Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Ukraina: Hevder Russland er klare til å bruke Transnistria som angrepsplattform

Visestatsminister i Ukraina sier onsdag ettermiddag at Russland nå er klar for å bruke Transnistrias territorium som en plattform for angrep mot Moldova eller Ukraina.

Transnistria er en region som ligger inneklemt mellom Moldova og Ukraina. Den er styrt av prorussiske separatister og Russland har hatt «fredsbevarende styrker» i regionen siden 1992.

Tirsdag kveld sa den ukrainske militærledelsen at de russiske styrkene i Transnistria er satt i kampberedskap. Russland har rundt 1500 soldater og militærbase i utbryterstaten. I tillegg skal separatistenes sikkerhetsstyrker ha økt beredskapen.

Ukraina har under hele krigen fryktet at Russland kunne åpne enda en front ved å rykke inn i Ukraina fra Transnistria i vest og på den måten kunne omringe den viktige havnebyen Odesa, Ukrainas tredje største by. Men det har så langt ikke skjedd, og russiske styrker er for øyeblikket langt unna byen.

Men Russland har som uttalt mål å okkupere hele det sørlige Ukraina, som vil føre til at de kan opprette en landkorridor til Transnistria, og på den måte muliggjøre forflytninger av soldater fra Donbas-regionen og Krim-halvøyen i øst til Transnistria i Moldova i vest.

 

 

Jeg kan ikke forstå at Russland kommer til å bruke disse styrkene til å forsøke å erobre videre territorium fra Moldova

Endret av iblazeqt
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
58 minutes ago, iblazeqt said:

Russland hevder de har utvekslet fange med USA

Det russiske utenriksdepartementet hevder de har utvekslet en fange med USA, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Det melder Reuters.

USA har foreløpig ikke bekreftet fangeutvekslingen

Ja, men nei.

Trevor Reed ble pågrepet i 2019 etter utagerende festing hvor han muligens kan ha vært voldelig mot en politimann.

Så ja, fanger har blitt utvekslet, men ikke relatert til Russlands invasjon av Ukraina.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
28 minutes ago, Imaginacíon said:

Jeg synes i det hele tatt Russland opptrer merkelig. På den ene siden omtrent ridderlig med å ikke gå etter ledelsen i Ukraina og på den annen side helt uten moral i behandlingen av sivile endel steder. Det kan tyde på kaos og lite prinsippiel tenkning, dette går jo igjen på område etter område.

Business Insider har info om så langt rundt 12 mislykkede mordforsøk på Zelensky.

NRK meldte i går om at CIA har gitt intel til Ukraina som har avverget et betydelig antall forsøk.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
kilik skrev (2 minutter siden):

Er ikke tog en veldig sårbar forflytningsmetode? Er vel bare å sprenge bort et par meter av toglinja for å hindre at man kommer noen vei.

Det repareres raskt og det koster å sende raketter som mange ganger bommer, så man sikter inn på mer sårbare punkt som russerne har gjort, som nevnt og de har også gått for broer (som f.eks ved Odesa) som er mer tidkrevende å få opp igjen 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (1 time siden):

 

Jeg kan ikke forstå at Russland kommer til å bruke disse styrkene til å forsøke å erobre videre territorium fra Moldova

Det har du nok rett i, det er også helt urealistisk. Russland har 1500-2000 soldater i Transnistria og disse er ikke utstyrt for noen angrepskrig. I tillegg har de egne lokale sikkerhetsstyrker der, og noen milits-grupper. Aktivt personell antas å være rundt 5500. Til sammen skal alt utgjøre ca. 15.000 mann av veldig ymse kvalitet.

Disse er ikke erstattelige, det vil si at forlater de området så står russerne igjen uten beskyttelse av Transnistria, uten særlig mye reserver å ta av med mindre de flytter mann fra andre steder.

Derfor tror jeg Transnistria nå brukes som en avledning, eller for å holde flere ukrainske styrker i Odesa-området slik at de ikke kan sendes til fronten ved Kherson eller Donetsk.

Endret av Snikpellik
Lenke til kommentar

At russerne ikke har klart å drepe ukrainsk lederskap har nok mer med inkompetanse å gjøre. Russland skal ha forsøkt å drepe Zelenskyj mange ganger, med både elite paratropper, tsjetsjenere, Wagner-gruppen, FSB, infiltratører, raketter og flere andre metoder. De har også kidnappet guvernører og andre politikere og viktige samfunnspersoner. Jeg tror Russland hadde trodd lokalbefolkningen skulle hjelpe dem, fordi russerne, fra topp til bunn, inkludert Putin, forventet at det ville være Russland-tro ukrainere i hele landet, også i hovedstaden. Russerne har alvorlig misforstått og undervurdert den harmen og motstanden de selv har skapt blant ukrainere de siste 8 årene. En harme som har økt i det ekstreme med bombing av sivile i hele landet og ting som Mariupol og Bucha-massakrene og uttalelser fra Russland om at Ukraina ikke eksisterer. Ukraina 2022 er ikke Ukraina 2014. Det ukrainske folk har en egen opplevelse av at de har vært i krig med russerne i 8 år allerede. Russland gikk til krig for å forsøke å redde stumpene av Sovjet og det russiske imperiet, men realiteten er at Ukraina blir det russiske imperiets gravplass. Putins frykt er blitt til en selvoppfyllende profeti. Og Ukraina er nå det som vekker Europa fra sin dype søvn.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
6 hours ago, Delvis said:

Så Ukraina har nå begynt å angripe Russland inne i Russland? Ja jeg er litt usikker hva man skal si om det.
På en måte kan man si at det er bare tilpass, og det er det kanskje. Men de bør ikke gå for langt sånn at de ikke blir bedre enn Russerne.

Halloen. Dette var et våpendepot. Det er et legitimt mål. Bare bra å få ned potensielle våpen hos russerne om man holder med Ukraina.

Russland startet denne krigen. Da må de også tåle at motparten tar ut enheter og våpendepot litt over grensen. Hvis ikke så kunne jo dette våpendepotet vokst og vokst uten at det kunne begrenses på noen måte.

Endret av G
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Outlier616 skrev (3 minutter siden):

Russland gikk til krig for å forsøke å redde stumpene av Sovjet og det russiske imperiet, men realiteten er at Ukraina blir det russiske imperiets gravplass. Putins frykt er blitt til en selvoppfyllende profeti. Og Ukraina er nå det som vekker Europa fra sin dype søvn.

Her er en (lang) youtube video som viser holdningen - (inndelt i kapitler)

Igor Sushko: The Genesis of the FSB letters from the Wind of Change to Vladimir Osechkin

 
Spoiler

 

 

Lenke til kommentar

Putin: Kjærligheten til moderlandet viktigst for Russland

– Det er folket og bare folket i Russland som er kilden til makt i vårt land, sier Vladimir Putin under et besøk i St. Petersburg onsdag.

Han snakker om patriotismen og kjærligheten til moderlandet som det viktigste for russerne:

– Kraftkilden i Russland er bare folket. Den patriotiske stemningen er nær og forståelig for folk, fordi kjærlighet til moderlandet er den viktigste verdien for det russiske samfunnet, sier presidenten, gjengitt av RIA.

Putin hyller også det russiske demokratiet:

– Det er folket og bare folket i Russland som er kilden til makt i landet vårt. Dets representanter - de parlamentariske partier - handler alltid fra en enhetlig posisjon når det gjelder grunnleggende nasjonale interesser, for å løse problemer med forsvar og sikkerhet for vårt fedreland.

Vladimir Putin snakker om at «kjærligheten til moderlandet er et av nøkkelgrunnlagene for dem russiske staten».

– Det garanterer at Russland er klar til å svare på de mest komplekse utfordringene og truslene som kommer, sier presidenten.
 

 

vet ikke om jeg skal le eller grine

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Verm said:

Med tanke på Russlands tap av offiserer, og spesielt generaler, er vel kanskje et militærkupp mindre sannsynlig? Det var jo et militærkupp som fjernet Gorbachev fra makta den gang. Kan det kanskje tenkes at dette har vært en agenda - å bli kvitt en del brysomme folk i militæret? Vi har jo sett at mange sivile maktfigurer allerede har blitt fjernet både her og der. Og oppslutningen om Putin har gått opp - i alle fall offisielt.

Russland kommer til å tape krigen, det er jeg overbevist om, men hva skjer etterpå? Blir Russland kanskje et nytt Nord-Korea? Det er nok en fare for at Putin klarer å manøvrere seg unna tapet på flere måter. Forbaskede atomvåpen!

Russland har 750 tusen politifolk, så kanskje et politikupp kan skje? Ikke vet jeg. Slik politi er kledd og oppfører seg med arrestasjoner så oppfører de seg jo som fascistiske rasshøl.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Energibesparende tiltak allerede på plass i Italia som følge av gass-krisa. De kaller det "operasjon thermostat", og ser ut til å være et godt miljøtiltak uavhengig av hva som skjer med gassprisene.

Italy puts 25C limit on air conditioning as Ukraine crisis forces energy rationing
https://www.theguardian.com/world/2022/apr/20/operation-thermostat-italy-limits-air-conditioning-amid-energy-crisis-fears

Sitat

‘Operation thermostat’ initiative aimed at helping country avert shortages and ministers sign gas deal with Angola

Schools and other public buildings in Italy will be forbidden from setting their air conditioning to any setting lower than 25C from next month, under a scheme intended to help the country dodge an energy crisis exacerbated by the war in Ukraine.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Delvis skrev (7 timer siden):

Når det gjelder bildene for en tid tilbake, med døde kropper i gatene, så må jeg innrømme at jeg stusset litt på det. De lå veldig sånn systematisk plassert. Spredd med oftest en kropp på hver side med en viss avstand, som om det var planlagt at man skulle kunne kjøre slalom imellom. Det så sant og si noe tilrettelagt ut. men det er bare en tanke da, og det er vel bevist antar jeg, at det meste har skjedd som beskrevet.

Dette er klassisk terrortaktikk for å sette skrekk i befolkningen som har eksistert i mange århundrer, man lot døde være hvor disse henrettes eller drepes og tvinge lokalbeboere til å bivåne de døde som kunne bli liggende i mange dager. Det var liknende scener i Bagdad i 2004-2008 da sjiamuslimske og sunnimuslimske terrorister myrdet sivilister for å "renske" omstridte bydistrikter. Men dette hører ikke hjemme i en mellomstatlig konflikt, og er nok et vitnebyrd for at russerne ikke anerkjenner Ukrainas selvstendighet og det ukrainske folkets suverenitetsrettighetene. Dette er klassiske overgrepshandlinger i interne konflikter, og svært sjeldent sett i mellomstatlige konflikter.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Outlier616 said:

Jeg tror Russland hadde trodd lokalbefolkningen skulle hjelpe dem, fordi russerne, fra topp til bunn, inkludert Putin, forventet at det ville være Russland-tro ukrainere i hele landet, også i hovedstaden.

En fascinerende gjentakelse av vrangforestillingene russerne hadde før og under vinterkrigen, hvor folk hele veien til topps i Sovjetsystemet fullt og helt trodde på propagandaen om at den finske arbeiderklassen ved en invasjon ville reise seg og mobilisere til støtte for sovjeterne som kom for å befri dem fra borgerskapets undertrykkelse.

For all del, finske arbeidere, inkludert noen ganske hardbarkede sosialister, mobiliserte raskt, men så stilte de seg skulder ved skulder med borgerskapet de hadde tapt en blodig borgerkrig mot bare 21 år tidligere, og skjøt mot inntrengerne.

For øvrig kan det nevnes at fire dager før Sovjet invaderte Finland utførte de en falsk flagg-operasjon mot sin egen bygd Mainila, de beskjøt den med artilleri og hevdet at det var et finsk angrep, og det hele var like lite overbevisende som de påvirkningsoperasjonene russerne begår nå til dags.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...