Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
12 hours ago, JK22 said:

Kan det være mulig at det er aktive basestasjoner så nær frontlinjen på ukrainsk og russisk side? 

Da hvor stor er rekkevidden mellom en basestasjon og en terminal som modemet i et dronefly? 

Har alltid hadde inntrykk at det er ganske liten dekning omkring basestasjonene som i seg selv er tårner ment for mobilnettdekning. 

Hvis man faktisk bygger for rekkevidde kan 4G ha brukbar line of sight på noen titalls km. Dataraten vil variere med avstand (eller nærmere bestemt signal to noise ratio), så samme terminal og basestasjon som klarer å etablere en treg forbindelse på noen hundre kbps på lang avstand kan trappe opp automatisk til flere titalls Mbps etter hvert som avstanden synker. For 5G regner man grovt sett 25 % bedre utnyttelse på samme frekvens, som da igjen kan omsettes til feks 25 % høyere datarate på samme avstand, eller samme datarate på 25 % høyere avstand.

Kan forresten nevne at på gode gamle GSM var det et par absolutte grenser på 35 km og 70 km som var helt uavhengige av radiomessige forhold. Man kunne ha verdens største antennepar og utmerket signal to noise ratio, men systemet baserte seg på "tidsluker" som var veldig korte, og var signalet blitt for gammelt innen det nådde frem var det ugyldig og ble forkastet. Vanlig GSM klarte ca 35 km, mens man ved å kjøre på doble tidsluker fikk dobbel rekkevidde, men la også beslag på dobbel kapasitet.

Inni tettbygd strøk bygger man ofte ikke for rekkevidde, men for kapasitet. Ofte vil man gjennom bevisst manipulering av sendeeffekt og antennepeking (man setter dem høyt og vinkler godt nedover) begrense basestasjonens rekkevidde, slik at den kun betjener terminaler i nærheten. Formålet er å kunne gjenbruke de samme frekvensene på andre basestasjoner som ikke er veldig langt unna. Hadde alle basestasjonene vært satt opp med maks tillatt effekt ville man ved gjenbruk av samme frekvens fått store problemer med overlappende dekning og tilhørende forstyrrelse.

Her har jeg forsøkt å illustrere å bygge for kapasitet ved å legge dekning oppå Oslo sentrum. Hver farge indikerer en frekvensallokering, og uansett størrelse på ringen er kapasiteten i MHz like stor, og vi antar at tilgjengelig datarate i Mbps er like stor.

I nord har jeg satt en mengde basestasjoner med bevisst veldig begrenset rekkevidde. Brukeren opplever at dekningen er uavbrutt, men ikke på noe sted er det overlappende dekninger med samme frekvens. Tilgjengelig datarate for hele nordre sentrum er massiv, siden man alltid bare deler basestasjon med et relativt lavt antall mennesker, folk bare to kvartal bortenfor er på en helt annen basestasjon.

I sør har jeg satt basestasjonene omtrent like tett, men ikke begrenset rekkevidden like hardt. Dermed blir det masse overlapp med stasjoner som sender på samme frekvens, og masse problemer. Hadde jeg ikke satt basestasjonene så tett ville man sluppet overlapp og tilhørende problemer, men så ville det vært veldig mange mennesker som delte på kapasiteten, som igjen blir et problem.

image.thumb.png.64d3222bb139c4f30915a8db39abd9e2.png

I praksis ser man gjerne at dekningen bygges tett med kort rekkevidde der det er høy befolkningstetthet, og spredt med lang rekkevidde der det er lav befolkningstetthet. Baser kan også være asymmetriske, hvor en basestasjon som står litt i utkanten av sentrum har en bevisst kort rekkevidde inn mot sentrum for å tillate godt samarbeid med andre basestasjoner, mens den i retning ut av byen og utover jordene/sjøen er satt opp for maks rekkevidde siden den er alene om å dekke det området.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

Det er påstander i diverse sosiale media om at Amerikanere betaler russere for å få påskrift på artillerigranater. For 200 Euro får man til og med en video av at den skytes.

Screenshot_20240314_195623.jpg.2c4fe530a5379773b28eb0ce8ec4aafd.jpg

Forsøkte å finne ut om det er ekte, og ser at noen YouTubere allerede har gjort en "analyse". 

Jeg ser også andre muligheter i tillegg til de han trekker fram, og det er at de som tilbyr dette ikke er i Russland, men har funnet en måte å svindle til deg noen kroner på. Men hvem vet.

Men, om det er tilfelle at Amerikanere, eller noen andre i vesten betaler for dette, så er de såppas syke at jeg håper de blir lurt... 

 

 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Det meldes at proukrainsk russisk milits skal ha advart innbyggere i Kursk og Belgorod om å evakuere før et "massivt angrep" i morgen tidlig.
 

Proukrainsk milits ber russere evakuere før «massivt angrep» fredag morgen
https://www.tv2.no/direkte/jpybz/siste-nytt/65f33082d7d7552e776ae2de/proukrainsk-milits-ber-russere-evakuere-for-massivt-angrep-fredag-morgen

Sitat

– I lys av den kommede militæroperasjonen i Kursk og Belgorod, ber vi om at innbyggerne i grenseområdene evakuerer umiddelabart. Redd deres egne liv, og redd livene til deres barn, oppfordrer RVC i et Telegram-innlegg torsdag kveld. 

RVC, som består av russere som har kjempet i og for Ukraina mot Russland, skriver at russiske styrker gjemmer seg blant sivile. RVC hevder de nå vil trygge sivilbefolkningen før et omfattende angrep. 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

VILNIUS, LITAUEN (Dagbladet): - Om Putins maktkrets hater oss? Om de helst skulle se oss døde? Ja, visst faen.

Dagbladet møter Vladimir Milov - Aleksej Navalnyjs støttespiller, økonomirådgiver og venn gjennom 16 år - på en kafé i Vilnius i Litauen torsdag ettermiddag.

Milov var viseminister i Vladimir Putins første regjering, og har vært en sentral del av Russlands opposisjon i en årrekke. I likhet med mesteparten av Aleksej Navalnyjs nærmeste krets, arbeider han nå fra eksil i Vilnius.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/visst-faen-hater-de-oss/81119796

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Johnson DEFINITIVT prøver å drepe all hjelp til Ukraina. Ikke bare lagt han fram et rent GOP-forslag utviklet av meget få representanter; han også vil gjøre i en tidsperiode kalt "suspension calendar", slik at det nye forslaget må ha helt to tredjedeler av stemmene - noe som i praksis betyr at muligheten for at det kan komme gjennom, er dårlig. Han hadde valgt å ignorere hjelpeavtalen framforhandlet av senatet og deretter bevisst skape et brudd mellom huset og senatet, og han hadde nektet å lytte på advarsler på advarsler fordi "forslaget" er basert på Trumps ide om lån.

Johnson says he expects to take up Ukraine aid with Democratic votes - POLITICO

Johnson faces make-or-break moment on Ukraine aid as pressure mounts (msn.com)

Hva Johnson vil, er å drepe hjelpepakken som kan vedtas med flertall, for han mener bestemt at det nye "forslaget" betyr at hjelpepakken må suspenderes - det betyr å drepe den slik at den ikke engangs kan skrinlegges. Og han endog vil ikke vurdere noe som helst hjelp til utenlandske allierte før nødfinansieringen er ordnet den 22. mars, slik at det må vedtas et hastevedtak - som han utvilsomt tror kommer til å bli avvist. Han vil ikke høre på folk som advart om at Ukraina har dårlig med ammunisjon og at det hastes med å sende hjelp snarest mulig. Johnson prøver å dytte en ren GOP-løsning rett ned i gapet på senatorene som hadde brukt mange måneder på å sette sammen hjelpeavtalen, og utvilsomt vedder på at hvis det kommer gjennom i huset, kan det avvises av de sinte senatorer. Det er en synlig avgrunn mellom huset og senatet som bare vokser for hver dag. 

Og det er kaos i huset; det er altfor mange smålige kongressmedlemmer som simpelt har mistet mål og mening i deres enfoldige motstand uansett om det handler om Ukraina, Israel, grensen og finansiering.

“The choice that Mike Johnson faces at this point is binary: Give us a vote on the Senate bill, or abandon Ukraine,”

Dette så Adam Smith som er ikke lite sint over tilstandene i kongressen som er kastet ut i kaos som et resultat av Trumps innblanding gjennom de fanatiske MAGA som er villig til å sabotere enhver og alt, slik at Johnson ønsker å tviholde på speakervervet, men jo lengre dette fortsette jo mer sintere vil demokratene bli. Alt tyder på at de er gått lei av ham. 

Men tiden løper ut; nå er det slik at man kan ikke ha en effekt før senest i mai og da er det helt sikkert at russerne kan ha oppnådd et gjennombrudd - for Syrskyj er blitt meget dypt bekymret; han er meget smertelig klart over at hver gang russerne brøt gjennom var det fordi frontstyrkene hadde blitt rotert; slik at ferske og dårlige egnede styrker kan lettere bryte sammen - men på den andre siden er han nødt til å hente ut de meste erfarne styrker for å ikke slite dem til ingenting, for meget strengt nødvendig R&R. Han har allerede retirert fra mange viktige posisjoner i Nordøstfronten, Bakhmutfronten og Donetskfronten. 

"Bottom line, the pipeline is nearly empty,” Quigley said. “Let’s just say we resolve this next week. It's gonna take a while to fill the pipeline and get stuff into the battlefield. We're losing time."

Det går mot katastrofe, og det er republikanernes skyld - fordi de skulle ha stoppet en galning, Donald Trump! 

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote

Macron: – Vil sørge for at Russland aldri vinner krigen

 

Under et TV-intervju torsdag gjentok Frankrikes president Emmanuel Macron at han ikke utelukker at vestlige soldater kan bli sendt til Ukraina.

Han understreket samtidig at Frankrike vil gjøre alt for å sikre at Russland ikke går seirende ut av krigen.

– Dersom situasjonen forverrer seg, vil vi sørge for at Russland aldri vinner den krigen, sa han.

Både USA, Tyskland og Nato sier det er uaktuelt å sende vestlige soldater til Ukraina.

Jeg må si jeg undres hva som skjer hos tyskerne nå. Politikere er jo kjent for å gå i flokk, og retorikken fra Macron har tatt en helt ny vending den siste uken. Macron blir europas sterke mann og Olaf Scholz en feiging. Kanskje må laffen snu på avslaget om Taurus til Ukraina? 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (5 minutter siden):

Jeg må si jeg undres hva som skjer hos tyskerne nå. Politikere er jo kjent for å gå i flokk..


Weimartriangelet skal angivelig møtes i morgen, for å diskutere Ukraina.
Dette er Polen, Frankrike og Tyskland.


An unscheduled summit of the Weimar Triangle will take place on Friday; I will be discussing with the President of France and the Chancellor of Germany about the situation related to supporting Ukraine and blocking the support package by the U.S. Congress; the situation is difficult, there is no denying it, said Prime Minister Donald Tusk....
.....
According to Tusk, “increasingly, attention will be focused on this triangle - on Paris, Berlin, and Warsaw.” “In my opinion, these three capitals currently have the task and the power to mobilize the whole of Europe.” “But let’s be optimistic. I have no reason not to believe President Biden when he says, I think we will find a solution and this aid will flow” - he emphasized.

“Let’s not kid ourselves - in Europe, you can set the tone for various matters if three capitals agree and act together. This is Warsaw, Berlin, and Paris. I think we are on the right track to revitalize the Weimar Triangle, to have a real, strong influence on all European decisions,” said the Prime Minister.

In early February, a bill passed through the U.S. Senate providing a total of USD 95 billion in aid for Ukraine, Israel, and Indo-Pacific countries. It would almost certainly have also won a majority of votes in the House of Representatives, but so far, Republican House Speaker Mike Johnson - facing threats of removal from office by the extreme wing of his party - has not decided to put the bill to a vote....

 

https://tvpworld.com/76411872/unscheduled-summit-of-the-weimar-triangle-to-take-place-in-berlin

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Skal ein få mobilisert mot Russland har eg meir tru på eit samarbeid mellom Polen, Frankrike og Storbritannia. Tyskland (og USA) har så langt vore feigingar som har komme etter berre når andre har gått i førevegen.

Å sende vestlege styrkar til Ukraina er "uaktuelt". Det var også "uaktuelt" å sende Patriot til Ukraina, det var "uaktuelt" å sende vestlege stridsvogner, og det var "uaktuelt" å sende F16. Det er nesten slik at eg føler at noko er på gang. Men viktigast er det å sende ammunisjon og utstyr som Ukraina ber om. Om ikkje dette er nok får ein evt. gje ukrainarane flystøtte, slik at ein får kontroll over luftrommet. (Dette vil i så fall innebere direkte konfrontasjon med russiske styrkar i Ukraina).

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Quote

Ukrainsk etterretning: Kursk og Belgorod er aktive stridssoner

 

Væpnede russiske grupper som motsetter seg landets regjering, har startet et angrep i to grenseregioner, som nå er aktive stridssoner, sier en ukrainsk etterretningstalsperson.

Tre proukrainske militsgrupper, som hevder å bestå av russiske soldater, sier de gjennomfører aksjoner i Kursk og Belgorod og oppfordrer myndighetene der til å evakuere sivilbefolkningen.

– Kursk- og Belgorod-regionene er nå et område med aktive kamphandlinger. Dette er hva vi kan bekrefte, sa talsperson Andrij Jusov for den ukrainske etterretningstjenesten HUR på statlig TV.

Han sa videre at det er snakk om «russiske statsborgere som, i mangel av andre muligheter, forsvarer sine borgerrettigheter med våpen mot Putin-regimet».

Go rebell's.

  • Liker 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Veldig interessant artikkel.

Ukraine’s Flying Claymore Mines Cut Down Russian Infantry

FPV drones are kamikaze racing quadcopters, usually carrying an RPG-7 warhead. They are effective against vehicles, from self-propelled guns to personnel carriers and heavy tanks, but individual footsoldiers make difficult targets. Recent videos show Ukrainian forces using FPV drones with airburst shrapnel warheads far more lethal against personnel in the open – in effect, flying Claymore mines.

Small Agile Targets

FPVs are normally fused to explode on impact. This means that, against personnel, they need to score a direct hit or strike the ground close by. The basic RPG warhead is designed to pierce armor and throws out little shrapnel, so the intended victim may not be harmed by a near-miss. Some Ukrainians have been adding ‘fragmentation sleeves’ to RPG warheads to improve the shrapnel effect, but these increase the weight and are of questionable value. Small agile targets are a challenge.

Soldiers on both sides are aware of this limitation, and FPV operators slow down on the final approach to an enemy on foot. This leads to black comedy videos where the FPV chases the target around obstacles like destroyed vehicles before catching them — or where the target dodges the FPV at the last second and walks casually away.

Engineers on both sides have been looking at ways to make their FPVs more effective against personnel. The recent videos suggest they have succeeded by adapting battle-proven technology.

Front Toward Enemy

The U.S. Army’s M18A1 Claymore Mine is a legend, described by one site as “the world’s most famous mine.” Named after a fearsome medieval Scottish two-handed sword, it is a four-pound munition standing on four short folding legs and consists of 700 steel ball bearings embedded in a curved block of explosive,. One face is prominently stamped with the words FRONT TOWARD ENEMY. (This phrase has become a meme, seen on T-shirts, ball hats and bumper stickers).

Unlike most mines which are set off by the victim, the Claymore is command-detonated: the operator pushes a button on the handheld M57 firing device, connected to the mine by a wire, to blast a wall of shrapnel towards the enemy. This effect covers a 60-degree arc so it is fifty yards wide at a range of fifty yards, and at that distance the cloud of ball bearings is dense enough to virtually guarantee a hit on a human-sized target. Each ball bearing strikes with roughly the force of a bullet. In theory no fragments fly backwards, but a danger zone extends sixteen yards behind the mine where troops are advised to be behind cover.

The Claymore mine was first used in Vietnam in 1966 and soon gained a reputation for annihilating infantry charges. Soldiers even mounted Claymore mines on the sides of armored vehicles as anti-ambush weapons. The design was copied by other countries, and more than a dozen similar munitions are in use worldwide.

In particular, the Russians developed their Minnoye Oskolochonym Napravenien (“Directional Fragmentation Landmine”) series. The MON-50 is a direct copy, with к противнику (“TO THE ENEMY”) printed on the front.

First Drone Claymores

Last March Russian social media carried a video of four FPV drones loaded with MON-50s on a test range with human dummy targets. A month later images on Russian social media showed two different types of small FPV drone with MON-50s attached, and Russian television carried a report with a soldier holding up a drone and describing how it could be armed with a MON-50. But these do not seem to have been used widely, and Russian FPV attack videos continue the show the standard version.

In a discussion last year Steel Hornets, a Ukrainian volunteer group which makes drone munitions, told Forbes they were working on a Claymore weapon for clearing trenches and similar tasks. Last year Russians captured an FPV with a directional warhead. This was not a MON-50 but a smaller, circular improvised device.

As well as preventing the target from dodging, command detonation solves the problem of loss of contact as the FPV drops lower. Mykola Volokhov, commander of the Terra drone unit explained this in a YouTube video on the different types of munition his unit employs. He holds up a plastic disc, the casing for a directional munition specifically designed for FPV use, similar to the one captured by the Russians.

“When the FPV drone approaches the target in the last phase of the attack there is a big problem with communication,” says Volokhov. “As a rule it is lost and the drone…depending on many factors it successfully arrives or it does not.”

This is seen in the vast majority of FPV attack videos: the camera feed cuts out well before impact, because as the drone descends it loses radio contact with the operator because line-of-sight is lost. Having the operator trigger detonation some distance from the target solves this problem.

“This thing produces a directed blast…to hit the enemy in mid-flight, not in contact with the target, by pushing a button,” says Volokhov. “It’s like firing a shot at it, which definitely increases the effectiveness.”

Ukrainian company Shock Wave Dynamics has also shown off directional fragmentation warheads for FPV drones, and Russian videos show that identical units have been captured, indicating they are in use.

Yet another recent captured drone image shows it is fitted with a Chilean M18A1 mine, another Claymore clone.

Munitions which explode in all directions waste much of their blast. But the entire effect of a flying claymore is directed towards the target giving a high chance of a kill.

More Drones Than Soldiers

Recent videos include this one from the Shadow Warriors unit and this one from Moskals, and this one by the Ukrainian 3rd Assault Brigade which shows a high-altitude airburst at :05 which catches a group of Russian soldiers.

The soldiers involved are trained and know to lie down or get behind a tree when an FPV approaches, But this time, the tactic is useless.

In all of these attacks the beaten zone where shrapnel impacts the ground is rectangular, suggesting the warhead is shaped like the original Claymore mine rather than circular. This should make it effective against lines or rows of troops, as well as in clearing trenches.

In the early stages of FPV use in late 2022 they were scarce and employed in small numbers. Now the $400 are increasingly plentiful – Ukraine aims to build a million of them in 2024 and acquire another million from allies. That means that, for less than a billion dollars, Ukraine can individually target every single Russian soldier with a precision guide airburst shrapnel munition.

Small drones may already be destroying more tanks than any other weapon in this war. In the next phase, they may also become the most feared threat to infantry.

Hele TO MILLION FPV-droner er underveis! Det er sett at FPV-droner med termittstridshode er svært effektiv likedan disse "flygende claymorer" som kan nå angripe soldater i det åpne og pepre feltfortifikasjoner, opplysningen om at FPV-droner kom utenfor kontroll når disse går i angrep, avslører at droneoperatørene forhindres av topografien ettersom det må være direkte forbindelse som kan raskt går tapt hvis dronen dukket "under" sikten. Da er det ikke rart at det var opplysninger om "dronningsdroner" som gjør det mulig å styre droner fra oven. 

RPG er forresten mer effektivere mot infanteri enn hva forfatteren tror; i den sovjetiske doktrinen var RPG først og fremst ment som et infanteristøttevåpen ikke bare mot pansrede kjøretøyer, men også mot befestede mål, upansrede kjøretøyer og infanteri. Det er sett at meget mange FPV-droner har ikke de vanlige HEAT stridshoder, men HE-Frag stridshoder og endog Frag stridshoder. Et stridshode av type PG-7V - det var bygd flere millioner i sovjettiden - kunne ikke bare ta ut kampkjøretøyer, men også drepe soldater på minst et par meter hold. 

Fordi FPV som regel angrep svake punkter fra oven og bak, er det ikke et behov for kraftige RPG-stridshoder - slik at det ikke er uvanlig å se gjentatte angrep på panserkjøretøyer - og dermed kan meget gamle ammunisjon som PG-7V og OG monteres på FPV-dronene med en vekt på mellom 2,0 og 2,6 kg. Et direktetreff kan river et menneske fra hverandre som sett på mange opptak.

Med termittstridshoder, claymore-miner og annet kan ukrainerne i praksis erstatte all artilleri opptil 5 km dypt inn i fiendtlig territorium. 

Ingen vet hvor mange RPG-stridshoder har vært produsert siden 1961, men det kunne være snakk om flere titalls millioner - minst.  

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
7 hours ago, bojangles said:

Go rebell's.

Dette mener jeg er en tydelig bekreftelse på at Ukraina har store materielle og personelle ressurser stående klar i reserve, de har fra før full kontroll over tidligere frontlinje og  påfører russerne betydelige tap der, samtidig kan det se ut til at de har kapasitet til å utvide den aktive frontlinjen helt mot grensen til Belarus.

Forstår godt at president Macron er klar for å sende franske soldater til Ukraina, ser to hovedmotivasjoner her, 1. lave ukrainske tapstall fører sannsynligvis til også lave franske tap. 2. Vil være meget positivt for Macron og kunne være med på å ta æren sammen med Ukraina for å ha beseiret Russland.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...