Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
0laf skrev (6 minutter siden):

Det er fremdeles en rekke organisasjoner som kan bistå palestinerne, for eksempel FNs ordinære organisasjon for flyktninger, i tillegg til at FN har visse muligheter til å sette i gang nødprosesser og den slags.

Det er også en rekke andre organisasjoner som kan ta over, som Røde Kors, Leger uten Grenser m.fl.

At man stanser støtten til det som de fakto ser ut til å være nære på en terror(finansierings)organisasjon, som har såpass tette bånd med Hamas, er helt riktig, og bør være en fordel for alle palestinere, med unntak av Hamas...

 

 

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (13 timer siden):

@Snikpellik Det er ganske god konsensus i vesten om at Hamas er en terrororganisasjon. Når det viser seg at UNRWA og Hamas ikke er så adskilt som vi ønsker, men er to organisasjoner som delvis blandes sammen i en slags gråsone som griper inn i hverandre, så har jeg forståelse for at karakteristikken terrororganisasjon smitter over fra Hamas til UNRWA. Det sagt, så er det ikke mine ord. Jeg vil heller kalle det et uheldig samarbeid eller sympati mellom deler av UNRWA og terrororganisasjonen Hamas. Jeg synes det er helt på sin plass å fryse all støtte fram til det er gjenopprettet tette skott mellom de to. UNRWA må renses for terrorister og terrorsympatisører og kollaboratører. Jeg er usikker på om en slik renselse lar seg gjøre i praksis. Det er godt mulig det må bygges opp en helt ny organisasjon fra bunnen av, med en helt annen grunnleggende kontroll på medlemmer.

Jeg synes det bare er en direkte dum påstand at «Norge støtter terror», og enda mer idiotisk hvor mange i denne tråden som trykker liker på noe så fjernt. Jeg mener det viser hvordan denne konflikten vekker så sterke følelser at veien til ekstremitetene blir veldig kort.

Norge (og samtlige andre vestlige og andre land, samt Israel som har finansiert UNRWA) støtter ikke terror fordi 12 stykker av 13.000 ansatte og frivillige i UNRWA på Gazastripen deltok i et terrorangrep.

Det er jo en av de største arbeidsgiverne på Gazastripen, og er ikke blitt anklaget for å ha vært involvert i noe som organisasjon.

At Israel først kommer med dette nå er heller ikke tilfeldig, det har selvfølgelig sammenheng med ICJ-avgjørelsen.

For en måned siden skrev israelsk media om et hemmelighetsstemplet dokument som inneholdt det israelske UDs planer for å delegitimere UNRWA:

Sitat

Israel is hoping to push the UN agency for Palestinian refugees, UNRWA, out of the Gaza Strip post-war, Channel 12 reported, citing a high-level, classified Foreign Ministry report.

According to the report, the document recommends three stages to the move. The first involves a comprehensive report on alleged UNRWA cooperation with Hamas, which rules Gaza, and the entanglement of the UN body that provides welfare and humanitarian services for Palestinian refugees from the 1948 and 1967 wars and their descendants, with the terror group.

The next stage would see reduced UNRWA operations in the Palestinian enclave, amid a search for a different organization to provide education and welfare services. In the third stage, according to the report, all of UNRWA’s duties would be transferred to the body governing Gaza following the war.

https://www.timesofisrael.com/israel-hoping-to-push-unrwa-out-of-gaza-post-war-report/amp/

… og nå er de i gang.

Nå som de 12 er sparket, etterforskningen er i gang og flere land likevel stanser støtten blir det en kollektiv avstraffelse, da mange hundre tusen er avhengige av denne hjelpen. Det vil bare bli mer lidelse for de svakeste, og ta tid å organisere like omfattende hjelp.

Som jeg sa tidligere, vi kan ikke slutte å sende inn vannflasker bare fordi noen av dem havner i klørne på terroristene.

Endret av Snikpellik
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 time siden):

Jeg regner med at Barth-Eide på NRK i morgen vil love at Norge øker bidragene for å kompensere for de som slutter.

Får håpe det, hvis UD mener det er hensiktsmessig. De bør uansett avvente EUs etterforskning.

Norge gir altfor lite i bistand generelt. Her har vi en del å gå på. Vi bør doble på med humanitær hjelp, spesielt til ukrainerne.

Ellers har USA med flere store økonomier donert (eller «støttet terror» ifølge noen her) svært store summer til UNRWA nylig, sånn at det forhåpentligvis vil komme frem mye nødhjelp også gjennom UNRWA fremover nå den første tiden.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
Lenke til kommentar
DukeNukem3d skrev (2 timer siden):

Men nå innser jeg mer og mer at det er vi i Norge som lever i en egen virkelighet i vesten og at mens EU, USA og alle store bidragsgivere til UNRWA trekker seg

EU har ikke trukket seg, men noen land som er medlemmer av EU har, som Tyskland, Østerrike, Italia, Frankrike og Finland m.flere. Mens Belgia, Spania, Danmark, Sverige, Irland m.flere ikke har trukket seg.

EU har utnevnt en kommisjon av eksperter som skal se på anklagene fra Israel, men har ikke gjort noen beslutning enda, og den neste planlagte utbetalingen til UNRWA er ikke før i slutten av februar.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
DukeNukem3d skrev (6 timer siden):

Jeg ble fortalt at jeg lever i min egen virkelighet, fordi jeg er jo blitt en slags israelvenn (selv om jeg ikke liker den regjeringen  som er nå noe spesielt godt) og vi bor i Norge. I Norge er man palestinavenn og sånn er det med den saken! Jeg har blitt fortalt hvor ille Israel er i barndommen, i skolebøkene, i media, av politikerne og ved en tur til Vestbredden midt under intifadaen som faktisk endte opp med avhør på flyplassen i Tel Aviv. Ei hyggelig israelsk dame hadde noen kritiske spørsmål til hvorfor jeg besøkte palestinere på vestbredden midt under en krig.

Men nå innser jeg mer og mer at det er vi i Norge som lever i en egen virkelighet i vesten og at mens EU, USA og alle store bidragsgivere til UNRWA trekker seg ut så forstår ikke vi i Norge alvoret i anklagene mot organisasjonen. Vi er nå den største donatoren. Neste på listen tror jeg er Saudi-Arabia og Tyrkia, nå som Japan også trakk seg ut. Og så er det en haug med smådonasjoner, nærmest symbolske, fra en rekke primært arabiske land. Ekspertene i Norge er sjokkerte, rystet og reagerer med vantro. De begrepene de har brukt på autopilot mot Israel brukes nå mot EU og våre viktigste  allierte, som har vært så grusomme å bedrive "kollektiv avstraffelse" pga noe "noen få har gjort".

https://www.vg.no/nyheter/i/VPm0ap/flere-land-fryser-stoette-etter-hamas-anklager-skamfullt

Vi er veldig enige her. Jeg har blitt fortalt at jeg er ekstrem og gal som støtter Israel (selv om jeg ikke liker Netanyahu).

Nå håper jeg og det begynner å demre for mange nordmenn at nei, det er Norge som er ekstremt.

For det er virkelig på tide.

  • Liker 6
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, DukeNukem3d said:

Men nå innser jeg mer og mer at det er vi i Norge som lever i en egen virkelighet i vesten og at mens EU, USA og alle store bidragsgivere til UNRWA trekker seg ut så forstår ikke vi i Norge alvoret i anklagene mot organisasjonen.

Det er greit å huske på at det bare er ca. 10 av FNs 190+ medlemsland som har stoppet støtten, som slik jeg forstår ikke skal betales ut før mot slutten av neste måned. Mest sannsynlig er dette ren brusing med fjærne, altså ren symbolikk.

Det er uansett en merkelig beslutning når man har 2 millioner+ pluss med fordrevne flyktninger og en domstol som nettopp har erklært at det er plausibelt at det pågår et folkemord. Resten av verden tar nok beskjeden, vesten hater ICJ og er villige medspillere i det pågående folkemordet.

At enkelte medarbeidere i UNRWA er aktive i motstandsbevegelsen, er ikke særlig overraskende. At medarbeidere i UNRWA feirer en militær seier mot Israel, er heller ikke overraskende. Å straffe UNWRA, og dermed alle sivile palestinere for dette, er direkte umoralsk. Palestinerne har rett til selvforsvar og motstand. Så er det en annen sak at Hamas begår krigsforbrytelser, men det er en sak for ICC.

Endret av Rhabagatz
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (33 minutter siden):

Det er greit å huske på at det bare er ca. 10 av FNs 190+ medlemsland som har stoppet støtten

14 land ifølge denne:

https://unwatch.org/updated-list-of-countries-suspending-unwra-funding/

De største og viktigste land i vesten har kuttet. Er veldig mange land som gir nærmest symbolske summer (ifølge oversikten tidligere i tråden)

Endret av DukeNukem3d
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (1 time siden):

Det er greit å huske på at det bare er ca. 10 av FNs 190+ medlemsland som har stoppet støtten

Nei men uff da! Så leit. Anyways...

image.thumb.png.ca5ef49c1d866d9a348188b61b48fb61.png

https://www.al-monitor.com/originals/2024/01/unrwa-could-run-out-gaza-funding-month-many-west-cut-aid

Heldigvis er det bare 10 av en sånn ca. 190+ medlemsland som har stoppet støtten, så det har sikkert ingen påvirkning på UNRWA. 😊

  • Liker 4
Lenke til kommentar
7 hours ago, Snikpellik said:

EU har ikke trukket seg, men noen land som er medlemmer av EU har, som Tyskland, Østerrike, Italia, Frankrike og Finland m.flere. Mens Belgia, Spania, Danmark, Sverige, Irland m.flere ikke har trukket seg.

Mange av landene som har valgt å ikke trekke støtte, venter på mer informasjon fra granskingen.

Det er få vestlige land som forsvarer UNRWA slik Norge gjør.

 

Endret av Camlon
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

UNRWA er ikke bare kompromittert; det har også blitt så oppblåst at Gazastripen fram til oktober var blitt et søkkrikt og bortskjemt land som vekte mange arabernes vrede da de så hvordan gazapalestinerne nyter godt av donatørenes gavmildhet - som følger til omfattende korrupte tilstander, farefulle maktstrukturer i det berørte samfunnet og infiltrering av både private og militante organisasjoner. UNRWA har mistet sin opprinnelige hensikt og må erstattes. 

Det klokeste er å ligge ned UNRWA og reise en ny organisasjon som vil overta ressursene etter UNRWA, med et mye mer strengere reglement for å bevare den nye organisasjonens upartiske natur, det var en meget stor feil å naturalisere UNRWA som i utgangspunktet var ment å være internasjonalt; det er mer palestinsk enn palestinsk i dag. 

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
0laf skrev (10 minutter siden):


Spiller det egentlig noen rolle hvorfor, eller når, de kommer med det dette, dersom det er korrekt?

Det vil overraske meg om det ikke er korrekt. Hamas skal ha opp mot 35.000 terrorister, og at noen av dem har også jobbet for UNRWA som er blant de største arbeidsgiverne på Gazastripen er jo da høyt sannsynlig.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (8 minutter siden):

Det vil overraske meg om det ikke er korrekt. Hamas skal ha opp mot 35.000 terrorister, og at noen av dem har også jobbet for UNRWA som er blant de største arbeidsgiverne på Gazastripen er jo da høyt sannsynlig.


I følge diverse kilder, så er det langt mer enn "noen av dem".

Wall Street Journal anslo at 1200 av de hadde knytninger til terrororgansisasjoner, og halvparten av de ansatte i Gaza, altså 5-6000, hadde nær familie med knytninger til terrororganisasjoner.

3000 av deres lærere hyllet terror på Telegram, og dette er hva de lærer barna på UNWRA-skolene.
 


Det er på tide at noen andre tar over.
UNWRA gjør ingenting annet enn å fyre oppunder konflikten.

Endret av 0laf
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 minute ago, Snikpellik said:

Det vil overraske meg om det ikke er korrekt. Hamas skal ha opp mot 35.000 terrorister, og at noen av dem har også jobbet for UNRWA som er blant de største arbeidsgiverne på Gazastripen er jo da høyt sannsynlig.

Problemet er ikke at UNRWA har noen enkelte medlemmer som er terrorister, men at UNRWA trolig visste om dem og beskyttet dem.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...