Jump to content

Dukien

Medlemmer
 • Content Count

  2812
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Dukien

 1. Før antok man at man måtte kombinere alle AS (aminosyrer) i et måltid, nå vet vi at det trenger ikke og at så lenge du spiser fra forskjellige proteinkilder i løpet av dagen, også utelukkende fra veganske kilder, så går det også helt fint. I fravær av animalske kilder, så viser data at kalorinntaket går opp ca. 20% for å kompsenere for kvaliteten. "Billig" proteinpulver fra melk er et glimrende alternativ; det er ingen forskjell mellom kasein og myse i det lange løp på muskelvekst. Data på den akutte proteinsyntesen, viser at der myse går "hurtig" og kasein "tregt", har det blitt tolket at det blir da hensiktmessig å ta det "etter" trening og "før kveld". Her viser langtidsdata at "vinningen går opp i spinningen".
 2. Har vipps med pixel 5 - funker fjell.
 3. Fått vipps aktivert nå og nå fungerer 4G tale og WIFI-tale. Fornøyd nå. Jeg la merke til at fingeravtrykkleseren ble plutselig ustabil - etter noen søk, så ser jeg at flere opplever det samme. Noen her ?
 4. Fått oppdateringen til pixel 5 i dag - vistnok bedre lyd via software. Så er spent. Får vipps simkort den 15, og da vil 4g tale forhåpentligvis fungere.
 5. Ser ut som lyden jeg nevnte på forrige side blir adressert. Så får vi håpe at selve talekvaliteten og eventuell fremtidig støtte også får oppmerksomhet. https://itavisen.no/2020/12/02/pixel-5-har-elendige-hoyttalere-det-onsker-google-a-gjore-noe-med/
 6. Muligens jeg feiltolker ice lenken, men der står det at Skien er en av de første byene som støtter 5G allerede nå. Takk for info ovenfor! 4G tale derimot er viktig, mtp på at det er generelt dårlig kvalitet å snakke med andre. Er overrasket hvor mye verre enn s10e det er og forhåpentligvis vil 4g tale kanskje hjelpe. Prøvde å google EVS kodek på pixel 5 fort uten å finne noe annet enn på eldre mobiltlf. Men i tråden så ser jeg nå at både talkmore og vipps støtter wifi-tale og 4G-tale, så da blir det farvel til ice for denne omgangen. Har for øvrig også fått beskytteglass og tenker å bestille den offisielle pixel dekselet for å få maks beskyttelse. Planen er tross alt å ha denne her i minst 2 år.
 7. Deler tankene og kjøpe av samme kar som deg. Meget hyggelig og rask selger! Har Ice og 5G + WIFI-tale funker ikke for meg tror jeg. Får opp ice + (bor i skien som skal ha 5G) og WIFI-tale funket ikke. Men vet du om du har HD-tale eller hva enn Ice kaller det? Vet ikke om WIFI-tale vil gi noe bedre lydkvalitet? Vurderer å gå over til vipps (jeg får LTE / ice +) dekning. https://www.ice.no/ice-magasinet/ice-forst-i-norge-med-hd-tale-mellom-operatorer/ Meget fornøyd med mobilen, men kvaliteten på samtaler er ikke bra nok. Utrolig rart at noe så banalt og sentralt får så lite oppmerksomhet i en moderne mobil. Liker også godt designet og har sansen for at det ikke har glass.
 8. På Gulset. Som i NRK serien kongen av gulset. Relativt lite smitte her enn så lenge. 🙂
 9. Også utrolig fornøyd med telefonen. Gikk for saga grønn fargen og selv om jeg synes fargen er nydelig, så hadde jeg ved second though gått for svart (for å få én hel farge). Fant en "løsning" på snap også - ved å klikke på "focus" når man skal ta bilder, så får du latterlig mye bedre bilder og som tar med lagringsplass; da "screenshotter" den ikke lengre. Det er noe unikt med OS til pixel, det er så basic og så cleant som det går an å bli.
 10. Utrolig frusterende - samme med min nexus 5. På min S10e så virker det som den "kosmetisk" pynter på, mens med pixel ser det ut som den screenshooter bildet bare. Jeg la merke til at pixel har en smart funksjon, som gjør at du kan hurtigdele et bilde tatt med kamera opp til 3 apper. Så får nok bruke den funksjonen litt oftere. Lekt en del med mobilen nå, og gikk fort tilbake til S10e, og du verden å forskjell mellom 60 vs 90hz. S10e lagger til sammenlining. Nå vurderte jeg også s20 4G (6000 k black friday) for å vurdere 120 hz og bedre hardware, men gikk fortsatt for pixel (ser egentlig null/lite forskjell 90 vs 120 hz). Utrolig at man betaler 8000 kr for å få noe som er mer simpelt, men so far so good.
 11. Takk for tips for har vurdert det tidligere. Men det er noe for noe og jeg ønsker å ha det så "minimalistisk som mulig". Så kommer nok til å bli vant med det - for synes begge to allerede er nyttig. Noe annet jeg legger merke til er at ved snapchat, så endrer det bilde (gjør det mye mørkere) etter å ha knipset bilder. Litt rart, for når man tar bildet er det lyst og klart --> mørkt.
 12. Hentet grønn pixel 5. Takker complexity. Gjorde det i går og ut som jeg har 5G aktivert (fra Ice). Her jeg bor i Skien er 5G bygget klart. Førsteinntrykket er like bra som sist jeg hadde en pixel (nexus 5). Går hurtig og dynamisk og ting er veldig basic. Akkurat som jeg håpet på. Dog, jeg kommer til å savne noen av funskjonene til samsung (app drawer) og jeg ser at pixel OS har noen begrensinger som jeg ikke forventet: Du får ikke skreddersydd startskjermen : øverst og nederst hhv google kalender/vær + google søkebar går ikke an å fjerne.
 13. Takk for tips! Hvor fant du de manuellle instillinger? Slik at jeg er forberedet. Deler de tankene der! Jeg bruker mobilen utelukkende til surfing, skriving og sjekking av mails, litt netflix og spotify utelukkende på headett. Alt jeg vil er stabilt "snappy" i menyer. Muligheten til å spille bryr jeg meg ingenting om. Men god batteritid, lett og ikke minst *liten* er det jeg ønsker meg. Utrolig at vi har kommet til et punkt hvor det er vanskelig å finne gode mobiler under 6" segmentet.
 14. Kjøpt Pixel 5 via finn.no. Norgespakke er sendt. Har Ice, og skal teste om alt det som "skal fungere skal fungere". Går over til Vipps eventuelt og kommer til å dele erfaringene mine med tlf her inne. Går fra S10e og er så lei av "glorete OS som starter å lagge uansett hardware". Er spent!
 15. Den økte forbrenningen av mer muskler er neglisjerbart og i størrelseorden 12 kalorier ekstra i hvileforbrenning per kg Derimot er proteinsyntesen mer energikrevende enn nedbrytning. Det vil med andre ord koste mer kalorier å bygge opp 1 kg fettfri masse enn å legge på seg 1 kg med fett.
 16. Vet ikke om jeg leser det her riktig, men her har bildet over tid snudd: Nå likestilles (og anbefales) 2 min pause gjennom hver sett, helst 3 min på større øvelser, pga at man klarer å løfte litt mer samtidig som det ivaretar det metabolske stresset som musklene opplever (<50 % 1-RM løft.). Fordelen er mindre utsatt for skadepotensiale, og er for øvrig noe jeg selv har prøvd å gå over for å sjekke ut.
 17. Vil skryte av begge klassene mine på VGS som gikk fra å ikke vite hva energi og kalorier samt hva maten inneholder, til å forstå næringstoffer, logge maten og å lære seg å bruke kostholdplanleggeren på 4 uker. Mange i begge kullene har fått a-ha opplevelser og selv om de synes ernæring er "veldig vanskelig", er tilbakemeldingene at dette var nyttig for dem. :) https://www.facebook.com/Dukien/posts/10164373138590254
 18. Føles rart at jeg nå har trengt i 15 år og at jeg "aldri har trent" med så lite vekter, men samtidig ikke følt meg bedre når det kommer til fysikken. Over tid har jeg gått noe ned i muskler, og er fornøyd med den såkalte "Ronaldo-fysikken". Har valgt å lytte til kroppen og heller trene annerledes for å forebygge skader. Utrolig at det går an å bygge muskler med lette vekter. Jeg underviser forsåvidt i ernæring nå, og i disse dager har jeg laget min aller første prøve - hektisk periode med andre ord.
 19. Nå er det jo også slik at matvarer som animalsk kjøtt med mettet fett over tid også er "pro-inflammatorisk", men fordi det ofte spises i kontektsen av vektnedgang, vil alikavel de "klassiske markørene" få en nedgang. Med andre ord vil et ketogent kosthold være "anti-inflammatorisk" for overvektige, men da skyldes det vekttapet og ikke kostholdet i seg selv. Sammenligner man derimot en kosthold mellom planter og animalske, vil førstnevnte gi en senking av andre relevante markører på inflammasjon.
 20. Det viser hverdagssvindel og smart markedsføring. Jeg tenkte faktisk å bruke den på elevene mine neste uke etter høstferien på et eksempel på kildekritikk og ernæring (Er lektorstudent plutselig og skal undervise 6 uker ernæring for VGS elever).
 21. Det er et valg for noen samfunn. For andre store geografiske områder, er det ingen alternativer for å spise kjøtt. Din lenke tar for seg helseaspektet - det er det ingen som protesterer på.
 22. Det skyldes (og som forfatterne selv anerkjente) fravær av livsløp-analyser (LCA); Via "jord til bord", har vi et datagrunnlag for husdyrsektoren, mens for transportsektoren eksisterer det ikke. Uavhengig av det, er det forskjell mellom naturlige biologiske prosesser og fossile prosesser: Husdyrsektoren har en "omsetning" (inn <--> ut) med karbonbinding, gjødsel til planteproduksjon, albioeffekten etc, mens transport er utelukkende utslipp (ut). 5% er direkte utslipp, mens samlet blir det som du er innpå (ca. 11%). Det avhenger av metodikken. Et eksempel som illustrerer dette godt, er mens CO2 og andre klimagasser har økt, viser tall fra eksempel USA (og Norge) at metan har hatt stabile nivåer med en liten nedgang - det skyldes bedre avl og effektiv fór, til tross for en enorm økning i antall husdyr. https://www.epa.gov/ghgemissions/inventory-us-greenhouse-gas-emissions-and-sinks (se graf 3) https://cfpub.epa.gov/ghgdata/inventoryexplorer/ (samme tallsett i graf 3, men annerledes fremstilt). Nå som fagdebatten om GWP100 VS GWP* er belyst, så vil man i fremtiden ta større hensyn til at metan er en kortlevet klimagass. Godt poeng det andre du drar fram; innmarks områder og enkelte grass-arealer vil nok forbli det, men det er nok et potensiale å dyrke poteter (og grønt) der hvor det i dag dyrkes grass. Som du også er innpå, er antall husdyr økt enormt, mens i Norge, Europa har antallet gått ned (øker enormt i mellom-amerika, USA og Asia). Andelen som beiter er for øvrig høyere, du siterer en rapport fra 1997 (om jeg husker riktig i farten). Nå har det i det siste årene publisert en serie rapporter på "status quo", og skal se om jeg kan finne fram de oppdaterte. Ikke at det tar vekk poenget ditt; all husdyrproduksjon bør basere seg på beiting og det er et av hovedproblematikken per dags dato. Enjoy work.
 23. Med dagens kalkulator, så bidrar husdyrsektoren med 14% av klimautslipp, men her blir konteksten feiltolket: Sammenligningen med transport er ikke reell og misvisende; IPCC (FNs klimapanel) anslår at direkte utslipp fra transport utgjør, omtrent 14% av alle utslipp fra mennesker. Til sammenligning utgjør husdyr ca.5% av totalen. De består av metan og lystgass fra fordøyelsen av vommen og håndtering av gjødsel. I motsetning til transport er landbruk basert på et stort utvalg av naturlige prosesser som avgir (eller lekker) metan, lystgass og karbondioksid fra flere kilder. Selv om det er mulig å "avkarbonisere" transport, er utslipp fra arealbruk og jordbruk mye vanskeligere å måle og kontrollere. Bruker man en CLA-analyse, så utgjør husdyrsektoren ca. 14,5%, mens tall for for transport er ikke tilgjengelig. Derfor blir sammenligningen feil og hovedforfatterne har tatt selvkritikk for dette. Videre har medforfattere med FNs klimapanel, sammen med den norske avdelingen CICERIO utviklet en ny metodikk som tar bedre hensyn til at metan er en kortlivet klimagass. Ved bruken av GWP* (før GWP100) for å omgjøre metan til CO2, ble dette ikke tatt hensyn til. Med andre ord faller direkte metan-utslipp ned med 40-50% (andre klimagasser fra husdyr forblir det samme). Til slutt tas det ikke hensyn til at husdyrsektoren også binder karbon via beiting, mens albedoeffekten bidrar til at sollys blir reflektert ut. Globalt og som lenken din viser, defineres 77% av verdens arealer som "grassland". Majoriteten av disse går det ikke an å dyrke noe annet enn grass (ca 40-50%). På disse store enorme arealene regner det og FAO sine tall viser også 86% av husdyrfóret ikke egner seg til mennesker (grass, restprodukter fra sukkerrør, degradert korn etc). Det er en av grunnene til at husdyrproduksjonen har blitt en utrolig stor utfordring: For store skogarealer brennes og hogges ned for å omgjøres til gras og/eller husdyrproduksjon; såkalt "billig kjøtt" som blir eksportert globalt i store kvanta. I Norge brukes altså (stort sett, det finnes dessverre unntak) områder som ikke er egnet til noe annet til grass til husdyrproduksjon,
 24. Det handler ikke om å ha rett eller galt - ernæringsinfo er meget vanskelig å navigere i fordi det er et emne som påvirker oss alle sammen. Det er forståelig at av og til så oppleves det som å "reise uten kart." Er det virkelig nødvendig med ordlegging i retning "verge" og føringer "han synes sikkert matvare x også er sunt?" Du er innpå det selv@Cruzhernandez21 : Og det er også slik det skal vurderes - en svane gjør ingen sommer og "oasen" må vurderes kritisk på lik linje med alle ernæringsstudier. Jeg prøver ikke å snakke ned animalsk mat, som er en viktig matvaregruppe i Norge. Som jeg har skrevet om tidligere har husdyrdrift i Norge også en serie rekke positive aspekter med seg.
×
×
 • Create New...