Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

11 minutes ago, iblazeqt said:

 

Det har brutt ut flere branner sør i Sibir, og rundt 200 bygninger står i brann. Minst fem personer er omkommet, melder lokale myndigheter.

 




Disse brannene er nok veldig annerledes enn de andre brannene som det har vært skrevet mye om og som rammer strategiske mål og man mistenker er påsatt av sabotører eller folk som er imot krigen.

Dette i Sibir er nok heller "vanlige branner". Det brenner oftere og oftere i Sibir og verden over hver sommer nå pga. tørke og klimaendringer.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
iblazeqt skrev (47 minutter siden):

– Å slukke brannene er blitt mer komplisert på grunn av værforhold og kraftig vind, som nører oppunder flammene og hindrer dem i å bli slukket, opplyser krisedepartementet på Telegram. (NTB)

Det som ytterligere kompliserer situasjonen er at mange av brannmannskapene nå er soldater i Ukraina. Eller rettere sagt - Russland bruker ofte soldater for å bekjempe disse store brannene, men disse er nå i krigsinnsats.

Mangelen på brannfolk har vært prekær der lenge og det blir ikke noe bedre når de mobiliserer de beste og mest spreke reservefolka til krigsinnsats.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
scuderia skrev (1 time siden):

Det er venstresiden i Norge… av en eller annen grunn er det en viss Russland fetish i ytterste venstre her og ytterste høyre i usa. Merkelige greier.

Men det er bare å se på hvem som har forsvart Putin siden 2014 om det var krim eller nedskyting av sivile fly. 

Tror det henger i at den norske fetishen er knyttet til Soviet og kommunismen fra gammel av der den amerikanske fetishen er knyttet til det kapitalistiske Russland der "sterke ledere" både politisk og i industrien har kjøre en hardcore kapitalistisk og totalitær tilnærming samtidig som man har en mye mer uttalt negativ holdning mot "akseptkulturen" som utspiller seg på venstresiden.

I begge tilfellene er det nok en betydelig ignoranse og manglende kunskap om faktiske forhold som ligger bak. 

Lenke til kommentar

USAs president Joe Biden har kunngjort en ny våpenpakke til Ukraina. Verdien er på rundt 1,4 milliarder kroner. Pakken skal bestå av blant annet artilleriutstyr og radarer. Fra før har USA sendt våpenutstyr til en samlet verdi av 32 milliarder kroner til Ukraina.

Lenke til kommentar

Russland har okkupert store områder av Ukraina i løpet av krigen. Så nå kan de enten si at operasjonen er fullført og at de trekker seg ut igjen. Eller de kan satse på å holde de områdene som de har okkupert. Noe særlig videre fremrykking ser det ut til er vanskelig.

Lenke til kommentar
Splitter skrev (5 minutter siden):

Hva er det egentlig som skjer i Transnistria? Hvem vil ha mest nytte av å dra dem inn i dette?

 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2022/05/07/195844219/prorussiske-transnistria-melder-om-nye-angrep

Hard to say. Hadde fremgangen i Ukraina vært betydelig så hadde nok også ny uro i disse områdene vært en god unnskyldning for Putin til å "ta med" disse områdene i samme slengen, eller i det minste sende inn flere fredsbevarende styrker og knyttet området til hans okkuperte ukrainske områder i nordøst. 

Men, det er langt fra realistisk at Russland klarer å erobre disse områdene fra Ukraina. Betyr det at de ikke kjører planen like vel? Ikke nødvendigvis. Det kan være de fremdeles har sterk tro, at det er et opplegg de starter fordi det var planlagt og fremdeles kan nås frem i tid. 

Ellers er det jo klart at det finnes mange etniske Ukrainere i disse områdene, og at disse kan drive med sin egen greie.

Ellers er det en del Russisk styrker der, kanskje ønsker Moldova å utnytte situsjonen. 

Det kan være så mangt, men jeg kan ikke se noen god timing for særlig mange åpenbare planer og utfall, foruten at det allerede er mye uro regionen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (9 minutter siden):

Er det en seier om han har mistet 24000 soldater på å erobre et stålverk? Jeg er spent på talen.

putin syntes nok det er en sier om de klarer å erobre det, uavhengig av tap.
russland ser gjerne kun på om målet er oppnådd eller ikke, tapene for å komme dit er irrelevant.

Så ja, klarer russland å kapre stålverket så er det en seier for dem som putin fint kan skryte uhemmet av.

Lenke til kommentar

Smått interessant å følge med på Flight radar for tiden. I går kunne vi følge An-124 på vei fra Oslo. I dag har det gått et USAF C-130 fra Ramstein til Polen, og et NZAF(!) C-130 fra Tampere i Finland til Slovakia.

(An-124 kan for øvrig frakte 150 tonn last. Det blir 5 stk M109 om det er nok fysisk plass i lasterommet. De tok to turer i går.)

Turene MÅ ikke ha noe med krigen å gjøre, men det er spennende å spekulere i hva de frakter.

Endret av >generisk navn>
La til uteblitt tekst
Lenke til kommentar
1 hour ago, Outlier616 said:

 

Det er dessverre fremdeles mange i Rødt som stammer fra de gamle kommunistpartiene. Jeg husker ikke hvem av dem som var verst. Var det AKP eller NKP?

NKP var de som brøt ut fra AP i 1923 da AP oppdaget at "vennene" deres borti Moskva ikke egentlig jobbet for et arbeiderparadis med anstendige lønninger, sykepenger og sukkerspinn til alle, men var en psykopatisk kult med privilegier for noen få, og derfor brøt samarbeidet med dem. NKP derimot syns dette virket kjempemessig, og har til i dag forblitt lojale til noe av det ondeste som har hatt makt i det 20. århundre, uten tegn til anger eller selvinnsikt.

AKP var resultatet av fraksjonering i daværende SF (dagens SV), og var Maoister, uttalt lojale til Beijing. De var uttalt negative til Sovjetunionen, som de anså som fæle imperialister i samme skala som USA. Det som gjør saken mye verre er at de anså Sovjetunionen ikke som grunnleggende defekt fra begynnelsen, men at den var blitt korrumpert etter Stalins død, og at den hadde vært god under Lenin og Stalin. De har underveis støttet "alle" kommunistregimer som ikke var under Moskva, som Kina, Albania og Kambodsja (sistnevnte må være noe sånt som verdensmester i folkemord på sine egne, anslagsvis 1/4 av egen befolkning på 3 år), men utover 90-tallet har den helt konkrete støtten til diverse onde regimer avtatt, og i dag er de sånn ca idealister som virkelig tror de kan få til en bedre verden for nesten alle, ikke ukritisk støtter enhver ondskap som markedsfører seg som sosialisme, men heller ikke har plagsomt mye kontakt med virkeligheten.

Her kommer vi ikke utenom å nevne at norsk høyreside, og spesielt POT og forsvaret, var rimelig nedsnødd hva angikk norske kommunister: Mange oppfattet NKP og AKP som to sider av samme sak, og tilnærmet allierte, når realiteten var at de lenge var bitre fiender. Medlemmer i AKP, uttalt negative til det Sovjetunionen hadde blitt etter Stalin, hadde ingen illusjoner om hvilken skjebne som ventet dem hvis sovjetiske styrker skulle ta kontroll over Norge. Å sette NKP og AKP i samme kommunistbås i Norge på 70-tallet gir omtrent like lite mening som å sette katolikker og protestanter i samme kristenbås i Nord-Irland på samme tid, forholdet til de "vantro" eller "falske" var rett og slett fiendskap på liv og død. Kuriøst nok mildnet dette så kraftig på tampen av den kalde krigen, evt ble maktkåtheten så stor, at RV (i stor grad en valgfront for AKP) og NKP stilte en felles valgliste i 1989, som ble et fullstendig mageplask.

  • Innsiktsfullt 8
Lenke til kommentar
knutinh skrev (3 timer siden):

Hvis man er sentrumsorientert så ligger det vel i kortene at man er ganske fornøyd med status quo. Eller at man er nært et slags «gjennomsnitt» av befolkningen, og demokratiet tenderer antagelig mot gjennomsnittet midlet over tid.

Hvis man identifiserer seg med et fløy-parti så er det like rimelig å anta at man er veldig ufornøyd med status quo og/eller det fornøyde gjennomsnitt. Jo mer misfornøyd man er, jo mer tilbøyelig er man kanskje til å mene at de andre ikke bare tar feil men deltat av dårlige hensikter, at de burde bli nektet å snakke, og å akseptere vold for å få sine synspunkter igjennom.

Ytre høyre og ytre venstre har altså noe felles i sin ekstremitet, men jeg tror også at det tenderer til å være store forskjeller i ideologien.

-k

Ikke mer forskjellig enn at Russland, som er en direkte arvtager etter Sovjetunionen, i løpet av tretti år har beveget seg fra en stat som offisielt hadde kommunismen som idèologi, til nå å ha utviklet en form for ekstrem nasjonalisme som faktisk topper de mest ekstreme utslag av nasjonalsosialismen. Tyskerne forsøkte i det minste å holde kjeft om hva de holdt på med. Men på russisk TV - som Putin kontrollerer - kan jo en daglig se innslag om at ukrainerne skal gå gjennom ulike utsilingsprosesser, sendes til Sibir, steriliseres eller utryddes. 

Jeg "forstår" ingen av disse idèologiene, og med å "forstå" mener jeg hva de egentlig vil oppnå som skal forbedre levekårene for det store flertall av befolkningen. Det eneste jeg ser er skriket etter den sterke mann, og at massene skal benyttes som lydige slaver eller kanonføde for å tilfredsstille den sterke manns tilfeldige og lite gjennomtenkte innfall.

Hadde Tyskland i 1943, eller Russland i 2022 vært velfungerende samfunn, hadde både Putin og Hitler hengt etter en takbjelke og dinglet i vinden. 

 

PS; jeg har gjort et par endringer, ingen endringer i meningsinnhold, kun språkelige.

Endret av Windfarmer
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
17 minutes ago, Outlier616 said:

 

Takker for forklaringen! Apropos nedsnødd POT, husker pappa hadde mappe fordi han abbonerte på et eller annet blad 😄

Da Lund-kommisjonen avdekket at det hadde foregått ulovlig overvåkning av folk på venstresiden, altså at man overvåket folk ene og alene for deres politiske sympatier og ikke fordi de var mistenkt for noe som faktisk var ulovlig, troppet en del av de gamle røde opp med t-skjorter påtrykket "Jeg vil se mappa mi", hvor de krevde innsyn i hva som faktisk var registrert om dem.

En kreativ sjel i en relevant del av staten laget naturligvis en t-skjorte for eget bruk, dessverre hadde hans overordnede ikke samme sans for humor, så vi fikk bare oppleve ham iført denne én gang på jobb: "Jeg har sett mappa di" .

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (1 time siden):

Hard to say. Hadde fremgangen i Ukraina vært betydelig så hadde nok også ny uro i disse områdene vært en god unnskyldning for Putin til å "ta med" disse områdene i samme slengen, eller i det minste sende inn flere fredsbevarende styrker og knyttet området til hans okkuperte ukrainske områder i nordøst. 

Men, det er langt fra realistisk at Russland klarer å erobre disse områdene fra Ukraina. Betyr det at de ikke kjører planen like vel? Ikke nødvendigvis. Det kan være de fremdeles har sterk tro, at det er et opplegg de starter fordi det var planlagt og fremdeles kan nås frem i tid. 

Ellers er det jo klart at det finnes mange etniske Ukrainere i disse områdene, og at disse kan drive med sin egen greie.

Ellers er det en del Russisk styrker der, kanskje ønsker Moldova å utnytte situsjonen. 

Det kan være så mangt, men jeg kan ikke se noen god timing for særlig mange åpenbare planer og utfall, foruten at det allerede er mye uro regionen.

Har tenkt litt i samme baner. Før krigen startet trodde nok Putin at han ville ha kontroll på det meste av Ukraina på dette tidspunktet. Kanskje ble det gitt ordrer om å starte bråk i Transnistria på en gitt dato, slik at han den 9. mai kunne skryte av å ha okkupert Ukraina, Transnistria, og kanskje også resten av Moldova? Når det så viste seg at planen mislykkes, er det ikke sikkert at noen har tenkt på å kansellere ordrene. Dette er selvfølgelig bare ville spekulasjoner fra min side. :)

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Penny skrev (2 minutter siden):

Da Lund-kommisjonen avdekket at det hadde foregått ulovlig overvåkning av folk på venstresiden, altså at man overvåket folk ene og alene for deres politiske sympatier og ikke fordi de var mistenkt for noe som faktisk var ulovlig, troppet en del av de gamle røde opp med t-skjorter påtrykket "Jeg vil se mappa mi", hvor de krevde innsyn i hva som faktisk var registrert om dem.

En kreativ sjel i en relevant del av staten laget naturligvis en t-skjorte for eget bruk, dessverre hadde hans overordnede ikke samme sans for humor, så vi fikk bare oppleve ham iført denne én gang på jobb: "Jeg har sett mappa di" .

Det var en stor innrømmelse av den norske stat å etablere Lund kommisjonen. Ketil Lund (f. 1939 og lever i beste velgående) var venstreradikal - jeg tror han var SV'er - men han er en bunnsolid demokrat, og en ytterst human og sivilisert  person.  

Han var opprinnelig advokat men ble utnevnt til Høyesterettsdommer i 1990, og ble i 1994 utnevnt til å lede - ja nettopp - Lund kommisjonen. Ketil Lund - som var en kjent radikaler - ble utnevnt nettopp for å gi kommisjonen høyest mulig troverdighet. Sagt på en annen måte; Carl I. Hagen kommisjonen hadde neppe oppnådd samme status.

Svært mye av det kommisjonen fant kritikkverdig, var åpenbart kritikkverdig. Jeg vet positivt at det aldri ble opprettet noen mappe på meg. Men i ca. 1975 ble jeg med en dame - jeg skulle gjøre meg enda mer lekker - i et 1. mai tog der vi gikk i AKP sitt tog, det var to tog i de tider. Vel, på festen om kvelden vet jeg at vi ble overvåket og jeg vet også at minst fire menn fra den gang POT benyttet hele dagen pluss overtid på denne virksomheten. Dette var åpenbare tåpeligheter og klart kritikkverdig.

Men; jeg er enig med bl.a. Kåre Willoch at Lund kommisjonen gikk for langt i å kritisere mye av den overvåkningen som skjedde på 50, 60 og dels inn på 70 - tallet. Der var åpenbart en del personer som over natten kunne bli femtekolonister, og der Overvåkningen hadde legitim grunn til å holde disse under oppsyn. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Dette bildet leder nå til spekulasjoner. Jeg vet ikke verken om det er ekte, eller nytt. Noen sier det bare er fordi han er en gammel mann med rynkete hud, og skjorten presser på huden. Andre mener det ser ut som et operasjonsarr eller at han har vært på ventilator. Ikke vet jeg, men det ser unektelig litt mistenkelig ut. Særlig med tanke på rykter om skjoldkjertelkreft eller tyreoideakreft.

Untitled.jpg

Lenke til kommentar

Det jeg finner veldig spesielt er hvorfor disse gammelkommunistene som støtter Russlands kriger, er konspirasjonsteoretikere osv (feks. Steigan) fremdeles vil være med i Rødt, et parti de er helt uenige med og som heller ikke ønsker dem velkommen i partiet. Et parti som er for privat eiendomsrett, ikke lenger er kommunistiske, og er veldig langt fra det AKP-ml var i sin tid.

Virker som det for disse personene er en slags fascinasjon og tiltrekning til autoritære regimer, og at det rent ideologiske bak ikke lengre er det viktigste for disse personen. Å være kontrær og opposisjonell til det etablerte er kanskje viktigst, og der finner man gjenklang i diverse medier og aktører. Motstand mot USA er kanskje det mest sentrale, men vi ser også at konspirasjonsteorier om koronapandemien, Assad, deling av desinformasjon fra Russland etc. veldig ofte går igjen hos de samme personene og mediene disse benytter seg av.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
>generisk navn> skrev (2 timer siden):

Smått interessant å følge med på Flight radar for tiden. I går kunne vi følge An-124 på vei fra Oslo. I dag har det gått et USAF C-130 fra Ramstein til Polen, og et NZAF(!) C-130 fra Tampere i Finland til Slovakia.

(An-124 kan for øvrig frakte 150 tonn last. Det blir 5 stk M109 om det er nok fysisk plass i lasterommet. De tok to turer i går.)

Turene MÅ ikke ha noe med krigen å gjøre, men det er spennende å spekulere i hva de frakter.

Og det verste av alt, jeg tror at FSB og den øvrige russiske etterretningstjenesten også sitter og ser på Flight radar. Det skulle ikke forundre meg om at Vesten har en masse små business jet fly som flyr i øst og vest og sender ut....... 

 

Outlier616 skrev (1 time siden):

Dette bildet leder nå til spekulasjoner. Jeg vet ikke verken om det er ekte, eller nytt. Noen sier det bare er fordi han er en gammel mann med rynkete hud, og skjorten presser på huden. Andre mener det ser ut som et operasjonsarr eller at han har vært på ventilator. Ikke vet jeg, men det ser unektelig litt mistenkelig ut. Særlig med tanke på rykter om skjoldkjertelkreft eller tyreoideakreft.

Untitled.jpg

Jeg vil anbefale å kutte ut disse spekulasjonene, jeg ser ingen meningsfull eller "handlingsbar" informasjon som kan opplyse den situasjon vi befinner oss i. 

I de siste åtte - ti ukene har Putin blitt diagnostisert med minst åtte - ti ulike lidelser. Så lenge han puster, snakker og lever, bør de fleste kunne bli enige om at dette må det bli slutt på. Og diskusjonen bør dreie seg om hvordan vi kan lykkes med det på en mest effektiv og humane måte. 

Endret av Windfarmer
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...