Gå til innhold

Den Store Treningstråden! | Nybegynner? Se førstepost for kort innføring.


Anbefalte innlegg

Og tungmetaller, samt forurensing fra produksjonen. Fabrikkene som priduserer tran er langt under pari og selv om dette sist var i søkelyset i media for flere år siden har forholdene ikke endret seg...

Nå er det stor forskjell på trankapsler fra sør-amerika og tran fra lofottorsk da.. skulle man tro. Spesielt etter dokumentarene som er laget den siste tiden. Er det den berømte kammen du skjærer over nå eller har du kunnskap om emnet som kan opplyse litt?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg har en onkel i mattilsynet som ikke er imponert over produksjonsfasilitetene rundt om...

 

Det er sett bort i fra det faktum at tran er produsert på dårlig vis, samtidig ikke noe gunstig å innta noe som har vært gjennom en lever fra før av. Alt av avfallsstoffer passerer her igjennom.

Lenke til kommentar

"rundt om"? Du kan ikke være litt mer spesifikk? Nå er visstnok tranproduksjon i sør-amerika og Norge, to helt forskjellige ting - kan nesten ikke sammenlignes på andre måter enn at det selges som flerumettet fett. Hvis onkelen din uttaler seg om sør-amerika, så hjelper det fint lite når jeg spør om det andre.

 

Mener du at alle matvarer og pålegg med leverpostei i, også er så skadelige?

Lenke til kommentar

-

Men "alle" giftige stoffer blir jo lagret i fett. Ikkje i lever (eller ikkje kun i lever da). Så sånn sett, om olje blir presset frå fett, ikkje får lever, kjem dei giftige stoffer også der i frå. Og det blir like "konsentrert", blir ikkje det?

 

Blir ikkje det smartaste egentleg å kjøre litt forskjellige produkter (frå ulike produsenter), slik at ein får variera kas giftige stoffer ein får i seg?:)

Lenke til kommentar

Det tok meg 5 sekunder å google frem et nogenlunde offisielt eksempel på at lever har andre giftkonsentrasjoner enn kjøtt

 

utdrag:

"Konsentrasjonene av kadmium og til

dels også bly i lever fra lirype og orrfugl

ligger i områder med høyeste forekomster

over maksimumsgrensene som anbefales

for menneskeføde.

Konsentrasjonene av disse tungmetallene

er betydelig lavere i muskel enn i

lever, og kjøttets verdi som føde for

mennesker er derfor ikke redusert.

Imidlertid bør en begrense bruken av lever

fra hønsefugler fra de mest belastede

områdene. For mer informasjon om dette

viser vi til Statens næringsmiddeltilsyn."

Lenke til kommentar

-

Det du fant er riktig. Det er meir dritt i lever vs muskler. Men du får jo ikkje lakse-olje frå "muskler", du får det frå fett. Og det er i fettet alle giftige stoffer blir lagret.

 

Så kan det jo nevnast også frå den linken din:

Målte konsentrasjoner i lever vil være

avhengige av artenes evne til opptak og

utskilling av de forskjellige elementene, og

vil videre være bestemt av metallinnholdet i føden.

Lenke til kommentar

-

Men "alle" giftige stoffer blir jo lagret i fett. Ikkje i lever (eller ikkje kun i lever da). Så sånn sett, om olje blir presset frå fett, ikkje får lever, kjem dei giftige stoffer også der i frå. Og det blir like "konsentrert", blir ikkje det?

 

Blir ikkje det smartaste egentleg å kjøre litt forskjellige produkter (frå ulike produsenter), slik at ein får variera kas giftige stoffer ein får i seg? :)

Hehe, variasjon av giftstoffer? Sånn bare for å "få litt variasjon"? :mrgreen:

Men seriøst: levra lagrer større mengder giftstoffer i og med at denne er filtreringsorganet til kroppen.

Uten at jeg har noe belegg for det så mener jeg å huske at: det som ikke "får plass" i levra lagres i annet fettvev. Dermed blir det mye mindre i annet fett enn levra.

 

 

Og sånn bare for å komme med en LOL, hva er feil med bildet?

Lenke til kommentar

Nå bare vrir og vender du på ting for å vinne en diskusjon...

 

Jeg snakker om produksjon i Norge ja. Og nei, jeg mener ikke at leverpostei o.l. er skadelige. Tran er et konsentrert produkt...

Haha, vinne diskusjonen? Nei takk :) Jeg har ikke noe behov for å vinne noe som helst her i dag. Tror du misforstod meg.

 

Hvis tran hadde vært så ille som du sier (noe det faktisk er om man ser på trankapselproduksjon i Peru), så tror jeg at andre produkter som lakseolje ville langt mer populært. At lakse- og selolje er noe som inntas stort sett av folk som trener mye og også leser mye forum, kan ikke komme utelukkende av at det bare er fantastisk mye bedre, men også at det reklameres og hypes mye. Ikke misforstå meg, jeg sier ikke at tran er på høyde med feks lakseolje eller i nærheten for den del.

Lenke til kommentar

Aha, da så :blush:

 

Sel/laks/krill o.s.v. tilbyr bedre fettsyreratio enn tran. Det koster det dobbelte faktisk når jeg nå skulle flashe pris, men ka farsken... Jeg har sett og hørt så mye lugubert om tran at jeg er villig til å betale det det koster for kvaliteten på produktene.

Jeg kjøpte denne http://www.norkost.no/products/lakseolje-10x300ml-frisk-appelsinsmak og den har holdt nå i nesten et halvt år til meg og guttungen :)

Lenke til kommentar

Nå har jeg eksamen imorgen, men jeg skal sjekke dette opp nærmere, da jeg egentlig er ganske så rå når det kommer til fettsyrer som menneskekroppen ikke klarer å syntensere selv og biologisk tilgjengelighet av matvarer. Vi skal innom dette emnet videre i global ernæring når det kommer til tungmetaller (vi vet at en god del andel korn binder tungmetaller ut i feces)

 

Uansett! Jeg husker/kan ikke nok enda når det kommer til global ernæring, på intranettet vårt så ser jeg at det er en masteroppgave som omhandler kvaliteten på norsk møllertran og jeg mener å huske at NRK satt fokus på fullstendige dårlige arbeidsforhold hvor vi faktisk får tranen vår ifra; konsumerne tror at vi får O-3 syrer fra f.eks norsk fisk mens realiteten er i belastede områder i Peru. Men etter eksamen imorgen skal jeg dyppe litt i den masteroppgaven da jeg fant dette interessant, og en fin måte å forberede seg på til modullen.

 

Angrer ikke et sekund på at jeg ikke vil gå videre på klinisk og heller gå samfunns-ernæring da ting som dette er spennende.

Er ikke så lenge siden man satte spørsmåltegn på opprett-laks og mengden antibiotika og hvor mye som faktisk var trygt, men til per dags dato så ser vi ut til å tåle "dosene"

Videre så tar jeg "møllers" tran, men ikke i kapsel fordi jeg aldri har stolt på noe så ustabilt som umettede fettsyrer i kapselform, så jeg har min flytende i kjøleskapet og jeg skulle ønske jeg kunne lære meg å like fisk! =(

 

SISTE medisin-modul innenfor den kliniske delen og skal jammen meg bli digg å slippe å pugge legemidler i tillegg til "alfabetet" innenfor hjerte-kar, for da ikke være måte på hvor mye som skal skje i de vitale organene våre!

Endret av Dukien
Lenke til kommentar

Helt enig, Doofenschmitz. Samme olje her også.

 

 

Det var aldri meningen å si imot kvaliteten på renere oljer enn tran. Poenget mitt var egentlig bare det at giftstoffer lagres i fett også. Jeg har ikke kunnskap om fordelingen av gift mellom lever og fett, men levreren kan ikke holde på all gift som kroppen ikke kan bearbeide. Da hadde i alle fall ikke argumentet om fettnedgang og økt bearbeiding av giftstoffer vært gjeldende. Nå kan vi nok trøste oss med at maten vi spiser er stort sett så ren at mengden gift uansett er veldig liten.

 

Å argumentere med at oljen fra lever er som gift og oljen fra fett er ren, fungerer ikke så svart-hvitt som endel skal ha det til. Jeg forstår likevel hva du mener Doofenschmitz og jeg er enig med deg :)

Lenke til kommentar

Leveren tåler for det første vannvittig mye juling og er ekstrem flink til å skille ut tungmetaller og andre ting som kan være toxiske i et samspill med nyrene, f.eks bly (i form av blyioner bindes lett til blod-plasma-proteiner. Kadium er et annet eksempel som kan bli fremmet med f.eks jern mens kalsium kan være en antiganist(motsatt)

Fullkorn, i tillegg til "uløselig fiber som f.eks pektin kan binde i tillegg til grønt og frukt og mye av disse tungmetallene vil da gå ut i feces. Er ikke uten grunn til at vi ser jernmangel hos veganere for å si det sånn.

 

Husker fra 2 året vi hadde en casus hvor noen polfarere på Svalbard spiste isbjørn-lever og de havnet på sykehuset med forgiftning, og grunnen var toxiske mengder av fettløselige vitaminer (A og E) Stakkars polfarere. :(

 

Men jeg ser også hva Doofenschmitz sier og det jeg er enig med er at det er way to many useriøse aktører som selger "essensielle fettsyre-tilskudd" hvor jeg nærmest blir redd av å bare lese på merkelappen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...