. Angripe bakre forsyningslinjer og gerilja krig samtidig som artilleri og droner fortsetter å ta ut russernes utstyr. Spørsmålet da er om det finnes tid, trening og kapasitet til dette.

Kherson er kanskje den viktigste nøtten for Ukraina. Byen må tas og den er verre. Ser tegn på at Ukraina satser på å angripe broen til krim samtidig som de øker trykket sørvest. Om de lykkes med begge blir kherson umulig å holde for Russerne. Vi får se.

Bruen til Krim er transport vei.... må bort.

Bruk av drone dag og natt.... terrorisere ruzzere.... veibomber effektive som fxxn til og stresse motstandere. 

Ruzzere skulle ha 3 til 1 soldat for invasjon men har hva jeg skjønner kun under det halve ca 1,3 per Ukrainsk soldat som rekker ikke for invasjonskrig. 

De første dagene avgjorde mye spesielt når det slaktes spesialstyrker i hundrevis om ikke i tusentall. Ruzzere er som fra før kan ikke dele informasjon med noen om noen, den ruzzizke folkesjela har klart å hjelpe Ukraina stort i krigen.

Lenke til kommentar
2 hours ago, JK22 said:

I Russland ser man bare voksende galskap som blir verre og verre for hver dag. Om dette fortsetter uten stans, risikert man at det vil komme til en atomkrig før eller senere; Putins galskap gjenspeiles av mange i makteliten som synes å være i ekstrem irrasjonell sinnelag som selv etter russisk standard i historien er ekstremt. Og hvis det ikke bryte ut storkrig, har Putin skapt et grunnlag for sammenbrudd og borgerkrig når aggresjonen som piskes fram, skulle slukkes.

Håper Putin får økenavnet Sabotøren av Russland i sitt ettermæle. Sånn vinklet innad i fra ihvertfall.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (1 time siden):

Det må forresten sies at en internasjonal intervensjon for å bryte den russiske blokaden av Ukraina nærmere seg med stormskritt fordi det går mot en global matkrise av de store dimensjoner. Det har blitt mindre matsikkerhet enn tidlig i Afrika hvor hete, tørke og menneskelig vold er et stort problem, India er ikke i stand til å eksportere mye mat, og Kina har fått seriøse problemer med egne matsikkerhet at de må gjøre bruk av sin kjøpekraft i større grad enn tidlig. Og på TOPPEN AV ALT DETTE ER HELE DEN NORDLIGE HALVKULEN RAMMET AV TØRKE! I Norge er det nå krise; om regn ikke kommer i store mengder i de neste to til tre uker vil årshøsten smuldre bort, og hele Europa er rammet i varierte grad. Nord-Amerika er heller ikke spart. Det er rett og slett for lite sirkulasjon av vann i atmosfæren og ekstrem hete er lik rundt hjørnet. Land med redusert kjøpekraft risikere sammenbrudd og verre som nylig sett i Sri Lanka, mens disse med god kjøpekraft vil verne om sine matressursene.

Da betyr det at Ukraina må eksportere mat til resten av verden snarest mulig, selv der kan Kina bli med, og Putin må tvinges - også med oljesjeikene som risikere total kaos når sultende folk vil går berserk i Levanten og Egypt på Vestens side - til å eksportere all mat man kan unnvære. Sommeren kan bli en katastrofe, for selv om voldsomme regn kommer, vil det være for sent for å sikre maten for verdensbefolkningen. Ettersom russerne bevisst ødela jordbruksanlegg og tok ut matfasiliteter betyr det at Putin vil tvinge resten av verden til å gi ham det han vil ha på Ukrainas bekostning. Men dette kan ikke selv Xi akseptere.

For i Kina er det i stigende grad sett at matsikkerhetssituasjonen der er blitt alvorlig. Ukraina/Russland var veldig viktig, med Indias bortfall må man satse på USA, som har reist tariffene og begynte med å verne om sitt jordbruk, og kineserne hadde mistet mye goodwill at europeerne, japanerne og koreanerne er først i køen.

Krigen vil fortsette, men Putin må gi opp blokaden av Odessa snarest mulig. Om han fortsette med det, risikere han at oljesjeikene og Xi vil bli helt rasende om de kastes ut i vedvarende og alvorlige kriser for resten av året, nå som klimaendringene gjør seg gjeldende - til sjokk for mange har det globale værmønsteret med jetstrømmene begynte å fukse. Det er velkjent at Putin vil ikke vite av hele saken omkring klimaendringene. Selv om det nå er snart så tørt i deler av Russland, at skogbrann er i ferd med å bli et stort problem.

JK22, dette kommenterte jeg allerede i dag tidlig og det basert på denne:

WFP appeals for re-opening of Ukraine ports to avert looming famine threat | | UN News

Hvis russerne og ukrainerne har tenkt å holde på med dette surret i måneder og år, vil det  gradvis utvikle seg en bevegelse som kort og godt vil åpne Odesa. Det som samtidig er åpenbart er at det ikke er ukrainerne som hindrer at Afrika får mat. Jeg er muligens høy og mørk nå, men dette kan bli en game changer der Vesten griper enda sterkere inn.

 

PS: strøk "ikke" da setningen ellers ble en dobbel negasjon.

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

Det må forresten sies at en internasjonal intervensjon for å bryte den russiske blokaden av Ukraina nærmere seg med stormskritt fordi det går mot en global matkrise av de store dimensjoner. Det har blitt mindre matsikkerhet enn tidlig i Afrika hvor hete, tørke og menneskelig vold er et stort problem, India er ikke i stand til å eksportere mye mat, og Kina har fått seriøse problemer med egne matsikkerhet at de må gjøre bruk av sin kjøpekraft i større grad enn tidlig. Og på TOPPEN AV ALT DETTE ER HELE DEN NORDLIGE HALVKULEN RAMMET AV TØRKE! I Norge er det nå krise; om regn ikke kommer i store mengder i de neste to til tre uker vil årshøsten smuldre bort, og hele Europa er rammet i varierte grad. Nord-Amerika er heller ikke spart. Det er rett og slett for lite sirkulasjon av vann i atmosfæren og ekstrem hete er lik rundt hjørnet.

Grei tid å få malt huset. Hilsen en som er vant med at halve sommeren regner bort, og det regner annen hver dag. Sør-vestkystværing. Værmeldingstjenesten kan ha opplyst om at det ikke skal regne, også regner det plutselig når du minst forventer det, sånn likevel. Har ikke greie på klimaprofiler og historisk vær jeg. Men, akkurat nå er det veldig kald luft. Rett og slett så en ønsker seg til et ørkenaktig feriested, som kan gi litt varme inn i beinmargen.

Jeg tror egentlig på klimaprognosene for verden. Men, så kaldt det er så lurer jeg på om man er på vei inn i en istid. Jordbruket som startet for ca. 5000 års tid siden sies å skal ha utsatt eller forhindret en istid som verden var på vei inn i. Den industrielle revolusjon fikk oss nok litt på vei vekk fra istiden. Men husk at vi hadde en kortvarig istid kun få århundre siden i Europa da. Vikingene koste seg med mer godvarme for å si det sånn, enn hva vi gjør. Tross den globale oppvarming som helst bangladæsjere og andre opplever.

Vintre pleier jo å føre til tørrvær. Så kanskje det er det vi observerer at vi fortsatt har vintervær i mai?

Endret av G
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (28 minutter siden):

<snip>

Harald Heide Steens sketsj hadde en alvorlig bakgrunn, på 70 - tallet ble det antatt at russiske u - båter anså Sognefjorden som Fair Game i den forstand at denne fjorden var så vid og dyp at de kunne benytte den til hva de ville, ja nærmest som om den var russisk territorium, herunder som utskytningslokalisasjon for interkontinentale russiske atomvåpen. Som i så fall hadde blitt skutt ut fra norsk territorium. Sognefjorden er ca. 220 km lang, men den er også i snitt 1200 meter dyp, så der var massevis av plass for et par russiske strategiske atomubåter. På 60 og til langt inn på 70 - tallet var der stadige u - båt jakter i Sognefjorden, de greidde aldri å drive en opp til overflaten, men jeg kjørte fra Oppedal til Ortnevik for ca. fem uker siden. I fjorden lå det minst to destroyere, en norsk og en tysk, og den sogningen jeg besøkte kunne melde om at fjorden "var full" av u - båter, han hadde sett de selv, men de var "våre."

Så de jobber med saken.

Noe av poblemet med ubåt-jaktene på 70-tallet var vel også at man ikke ønsket å skape en potensielt eakalerende situasjon gjennom å senke en sovjetisk ubåt i norsk farvann. Derfor forsøkte de bare med lettere våpen som f.eks. Terne-raketter. Hadde de brukt torpedoer ville de mest sannsynlig ha senket ubåten (om den var der) og dermed skapt en globalpolitisk krise som man ikke hadde kontroll på gitt Politbyråets uberegnelighet når de kom i situasjoner der de tapte ansikt.

Lenke til kommentar

På Kharkivfronten meldes det at Tsyrkuny har blitt sikret av ukrainske styrker som følge etter de retirerende russerne mot nord. Ettersom Ruski Tyshky enten er inntatt eller under direkte trussel, betyr det at russisk artilleri er nå over 20 km vekk fra storbyen som omsider er 90 % sikret mot fremtidig artilleriangrep. Det ser ut at isolerte russiske poster måtte utryddes til siste mann for å gjøre seg ferdig. Det vil ikke være overraskende om ukrainerne har rykket inn i Bairak-Zamulivka for å åpne opp landet mot Ternova i nord mens andre avansere fra Shestakove-Peremoha mot Petrivka i nordvest. Endemålet vil være Vesele, derfra kan man skue inn i Lyptsi. Men langs Donetselven ser det ut som at russerne gjør veldig kraftig motstand fra Staryj Saltiv opp til Verkhnii Saltiv, så det kan bli vanskelig å komme til Rubizhne.

Fra Iziumfronten er det opptak som vist at ukrainske soldater hadde overløpet mange russiske holdepunkter som de deretter ødela, og deretter trakk seg fra, dette mente da at mange av brannene vest og sørøst for byen Izium ikke skyldes artilleri. Dette måtte ha utløst panikk blant russerne i de siste 48 timer. Og det kan ha gjentatt seg i skogene nord for Slovjansk, hvor russerne hadde stoppet opp - mange brann derfra kan være et bevis på ukrainsk motangrep. Får da håper på at disse fant og fikk has på 207mm skyts.

En mystisk opplysning fra den ukrainske generalstaben har utløst litt grubling. Det meldes om over 100 VDV-soldater på et hospital "funnet i landsbyen Buchak" i Søndre Donbass. Burchak ligger 18 km bak frontlinjen, og er dessuten så dårlig plassert i forholdet til kommunikasjonene at et militærshospital er malplassert der. For å komme til Burchak må man nemlig først krysse en lokal elv som munnet ut i Dneprelven ved byen Kamyanske og ta byen Vasylivka. Sannsynlig er opplysningen ment for å vise at Russlands elite er sterkt desimert. Men fra et opptak tatt i smug i Melitopol er det sett at man gravd ut en grøft utenfor byen, som flere mente var en skyttergrav under preparering, og man har fått opplysninger om angrep på Melitopol flyplass.

Fra angrepet på landingsbåten i Slangeøya har det vist seg at det ikke var en, men hele to Tor-SAM kjøretøyer som var ødelagt. Dette er nesten lik verdifull som missilfregatten som er nylig sett i Sevastopol. Tor SAM-systemet er nå ansett som det farligste luftvernsystemet i verden kun overgått av Iron Dome. Eldre Tor SAM varianter var ikke så god, bare M1-2U og M2DT - og det er trolig levert omlagt 116 stykker. Ikke samtidig er operativt ettersom eldre Tor er også sett. 15 Tor SAM-systemer er tatt ut, av dette 6 M1 og M2. Aktuelt hadde TB2 fått has på 3 Tor M1/M2.

Og apropos TB2; russerne hevdet å ha skutt ned et dronefly av denne typen med et Pantsir-S1 (de har vist seg svært lite effektivt mot TB2) - bare for å det motbevist da bildene av vrakrestene avslørt at det var falsk. Dette viser at russerne er ikke lite sint; hendelsene ved Slangeøya hvorfra opptak var offentliggjort, var en pinlig affære for dem.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
>generisk navn> skrev (12 minutter siden):

Noe av poblemet med ubåt-jaktene på 70-tallet var vel også at man ikke ønsket å skape en potensielt eakalerende situasjon gjennom å senke en sovjetisk ubåt i norsk farvann. Derfor forsøkte de bare med lettere våpen som f.eks. Terne-raketter. Hadde de brukt torpedoer ville de mest sannsynlig ha senket ubåten (om den var der) og dermed skapt en globalpolitisk krise som man ikke hadde kontroll på gitt Politbyråets uberegnelighet når de kom i situasjoner der de tapte ansikt.

At der var u - båter er neppe tvilsomt. Det var en orlogskaptein som enten skrev en bok eller muligens et innlegg i Aftenposten, jeg husker ikke, men det skapte en del "oppstyr."

Forslaget hans var noe i retning av "SENK DRITTEN," han var tydeligvis lei av at vi lot dette skje, og der vi visste at dette skjedde, uten den nødvendige reaksjonen. En kan vel i dag konkludere med at han tok feil og at en atomkrise i Sognefjorden der det ligger 10 - 15 udetonerte atomvåpen på 1200 meters dyp ikke er noe å trakte etter. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...