Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

Forsvaret øver på å beskytte sivile mål frå trugslar i lufta. Men trass i ønska milliardinvestering vil Noreg berre ha kapasitet til å forsvare to kampflybasar med luftvern.

 

Sitat

– Vi har lenge hatt eit luftvern som er i stand til å beskytte to basar i Noreg, Evenes og Ørlandet. Vi har også andre område i Noreg som vil vere viktig i krig. Vi vil ikkje vere i stand til å beskytte hovudstaden, flåtebasar og andre viktige område. Vi er vesentleg svakare stilte enn Ukraina var i 2022, seier Haga.

https://www.nrk.no/mr/regjeringa-vil-kjope-luftvern-for-12_5-milliardar-_-nok-til-a-forsvare-orlandet-og-evenes-1.16659483

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er kommet ut et par merkelige nyhetsartikler i løpet av de siste dagene, om det som jeg oppfatter som en form for interne uenigheter i den Ukrainske ledelsen. Fatter ikke hvorfor en Ukrainsk nettavis publiserer noe slikt, eller kan det være en form for desinformasjon for å villede fienden?

https://kyivindependent.com/klitschko-says-ukraine-is-turning-authoritarian-as-conflict-with-president-persists/

 

https://kyivindependent.com/media-zelensky-bypasses-zaluzhnyi-in-communication-with-some-commanders/

Lenke til kommentar
9 hours ago, Gibblay said:

Det er et HIMARS angrep på en russisk kolonne i begynnelsen av november. Finner tråden hos den berømte katta på Kherson på X/twitter. Ryktene om det store antallet døde russiske mobiks i dette angrepet stemte altså, ut fra videoen. At det russiske samfunnet aksepterer dette er helt sykt. De er bare slaver i all sin betydning.

Tenker det er greit å vise den orginale videoen. Nå er det altså bekreftet at det gikk med mange soldater. Wolfram-splintene er nesten overraskende ødeleggende.

 

  • Liker 5
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

Mer fra Bjørn Johan Berger om mistolkningen av FNs offisielle tall på drepte i Ukraina, der disse er feilaktig sammenlignet med (de horrible) tallene på drepte fra Gaza.

En utskjelt New York Times-artikkel har ført til feilinformasjon i flere norske medier
https://www.journalisten.no/en-utskjelt-new-york-times-artikkel-har-fort-til-feilinformasjon-i-flere-norske-medier/595525

Sitat

Følgefeil og manglende kildekritikk fra en rekke aktører har skapt fortellinger om krigene på Gaza og i Ukraina som ikke har tilstrekkelig rot i virkeligheten.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar

Imponerende at FPV-droner kunne komme så langt, det må være minst 30-40 km vekk! Og det hjalp ikke ved å bruke jammingsutstyr som russerne nå montere på alt som kunne kryr, fordi de ukrainske FPV-droneoperatører har utviklet et "lås"-system som gjør at hvis forbindelsen brytes, vil dronen bare gå rett fram. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Senate gears up for test vote on Israel and Ukraine aid amid clash over border security | CNN Politics

Tiden løper ut, demokratene begynner å bli veldig sint, og de får støtte fra administrasjonsfolk og eksperter som Bolton selv, fordi republikanerne evnet ikke å innse at de risikere å ødelegge alt for seg. Og McConnell selvsagt måtte spille rollen som forræder som han hadde gjentatte ganger gjort; 

“My advice to the majority leader last week was: ‘If you don’t believe how serious we are about this, then file cloture.’ And so I’m advocating, and I hope, all of our members vote ‘no’ on the motion to proceed to the shell to make the point, hopefully for the final time, that we insist on meaningful changes to the border.”

“Now is the time to pay attention to our own border in addition to these other important international concerns,” 

Nok en gang demonstrert oldingen at han ikke er i stand til å fatte konsekvensene. Zelenskyj hadde demonstrativt vist hans misnøye ved å avbryte et visuelt møte med senatet da det på forhold var klart at de republikanske senatorene har helt uforklarende blitt rablende gal, alle som en. De tror de kan vinne på tidspresset ved å påtvinge demokratene et alvorlig nederlag, og dermed ville ikke høre selv på sine egne som er på randen av å eksplodere. Biden er på krigsstien, og det merkes internasjonalt at USAs anseelse er på risiko. 

Putin ble ønsket velkomne i Dubai i UAE som en statsgjest fra en supermakt, og Saudi-Arabia har bokstavelig talt lagt seg i vegen for israelsk-amerikanske gjengjeldelsesangrep på houthiene i Jemen. Lula i Brazil inviterte Putin til sitt land. Overalt ser man at respekten for amerikansk makt er synkende, og det er republikanernes feil. Selv om Biden må ta hans del av ansvaret fordi han ikke forsto alvoret inntil det var for sent. Støtten til Israel er i ferd med å koste USA mye i møte med ikke-Vesten som har latt merke til at republikanerne som er helt utilregnelig, er i full gang med å gjøre USA til en upålitelig verdensaktør i øyne på dem. 

Det er ikke bare Ukraina. Hele det amerikanske alliansesystemet som var bygd opp i flere generasjoner siden 1945, da man innså viktigheten av å ha allierte i andre kontinenter, settes i risiko. Inkludert NATO. Republikanerne tror de kan "fikse" det i senere tid, men det er åpenbart at de er uten av kontakt med virkeligheten. Fordi de TROR de er mektig. 

Galt. Disses makt avhengiges av relasjoner med andre makter som en pålitelig verdensaktør. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Jeg lurer på om det ville være mulig for et land som Norge, eventuelt sammen med andre europeiske land, å "steppe opp" og støtte Ukraina økonomisk og/eller kjøpe materiell fra USA?

Norge har et enormt oljefond vi ikke kan bruke innenriks. Å støtte Ukraina er noe av det mest fornuftige vi gjør også for vår egen del. Vi har tjent flere tusen milliarder kroner på denne konflikten.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
10 hours ago, torbjornen said:

 

Skulle ikke Norge kjøpe minst fire nye system med åtte batterier? Det ble vel konkludert med at NASAMS var såpass effektive at de kunne klare seg med et par stykk hver. Eller skal de sette to systemer på hver base? Norge trenger vel også fremdeles forsvar mot ballistiske raketter. Skal NASAMS oppgraderes eller skal vi være forsvarsløse mot disse?

 

 

5 hours ago, Espen Hugaas Andersen said:

Tenker det er greit å vise den orginale videoen. Nå er det altså bekreftet at det gikk med mange soldater. Wolfram-splintene er nesten overraskende ødeleggende.

 

Videoen av disse døde soldatene viser også soldater som virker mer proffe og bedre utstyrt enn normalt, og disse skulle altså antagelig til Krynky eller et av de andre brohodene over Kherson.

 

 

59 minutes ago, JK22 said:

Maks. rekkevidde for Patriot er nemlig hemmeligholdt, bare estimater er offentliggjort. PAC-2 når 160 km mens PAC-3 når 120 km. 

 

Jeg har hatt inntrykk av at Ukraina, USA, Norge og andre har drevet med utstrakt integrering av det ukrainske luftforsvaret i minst et år nå. De samkjører absolutt alt de har. Og Ukraina har tross alt suverent flest eldre russiske radarer slik at det er fornuftig å bruke disse dataene i et større system. Ukraina fikk også nylig et nytt patriot system... fra Tyskland tror jeg det var. Mulig dette er sendt til Odesa? Det ville jo gi mening mtp. havnen og korneksporten.

 

 

5 minutes ago, Snikpellik said:

Ingen bør være overrasket over at ryggradsløse republikanere som Graham og McConnell nok en gang vender kappa etter den flaue MAGA-vinden.

 

Man burde vel ikke være det, men jeg er det likevel. Jeg vokste opp med folk som Reagan, Bush (senior) og McCain. De var riktignok konservative og religiøse, men de var først og fremst patrioter. MAGA er rett og slett forræderske.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Finally, the U.S. has to consider how a potential Ukrainian defeat, which no longer seems impossible, would affect not only European security, but also the situation in the Taiwan Strait. If Washington cannot adequately stand up to Russian President Vladimir Putin’s irredentist aggression, then it should not expect the Taiwanese to be confident in a successful American intervention on their behalf in a cross-strait crisis.

The truth about ‘America skepticism’ in Taiwan - The Japan Times

Det er valg i Taiwan - både president- og nasjonalforsamling - den 13. januar 2024. Da skal regjeringspartiet forsvare seg mot opposisjonen, men stemningen blant taiwanerne har blitt snudd til pessimisme fordi DDP-regjeringens satsing på en styrking av det amerikansk-taiwanske forholdet lot til å ha mislykket; bare 33,9 % anser USA som en pålitelig part - selv om enda færre, mindre enn 10 %, anser Kina som en pålitelig aktør og hele 83 % frykter en krig med Kina. KMT, som utgjør opposisjonen, vil dermed gjenopprette "balansespillet" med Kina selv om Xi har gjort dette til en risikosport, mens DDP er på vaklende fot. Det merkes at Taiwan føler de ikke kunne stole på USA fordi Biden var for tilbakeholdende ved å ikke gripe inn i Ukraina, og den ukrainske motoffensiven samt de sene våpenoverføringene har fulgt til at mange mener USA ikke vil hjelpe dem ut mot Kina. De hadde også fulgt med det som hendt i Washington hvor republikanerne lager et stort rot for alle, da en hjelpepakke for Ukraina, Israel og Taiwan skulle vedtas. 

Valget i 13. januar kan slutte med at KMT vil overta makten og velge å reversere det amerikansk-taiwanske forholdet gjennom en styrking av egne forsvarsevne, sonderinger med andre makter - spesielt Japan som også er blitt irritert over USA i det siste - og forsøk på å berolige kineserne. Dette vil være et tilbakeslag for de amerikanske interessene som har blitt skadelidende pga. tapet av Hong Kong. Hvis Xi skulle bli mye smartere eller erstattes med en smarting med sans for finesse, kan Kina gjøre Taiwan "amerikanerfrie" - som var jo Kinas mål under "Ett Kina, To Systemer"-politikken. Xi ødela dette ved å ta Hong Kong i 2020. 

I verste fall kan Taiwan bryte med USA, selv om dette er ytterst lite sannsynlig. Men folkeopinionen i Taiwan er ikke alene om å være skeptisk mot USA, i stadige flere og flere land i ikke-Vesten ser man det samme. Dette startet da Trump, som egentlig er en feiging, hisser opp til krig mot Iran bare for å vike så snart et oljeraffineri ble bombet - etter dette begynte gulfaraberne å vende seg bort. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

https://www.nytimes.com/2023/12/01/world/europe/russian-soldier-burial-war.html

A Russian Village Buries a Soldier, and Tries to Make Sense of the War

“In February he would have turned 50, and he promised me he would be allowed to come home then,” Ms. Kadyrova told her guests.

“She still doesn’t understand what this war is about,” Ms. Kabaeva said, explaining that her mother was raised when Ukraine and Russia were both part of the Soviet Union. “It would be impossible for her to understand that we are fighting against Ukrainians today.”

"Other relatives and friends gathered in the biggest room of the house, sitting cross-legged on the floor. Almost all of them spoke of other loved ones who had been killed in Ukraine, either because they had been mobilized or because they had joined the Wagner mercenary group, like one of Mr. Kadyrov’s cousins, Aleksei."

“The West turned Ukraine against us,” said Mindiyar S. Abuyev, 77, after mentioning having attended the funeral for Aleksei. “We are simple people, and we support our Putin — and we will win.”

"Zhaslan, 34, who is married to Mr. Kadyrov’s niece, questioned the government rationale for why Russians have to fight and die. “People say it is for the motherland,” he said. “But where is the motherland? The homeland is the one that protects you, not the one that destroys you.”

He said that Russian television was full of lies. “On the zombie box, they show us that everything is good, and our side is winning,” he said. But then why was it, he asked, that the front lines had barely moved since Wagner mercenaries took Bakhmut last spring?

“This is a worthless war,” he said.

He was debating Sagindyk Kabaev, Ms. Kabaeva’s husband, who continuously raised the argument, promulgated by Mr. Putin and the Russian media, that the West had provoked the war."

 

28russia-funeral-dispatch-01-plvg-superJumbo.thumb.webp.b1935dba8c5e48cb88f28f468316305f.webp

 

 

 

Som det ble snakket mye om i begynnelsen av krigen, så bruker altså Putin minoritetene sine, som er potensielle fiender, som rambukk mot Ukraina. Og de eldre klarer ikke engang å fatte og begripe at Russland virkelig kjemper mot Ukraina - sitt eget broderfolk. Slik at man er nødt til å dikte opp rettferdiggjørelser.

Hadde Russland virkelig kjempet mot USA hadde de forresten tapt mer enn 100:1. Jeg tror ikke de er klare for den inrømmelsen heller.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Just now, JK22 said:

Finally, the U.S. has to consider how a potential Ukrainian defeat, which no longer seems impossible, would affect not only European security, but also the situation in the Taiwan Strait. If Washington cannot adequately stand up to Russian President Vladimir Putin’s irredentist aggression, then it should not expect the Taiwanese to be confident in a successful American intervention on their behalf in a cross-strait crisis.

The truth about ‘America skepticism’ in Taiwan - The Japan Times

Det er valg i Taiwan - både president- og nasjonalforsamling - den 13. januar 2024. Da skal regjeringspartiet forsvare seg mot opposisjonen, men stemningen blant taiwanerne har blitt snudd til pessimisme fordi DDP-regjeringens satsing på en styrking av det amerikansk-taiwanske forholdet lot til å ha mislykket; bare 33,9 % anser USA som en pålitelig part - selv om enda færre, mindre enn 10 %, anser Kina som en pålitelig aktør og hele 83 % frykter en krig med Kina. KMT, som utgjør opposisjonen, vil dermed gjenopprette "balansespillet" med Kina selv om Xi har gjort dette til en risikosport, mens DDP er på vaklende fot. Det merkes at Taiwan føler de ikke kunne stole på USA fordi Biden var for tilbakeholdende ved å ikke gripe inn i Ukraina, og den ukrainske motoffensiven samt de sene våpenoverføringene har fulgt til at mange mener USA ikke vil hjelpe dem ut mot Kina. De hadde også fulgt med det som hendt i Washington hvor republikanerne lager et stort rot for alle, da en hjelpepakke for Ukraina, Israel og Taiwan skulle vedtas. 

Valget i 13. januar kan slutte med at KMT vil overta makten og velge å reversere det amerikansk-taiwanske forholdet gjennom en styrking av egne forsvarsevne, sonderinger med andre makter - spesielt Japan som også er blitt irritert over USA i det siste - og forsøk på å berolige kineserne. Dette vil være et tilbakeslag for de amerikanske interessene som har blitt skadelidende pga. tapet av Hong Kong. Hvis Xi skulle bli mye smartere eller erstattes med en smarting med sans for finesse, kan Kina gjøre Taiwan "amerikanerfrie" - som var jo Kinas mål under "Ett Kina, To Systemer"-politikken. Xi ødela dette ved å ta Hong Kong i 2020. 

I verste fall kan Taiwan bryte med USA, selv om dette er ytterst lite sannsynlig. Men folkeopinionen i Taiwan er ikke alene om å være skeptisk mot USA, i stadige flere og flere land i ikke-Vesten ser man det samme. Dette startet da Trump, som egentlig er en feiging, hisser opp til krig mot Iran bare for å vike så snart et oljeraffineri ble bombet - etter dette begynte gulfaraberne å vende seg bort. 

 

 

 

Taiwan må bygge atomvåpen.

Det må også Ukraina om de ikke slipper inn i NATO.

Og dersom Storbritannia og Frankrike begynner å vike unna, så må Tyskland, Polen og Norden gjøre det også.

Om USA trekker seg unna og inn i MAGA-tåken så er det potensielt slutten på NATO, i det minste i praksis.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (6 minutter siden):

 

 

 

Taiwan må bygge atomvåpen.

Det må også Ukraina om de ikke slipper inn i NATO.

Og dersom Storbritannia og Frankrike begynner å vike unna, så må Tyskland, Polen og Norden gjøre det også.

Om USA trekker seg unna og inn i MAGA-tåken så er det potensielt slutten på NATO, i det minste i praksis.

Har vi fortsatt tungtvann?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...