Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

  • Ukraina fortsetter å spre styrkene sine utover fronten i nålestikk og sonderingsangrep for å forsøke å finne innveier i russiske linjer. Mange påstår at kontraoffensiven er "over" eller har "feilet", men man kan på sett og vis like gjerne argumentere med at den aldri i nevneverdig grad begynte. Slik sett er det største problemet ikke ukrainske tap, som selv i angrep er mye mindre enn russiske, men moralen i et navlebeskuende vestlig publikum. Ukrainerne vil selvfølgelig ikke kaste styrkene sine mot en front hvor de vil ta enorme tap. De er vel for pokker ikke russere, heller! Ukrainerne går i stedet tilbake til sonderingsangrep og forsøk på å slite ned de russiske styrkene. Ammunisjon er imidlertid et stort problem for begge sider, også Ukraina.
  • Ifølge ukrainsk etterretning snikmobiliserer Russland cirka 20.000 mann i måneden. Med tanke på at antall soldater de har tilgjengelig synker er det rimelig å anta at de har tap i form av døde og sårede på langt fler enn de som erstatter dem
  • Den tyske, kinesisk-flaggede korntransporten Joseph Schulte som brøt den russiske blokkaden har ankommet Istanbul
  • Tyrkia har "advart" Russland om episoden hvor de bordet et skip i internasjonalt farvann
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

https://www.thesun.co.uk/news/23525902/russian-general-secrets-putins-palace-dies/

Russian general who knew secrets of Putin’s £1bn ‘Bond villain’ palace dies in jail in SECOND top brass death in 24hrs

General Gennady Lopyrev, 69, is the second of the tyrant's top brass to die in just 24 hours.

On Wednesday, it was revealed Colonel-General Gennady Zhidko, 58, had been found dead from an unknown illness after being purged from the military command.

Lopyrev meanwhile suddenly fell ill on Monday and as he gasped for breath doctors told him he had previously undiagnosed leukaemia.

But there are suspicions he was poisoned just as he became eligible for parole.

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (15 timer siden):

Dette er med respekt å melde, bare tull. Vestlige presisjonsvåpen levert fra kamp og bombefly kan fortsatt bruke Elekrooptisk, infrarødt visuell målsøking eller lasermålsøking med cm presisjon. Videre er ikke kampfly i seg selv avhengige av satellittassistanse for navigasjon. Det er tatt for gitt at under en krig mot Russland eller Kina vil det første til å forsvinne, være satelittkommunikasjonen som alle nåværende og forhenværende stormakter har dedikerte våpensystemer for å skyte ned.

Alle med litt kjennskap med teknologien vet at stealth teknologi ikke er usynlighetsteknologi. Men sitter du i en F-35 og får beskjed på RWR at du blir låst av en fiendtlig radar er det svært lite sannsynlighet for at fienden får skutt deg ned, hvis du tar de nødvendige forhåndsreglene. Videre er synligheten din så redusert i en F-35 at du kan bevege deg svært nærme den fiendtlige radaren før de får låst deg og med avstandsvåpnene du har tilgjengelig i en F-35, får du redusert radarinnstallasjonen til fienden til aske, lenge før de får skutt noe som er en trussel mot deg eller flyet ditt.

Det er ikke mulig å få lock på et stealthfly på noen meningsfull måte, på noen meningsfull distanse. Og i de aller fleste tillfelle vil fienden ikke registrere noe som helst, annet enn treffene fra flyene. Videre er både flyene, og i mange tilfeller også våpnene utstyrt med INS, som selvsagt er helt immun mot jamming. Dermed kan russerne EW-kapasitet settes ut av spill relativt raskt.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
JK22 skrev (13 timer siden):

Satellittsassistanse trenges i enseters fly som F-35, og stand-off våpen i horisontal bruk forutse direkte sikte - og dermed vil fiendtlig luftvern se det innkommende flyet. Stand-off våpen i sann over-the-horizon capability må ha satellittsassistanse for størst mulig treffsikkerhet, det er altfor få våpensystemer, spesielt fra USA, som har mindre sårbare assistanseutstyr. For å bearbeide en hær er stealth fly ubrukelig, de er ment for angrep på nøkkelfunksjoner fremfor å slite ned et enormt apparat, som forutser angrepsfly, kamphelikoptre og dronefly. Da trenges det billige og praktiske fly som sørkoreanernes FA-50, men også eldre fly som Su-22. 

F-35 kan detekteres av radaroperatører som vil da slå av deres radardekning og bruke taktikk.

F-35 har dessuten svært begrensede våpenlast fordi det har to våpenrom med plass for bare et par bomber, og hvis det skal ha større våpenlast eller utvendige stand-off våpen av større dimensjoner, vil flyet sluttet med å bli "stealth" da den utvendige våpenlasten vil bli meget lett å oppdage.

 

Du har nok alt for stor tro på gammeldagse systemer, og for liten tro på moderne systemer. Et stealthfly er i praksis nesten umulig å skyte ned. Og både fly og våpen kan bruke INS, som er helt immun mot jamming. EW-senderne som russerne bruker er lette å ta ut, siden de sender med stor effekt, og er lette å finne. Russernes EW-kapasitet kommer til å være utslettet fullstendig i løpet av et par døgn, hvis NATO angriper russerne.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (På 17.8.2023 den 7.49):

Russerne har vist at de kan slå NATO.

De kan slå NATO ved å kjempe mot et mye mindre land som ikke har tilgang til en brøkdel av NATOs militære teknologi eller utstyr?

Ja, det er vel derfor russerne desperat prøver å forsvare seg mens de blir presset bakover av Ukraina.

 

  

Samms skrev (På 17.8.2023 den 8.36):

Å tvangsrekrutere utlendingar har vert gjort sida historia litt utpå dagen. Det same med leigesoldatar. Akkurat det med leigesoldater var det USA som fekk fart på att, nokon som hugsar Blackwater? Eric Prince har blitt rik og har vel enno eit konglomerat av "sikkerheitsselskaper".

Jammen så fint da! Da er det jo helt greit! Heia Russland som ikke gjør noe galt!

Endret av Markiii
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.businessinsider.com/hundreds-of-russian-tourists-stranded-in-turkey-after-plane-breakdowns-2023-8

Hundreds of Russian tourists were stranded in Turkey when their planes broke down, a likely casualty of Western sanctions

  • Two flights operated by Russian airline Red Wings were unable to depart from Antalya, Turkey. 
  • The Boeing 777s had technical issues, leaving hundreds of Russian tourists stranded. 
  • Flying in Russia has become dangerous as Western sanctions continue to bite the aviation industry. 

The first Boeing 777, which was traveling to the city of Yekaterinburg on Saturday, was rescheduled several times without explanation, passengers told the local news outlet E1.ru., and was eventually delayed for 48 hours. 

  • Liker 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Medlem skrev (23 timer siden):

Russia says

Jeg sluttet å lese der, jeg.

Meningsløst å gjengi noe som helst som kommer fra Russland. Kun løgn fra den kanten.

  

Medlem skrev (8 timer siden):

U.S. intelligence says Ukraine will fail to meet offensive’s key goal
Thwarted by minefields, Ukrainian forces won’t reach the southeastern city of Melitopol, a vital Russian transit hub, according to a U.S. intelligence assessment
https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/08/17/ukraine-counteroffensive-melitopol/

Var det de samme som ble sitert på at Kyiv ville falle på få dager, under starten av krigen? 

 

Rhabagatz skrev (22 timer siden):

Nå snakkes det i NATO om at luftherredømme-doktrinen står for fall. F-35 klarer ikke å stoppe missiler og droner, som gjør like mye skade, og er mye billigere.

F-35 klarer å ta ut stedene missiler og droner kommer fra, samt at luftvern på bakken også klarer å stoppe missiler og droner.

  

JK22 skrev (10 timer siden):

Denne uovervinnelighetsmyten er veldig skrekkelig sterk.

Men altså, han har nå tatt deg i utallige faktafeil. Din respons er å bare gjenta påstander og hoppe bukk over faktaopplysninger. Hvorfor holder du på slik?

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

F-35 er ikke ufeilbar, men når SU-34 og SU-35 i Syria opplever radarlås fra amerikanske stealth fly og de overhodet ikke klarer å finne ut hvor det kommer fra, så har Russland svært virkelig store problemer i lufta mot ekte femtegenerasjonsfly.

Luftherredømme starter på lang avstand. Den som dominerer i høyden, vil som regel dominere slagmarken fordi Vesten og særlig amerikanerne vil slippe ugudelige mengder med bomber på dem fra luften.

Jagerfly har mye større rekkevidde enn antiluftskyts på radar, blant annet fordi de har fordel av høyde mens radaranlegg må forholde seg til planetens kurve og horisont og andre ting som forstyrrer radarretur.

Jagerfly kan også avfyre antiluftskytsraketter som HARM, godt utenfor rekkevidde av luftvern. De kan også dirigere datatrafikk og koordinater for andre raketter, enten krysserraketter eller HIMARS-raketter og andre ting fra plattformer som aldri vil være truet av antiluftskyts.

Eneste sjansen jeg kan se for meg at russerne ville ha er med våpen som ikke trenger radarlås. Men på så kloss hold skal de aldri komme i teorien.

F-35 er ikke et jagerfly som sådann, men en etterretnings og rakett- plattform. I krig vil F-35 fly rundt og snuse ut fiender. Dele data. Skyte raketter. Og returnere til basen. Det er dog ikke en CAS plattform (close air support). For å slippe laserstyrte bomber er også F-16 nesten like bra. Danske og nederlandske F-16 har god radar som jeg tror ukrainerne vil få god nytte for selv om de ikke er like bra som F-35.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/krigen-i-ukraina-naermere-500000-doede-og-skadede.z-omHe3lG

Krigen i Ukraina: Nærmere 500.000 døde og skadede

  • New York Times melder at nærmere 500.000 stridende er drept eller skadet i krigen i Ukraina siden den brøt ut 24. februar 2022.
  • Det er myndighetene i USA som har gitt avisen tallene.
  • De skriver at antall døde og skadede er vanskelig å estimere fordi de mistenker at myndighetene i Russland rutinemessig underrapporterer antallet. Ukrainske myndigheter deler ikke sine offisielle tall i det hele tatt.
  • På russisk side estimeres det at antall døde er nærmere 120.000 og antall skadede er mellom 170.000 og 180.000.
  • På ukrainsk side er tallene langt mindre, med 70.000 drepte og mellom 100.000 og 120.000 skadede.
  • Antallet som New York Times oppgir er døde og skadede «troops» – altså er ikke sivile inkludert i estimatet

 

 

120.000 drepte er altså det nye "low end" tallet for Russland, om man tar denne beregningen for god fisk. Men ikke vet jeg hvordan de regner. Jeg synes det høres alt for lavt ut. 70.000 drepte for Ukraina høres riktig ut. Dessverre.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

Polen viser muskler: − Vi har ikke noe valg
WARSZAWA (VG) Med stridsvogner, flagg og parade vil Polen vise seg frem som en militær supermakt i Europa. Det håper de vil være avskrekkende for Russland.
– Det er viktig å vise dem at vi støtter dem, spesielt nå når Russland er så aggressive, sier 43 år gamle Kristof.

På skuldrene sitter fem år gamle Natalia og vaier med et polsk flagg. Familien har dratt til sentrum av Warszawa for å støtte soldatene i det som er den største militærparaden landet har arrangert siden den kalde krigen.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/kEGA6k/polen-viser-militaere-muskler-i-stor-parade

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
TAC-2 skrev (7 timer siden):

Dette kommer an på typen.

Det @JK22 er inne på er at vesten har satset på bedre teknologi i mindre antall. Det er åpenbart det beste i en mindre operasjon, men i en stor konflikt forutsetter det at man har nødvendige lagre av ammunisjon og bærekraftig produksjonskapasitet. Det burde ha gått noen alarmbjeller senest i mars i fjor, og man burde allerede nå hatt en betydelig økning i produksjonskapasiteten. Det hjelper ikke så mye med 2000 himars/m270 hvis man ikke kan spa opp mer enn en håndfull gmlrs per enhet.

Dessuten vet alle som har spilt civilization at sannshynligheten for at en spearman kan ta ut tanks (eller at en falanks tar ut et krigsskip ) er høyere enn man skulle tro, gitt gunstige forutsetninger. 

Enig. Under en normal krig mellom vestlige hærer ville kvalitet være bedre enn kvantitet, der hvor bedre teknologi i mindre antall kan få maksimal utfall ved å ha tilstrekkelig ressurser avdelt til bærekraftighet innenfor forsvarsevne, krigskapasitet og produksjonskapasitet, og egentlig hadde Vesten helt siden 1999 vært i "feil" liga ved å komme i krig med sveklinger som tredje verden-armeer, geriljastyrker og terroristorganisasjoner, på bare et tiår ble alt snudd helt på hodet. Vi hadde invasjonsforsvar med store lagre, nødvendige forsvarsinfrastruktur, nok våpenplattformer i lufts, til sjøs og på bakken, dette forkastes til fordel for utrykkingsforsvar ved å kutte bort alt og enhver (og et dusin korrupsjonssaker som Nigeriabåten oppsto), solgt bort militærbaser og materiell, kjøpt inn unødvendige kostbare våpensystemer og konsentrert seg om meget små veltrente styrker. Dette var aldri hendt for hender på venstresiden, men på høyresiden, partiet Høyre den dag i dag har et meget stort ansvar for nedbyggingen av forsvaret i 2000-årene.

Kosovokrigen hadde overbevist oss at flyet er en krigervinner, og Irakinvasjonen hadde "avslørt" at en veltrent vestlig soldat med et høyteknologisk overtak kan triumfere mot fremmede hærer uansett ildkraftforhold og styrkeforhold. Leksene fra disse krigene var feil. Og så snart vi fikk sans for wunderbar våpen som kunne løst alt raskt, man kunne gå i krig uten tap av menneskeliv med kortest mulig tidsforbruk og minst mulig politisk risiko, begynte vi aktuelt å tape. Vi tapte i Irak som forbli et ustabilt land, vi tapte i Libya som forbli et stort rot, vi mistet Afghanistan, støtten til opprørerne i Syria var en gigantisk feilinvestering uten sidestykke - Vi angripe og angripe med fly. Ikke en mark jord var vunnet. Vi angripe og angripe med dronefly. Intet opphør i fiendeaktivitet. Våre soldater kunne vinne alle trefninger, men de vant ikke til seg venner eller avskrekket folk til å gi seg. Kanskje Putins folk gjort noe riktig med Tsjetsjenia uansett hvor uhyrlig det er. Jo mer uovervinnelig vi blir, jo mer uoverkommelige blir våre konflikter. Israel har kommet ut for det samme med Iran i Syria. Vi hadde glemt leksen fra 1990-årene om at det er føttene og styrke som er essensielt i krig, ikke høyteknologi eller evne for å drepe så kirurgisk som mulig.

Russerne i kontrast tapte aldri båndet med fortidens bloddryppende natur, fram til februar 2022 hadde Putin mistet flere titusener drepte og alvorlige skadde i Tsjetsjenia, Georgia, Syria og Ukraina, under konvensjonell strid i møte med mer kapable motstandere som tsjetsjenerne som forsto seg på subkonvensjonell krigføring, georgierne hadde et statlig militærapparat, de syriske rebellene/islamistene var i meget stor flertall som en nasjonal styrke - og sist det ukrainske militæret. Vi? Saddam Husseins soldater var ynkelige stakkarskar som egentlig var paramilitære og politi fremfor militære, de irakiske motstandsfolkene var sivilkledde militante og de afghanske Taliban var skitne, xenofobiske og overtroiske tullinger som ikke hørte hjemme i det tjueførste århundret. Russerne hadde mer tøffere motstandere enn vestlige, og dette preget dem. Selvsagt nektet Putin å nedruste, han istedenfor reformerte militæret og samtidig beholdt kapasiteten for en storkrig. 

Hvis det skulle være enkelt å fjerne EW-sendere, mye av dette innenfor artillerivåpenets rekkevidde, er det da et spørsmål som meldt seg; hvorfor har ikke ukrainerne i ett år klarte å redusere den russiske EW-kapasiteten? Selv om det er daglige meldinger om tap, vist det seg at det er langt mellom "store" mål som Zhital jammingsstasjoner som burde ha vært enkelt å spore ned og ødelegge. Med unntak av HARM-missilene har ikke NATO gitt egnede våpen for eliminering - DEAD - kalles det - for 100 % ødeleggelse av EW-sendere som er tilknyttet EW-plattformer. Ingen vet hvor mange plattformer det er, men trolig er omtrent 400-500 ikke urimelig. Vi trenger billige våpen med ARM-kapasitet og evne for å spore ned og ødelegge EW-plattformer med områdevirkning. 

Ukrainsk forbruk av ammunisjon er ikke mye mindre enn russisk forbruk når man ser på sekundære konsekvenser, en nylig historie har kommet ut om hvordan nesten femti mortergranater var sløst bort for et enslig treff, og vi ser tusenvis av kratre i enger som er underlagt russisk kontroll. Det virker som at ukrainerne er bare bedre enn russerne innenfor kontraskytning artilleri vers artilleri. Og for dette, trenges det kvantitet tross alt - uten presisjonsstyrte ammunisjon er et par dusin per treff selv med 155mm granater ikke unormalt. 

INS istedenfor GPS innbar risiko for gjentatte angrep på det samme målet, ettersom treffsikkerheten reduseres meget sterkt, og da kan bruk av presisjonsammunisjon blir for kostbart og ikke bærekraftig, noe som saudiaraberne fant ut under Jemenkrigen da de var tvunget til å be USA om reservelagre som måtte åpnes mot en høy regning. Under Libyakrigen opplevd engelskmennene og britene at de raskt gikk tom for våpen og var tvunget til å bruke betongfylte bomber og hente fra NATO-reservelagrene. Det var altfor mange mål å angripe med svinn av våpen. 70 % treff under enhver omstendighet er ganske god. Og det var mot en fiende uten EW-forsvar. 

Stealth fly er ikke usårbar når det er nesten usynlig, kraftige bakkeradar kan oppdage disse, og dermed varsle luftvernoffiserene om disses kurs, bevegelse, høyde og eventuell angrepslokalitet eller uttrekkingspunkt ut av fiendeluftrommet. Russisk radar kan registrere artilleriraketter og små dronefly, selv om det et meget stort spørsmål om S-300/400 og andre større SAM missilvåpen med unntak av Pantsir-S er kapabelt for å finne disse meget små mål. Russerne fra meget gammelt av satset på ARM-sporingsevne mot fly med jammingsutstyr og aktiv radar. Jo mer elektromagnetisk utstråling, jo lettere å oppdage. Amerikanske stealth kampfly har ikke siden 1999 konfrontert et luftvernsforsvar med moderne utstyr. 

EW-plattformene er selveste eksistenstrusselen mot det vestlige krigskonseptet. Russerne hadde innsett at de kan ikke måle seg på det høyteknologiske feltet med Vesten, og dermed lot seg inspireres av japansk underholdningsindustrien, allerede i 1970-tallet hadde "den elektromagnetiske dimensjonen" blitt utropt til fremtidens krigsmodell, og disse som sto bak den populære Gundam om store mecha kampmaskiner med menneskeform fant på "Minovskij-partikler" som gjort all elektromagnetisk aktivitet umulig. Dette for å tvinge de stridende til å slåss kloss på hverandre, individuell mecha-kamp og gigantiske engasjementer mellom bakkestyrker. Det er hva russerne vil etterape, en total lamming av all elektromagnetisk aktivitet - og de lykkes i de første tre dager av invasjonen i februar 2022. Selv amerikanske AWACS fly og andre overvåkningsfly i nærheten var blitt sterkt påvirket. Heldigvis hadde de neglisjerte treningen av sine styrkene for å operere i slike elektromagnetiske dødssoner. 

Selv om intensiviteten i dag er mindre, er den ikke mindre fenomenalt, NATO har sendt massevis av militærsgraderte spotterdroner - de forsvant. Kommersielle droner overlever mye bedre i sammenligning. Selvmordsdroner som var sendt fra USA, har bare glimtvis hadde begrensede suksess. Vestlige utstyr som artilleriradar sliter. All kommunikasjon opphørt så snart man kom ut på ingenmannslandet. Tusener på tusener av droner falt ned. 

Amerikanerne fulgt med, og har utvilsomt tatt forholdsregler, men de har ikke gitt mye avansert teknologi til Ukraina - som ofte var en læremester innenfor elektronisk krigføring for dem! Skal NATO vinne en krig mot Russland, må russernes evne til å lamme all elektromagnetisk aktivitet ved å "forgifte" eteren med ufattelig støy, nøytraliseres. Og til dette - trenger de kvantitet. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

The New York Times kom med anslag over drepte og skadede fra krigen; det sies at ukrainsk tap er på 190,000 døde og skadede, mens russisk tap er på 360,000 døde og skadede. Så mye som 70,000 ukrainske soldater skal ha blitt drept, dette muligens inkludere fanger og savnede som kan være på 10,000. Russerne har på sin siden lidd så skrekkelig tap, at vi har 50,000 verifiserte dødsfall alene i Russland og trolig like mange "savnede" som pårørende ikke har fått erstatning eller endog kister i retur.

Hvis ukrainerne er ved å når 200,000-tallet, er de kommet på kanten bokstavelig talt, det finnes fire "mobiliseringsbølger" for å få inn hele den stridsdyktige befolkningsandelen - og de har startet på den andre omgangen. Russerne skjulte sine tapene og sin mobilisering, 20,000 hentes inn hver måned og sendes til Ukraina hvor det trolig er mellom 300,000 og 400,000 soldater hvis Krim-halvøya og det russiske grenselandet samt Belarus tars med. I selve Russland er det merket at det nå er flere hundretusener som hadde vært i Ukraina, og at meget mange kom ikke hjem. 

Ukrainerne har ikke avbrutt motoffensiven. Istedenfor virker det som at de vil bryte opp forsvaret i Søndre Donbass-fronten med voldsomme kraftanstrengelsene.

Det meldes at ukrainske styrker har avansert fram til utkantene av byen Staromlynivka etter å ha tatt hele Urozhaine-området og avansert sørøstover slik at de kan omgå Zavitne som lå på en tynn halvøy omringet med en dyp elv. De har trolig etablert ildkontroll på Zavitne-området så russerne på skrentene mot vest fremdeles utgjør en trussel. Russerne kan finne på å sprenge broen i Staromlynivka for å tvinge ukrainerne inn i en "kjegle" mellom Mokri Yaly-elven som bukter seg til sørøst og tettstedet Kermenchyk i øst. På den måten vil russerne få ukrainerne inn i en strategisk blindveg fordi det er vanskelig å bruke kryssingsutstyr rett for ansiktet på russisk artilleri. Det russiske forsvaret på dette frontavsnittet er sterkest på elvens vestbredde hvor det er ingen topografisk hindring mot sør. Ukrainerne må da sprenge seg ut mot øst for å komme ut av blindvegen. 

Sidesprang til Syria: 

Det er blitt meget spent i al-Tanf brohodet som er ulovlig okkupert av amerikanske styrker som i tillegg reorganiserte rebellstyrker der, som hadde klarte å avansere vestover for å komme nærmere lavaslettelandskapet sør for Damaskus, samtidig som ISIS på nytt angripe syriske regjeringstropper nord for brohodet på den syriske ørkenen. Russiske fly gang på gang overfløy brohodet og bombet rebellene som var kommet utenfor "beskyttelsessonen". Der hadde amerikanske fly truet bort russiske fly flere ganger for å hindre inntrengning inn til grensebyen al-Tanf. 

Sidesprang til Afrika:

Forskjellige signaler fra ECOWAS omkring Niger hvor sikkerhetssituasjonen har kraftig forverret seg, det nigerske militæret er dypt upopulært hos store deler av befolkningen hvor islamistene fra ISWAP har vunnet sterk innpass, og det virker som at det er dyp intern uro blant offiserene og politikerne. ISWAP-gerilja hadde tidlig holdt seg unna de befolkede grenseregionene mot Nigeria, nå er de blitt mer og mer synlig enn tidlig. En kolonne var utslettet for få dager siden, 40 soldater var drept og skadet. På liten tid hadde det nigerske militæret mistet over ett hundre soldater. 

Fra Mali har situasjonen også forverret seg, tuaregrebellene i CMA har gjenopptatt alliansen med AQIM som de hadde forlatt for lenge siden, som et resultat av angrepet på byen Ber og de er nå i full gang med å isolere Timbuktu som utsettes for hit-and-run angrep med bombekastere. Det ryktes om en massakre med 22 ofre av Wagner-styrker i Banama-området bare 100 km nord for hovedstaden Bamako, den lokale opprørsbevegelsen JMM er i harnisk. Og enda verre; det er kamp i grenselandet langt mot sør der Mali, Burkina Faso og Niger møtes. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
4 hours ago, Casey said:

Du har nok alt for stor tro på gammeldagse systemer, og for[….]

Og ikke minst hvor mange fine passive systemer vi har. Nå er det over 20 år siden jeg puslet med kybernetikk-masteren min, men den gang greide fint en god IMU (treghetsnavigasjon) å holde 1 meter presisjon innen 4-5 minutter flight-time. Det er ganske langt for en missil eller glidebombe. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 8/17/2023 at 7:49 AM, JK22 said:

Har ikke sagt noensinne om at Ukraina hadde tapt krigen.

For det er VI eller mer presist VESTEN som har tapt, ikke Ukraina.

Russerne har vist at de kan slå NATO. Enorm materiell skade og menneskelig tap virker ikke mot det russiske folket - og vi har hatt satset altfor mye på flystyrker og kommunikasjonsteknologi som russerne nå kan nøytralisere med elektronisk krigføring og luftvern. 

NATO ville ikke kunne bryte gjennom forsvarsverkene. Det ville sannsynlig ha tatt oss mange måneder. Aktuelt er den ukrainske soldaten en bedre soldat enn den gjennomsnittlige soldaten fra Vest-Europa... 

dette er jo bare tull? Det vi ser er at 1988-NATO-stasj ikke er mer en litt bedre enn 2023-russisk-stasj og at det derfor ikke er noe wunderwaffe-effekt av noe Leopard og CG-84 og CV90 og sånn. Og russisk luftvern har vel enda ikke skutt ned noe bemannet som er bygget etter 1990?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (2 timer siden):

Hvis det skulle være enkelt å fjerne EW-sendere, mye av dette innenfor artillerivåpenets rekkevidde, er det da et spørsmål som meldt seg; hvorfor har ikke ukrainerne i ett år klarte å redusere den russiske EW-kapasiteten? Selv om det er daglige meldinger om tap, vist det seg at det er langt mellom "store" mål som Zhital jammingsstasjoner som burde ha vært enkelt å spore ned og ødelegge. Med unntak av HARM-missilene har ikke NATO gitt egnede våpen for eliminering - DEAD - kalles det - for 100 % ødeleggelse av EW-sendere som er tilknyttet EW-plattformer. Ingen vet hvor mange plattformer det er, men trolig er omtrent 400-500 ikke urimelig. Vi trenger billige våpen med ARM-kapasitet og evne for å spore ned og ødelegge EW-plattformer med områdevirkning.

INS istedenfor GPS innbar risiko for gjentatte angrep på det samme målet, ettersom treffsikkerheten reduseres meget sterkt, og da kan bruk av presisjonsammunisjon blir for kostbart og ikke bærekraftig, noe som saudiaraberne fant ut under Jemenkrigen da de var tvunget til å be USA om reservelagre som måtte åpnes mot en høy regning.

Stealth fly er ikke usårbar når det er nesten usynlig, kraftige bakkeradar kan oppdage disse, og dermed varsle luftvernoffiserene om disses kurs, bevegelse, høyde og eventuell angrepslokalitet eller uttrekkingspunkt ut av fiendeluftrommet. Russisk radar kan registrere artilleriraketter og små dronefly, selv om det et meget stort spørsmål om S-300/400 og andre større SAM missilvåpen med unntak av Pantsir-S er kapabelt for å finne disse meget små mål. Russerne fra meget gammelt av satset på ARM-sporingsevne mot fly med jammingsutstyr og aktiv radar. Jo mer elektromagnetisk utstråling, jo lettere å oppdage. Amerikanske stealth kampfly har ikke siden 1999 konfrontert et luftvernsforsvar med moderne utstyr. 

EW-plattformene er selveste eksistenstrusselen mot det vestlige krigskonseptet. Russerne hadde innsett at de kan ikke måle seg på det høyteknologiske feltet med Vesten, og dermed lot seg inspireres av japansk underholdningsindustrien, allerede i 1970-tallet hadde "den elektromagnetiske dimensjonen" blitt utropt til fremtidens krigsmodell, og disse som sto bak den populære Gundam om store mecha kampmaskiner med menneskeform fant på "Minovskij-partikler" som gjort all elektromagnetisk aktivitet umulig. Dette for å tvinge de stridende til å slåss kloss på hverandre, individuell mecha-kamp og gigantiske engasjementer mellom bakkestyrker. Det er hva russerne vil etterape, en total lamming av all elektromagnetisk aktivitet - og de lykkes i de første tre dager av invasjonen i februar 2022. Selv amerikanske AWACS fly og andre overvåkningsfly i nærheten var blitt sterkt påvirket. Heldigvis hadde de neglisjerte treningen av sine styrkene for å operere i slike elektromagnetiske dødssoner.

1. Fjerning av EW-sendere. Ukraina har enda ikke fått langtrekkende våpen som kan ta dem ut. De kan mao. ikke rekke senderne. Derfor er de ikke tatt ut.

2. INS-styrte våpen har tilstrekkelig nøyaktighet til å ta ut mål. De er ikke så mye dårligere enn GPS-styrte våpen. Men problemet løses med å gi ukrainerne langtrekkende våpen som kan ta ut EW-senderne til russerne.

3. Det er ennå ikke oppfunnet radarer som kan kontre stealthfly. Det er ennå flere tiår unna, minst. Det eneste russerne kan finne ut, er at det er akktivitet, men ikke hvor, og hvor mye. Og de kan i hvert fall ikke brukes til målsøking.

Endret av Casey
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...