Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

 

Amfibieflyet Beriev Be-12 ble designet i Sovjetunionen på 1950-tallet for å jakte på ubåter.

Flyet benyttes fortsatt etter 60 års tjeneste, men nå er primæroppdraget å lete etter ukrainske ubemannede overflatefartøy (USV) i et forsøk på å håndtere truslene disse utgjør for Stillehavsflåten.

 

https://www.tu.no/artikler/amfibiefly-fra-50-tallet-er-viktig-i-russernes-forsvar-mot-ukrainske-droner/537657?key=Gitwu1IE

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Det er langt fra noen ny problemstilling, men den er fortsatt gyldig: Å bruke den knappe ressursen bakke-til-luft-missiler er til å bekjempe droner, kan være lite bærekraftig på sikt. 

Dersom det er mulig, vil det være å foretrekke å uskadeliggjøre dronen med ett enkelt 30-millimeterprosjektil og heller spare de kostbare missilene til kryssermissiler, helikoptre og fly. 

Det er budskapet fra australske Electro Optic Systems (EOS), som nå er i ferd med å sende de første antidronesystemene (C-UAS) av typen Slinger til Ukraina.

 

https://www.tu.no/artikler/sma-prosjektiler-erstatter-missiler-i-millionklassen-til-nedskyting-av-russiske-droner/537699?key=aNnQEESG

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Sidesprang til Afrika; 

Situasjonen forverrer seg i Sahel, og da kuppmakerne nylig prøvd å binde ned franskmennene ved å ville forhandle videre, kom Macron med "Non" til dem, og påskyndet tilbaketrekningen som vil skje raskere enn ventet. Forsterkninger sendes ut for å evakuere de franske styrkene fra Niger. Amerikanerne vil ikke trekke seg ut, men tapet av franske allierte har isolert dem fordi de er fremmedspråklige og dårlig kjent i Sahel. 

Denne franskspråklige tråden er viktig for å forstå situasjonen i Sahel, og det er frykt for at Tsjad vil kollapse, for regjeringsmakten ser ikke ut til å fatte at deres grep om makten er mer skrøpelig enn antatt. I Sudan sliter RSF, men det gjør også SAF-styrkene, så langt nektet Vesten å gripe inn mot Emiratene som leverer våpen og penger til RSF som mer og mer minner om Røde Khmer fra Kambodsja enn før. I selve Mali hadde FAMA-regjeringsstyrkene lidd smertelige tap og blitt rystet av tilbakeslagene samtidig som det er oppstått misnøye i Bamako.

Sidesprang fra Midtøsten; 

En uteksameringsseremoni med flere tusen mennesker fant sted i militærakademiet i Homs, Syria da voldsomme eksplosjoner helt ut av det blått ødela deler av VIP-tilskuerplattformen hvor mange militære hadde sine familier og flere generaler var der. Opptil 112 skal ha blitt drept og 180-200 andre skadet. Dette gjør Assad-regimet mildt sagt forb****, og det fulgt til et voldsomt bombardement av islamistkontrollerte byer i Idlib, som bare tilta seg i styrke med tiden. Russerne har blitt involvert, og i nattemørket har russiske fly gått til angrep på Idlib by og andre byer. 

I mellomtiden har tyrkerne kommet inn i en alvorlig situasjon med amerikanerne, flere offentliggjorde droneopptak vist at baser bygd av amerikanerne for SDF-styrkene hadde blitt angrepet, og detter skal blant annet ha fulgt til at et tyrkisk dronefly ble skutt med med en F-16C som kom fra en base i Jordan. Tyrkerne allikevel fortsetter sine angrepene, sterkt oppjaget av et selvmordsangrep i Ankara som kom ut som et lyn fra den blå himmelen.

Dette angrepet var ikke bare overraskende, det var så ufornuftig som mulig fordi dette åpne opp for forverringer slik at PKKs søsterorganisasjonene som YPG i Syria utsettes for stor fare, med en mulighet for amerikansk retrett. Ved å bruke selvmordsbombing - som PKK påtok seg ansvaret for - har den kurdiske organisasjonen satt seg på svartelisten over alle som bruker selvmordsbombing. For min del det betyr at PKKs eksistensberettigelse er 100 % opphørt. Og den samme tankegangen hersker i store deler av Washington. 

For Sverige og NATO har dette fulgt til nye forviklinger, samtidig som Tyrkias støtte til Aserbajdsjan har fulgt til at EU har blitt sterkt opprørt over utrenskningen av Nagorno-Karabakh - mens Erdogan åpent brøt avtaleforståelser og skape stor uro. Det er åpenbart at PKK-representantene i Sverige ikke lenge kan ha asylbeskyttelse. 

Sidesprang fra Svartehavet; 

Et ukrainsk raid på Krim-halvøya endt i voldsomme kamper som så ukrainsk tap i form av en tilfangetatte, men også at disse klarte å forsvare seg effektivt mot russerne, det var blant annet sjøtrefninger mellom dem og russiske sjøstyrker, som utvekslet mitraljøseild med hverandre. Ukrainerne bruker samme taktikk som de tamilske sjøtigrene fra Sri Lanka fram til 2009. 

Flybåter drar ut på spant etter sjødroner ute på havet mens armerte fly patruljere over nordvestre del av Svartehavet, samtidig som overflatefartøyer og ubåter evakueres fra Sevastopol til de sørrussiske havnebyene og det meldes at de vil bruke havnefasilitetene i Ochamchire, Abkhasia - som da setter den georgiske regjeringen som er kommet ut i konflikt med sitt egne folk og EU, i en meget lei knipe. Samtidig som regjeringspartiet er i full gang med å sette inn restriksjoner på demonstrasjonsretten med en ny lov, som bare virker som en sterk provokasjon. 

Dessverre er det neste parlamentsvalget i Georgia rammet for 26. oktober 2024.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (27 minutter siden):

Wow! Dette er STORT! og fortjener langt mer enn en liten notis. Jeg fikk nesten sjokk når jeg så størrelsen på anlegget på kartet og fant ut at det er verdens 9. største aluminiumsverk, med en produksjon på over 1 million tonn per år. Til sammenligning: aluminiumlandet Norge har 7 aluminiumsverk som produserer til sammen 1,4 millioner tonn årlig.

En sånn nedstengning lar seg ikke bare starte opp igjen. Størkner ovnene må de rives og bygges opp på nytt. Det tar ca et døgn før ovnene størkner så mye at de ikke lar seg restarte. Gjenoppbygging vil koste milliarder av kroner og tar flere år. Tapt produksjon i flere år kan koste i størrelseorden en håndfull milliarder kroner til.

Strømbrudd i et aluminiumsverk...? Vi her i Norge vet av erfaring at den slags er veldig skadelig og kostbare å reparere. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Nå er jeg ikke direkte kjent med aluminiumsverk, men for jernverk så tømmer man bare ovnene før de størkner hvis de skulle miste strøm. Kan være at ovnene der er veldig store elns så det ikke er så enkelt kanskje? mtp. 1mill tonn per år så er det mye mulig. Jeg tenker og at de fleste slike installasjoner har prosedyrer for strømbrudd og det bør ikke være å la ovnene størkne for å si det sånn. Håper selvfølgelig at razzerne sine ovner størkner. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
SVD skrev (18 minutter siden):

Nå er jeg ikke direkte kjent med aluminiumsverk, men for jernverk så tømmer man bare ovnene før de størkner hvis de skulle miste strøm. Kan være at ovnene der er veldig store elns så det ikke er så enkelt kanskje? mtp. 1mill tonn per år så er det mye mulig. Jeg tenker og at de fleste slike installasjoner har prosedyrer for strømbrudd og det bør ikke være å la ovnene størkne for å si det sånn. Håper selvfølgelig at razzerne sine ovner størkner. 

Aluminiumsverk og jernverk er to vidt forskjellige ting der man ikke bare kan tømme elektrolyseovnene til aluminiumsverket, der er pårosedyren å ha flere strømkilder slik at verket ikke blir stående uten strøm.
Om du kjører forbi Sunndalsøra eller andre steder men aluminiumsverk, prøv å legge merke til hvor mange høyspentlinjer som går dit og at de kommer fra forskjellige retninger, det er prosedyren de har.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
15 minutes ago, Simen1 said:

Kort sagt, verdens 9. største aluminiumsverk i Krasnoyarsk er antagelig ødelagt for flere år fremover. Kostnad: kanskje i størrelseorden 5-10 milliarder kroner. Hvis dette stemmer så har Russland mistet 28% av sin aluminiumproduksjon og verden tapt 1,7% av global aluminiumproduksjon.

Er det nå vi skal ta en Sindre Finnes, og hamstre i Norsk Hydro aksjer 🙂

  • Liker 5
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/RGekA8/nobels-fredspris-2023-disse-kan-bli-tildelt-fredsprisen

Vinneren kåres i dag: Disse kan bli tildelt fredsprisen

Bookmakernes favoritt i år er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, mens plattformen Nicerodds har den russiske korrupsjonsjegeren og opposisjonspolitikeren Aleksej Navalny på annenplass.

 

 

Jeg håper Nobelkommitteen gjør det modige og det eneste rette, som er å gi fredsprisen til det ukrainske folk.

  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...