Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
4 hours ago, Kjell Iver said:

Her var våre nære venner og allierte amerikanerne (CIA) medspillere sammen med England (MI6). Iran hadde demokratiske valg før den aller siste shah innførte et brutalt regime støtte av vesten. Tror til og med Kong Olav var på besøk der nede før han Shah'en ble kastet ut av landet av religiøse ekstremister.

Det ene ekstreme alternativet shahen, ble erstattet av et annet brutalt regime. Historien gjentar seg ofte. Pendelen svinger,

Hvis de store spillerne i det internasjonale politiske spillet holder fingrene av fatet kunne folkene selv få velge hvordan de vil ha det. Vi kan sitte her i våre demokratiske høyborger og fortelle og forklare hvor bra et demokrati er, men det hjelper ikke så mye om ikke folket selv ønsker å ha det. Disse kulturene har organisert seg på en helt annen måte enn oss og det er helt OK. 

Man kan jo kanskje tenke litt over hvordan situasjonen i Midt-Østen hadde sett ut som jødene ikke hadde blitt støttet av vesten etter krigen. Hadde den vært bedre eller verre og for hvem? Det bor alskens andre folkeslag rundt omkring i alle land i verden og deriblant jøder, og om de ikke hadde fått dette landet kunne de fortsatt eksistert andre steder. 

Det er veldig fort gjort å sitte  her i Norge og peke på Iran, Russland, Ondskapens akse, Hamas, men det må sees litt i perspektiv - det er en grunn til at disse regimene har oppstått og våre allierte og oss selv har vel ikke en helt ren sti bak oss her.

Er dette et argument for den sterkestes rett?

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
8 hours ago, bshagen said:

Ser ut som det blir gode tider for oljebransjen fremover ja. Vi mennesker ser ikke ut til å lære, dessverre. Vi fortjener det her :( 

Dessverre, man går i sirkler; fra konflikthåndtering til energipolitikk m.m. De radikale tankene fra tidligere som hadde ambisjoner for å prøve noe annet og gå der ingen hadde gått før virker å være en saga blott. 

Ville kanskje dristet meg til å si at mange får som fortjent, men mange er og blir ufrivillig dradd med i dragsuget. 

Ellers så meldes det om at sykehuset i Khan Younis opplever panikk etter at (uverifisert) det kom en rakket fra området. Så får vi se om det kan håndteres eller løsningen blir at de bomber elendigheten av atlaset, som dessverre er et at få sykehus igjen som ikke er nedbombet. 
Hevder israelske styrker nærmer seg sykehuset Nasser i Khan Younis - VG

Endret av The Very End
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (13 timer siden):

Nå er det definitivt klart at regimet i Teheran har blitt helt gærne bokstavelig talt. 

Russland var den første atommakten som opplever fiendtlige militære operasjoner på egne territorium i historien som et resultat av den russisk-ukrainske krigen. Nå har PAKISTAN kommet på andreplassen. Iranerne avfyrt flere ballistiske missiler mot to lokaliteter som er sagt å romme hovedkvarterer for den balutsjiske terroristorganisasjonen Jaish ul-Adl som er ledende på listen over disse som sto bak terroristangrepet i Kerman hvor 94 var drept og andre 284 skadd. Det er bare et bittelite problem; selv om de pakistanske myndighetene også har Jaish ul-Adl på listen over sine domestiske fiender som aktivt motarbeides, har de tradisjonelt ikke tolererte militære operasjoner fra Iran på egne territorium helt siden 1979, sist gang var da sjahen levd, da hadde iranerne og pakistanerne et militært samarbeid den gang. 

Dette kan ikke pakistanerne ignorere. I Irak hadde Irbil-angrepet fulgt til voldsomme reaksjoner som satt de iranskvennlige krefter som blant annet er representert i koalisjonsregjeringen i Bagdad, i forlegenhet og drapet på den irakiskkurdiske forretningsmannen har fått politiske følger i Kurdistan hvor en utrenskning av IRGC-spioner og iranerne under mistanke har startet. 4 Khaybar Skehon-missiler var sendt mot Idlib i Syria, bare et nedslag er kjent (oppe i fjellene vest for byen Idlib - ikke langt fra russernes egne base og tyrkiagrensen) og 7 Fateh-110 mot Irbil i Irakisk Kurdistan. 

Som med Irbil er det en sivilbolig som har blitt truffet; ifølge lokale kilder var en avgått Jaish ul-Adl militantes familiehjem utslettet utenfor byen Panjgur, to barn ifølge pakistanske myndigheter skal ha blitt drept. Denne familien betraktes å være harmløst og for sensitivt å takle for myndighetene i et sterkt stammepreget land hvor klanene beskytter sine, som hadde i lang tid gjort det meget vanskelig å stoppe væpnede aktivitet. Lokalsamfunnet omtalte den døde militante som en martyr, dermed var familien gitt en spesiell status. Da er det ikke rart at Pakistan er irritert; de sliter meget sterkt med å holde på styr den balutsjiske situasjonen om ikke andre skal blande seg inn og skape trøbbel. 

Dette er som med Irbil, falske angrep mot ubetydelige mål uten militær verdi med sterke lokalpolitiske senvirkninger - det minner mer om sanseløs terroristhandling enn faktiske militære handlinger. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
The Very End skrev (3 timer siden):

Ellers så meldes det om at sykehuset i Khan Younis opplever panikk etter at (uverifisert) det kom en rakket fra området. Så får vi se om det kan håndteres eller løsningen blir at de bomber elendigheten av atlaset, som dessverre er et at få sykehus igjen som ikke er nedbombet. 
Hevder israelske styrker nærmer seg sykehuset Nasser i Khan Younis - VG

CNN har hatt kontakt med amerikanske og britiske leger som jobber på sykehuset og har mer om saken:

Displaced civilians flee Khan Younis hospital as Israeli forces move in, doctors and journalists say
https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/israel-hamas-war-gaza-news-01-17-24/h_7c0bde86acf9339f3b71de9b021668e3

Sitat

Israeli forces are moving toward the largest hospital in Khan Younis, prompting patients and sheltering Gazans to flee, according to international doctors working there and local journalists capturing events on camera.

Multiple videos show dozens of people carrying blankets, mattresses and other personal belongings leaving the Al Nasser hospital compound in southern Gaza.

Women can be seen carrying children in their arms, while one man carries a boy on his shoulders. The sounds of bombardment and small arms fire can be heard in the background.

Several videos show nearby explosions, likely from airstrikes.

An American doctor, Thaer Ahmad, one of a team of US and British doctors from NGO MedGlobal working at the hospital, told CNN the Israeli military was getting closer.

Times of Israel meldte i dag tidlig at det skal ha vært avfyrt en rakett mot israelske soldater fra en bygning noen kvartaler fra sykehusbygget tidligere i uka, og at dette skal være årsaken til angrepet:

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/idf-hamas-launched-a-rocket-at-troops-from-a-khan-younis-hospital/

De viser videoer derfra på amerikanske nyhetskanaler og Al Jazeera nå.

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Tar med en nyhet fra VG i går, sitat:

Qatar: Enighet mellom Israel og Hamas om nødhjelpsavtale

Utenriksdepartementet i Qatar opplyser at de har fått til en avtale mellom Israel og Hamas om å sende nødhjelp og medisiner inn i Gaza.

Avtalen inkluderer nødhjelp til sivile og en leveranse av medisiner til israelske gisler på Gazastripen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Qatar og Frankrike skal ha bidratt til å mekle frem avtalen.

Endret av Svein M
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Pakistan er skikkelig sur mot Iran, og dette blir ikke bedre da India kom med en voldsom provoserende støttemelding til Iran (som var myntet på pakistanerne først og fremst). Det meldes at grensen nå stenges, og det virker som at væpnede lokale - trolig fra den berørte klanen - hadde angrepet iranske militærpersonell med dødsfall som resultat. Pakistanske militære settes i beredskap og baser mot grensen er i alarmtilstand. Det ser ut at pakistanerne bad Teheran om kompensasjon, men av en uviss grunn var dette avslått tross Kinas inngrep. 

Det er lite trolig at åpen krig vil bryte ut, men pakistanerne hadde siden 1979 vært meget dypt frustrert over mullahregimet i Teheran som de i flere tiår hadde anklaget for støtte til sjiamuslimske terrorister, og kappet med dem om kontrollen over Afghanistan, i året 2000 var det ganske nært på at det ikke bryte ut krig da Taliban myrdet flere iranske utsendinger og store iranske styrker oppstilles mot den afghanske - og pakistanske grense. 

Og vet du hva? Til tross for advarsler etter missilangrepet, hadde en iransk drone angrepet Kech - nok en gang uten pakistansk tillatelse - og det verste med dette er at det hendt i pågående militæroperasjoner mellom pakistanske militære og Jaish ul-Adl etter en trefning hvor fem militære var drept i 13. januar! Det virker som at IRGC uten å bry seg om at de risikere å treffe pakistanske militære, simpelt så etter Jaish ul-Adl militante og angrepet dem. Dette fulgt til at pakistanske fly sendes ut på luften. 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Uventet valgt pakistanerne å gjengjelde, men ved å etterape den iranske terroriststrategien - istedenfor å angripe IRGC-baser valgt de å angripe "terroristinfrastruktur" i Saravan og traff en sivilbolig hvor tre kvinner og fire barn ble drept av de pakistanske bombene. Målet skulle være den marxistiske terroristbevegelsen BLA/BLF. Det var syv lokaliteter som er sagt å ha kommet under angrep, men med unntak av et enslig var de alle forlatt. Dette kan bli ydmykende for det pakistanske militæret under voksende hån fra India.

Fra selve BLA/BLF har det nylig kommet ut at de har mistet en mann til angrepene.

Og i Jemen gikk amerikanerne til angrep nok en gang, tok ut 14 TEL ramper med ballistiske missiler på disse i et forkjøpsangrep. Dette viser at de følger godt med på det som skjer hos houthiene. 

Endret av JK22
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
2 hours ago, Un0 said:

Jeg er bekymret og redd for verden nå. Tør ikke lese nyheter lenger. Jeg blir kvalm av å tenke på hvor vi er om bare ett års tid. Syns det er en skummel utvikling... :( 

Føler på det samme, ser alt for mange likheter med tiden før WW2. Det kommer flere og flere regionale kriser og så til slutt så blir det verdenskrig av det. Det verste er alle de som ikke ser alvoret og later som om alt er fred og gammen. Det brygger opp til ny strid mellom demokratiene og diktaturene. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Un0 skrev (7 timer siden):

Jeg er bekymret og redd for verden nå. Tør ikke lese nyheter lenger. Jeg blir kvalm av å tenke på hvor vi er om bare ett års tid. Syns det er en skummel utvikling... :( 

 

Kalle Klo skrev (4 timer siden):

Føler på det samme, ser alt for mange likheter med tiden før WW2. Det kommer flere og flere regionale kriser og så til slutt så blir det verdenskrig av det. Det verste er alle de som ikke ser alvoret og later som om alt er fred og gammen. Det brygger opp til ny strid mellom demokratiene og diktaturene. 

Samme her. Det bygger seg opp. Russland & co vs Ukraina, Israel vs Palestina, houthiene vs alle unntatt Russland og Iran, Iran vs Pakistan, India er sinna…

  • Liker 3
Lenke til kommentar
FriskLuft skrev (56 minutter siden):

Så da fikk vi svaret - Israel skal annektere Gaza stripen :

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/mQk0KL/netanyahu-har-gitt-usa-beskjed-om-at-vi-er-imot-en-palestinsk-stat-i-ethvert-etterkrigsscenario

De vil ikke ha en to-stats løsning og da sitter vi igjen med et israel som skal bygge ned gaza med settlere og annet og jage vekk alle palestinere.  

Vel to stats løsning ville uansett aldri skjedd siden palestinerne var helt imot det.

Annektering av Gaza kan skape fred, det er en positiv ting.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...