Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (10 minutter siden):

Norge støtter ikke noen terrororganisasjon. Latterlig påstand. Slutt å skylde på vesten for Hamas sin terror.

Du har rett. Likevel har vi sett de siste tiårene at div terrororganisasjoner i Midtøsten ofte skylder på vesten for sine aksjoner. Så konklusjonen her er kanskje for kjapp, men det kommer ikke fra «ingenting» og da stusser jo folk over at pengestøtten fortsatt er der fra vår regjering. Det er umulig for oss her inne å vite nøyaktig hva som foregår i kulissene og når politikere ikke helt forklarer alt så kommer det gjerne slike utspill. Og det er kanskje på sin plass? 

Endret av bshagen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (13 minutter siden):

Gode poenger.

Siste setninger er jeg i tvil om siden 0 av 2 parter ønsker det. Begge vil motsette seg det med stadige nye voldsepisoder, så jeg tror ikke det blir spesielt fredelig, lykkelig eller varig. Forsøk på dette i 75 år har ikke ført fram.

Null av to regjerende parter. Det finnes krefter i begge befolkninger som ønsker fred og fordragelighet i hver sin stat, man må mane frem disse!

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Vi har altså politikere i Norge som ikke er proffe nok til å sette seg inn regler som pendlerbolig, eksamen, aksjekjøp, gaver osv osv, så det kunne vært spennende om noen kunne ettergå støtten Norge sender ut av landet. 
 

Altså, jeg vil at vi skal gi støtte. Gjerne mer enn vi gjør nå. Men det må gå til de rette formålene og jeg syns folk skal ha rett til å få vite hva som foregår og hvordan pengene blir brukt

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Entern skrev (16 timer siden):

Jepp. Det begynner virkelig å bli veldig få valgmuligheter.

den enkle valgmuligheten er å slutte angripe/drepe Iran-støttede milits i Iraq og Syria.

Det var forøvrig Donald Trump som ga klarsignal å likvidere Qasem Soleimani med en drone, mens Soleimani besøkte Irak

https://no.wikipedia.org/wiki/Qasem_Soleimani

en handling som både var i strid med folkeretten og i realiteten en krigserklæring mot Iran.

Med tanke på USA sin langvarige krigshandlinger i regionen, er det absurd at det liksom er USA som nå må "hevne" 3 døde soldater, mens hopper bukk over forhistorien.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
bshagen skrev (1 minutt siden):

Dette er sånt som folk svelger rått, dessverre. Men er denne kontoen en som folk hører på? 

Quds News Network? De blir delt av flere titals tusen i alle fall, samme med likt av flere titals tusen.

Sandford Police likes "bare" av noen tusen.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Aviene skrev (2 minutter siden):

Quds News Network? De blir delt av flere titals tusen i alle fall, samme med likt av flere titals tusen.

Sandford Police likes "bare" av noen tusen.

Å ja, det er jo litt bekymringsverdig. Takk for info, jeg er ikke så god på twitter, følger bare noen golfspillere personlig 😅

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

EU vil granske UNRWA

PUBLISERT KLOKKEN13:57 IDEN ISRAELSK-PALESTINSKE KONFLIKTEN

EU vil innlede en øyeblikkelig gransking av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Bakgrunnen er Israels påstand om at ansatte i UNRWA deltok i Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober.

EU-kommisjonen vil utnevne eksperter som nå i likhet med FN skal granske anklagen, sier kommisjonens talsmann Eric Mamer.

Flere land har stanset utbetalingene til UNRWA, men EU har ikke fattet beslutning om dette. Den neste utbetalingen fra EU skjer etter planen i slutten av februar. (NTB)

Kopiert fra NRK https://www.nrk.no/nyheter/den-israelsk-palestinske-konflikten-1.11060771

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Aviene skrev (5 timer siden):

Den arabiske teksten oversatt via google translate:

image.thumb.png.70ac1d925a947b5b427a59038b759530.png


Med hylse og det hele. Treffer sannsynligvis ikke særlig hardt.
Går man på den der, så burde man vel nesten få innskrenket Twitter-rettighetene og mulighetene til å uttale seg.


Ikke bare har Wall Street Journal funnet at 10% av UNWRA-ansatte i Gaza har direkte koblinger til Hamas eller Islamsk Jihad, men rundt halvparten har familiemedlemmer med direkte koblinger til disse terrororganisasjonene.

De anslår også at Hamas har stjålet nødhjelp for minst $1 mill. fra UNWRA siden 7. oktober.

Man får åpenbart ikke drømmejobben i UNWRA uten å ha kontaktnettet i orden.

Samtidig stanser Østerrike støtten til UNWRA, og Estland gjorde det samme i går.
EU og Japan har også stanset all støtte til UNWRA.

Norge er snart alene, så her må Støre åpne lommeboka dersom Hamas-lederne skal kunne leve den livstilen de er vant til.

Endret av 0laf
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (7 timer siden):

den enkle valgmuligheten er å slutte angripe/drepe Iran-støttede milits i Iraq og Syria.

Det var forøvrig Donald Trump som ga klarsignal å likvidere Qasem Soleimani med en drone, mens Soleimani besøkte Irak

https://no.wikipedia.org/wiki/Qasem_Soleimani

en handling som både var i strid med folkeretten og i realiteten en krigserklæring mot Iran.

Med tanke på USA sin langvarige krigshandlinger i regionen, er det absurd at det liksom er USA som nå må "hevne" 3 døde soldater, mens hopper bukk over forhistorien.

Enig. Dette er Afghanistan om igjen. Selv om Obama ved feil hadde overlatt det rurale landet til Taliban, var de afghanske regjeringsstyrkene ved godt mot og godt utstyrt med et effektiv støtteapparat underlagt en regjering som i det minst var på den rette vegen. I lang tid hadde Kabulregjeringen og Taliban samtaler med hverandre i det som kalles "Dohasamtalene", stort sett uten å komme noe veg. Ikke minst fordi Taliban nektet konstant å diskutere en fredsløsning med regjeringen i Kabul, og vil heller forhandle direkte med USA. Obama var 100 % avvisende i likhet med EU/NATO. 

Så kom Trump. Han hørte ikke på advarslene. Han ense ikke amerikanernes alliertes formaninger. Han ignorerte alt. Da regjeringen realisert at Trump aktet å forhandle med Taliban uten å involvere disse, kom de med voldsomme protester som fulgt til at han trukket ut essensielle styrker, kuttet ned på den logistiske støtten og deretter kom med åpenlyse trusler - som i slutten fikk dem til å kapitulere. En skamavtale ble undertegnet 29. februar 2020, som mange amerikanerne i dag foretrekker å ikke vite eksistere. Med denne avtalen i lomma startet han en tilbaketrekning av de amerikanske styrkene og samtidig ødela støtteapparatet ved å få bort de amerikanske privatselskapene, og plutselig blir afghanerne helt rådvilt da Taliban like etterpå brøt avtalen. Trump ignorerte dette. 

Da Biden overtok, var de afghanske styrkene utmattet, demoralisert og sterkt svekket etter et år med uavbrutte kamper og sviktende logistikk - mange garnisoner regelrett sultet - og man hadde holdt ut i et vagt håp om at den nye presidenten vil forkaste skamavtalen. Men amerikanerne som holdes dypt uvitende om de egentlige forholdene, oppriktig trodd at de kan trekke seg ut, så trøtt som de var av stridighetene i et meget fremmedartet land. Biden gjort ingenting for å informere dem, og han valgt å fortsette med avtalen. Så kom kollapset i juli-august 2001. Dette hendt bare få måneder etter Biden overtok, og mange fattet ikke hvorfor han ikke grepet inn i møte med Taliban-offensiven siden 1. mai.

I dag vet vi at dette skyldes hans natur som en arrogant og nedlatende pedant som ikke maktet å analysere en situasjon i et stykke og dermed utvise dårlig situasjonsoppfatning - en last som Robert Gates - og Obama i det skjulte - ment er et stort problem. Hans alder og trang etter å oppnå situasjonsforståelse selv når dette er unødvendig, har gjort at han er altfor treg. Både venner og fiender er enig om hans treghet. 

Krigen i dag er et direkte resultat av to personer; Netanyahu med hans ekstreme grove provoserende politikk og aggressivitet mot Iran siden 2009, men også fordi han helt siden 1993 hadde malt fanden på Iran og lykte med å innbille israelerne til å opptre meget aggressiv mot Iran som i utgangspunktet skapt fram et alliansesystem med strategiske plasserte stedfortredere som et defensiv tiltak.

Soleimani spilt en meget viktig rolle i dette, ikke minst under kaoset som oppsto da USA helt vettløst valgt å støtte det desentraliserte opprøret i Syria. Dette ledet til Irans etablering av militær nærhet i Libanon og Syria og ISIS oppstandelse, som i tur trukket Iran dypere inn i Iraks indre affærer. I 2016-2020 var Soleimani "Kingmaker of Iraq" med hans imponerende overtalelsesevner som til og med selveste Putin hadde falt pladask for. Han var Khameneis nære og muligens eneste oppriktige venn, med høyere popularitet enn ham i det iranske folket. 

Bush junior fikk raserianfall da noen var dum nok til å spørre hvorfor han ikke angripe Iran i 2004-2008 da det oppsto strid om det iranske atomenergiprogrammet og avsløringer om anrikningsfasiliteter, rett og sett fordi det var for militært risikobart i møte med en sterk militærmakt som i det minst hadde en viss befolkningsstøtte. Han startet atomforhandlingene i det skjulte, som Obama overtok og utvides til faktiske samtaler i åpen offentlighet i 2013. Da hadde republikanerne vendt seg langt til høyre med noe som minner om dypsindig rasisme, under sterk påvirkning av Netanyahu som straks begynte med å underminere det amerikansk-iranske forholdet. 

Atomavtalen ble inngått i sommeren 2015, og en stor lettelse kunne merkes globalt sett. For Iran var dette høyst velkomne, ettersom de var i økonomisk krise (som egentlig bare sank litt før den fortsette - i dag) med voksende folkelig misnøye. Men da hadde Netanyahu opptrådt ekstremt provoserende i mellomtiden, og Khamenei begynte med å bli ekstremistisk, etter hvert som vendt seg over til IRGC, ikke minst i møte med voksende folkelige protester. De moderate i Iran fant seg under angrep fra flere kanter. Republikanerne gikk berserk i Washington, de hadde glemt Bush juniors motvilje og nektet å se realitetene i øynene. 

Gazakonfliktene og de israelske angrepene inn i Syria år etter år forsure det iransk-israelske forholdet, selv da Hamas var kastet ut i kulden i 2012-2020 pga. støtte til opprøret mot Assad i Syria. Så kom sjokkvalget hvor Trump helt uventet vant og ble president i januar 2017. Trump tok det ganske rolig i de første månedene, ikke minst med tanke på at kampen mot ISIS var i full gang. Så sprengte han atomavtalen til allmenn sjokk uten begrunnelse i oktober 2017. Han trakk USA ut av avtalen i mai 2018 og satt Iran under et voldsomt sanksjonsregime. Trump deretter forlangt at Iran skulle trekke seg helt ut og isolere seg fra resten av Midtøsten. De moderate i Iran tapte på alle skansene. 

Deretter startet Trump en krigsprovoserende politikk som munnet ut i en meget alvorlig krise da Iran besvarte hans provokasjonene skritt for skritt, og avslørt at han ikke hadde mage for å gå til angrep på Iran i slutten. Så besluttet Trump å hevne seg ved å beordre et ulovlig attentat på Soleimani den 4. januar 2020. Alle var i sjokk. Det var reell krigsfare i januar-februar 2020.

Iran valgt å holde tilbake fordi de moderate fremdeles hadde regjeringsmakten fram til august 2021, og de var ennå en for sterk motstander for Khamenei, som bedrev omfattende fuks - og mistet det iranske folkets tillit - for å sette på plass hans egne i maktposisjoner samtidig som IRGC tilranet seg mer og mer makt politisk og økonomisk sett. Rouhani i dag tilgir aldri Biden som hadde nektet å innse uretten Iran var utsatt for, og dermed vil fortsette for å tvinge fram innrømmelser - uten å realisere at dette bare gjøre situasjonen verre. Da valget i 2001 avsluttes, mente mange i Vesten - utenom Biden selv - at dette var en ufattelig kjempetabbe. Det tok måneder for Biden å innse dette!!! 

Da hadde Khamenei sannsynlig alt besluttet seg for å søke full krig, full av hevnbegjær og harme etter drapet på hans venn og de utilgivelige provoserende fornærmelsene Netanyahu og spesielt Trump hadde stått for. 

Dette fulgt til 7. oktober og dagens situasjon. Nå er USA havnet i en situasjon - SOM TRUMP HAR ENEANSVARET FOR - som gjør at det ikke er lenge mulig å unngå krig, og at videre utsettelse vil bare forverre utviklingen fra et vestlig perspektiv, Iran er i ferd med å utvinne nok anriket uran for å lage seg en atombombe, de har fått ICBM-teknologi, de er på krigsstien, og de er fast besluttet på å presse USA ut og angripe Israel. Khamenei selv er i troen om at han - og Iran - er nådd punktet hvor det er ingenting å tape mer. 

Trump er mannen som gjort Hamaskrigen mulig og en amerikansk-iransk krig nærmest uunngåelig. 

Endret av JK22
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, JK22 said:

Trump er mannen som gjort Hamaskrigen mulig og en amerikansk-iransk krig nærmest uunngåelig. 

Mye interessant fakta, men jeg tror du legger for mye ansvar på enkelte individer. Alle presidenter ville valgt å angripe Afghanistan etter 9/11 og 15 år senere så var det et stort ønske om å trekke seg ut. Taliban ville ha tatt over uansett hvem som styrte.

Alle vestlige land støttet opprørene i Syria og Iran her mer enn nok grunner til å hate USA og Israel, de trenger ikke Soleimani, Trump og Netanyahu.

Iran har fortsatt mye de kan tape, og det vet de godt. Det som leder land som Iran og Russland til krig er fordi de har sterke ideologiske mål, kan ikke løse dem uten krig og tror de slipper seriøse konsekvenser.

Endret av Camlon
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Camlon skrev (Akkurat nå):

Mye interessant fakta, men jeg tror du legger for mye ansvar på enkelte individer. Alle presidenter ville valgt å angripe Afghanistan etter 9/11 og 15 år senere så var det et stort ønske om å trekke seg ut.

USA ville alltid ha støttet opprørene i Syria og det gjorde også EU. Og Iran her mer enn nok grunner til å hate USA og Israel, de trenger ikke Soleimani, Trump og Netanyahu.

Iran har fortsatt mye de kan tape, og det vet de godt. Det dom leder land som Iran og Russland til krig er fordi de har sterke ideologiske mål, kan ikke løse dem uten krig og tror de slipper seriøse konsekvenser.

Støttet til det syriske opprøret var en enorm katastrofe. Og; Jeg påpeker at Trump har et meget stort ansvar for dagens situasjon, og at Netanyahu hadde i altfor lang tid provoserte den persiske løven. 

Iran vil ha krig. De presser og presser for å se hvor langt de kan gå, ettersom de hadde klart å avsløre Trump som en FEIGING i 2019-2020. 

Og fra Trump er det veldig interessant at han ser ut til å ønske å unngå krig "for enhver pris". Dette bare tyder på at han fremdeles er en FEIGING. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
3 hours ago, 0laf said:

EU og Japan har også stanset all støtte til UNWRA.

Ikke ifølge dagens nyheter, men du har kanskje annen informasjon.

https://www.nrk.no/nyheter/eu-vil-granske-unrwa-1.16738487

 

Ellers er det påfallende lite fokus på timingen for ICJs kjennelse der man anser at folkemord er plausibelt og den umiddelbart etterfølgende stoppen av penger til hjelp til disse to millioner internt fordrevne.

I mine øyne viser USA fingeren til domstolen, med de vanlige lakeiene som i ivrige medspillere

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Rhabagatz skrev (35 minutter siden):

Ikke ifølge dagens nyheter, men du har kanskje annen informasjon.

https://www.nrk.no/nyheter/eu-vil-granske-unrwa-1.16738487


Vel, det kom en pressemelding fra EU som lød noe sånt som  :

"European Commission suspends funding pending investigation of UNWRA role in heinous October 7th Hamas attacks".

Ser nå at EU selv presiserer at de ikke har noen forestående utbetalinger før slutten av februar, så da har de en måned på seg til å komme med en avgjørelse.

EU uttaler også at :

"... a review of all UNRWA staff should be launched soonest to confirm that they did not participate in the attacks".

Det toget har vel allerede gått, for av det som har kommet frem er det allerede bekreftet at noen få deltok, og at en stor del av de ansatte har knytninger til terrororganisasjoner.

  

Rhabagatz skrev (35 minutter siden):

Ellers er det påfallende lite fokus på timingen for ICJs kjennelse der man anser at folkemord er plausibelt og den umiddelbart etterfølgende stoppen av penger til hjelp til disse to millioner internt fordrevne.


Det er fremdeles en rekke organisasjoner som kan bistå palestinerne, for eksempel FNs ordinære organisasjon for flyktninger, i tillegg til at FN har visse muligheter til å sette i gang nødprosesser og den slags.

Det er også en rekke andre organisasjoner som kan ta over, som Røde Kors, Leger uten Grenser m.fl.

At man stanser støtten til det som de fakto ser ut til å være nære på en terror(finansierings)organisasjon, som har såpass tette bånd med Hamas, er helt riktig, og bør være en fordel for alle palestinere, med unntak av Hamas, ettersom de i fremtiden kanskje kan få den humantitære bistanden som gis, uten at den går rett til Hamas.

UNWRA er pill råttent, og bør nedlegges.

Forøvrig meldes det om at også Latvia har stanset støtten til UNWRA.

Endret av 0laf
  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...