Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Et problem for de russiske helikopterbesetninger er at de ukrainske droneflyene flyr så sløv, at man må likedan flyr sløv for å treffe et så lite og uforutsigbart mål. Her er Mi-24 rett og slett feil helikopter; andre helikoptre med sideåpninger må til for å kunne innhente og skyte ned dronefly. Besetningen på dette Mi-24 helikopteret har synlige vansker med å få has på dette droneflyet. Dette er forresten i St. Petersburg-regionen som het "Leningrad oblast".

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
scuderia skrev (8 timer siden):

Verden går videre og det er å tro på julenissen at Su-17/22 på noen som helst måte har noe å gjøre i luften i moderne luftkamp. Ville ha blitt en massakre. Om ønske er standoff våpen så er Rapid Dragon prosjektet til USA mye mer praktisk, lønnsomt og fornuftig.

At F-35 er for dyrt er også en myte. Flyene er ikke dyrere i innkjøp enn hva moderne fly gjennom tidene alltid har kostet og operasjonskostnadene er heller ikke spesielt store sammenlignet med andre moderne systemer. 

For vestens luft og luftforsvarssystemer er nok det store problemet hvor utrolig kostbart selve våpnene har blitt. Problemet USA ser i sine analyser i luftkamp er ikke bare det enorme tapet av fly men hvor utrolig mye våpen som blir avfyrt. Selv lagrene til USA vil bli tømt på få uker. Europa er enda mer latterlig hvor man snakker om dager før alt er brukt opp og en f-35 uten raketter er meningsløst. 

Europa klarer knapt å produsere 35mm granater som koster latterlig mye siden volumet er så lavt og produktet er lite egnet til masseproduksjon. Se på Meteor AAM som kanskje er den beste raketten i verden pr i dag. Her er produksjonen og volumet så lavt at man må lure på hva meningen egentlig er. Spania sitt flyvåpen feks. har kun raketter nok til 2-3 oppdrag. Siden 2016 er produksjonen på bare noen få tusen totalt. Hva er vitsen med å utvikle et system man ikke orker å ta kostnaden på å produsere.

Produksjon av ammunisjon av alle typer må 10 dobles i vesten også får man ta kostnaden på å lagre, vedlikeholde og erstatte. 

Det er erstatningsdilemmaet og driftsutgiftene som gjør F-35 uaktuelt for sann "mudderslåssmål" som er mer passende for angrepsfly med høy taktisk potensialitet og fleksibilitet, hvor hovedmålet er å bombe vekk hindringer for infanteri og panserkjøretøyer. Det er altfor mye fokus på strategisk bombing og nålestikkangrep med enslige presisjonsvåpen omkring F-35, og fra den ukrainske bruk av HIMARS, Storm Shadow og dronefly som ballistiske missiler har man lært at det vil være som vann på gåsa når det fiendtlige militærapparatet bare er simpelt for stor, spesielt når det ikke er en pågående bevegelseskrig. Det blir rett og slett for lite ammunisjon. 

Og her har Vesten et meget seriøst stort problem som skulle ha vært innsett allerede for lenge siden; i 2017-2021 da Jemenkrigen pågikk, hadde saudiarabiske jagerfly skutt ned dronefly etter dronefly og Patriot-batterier måtte gang på gang skyte ned ballistiske missiler, dette fulgt til seriøs ammunisjonsmangel som tvunget amerikanerne til å åpne opp reservelagrene for levering av BVR-missiler og Patriot missiler, samtidig som den nærmeste endeløse bombeoffensiven mot Nord-Jemen i 2015-2022 oppbrukt alt man hadde ved krigsutbruddet slik at det måtte kjøpes inn enorme mengder bombeammunisjon, og ennå hadde det flere ganger oppstått kritiske situasjoner slik at militæroperasjoner måtte settes på hold. 

Våpenproduksjonen hadde blitt for dyrt og deretter for begrenset. Produksjonskapasiteten hadde blitt farefullt liten som sett da amerikanerne i 2023 i sjokk innså at det er simpelt for lite Patriot-ammunisjon slik at man måtte handle disse til seg fra andre land som Japan - og finner ut at man ikke kunne produsere nok elektroniske komponenter; etterspørselen er for høy og kapasiteten for vanskelig å utbygge. 

Dette er ikke bare fra Jemenkrigen det var realisert at det produseres for lite volum; under Libyakrigen i 2011 gikk britene og franskmennene raskt tom for ammunisjon for sine flystyrkene. Ennå hadde ingenting vært lært etter dette fram til i dag, av en eller andre grunn driver politikerne med ønskedrømmer og virkelighetsflukt som gjør at de stadig fortrenge behovet gang på gang uten stans. 

I Norge hadde vi "aldri mer 9. april" som et slagord; nå har dette hendt den 10. februar 2024 da Trump holdt hans tale under et valgmøte i South Carolina. 

Plutselig er Norge i den største sikkerhetspolitiske krisen i historien siden 9. april. 

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Dette Pokrova-systemet er egentlig ikke så enkelt som det skildres, det er snakk om et enormt nasjonalt system med meget mange utplasserte utsenderne som påvirker navigasjonssystemene i både dronefly og kryssermissiler, som bare kunne fungere under synkronisert styring som i seg selv forutser avanserte computer- og kommunikasjonsordning som ikke er lite ressurskrevende. Det vil heller ikke være overraskende om det kan også påvirke kampfly på dyp tokt og kanskje kan ha en viss effekt på glidebombene selv om dette er noe usikkert. 

Det er rett og slett snakk om et elektronisk sperrenett fra den andre verdenskrigen da svære sperrenetter var tatt opp i luften av ubemannede luftballonger. Istedenfor å deaktivere eller forstyrre den elektroniske aktiviteten skaper den interferenssignaler som i praksis fungere som "villfarne" los som da vil føre vekk angrepsvåpenet fra sitt mål, uten at dette oppsnappes og motarbeides. 

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Enda mer bevisbyrde på at det kan være det hypersoniske missilvåpenet som hadde blitt tatt i bruk 7. februar 2024, vrakrestene avslørt at det endog er fabrikknytt; trolig ferdigstilt og levert i sent januar 2024. 

Ukrainerne er i full gang med å ta ut disse Starlink-terminalene hos russerne. 

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

At sivile boligblokker er populære mål for russiske militære bør vel ikke overraske, men sjelden vi ser de skryte av det på video. Kommandanten på denne fregatten sier at de har så presise våpen at de kan sikte på inngangspartiet på en fem etasjes blokk slik at den dermed kan kollapse. Vi kan håpe at fregatten hans snart blir forvandlet til ubåt.

 

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Footage Suggests Vampire Systems with APKWS Rockets are Now Shooting Down Shahed Drones in Ukraine (Video) | Defense Express (defence-ua.com)

Veldig interessant. VAMPIRE-systemet er ekstraordinært som et gjenbrukskonsept der man paret sammen avansert teknologi med utdaterte rakettvåpen av type Hydra som oppgraderes til laserstyrte missiler ved å skifte ut stridshodet med et nytt stridshode med foldevinger som muliggjør manøvrering (det som skille en rakett fra et missil), det som kalles APKWS - Advanced Precision Kill Weapon System. Det er flere hundretusener Hydra 70-raketter med stykkpris på 3,000 dollar med over seksti års produksjon. APKWS-prosjektet var opprinnelig ment for å fylle gapet mellom Hellfire og Hydra 70 som fremdeles er i produksjon, men har istedenfor blitt et supplement av Hydra 70 da det var realisert hvilken potensialitet som ligger i oppgraderingen, og er i produksjon som helikopterbårne våpen siden 2014. 

Britisk BAE spekulert om APKWS kunne benyttes som et bakkevåpen og startet VAMPIRE-systemet i 2021 som et anti-drone våpen, men også med en potensialitet mot andre mål ettersom missilet har en hastighet på 3,600 km/t og kan dermed når 11 km. Ukrainerne hadde testet APKWS som et bakke-til-bakke våpen i mai 2023 på Khersonfronten hvor det vist seg å være svært treffsikkert selv om avstanden bare er 4-5 kilometer. Men de hadde sjeldent brukt våpensystemet mot dronefly, trolig fordi den korte rekkevidden og nødvendigheten av varsling i god tid mener at disse bare er posisjonsluftvern med absolutt treffsikkerhet på rundt 3 kilometer, selv om maks. rekkevidde er trolig tredoblet. 

Det var først etter alle 14 VAMPIRE-rakettrampekjøretøyer og Pokrova-systemet var oppstilt, man kunne se resultater. Dette i seg selv er meget godt mottatt av observatører som mener et kortavstands kampluftvernssystem med raskere reaksjonsevne og bedre siktemuligheter enn MANPADS er meget sårt tiltrengt i møte med droner i alle størrelser. Og det kan for sakens skyld trenges; for selv om RBS 70-SHORAD og Oka SHORAD-kjøretøy er generelt god, er ammunisjonsbehov lettere å løse med APKWS som er i produksjon siden 2014 og nærmeste uutømmelig ettersom det er aktive Hydra 70-raketter fra helt tilbake til 1950-tallet, alt som trenges er å skifte ut stridshodene.

En andre artikkel leder til mer informasjon om Shahed-136, det vist seg at det hittil er 4,200 dronefly, ikke medregnet disse av "den første generasjonen", M-varianten som er iranskprodusert uten endringsarbeid. Ut fra hva ukrainerne fant ut, har russerne produsert 1,600 dronefly av K-varianten som mere er russiske kopier av M, og 2,600 dronefly av Y-varianten som er iranskprodusert med russisk navigasjonsutstyr. Men selv om den vestlige andelen av komponentene ser ut til å minske i Y-varianten, er disse fremdeles altfor viktig for å få disse til å fungere. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Copium247 skrev (10 timer siden):

Pris på våpen burde være et ikke tema. De koster det de koster og man får det man betaler for. Får heller kutte i andre budsjetter enn å kjøpe "billige" våpen.

Det ER et kjempe-tema. Tenk på en krig som en økonomisk krig der økonomien er begrenset av landets ressurser. Ressursene til å bygge våpen.

Ethvert slag handler om å få mest mulig militær slagkraft for de ressursene man har til rådighet. Mye for pengene.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Ukraina: Skal ha vært angrep mot Dnipro

PUBLISERT KLOKKEN23:29 IKRIGEN I UKRAINA

Ordføreren i den ukrainske byen Dnipro sier det har vært et russisk luftangrep mot byen. Han sier på tjenesten Telegram at det skal ha rammet sivil infrastruktur, melder Reuters.

Ifølge lokale medier er strømmen og vannet borte i enkelte områder. Det er ikke kjent om noen er skadet.

Det ukrainske forsvaret sier at det har vært et kombinert drone- og missilangrep.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, Brother Ursus said:

 

 

Om dette er gjort med forsett eller grovt uaktsomt bør det vanke fengselsstraffer her.

Forsett el grovt uaktsomt er det el neppe? Det er jo veldig enkelt å omgå slikt med handel via tredjepartsland og tredjepartsselskaper. Da blir den egentlige mottakeren skjult slik at selger ikke vet hvor komponentene egentlig havner. 

Og nettopp dette med at et selskap som kanskje bare er et stråselskap blir den opprinnelige kjøper gjør at det blir veldig vanskelig å få en god nok kontroll over slikt. Tipper det er derfor vi ikke ser kraftigere reaksjoner fra myndighetene på slikt. Disse delene har hundrevis om ikke tusenvis av legale bruksområder, og inngår i alt fra forbrukerelektronikk til proffutstyr eller industri. Det er både mange selskaper som handler i bulk for egen del og for salg til andre bedrifter det blir i praksis en umulig oppgave for produsentene å holde en nøyaktig oversikt over hvor deres produkter egentlig havner. 

Se feks på tungt regulerte bransjer, som våpenproduksjon. I siviliserte land så selges det ikke en patron eller ett eneste våpen uten at det er godt dokumentert hvem som er kjøper. Men selv ikke i disse bransjene er det full kontroll. For alle nasjoner har ikke like regler, og før eller siden finner både våpen og ammo veien til det svarte markedet. Selv i lille Norge er det et uregulert marked for illegale våpen. Eller tenk på legemidler. Strengt regulert og krav om streng dokumentasjon på hvem som tar ut hva, og det kreves resept fra doktor. Likevel er det narkomane som dekker sitt misbruk helt eller delvis via legemidler kjøpt på det svarte marked. 

På samme vis vil det være naivt å tro at sensorer, chipper, og annen elektronikk eller optikk skal være under så streng kontroll at salg via tredjepart til sanksjonerte land blir umulig. For selv om det ikke skulle finnes et eneste ledd i kjeden som er kyniske nok til å selge til russerne så kan jo bare russerne starte et fiktivt selskap i et annet land og benytte det selskapet som innkjøper.  Globaliseringen har gjort det umulig å ha full kontroll. Selv narkotika finner veien til alle land i verden i tonnevis. Tross røntgenmaskiner, narkotikahunder, AI, algoritmer og erfarne tollere. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote

Ukraina hevder de vet hvor Russland kjøper Starlink-teknologi

 

Ukrainsk militæretterretning hevder at Russland kjøper Starlink-teknologi i det de omtaler som «arabiske land», ifølge Reuters. Det er ikke spesifisert hvilke land det skal dreie seg om.

Forrige uke sa Ukraina at de har bevis for at russiske styrker bruker Elon Musks Starlink-teknologi på slagmarken.

Ukrainas forsvar publisert da et lydklipp som de sier beviser at russiske soldater har brukt Starlink-systemer for å kommunisere.

Musks SpaceX utplasserte Starlink-satellitter for å sørge for at Kyiv hadde sikre internettjenester kort etter Russlands invasjon av Ukraina.

Til nå har Starlink finansiert 4000 satellitter som sikrer kommunikasjonen mellom ukrainske tropper på slagmarken. Starlink-nettverket fungerer ikke i Russland, men kan nå bli brukt i de annekterte områdene i Ukraina og på Krim, skriver Newsweek.

Håper @Espen Hugaas Andersen sin analyse av situasjonen er korrekt, og at UA kan finne måter å bruke starlinken hos russerne mot dem. Enten de klarer avlytte/hacke trafikk slik at får oversikt over hva som skjer hos russerne eller at de kan bruke starlink til å sørge for at de får tatt ut store rottereir av russere med storm shadow, klasebomber og artilleri. 

  

On 11.2.2024 at 1:04 PM, Espen Hugaas Andersen said:

I mitt syn er det en eksepsjonelt dårlig ide for Russland å benytte Starlink i noen meningfull grad. Jeg ville anta at til den grad det er tatt i bruk så er det i regi av enkeltindivider i militæret som ikke har peiling på konsekvensene. Akkurat som de må kjøpe inn skuddsikre vester, droner, soveposer og alt mulig annet så er det veldig mulig de har tenkt at dette er utstyr som vil gjøre livene deres enklere. Men man må huske på:

1. SpaceX vet posisjonen til hver eneste Starlink terminal. De er utstyrt med både GPS, og kan få en litt grovere posisjon ved kun å benytte Starlink konstellasjonen. Dette er informasjon som SpaceX vil benytte til å peke og kalibrere antennene. For best mulig ytelse er det ønskelig med mest mulig nøyaktig klokke og posisjon.

2. SpaceX er et amerikansk selskap, og USAs myndigheter kan når som helst kreve denne informasjonen fra SpaceX med bakgrunn i nasjonal sikkerhet, og gi den videre til Ukraina. Altså det kan egentlig betraktes som lett tilgjengelig informasjon for Ukraina.

3. Hva kan Ukraina gjøre med nøyaktig posisjon på alle Starlink terminaler i Ukraina? Vel, det enkleste i verden ville være å deaktivere alle terminaler som ikke er godkjente. Men det er jo beste fall for Russland. I verste fall vil de gjøre ting som å avlytte kommunikasjon, sortere ut høyverdi mål for å angripe de med artilleri, Storm Shadow o.l. De har *alle* muligheter.

Utifra det over så er det nesten gledelig å se at Russland tar i bruk Starlink. De er tydeligvis ikke spesielt smarte.

 

Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Elon Quisling tror ikke Russland kommer til å tape og vil kutte ut hjelpen til Ukraina. Dette i en "space" på X/Twitter sammen med David Sacks og Vivek Ramaswamy.

"Elon Musk told US Republican senators “there is no way in hell” that Russian President Vladimir Putin could lose the war on Ukraine,"

“This spending does not help Ukraine. Prolonging the war does not help Ukraine.”

Musk has expressed similar sentiments before on X, doubting Ukraine’s ability to win the war and mocking Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy’s requests for aid. The tech mogul has come under criticism from Ukraine and Democratic members of Congress. "

Musk Says Putin Can’t Lose in Ukraine, Opposes Senate Bill

Endret av uname -i
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
14 minutes ago, uname -i said:

Elon Quisling tror ikke Russland kommer til å tape og vil kutte ut hjelpen til Ukraina. Dette i en "space" på X/Twitter sammen med David Sacks og Vivek Ramaswamy.

"Elon Musk told US Republican senators “there is no way in hell” that Russian President Vladimir Putin could lose the war on Ukraine,"

“This spending does not help Ukraine. Prolonging the war does not help Ukraine.”

Musk has expressed similar sentiments before on X, doubting Ukraine’s ability to win the war and mocking Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy’s requests for aid. The tech mogul has come under criticism from Ukraine and Democratic members of Congress. "

Musk Says Putin Can’t Lose in Ukraine, Opposes Senate Bill

Hvorfor skal Elon mene noe om dette? Lukter vondt lang vei...

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...