Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Anbefalte innlegg

Skrevet

Hvis vi ser på median lønn i Norge og  Sverige i 2024.

Norge 53490 nkr.
Sverige 35600skr eller 37890nkr

Det blir vel ca, 41% høyere lønn i Norge

  • Liker 1
Videoannonse
Annonse
Skrevet
Inge Rognmo skrev (4 timer siden):

Kanskje du skal lese facebook-innlegget til Nordstad selv, så det blir riktig, før du beskylder ham for dårlige matte-kunnskaper?

143,80kr er, helt riktig, 47,23% DYRERE enn 97,67. Og det korrekte sitatet fra Nordstad er dette: "Den norske kaffen er 47% dyrere, altså."

Forvrengningen til "noe som tilsvarer en besparelse på ca. 47% for den svenske kaffen" og "I en sammenligning var filtermalt kaffe ca. 47% billigere i Sverige enn i Norge, med priser på rundt 98 kr/kg i Sverige og 144 kr/kg i Norge " må altså tilskrives Google sin "geniale" AI/KI. En kunstig intelligens med mattekunnskaper som, etter det du sier, er dårligere enn 7.klasse-pensum, altså. Greit å vite for alle som elsker å bruke ChatGPT, Gemini, og hva de nå heter, ukritisk. Det blir nok en stund til neste gang jeg poster noe av det slaget uten å kontrollregne matematikken deres... 

Fint at du forklarer og siterer kilden. Jeg har ikke konto på det nettstedet og de krever visst det for å få lese innlegg der. Jeg boikotter facebook hardt.

Skrevet (endret)

Hva har dere kommet frem til her? Alle skjønner vel hvorfor vi har de prisene som vi har? Det er selvfølgelig tollmuren på mat som er den bakenforliggende årsaken. Problemet er ikke dagligvarekjedene, problemet er konkurransefordelen norsk matindustri har i det norske markedet. 

Endret av Føniks
  • Liker 2
Skrevet
Mr.M skrev (15 minutter siden):

flere som har fått med seg denne?

hEGHZ4h.png

altså løvbiff 6x100g kr.109 på Kiwi.

Betalte 99,- på Bunnpris for noen uker siden.

Skrevet
Jarmo skrev (6 minutter siden):

Betalte 99,- på Bunnpris for noen uker siden.

javel, det er jo enda bedre. begge deler er egentlig billig (svensk prisnivå)

Skrevet

Ser på vår oversikt i nettbanken - den kategoriserer også en stund tilbake og det ser ut til å være ganske ok, men så klart ikke 100% riktig.

Det interessante er når man ser på summene. 

I starten av 2024 lå snittet vårt på dagligvarer på ca 10k i måneden - nå i siste halvdel av 2025 så ligger snittet på 17-18k (!)

Det er en betydelig økning så klart, uten at jeg egentlig kan forklare hvorfor - handlemønsteret er det samme, og vi kjøper som regel ting som er nedpriset/på tilbud.

For typ 5-10 år siden var privatøkonomien betydelig dårligere - da hadde vi stålkontroll på alt av priser. Sånn er det ikke lenger, men de tingene jeg har bitt meg merke i er at de billigste alternativene har blitt mye dyrere (eks first Price makrell i tomat - gått fra under 10kr for 2 pakk til 24,90kr lokalt her) - og at de sunnere alternativene sjeldnere(aldri?) er på tilbud (og er generelt dyrere). 

Et annet konkret eksempel er brus (som jeg dessverre selv er altfor glad i) - det virker som om prisene der går stadig nedover. 

Skrevet
daruu skrev (5 timer siden):

I starten av 2024 lå snittet vårt på dagligvarer på ca 10k i måneden - nå i siste halvdel av 2025 så ligger snittet på 17-18k (!)

Det er en betydelig økning så klart, uten at jeg egentlig kan forklare hvorfor - handlemønsteret er det samme, og vi kjøper som regel ting som er nedpriset/på tilbud.

jeg har lurt på om ikke folk flest (også) handler mer/spiser mer idag enn de gjorde "før i tiden"? Det er mye fokus på mat-tema generelt i media, tung markedsføring, og tjåka fullt med kunder i butikkene omtrent hele tiden. Prisoppgang forklarer nok mye av budsjett-økningen, men kunne vært interessant å vite om ikke forbruket i kongeriket også har økt. Jeg har i alle fall en mistanke om det. :hmm:

Skrevet
Mr.M skrev (20 timer siden):

jeg har lurt på om ikke folk flest (også) handler mer/spiser mer idag enn de gjorde "før i tiden"? Det er mye fokus på mat-tema generelt i media, tung markedsføring, og tjåka fullt med kunder i butikkene omtrent hele tiden. Prisoppgang forklarer nok mye av budsjett-økningen, men kunne vært interessant å vite om ikke forbruket i kongeriket også har økt. Jeg har i alle fall en mistanke om det. :hmm:

Tviler da ingen har råd til å kjøpe skikkelig mat lenger. Nå i julen skal jeg fore opp ungene på marsipangriser og kanskje litt ris fra First Price.

  • Liker 1
Skrevet

Fikk et lite sjokk på butikken i går. Før sommerferien hamstret jeg inn pakker med lettkokte havregryn, og er nesten sikker på at de kostet kr 19,90 pr. pakke

Jeg var på Kiwi i går og oppdaget at havregryn var nedsatt fra kr 29,90 til 24,90. Stemmer dette, er havrgryn gått opp med 10 kr på 5 måneder. Det er en meget høy prosentvis økning. Jeg spiser jo dette til frokost hver dag. En god måte for å få i seg nok fiber på, anbefalt at kostholdsekspertene og oppslyningskontoret for brød og korn.

https://brodogkorn.no/fakta/havre-er-sunt-og-trendy/

Skrevet
kremt skrev (44 minutter siden):

På Oda er prisen 24.90, Meny 26.90. 

De dyreste butikkene ligger noen kroner over de billigste.

Handler kun på tilbud hos Meny, aldri fullpris. 

Skrevet
Føniks skrev (På 10.11.2025 den 23.40):

Hva har dere kommet frem til her? Alle skjønner vel hvorfor vi har de prisene som vi har? Det er selvfølgelig tollmuren på mat som er den bakenforliggende årsaken. Problemet er ikke dagligvarekjedene, problemet er konkurransefordelen norsk matindustri har i det norske markedet. 

Tollmuren er én av årsakene.
Men det er ikke bøndene i Norge som blir rike, tvert i mot. Dessuten ønsker jeg at vi til en viss grad skal være selvforsynte. Spesielt i urolige tider og med et EU som ikke er til å stole på.

Jo, problemet er de tre store kjedenes kartellvirksomhet med prissamarbeid og overetablering. Kundene får regningen for begge deler. Dessuten eier de ofte størstedelen av produksjonsleddet.

Den manglende konkurransen og dermed fravær av markedskrefter lar politikerne og konkurransetilsynet dem fortsette med.

  • Liker 1
Skrevet

Så langt i år har faktisk kjøttprisen i Norge vært 18 kroner lavere per kg enn i EU. Men folk hevder fortsatt at man bare kan legge ned all produksjon i Norge og basere seg totalt på import. I lengre perioder har også prisen på egg og korn vært betydelig lavere i Norge. 

  • Liker 1
Skrevet

Du må skille mellom kjøttprisen og hva det egentlig koster oss. Det er et lass med subsidier som kommer inn til kjøttprodusentene fra sidelinjen og ikke har noe med kjøttprisen i seg selv å gjøre. Disse subsidiene koster oss mange milliarder over vår felles skattekasse som vi alle bidrar til. Denne prisen betaler vi alle, til og med vegetarianerne.

  • Liker 1

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...