Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

1 minute ago, oddeh said:

Må si meg uenig der. De har holdt på i Ukraina siden 2014 og har flere invasjoner siden oppløsningen av Sovjet. 

Hvis de fleste hadde hatt en oppfatning av at russland VILLE invadere land i Europa, hadde vi ikke hatt halvtomme lagre av alt militært utstyr i 2022. Så de fleste i Europa hadde nok en svært liten tro på at russland ville invadere.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
7 minutes ago, Mannen med ljåen said:

Men jeg forventer at politikere ikke er så hysterisk naive at de leier ut ubåtbasen så Russland kan kartlegge sjøkabler, baserer kraftforsyningen på russisk gass og legger ned Forsvaret. Dette har vært påpekt lenge.

"If the price is right..."  🙄

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Pop skrev (28 minutter siden):

Hvis de fleste hadde hatt en oppfatning av at russland VILLE invadere land i Europa, hadde vi ikke hatt halvtomme lagre av alt militært utstyr i 2022. Så de fleste i Europa hadde nok en svært liten tro på at russland ville invadere.

Nå må vi skille mellom NATO-EU og Non-NATO-EU. russland er barbarisk og hensynsløs men ikke suicidal. 

Endret av oddeh
Lenke til kommentar
cacb skrev (12 minutter siden):

Har du noen saklige argumenter, så hører jeg gjerne på dem. Men ditt innlegg har ingen argumenter.

Jeg peker på hva som er den faktiske situasjonen og hva som ble sagt i FNs sikkerhetsråd igår . At du kaller dette "konspirasjonsteorier" får du ta opp med FN om du mener det er et poeng. 

Den militære virkeligheten er slik at Kiev-regimet står foran en kapitulasjon, med eller uten forhandlinger.

Kyiv

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
oddeh skrev (13 minutter siden):

Kyiv

De som bruker ordet Kyiv støtter det ukrainske folkets eksistensberettigelse, byens karakter og den ukrainske staten som over tretti millioners politiske, kulturelle og pluralistisk frihet mens de som bruker ordet Kiev støtter det russiske imperiets virkelighetsbetraktning - på norsk hadde man i svært lang tid adopterte koloniale navn og ord på stedlokaliteter verden rundt om disse ikke har århundregamle historiske røtter, i de siste tretti år har skiftet om til innfødte navn/ord og allmente aksepterte navn/ord også av landets myndigheter. I Ukraina er ordet "Kiev" uakseptert, da dette er basert på russisk uttalelse fremfor på ukrainsk. Så de som bruker ordet "Kiev" kan anklages for frihetsran eller støtte til frihetsran. 

Situasjonen fortsetter med å forbli dårlig for ukrainerne på feltet, russerne ganske enkelt bryr seg ikke, de bare fortsette og fortsette tross meget gravende tap mens store ressurser samles for et massiv fremstøt i den nære fremtiden. 

I USA er man på randen av blind raseri, det meldes at Trump nekte å lytte på folk som prøver å forklare alvoret for ham, han istedenfor presse Johnson til å gå inn for låneavtale, som fornektes av eksperter, profesjonelle og delegater som er svært smertelig klart over at dette kan bli utålig for både Ukraina og USA. Nå presses det for å få gjennom hjelpepakken, og det signaliseres at om Johnson skulle fortsette med å sabotere prosessen - alle vet nå at han hadde holdt alle for narr. For da han dro til Trump, avslørt dette at han hadde ingen plan i det hele tatt! Det var bare tullsnakk. 

Alle vet at USAs anseelse er i seriøs fare. Og i Ukraina er det ukrainske forsvaret i ferd med å briste, samtidig som det var tydelig at Zelenskyj og militære opererer på hver sin planet. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
cacb skrev (44 minutter siden):

Har du noen saklige argumenter, så hører jeg gjerne på dem. Men ditt innlegg har ingen argumenter.

Jeg peker på hva som er den faktiske situasjonen og hva som ble sagt i FNs sikkerhetsråd igår . At du kaller dette "konspirasjonsteorier" får du ta opp med FN om du mener det er et poeng. 

Den militære virkeligheten er slik at Kiev-regimet står foran en kapitulasjon, med eller uten forhandlinger.

Dette er FRIHETSRAN. 

Hvem støtter ran av frihet i våre dager? Var dette ikke hva Hitler og mange tyranner hadde gjort seg skyldig i - ? 

  • Hjerte 6
Lenke til kommentar

Da vil vi ha 4 Patriot batterier og 1 SAMP-T batteri med ABM kapasitet. Det meldes annetsteds om forhandling om 2 Patriot batteri og 1 SAMP-T fra andre land utenom Tyskland, muligens Spania. 

Men selv om man vil deretter ha syv strategiske SAM-batterier - som er hva som kan dekke det ukrainske behovet - er ammunisjonsmangel et meget stort problem, vi må ha minst 1,000 missiler per år for Ukraina i møte med ballistiske missiler, heldigvis er det bare få hundre per år i Russland - og et hundre Su-34 fly å få has på. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, JK22 said:

Du støttet det tyske frihetsranet fra det norske folket

Hvis du vil delta i en seriøs diskusjon er det en dårlig idé å tillegge den du kommuniserer med synspunkter de hverken har eller har hevdet. Det kalles stråmannargumentasjon og er ikke en seriøs debattform. At du trekker inn andre verdenskrig er utenfor hva jeg diskuterer. 

Det er den aktuelle militære situasjonen akkurat nå som er mitt budskap. Kiev-regimet har ikke lengre noen utsikter til å vinne fram på slagmarken, slik planen opprinnelig var. Selv vestlige MSM-medier innser nå at situasjonen går mot kapitulasjon.  BBC f.eks. Ukraine could face defeat in 2024

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Thor. skrev (5 timer siden):

https://www.tv2.no/nyheter/utenriks/tvinger-russland-til-a-ta-et-avgjorende-valg/16600365/

Ny FN-resolusjon: Tvinger Russland til å ta et avgjørende valg
Dersom Russland stemmer nei til FN-resolusjonen om å forby atomvåpen i verdensrommet, kan det bety ugler i mosen, ifølge forsker.

Og om Russland stemmer ja vil det hindre alle andre enn Russland i å leggje slike planar. Avtalar med Russland som part er ikkje verdt papiret.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

PANNIER: Caspian military drills that exclude Russia and Iran have some people in Moscow asking questions (msn.com)

Dette er svært uvanlig. En uventet koalisjon har oppstått i april 2024 hvor Aserbajdsjan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan kunngjort felles militærøvelser i juli 2024, "Birlestik-2024", som vil finne sted på den kasakhstanske kyststripen mot Kaspihavet - uten Russland. Mye tyder på at russerne var uforberedt på den nye koalisjonen som lot til å samordne seg med kinesiske-tyrkiske interesser knyttet til den midte Silkeveien fordi det er direkte jernbaneforbindelse mellom Kina og den viktige havnebyen Aktau. I 2018-2022 hadde aserbajdsjanere og kasakhere satset meget sterkt på å bygge opp en fergeforbindelse som var i ferd med å få de samme dimensjoner som i Europa, ikke minst som et resultat av den tyrkisk-aserbajdsjanske samhandelen gjennom Georgia (Armenia kunne ta del i dette, men Alijevs armenerhatet står i vegen). 

Men siden krigsutbruddet i februar 2024 hadde det hele stått i stampe fordi det bare er russiske verft som kunne bygge fergefartøyer i Kaspihavet som er helt lukket fra resten av verden, skipsverftet i Baku kunne bare sette sammen halvferdige komponenter levert fra Russland. Samtidig oppdaget Kina at Putins vanvidd hadde gjort den mer kapable nordre Silkeveien ufremkommelig pga. den østeuropeiske fiendtligheten og i Ukraina var det besluttet å skifte om til normalspor mens Russland bruker bredspor for jernbane. Det er heller ikke mulig å bruke den søndre Silkeveien pga. Talibans overtagelse av Afghanistan og ISIS-trusselen som er høyaktuelt - et halvt dusin kinesere var nylig drept i Pakistan. 

Fergene på Kaspihavet er kraftig overlesset fordi mye mer måtte fraktes enn beregnet. Og samtidig hadde man innsett at Putin hadde gjort Russlandspolitikken farefullt uforutsigbart, det går nå knapt en uke uten en muntlig militærtrussel mot stan-landene i russiske massemedier, som er under kontroll av Putins tilhengere - som selv han ikke klarte å kontrollere til enhver tidspunkt. De liker ikke det som skjer i Ukraina og frykter at en russisk seier kunne være uheldig for dem. 

Da må de vende seg mot beskyttere - men i Beijing oppdaget de at "den vise mannen" Xi simpelt ikke bryr seg om dem, så Erdogan tre fram. Aserbajdsjan og Turkmenistan er i lomma på tyrkeren som har klarte å få innflytelse gjennom det siste statskuppet i den ustabile Kirgisistan. Kasakhstan inntok en selvstendig linje i forholdet til Kreml, og dette skal ha ergret russerne sterkt. Tadsjikistan kan ha valgt å slutte seg til den tyrkiskdominerte koalisjonen fordi de ikke deler Putins oppfatning om Taliban. Russland hadde nemlig prøvd å normalisere Taliban-styret med resten av verden, og dette liker ikke tadsjikerne, som hadde opplevd rasistiske pogromer mot egne arbeidsmigranter i det siste. 

Det aserbajdsjanske militæret "tyrkifiseres" i meget stor hastighet, flere og flere karriereoffiserer og profesjonelle fra det tyrkiske militæret har fått nøkkelroller samtidig som det føres inn et meget stort antall våpen (og smugle israelsk våpenteknologi ut - som Netanyahu ignorere tross Mossad-advarsler). Dette skjer ikke lenge i det åpne, men tegnene er der, tyrkerne militært sett er i ferd med å gjøre seg gjeldende i Sentral-Asia. 

Interessant. Dette er vel kanskje den mest opplagte koallisjonen når Kina støttar Russland og i tillegg utgjer ein trussel i seg sjølv, samstundes som både USA og NATO er ute av stand til å ta ei større rolle i å beskytte Sentral-Asia mot Russland. (Ein greier jo ikkje ein gong å støtte Ukraina nok til at dei kan stå imot Russland).

Det er uansett positivt dersom leiarane i dei sentral-asiatiske landa har vakna, og byrjar å samarbeide om sikkerheitspolitikken før det er for seint.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
oddeh skrev (2 timer siden):

Dette lukter desperasjon.

On 6 Apr 24, President Putin passed two laws to support Russian Armed Forces personnel fighting in Ukraine and their families. The first law exempted service personnel fighting in Ukraine from paying interest on consumer loans and credit holidays. This follows an October 2022 law which exempted mobilised personnel from accruing penalties for late payments for housing, communal services, loans, and credit card debts. The second legislation signed by Putin amended the Russian Labour Code and prohibits employers from dismissing widows of Russian service personnel for one year from the date of the husband’s death. The Kremlin has likely instituted these laws in hopes of appeasing Russian service personnel, financially incentivising more recruits to join in exchange for state benefits and to limit criticism from the wives of deceased service personnel. Whilst any payment holidays may cost the Russian federal government little in short term, they are likely to have longer term implications

Russland har lenge prøvd å rekruttere fattigfolk, minoritetar, fangar , framandarbeidarar eller fattigfolk i nabolanda til krigen mot lovnader om pengar eller fridom, og har lukkast med dette. Slik sett er det ikkje overraskande om dei held fram i det same sporet.

Endret av torbjornen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Kan USA sende våpenstøtte til Israel utan at støtta blir ståande fast i kongressen? Kvifor gjeld det evt. andre reglar for militær støtte til Israel enn for militær støtte til Ukraina? Kan Biden gå på tvers av kongressen og støtte Ukraina dersom han verkeleg vil, og kan evt. årsaka til at det ikkje skjer noko vere at demokratane ynskjer å plassere skulda for dette på republikanarane som ein del av valkampen?

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
15 minutes ago, torbjornen said:

Kan USA sende våpenstøtte til Israel utan at støtta blir ståande fast i kongressen? Kvifor gjeld det evt. andre reglar for militær støtte til Israel enn for militær støtte til Ukraina? Kan Biden gå på tvers av kongressen og støtte Ukraina dersom han verkeleg vil, og kan evt. årsaka til at det ikkje skjer noko vere at demokratane ynskjer å plassere skulda for dette på republikanarane som ein del av valkampen?

Jeg tror Biden kunne presset mer på men det største problemet i USA er at en så stor andel av folket ikke forstår at det er i deres egen interesse å støtte Ukraina. Ett av de to landene som motarbeider USA på alle kontinent i både smått og stort kunne blitt påført et nederlag som ville satt dem ut av spill i en lengre periode, og muligens kunne ført til et regimeskifte. Etter flere måneder med tilnærmet 0 støtte så sier fremdeles omtrent like mange i USA at støtten er for stor som at den er for liten.

Det er nå snart 2 måneder siden Tsjekkia annonserte at de kunne kjøpe artillerigranater. I en ideell verden hadde noen land stilt sikkerhet for hele kjøpesummen slik at handelen ble gjennomført på noen få dager og man hadde sett de første leveransene nå eller kanskje til og med for en stund siden. Det må da gå an å få litt fart på dette...

Endret av TAC-2
  • Liker 5
Lenke til kommentar
43 minutes ago, TAC-2 said:

Situasjonen er vanskelig for Ukraina men det kan endre seg.

Det som tydeligvis ikke endrer seg er at alle som kommer hit og argumenterer for Ukrainas undergang gjengir russisk propaganda ("regimet i Kiev") og kombinerer det med all den andre russiskinspirerte dritten (MSM, etc etc) som de i stor grad står bak og/eller bidrar til at har infisert sosiale medier. Vi bør innse at vårt demokrati og levevis er og har vært under angrep fra Russland og ta de nødvendige tiltakene for å slå dette tilbake, om det så er fly og styrker i Ukraina.

Mener du at regimet i Kiev har mulighet til å vinne denne krigen? I såfall, hvordan?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...