Gå til innhold
Spørsmål om koronaviruset? Still spørsmål her ×

Koronaviruset i NORGE [Les første innlegg]


Simen1

Anbefalte innlegg

Sitat

11:14 

FHI: Koronavaksinasjon kan påvirke menstruasjonen

 

Det er økt forekomst av forstyrrelser i menstruasjonen hos unge kvinner etter at de ble koronavaksinert, viser de første resultatene av FHIs undersøkelser.

I undersøkelsen rapporterte flere om mer kraftig menstruasjonsblødning enn vanlig etter første og andre vaksinedose:

– 7,6 prosent oppga at de hadde kraftige blødninger før vaksinasjon, mens 13,6 prosent oppga at de hadde kraftigere blødninger etter første dose.

– 8,2 prosent oppga at de hadde kraftige blødninger før andre dose, mens 15,3 prosent oppga at de hadde kraftigere blødninger etter andre dose.

Blant kvinner som opplevde menstruasjonsforstyrrelser etter første dose, opplevde nær to av tre menstruasjonsforstyrrelser også etter andre dose, ifølge undersøkelsen.

Prosjektleder og lege Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet understreker at blødningsforstyrrelser er svært vanlig.

– Allerede før vaksinasjon meldte nesten fire av ti unge kvinner om slike forstyrrelser. Likevel ser vi i denne undersøkelsen at noen flere kvinner fikk forstyrrelser etter første eller andre dose av koronavaksinen, sier hun.

Før vaksinasjonen oppga nær fire av ti kvinner i alderen 18–30 år at de hadde opplevd menstruasjonsforstyrrelser ved siste menstruasjon før vaksinasjon.

Det hadde vore interessant dersom ein fann ut om ulike vaksiner har noko å seie, eller om dette også skjer dersom ein blir smitta/sjuk av korona.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
torbjornen skrev (11 minutter siden):

Det er etter mi meining usannsynleg at det blir influensa så lenge ein har tiltak mot korona. Det har vel vore nemnt nokre få influensatilfelle (noko over 100?), men dette vil bli slått ned.

Er det noko i dei siste rapportane frå FHI som tyder på noko anna?

Dette er det siste jeg har sett FHI skrive om influensa (17. desember):

https://www.fhi.no/nyheter/2021/rekordhoy-vaksinedekning-mot-influensa-blant-de-over-65-ar/

Sitat

Økning av influensa

Overvåkningen av årets influensavirus begynte som vanlig i midten av oktober, og utbredelsen av sykdommen har vært svært lav i hele høst. Den siste uken er det imidlertid registrert en dobling av nye innlagte med influensa og påviste influensavirus. Hvilken effekt de nye tiltakene mot koronasykdom vil ha på influensaspredningen, er imidlertid usikkert. Det er mulig at det kan dempe den noe. 

– Smittespredningen kan øke svært raskt hvis influensaviruset først får fotfeste i deler av befolkningen. Alle som anbefales influensavaksine, bør ta den nå for å få effekt av vaksinen før influensa blir utbredt, oppfordrer Rydland. 

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

Kan ikke se at John Campbell har noen doktorgrad i noe som helst relatert. Han har doktorgrad i filosofi ifølge siden hans på LinkedIn. Jeg mener derfor det kan være litt problematisk at han bruker doktortittelen på måten han gjør.

Han har definitivt bakgrunn i annet enn filosofi som gjør at han sikkert er kvalifisert til å uttale seg om diverse koronarelaterte ting, men han virker ikke å være noen fagekspert. Han er også god til å forklare og presentere ting på en bra måte, og kommer helt sikkert med mye god informasjon og tolkninger. Alt jeg sier er at man ikke bør legge all sin lit til noen enkeltstående meningskanaler på Youtube eller andre steder.

Konspirasjonsteoriene om media og narrativer orker jeg ikke begynne å diskutere.

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Campbell_(YouTuber)#COVID-19_misinformation

 

Jeg har også reagert på bruken av Dr-begrepet. Tipper det er mest for å tiltrekke seere, men han har jo forsåvidt teknisk sett rett til å kalle seg doktor om han har doktorgrad i filosofi. Det er jo også et anvendelig emne som kan brukes i alle sammenhenger, men det blir litt misvisende når kanalen kun består av helseinfo. Kan jo også være at han bruker det fordi han har undervist i mange år, og er kjent som Dr Campbell blandt sine elever og kollegaer. Samtidig har han lavere grader i diverse medisinske emner ser jeg, og et hav av erfaring, så han kan nok sine saker veldig godt. Noe jeg også har inntrykk av, og som det virker som hans faglige kontaktnettverk også går god for.

Finner det forøvrig spesielt at noen kritiserer noen personlig når man ikke har hørt noe særlig på hva mannen formidler. Da preller kritikken av som mer uinteressant. Man får gå på sak (om man kan).

Enig i det du sier. Man bør følge mer med enn å legge hele seddelbunken på ên hest. Samtidig vet jeg at dyktige fagfolk er blitt "lynsjet" fordi de ikke vil "rette seg etter narrativet". Det har balanserte og verdensledende psykologer som Jonathan Haidt påpekt i noen år nå, og selv "vokter han sine ord". Ikke like utbredt innen de harde vitenskapene da.. men det er noe som sier meg at det kommer (om det ikke alt er sneket seg inn litt der også).

For å snu litt på ting og si det på en annen måte. Ikke legg alle pengene ukritisk noe sted, men det er langt bedre å følge John Campbell's daglige rapporter enn enhver bruker her på diskusjon.no.

Endret av Fustasjeopphengsforkobling
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

11:00 

Moderna-vaksinen mer populær

 

Kommuner melder at flere mottakere av boosterdose ønsker seg Moderna-vaksinen, som FHI-direktør Camilla Stoltenberg nylig omtalte som sitt førstevalg.

FHI har i senere tid vært tydelig på at Moderna gir bedre effekt enn Pfizer, og nylig fikk Moderna enda en boost fra FHI-direktøren, som ønsker seg Moderna til tredje dose.

– Det er fordi jeg tenker at det kan øke muligheten for å få god beskyttelse samlet sett, har Stoltenberg sagt.

Flere kommuner VG snakker med, melder om kraftig økt interesse for Moderna-vaksinen etter Stoltenbergs kommentarer.

– Det var som å skru på en bryter. Vi har mange som bytter over fra Pfizer til Moderna, sier vaksinekoordinator Lalja Lyseggen i Lillestrøm kommune.

Samme indikasjon om økt oppslutning kommer fra Sandnes og Bergen kommune, mens i Bodø, Tromsø og Oslo ser det ikke ut til å være noen «Stoltenberg-effekt».

Vaksineprodusenten Moderna selv oppgir at deres oppfriskningsdose kan øke antistoffene i kroppen mellom 37 og 80 ganger og fungerer godt mot omikronvarianten.

(NTB)

Sitat

10:36 

477 nye bekrefta omikrontilfelle

 

3871 tilfelle av omikronvarianten er påviste i Noreg til no. 477 av dei blei påviste måndag.

Det melder FHI på nettsidene sine.

Sitat

11:04 

Sverige: Regjeringa varslar nye tiltak

 

Den svenske regjeringa kallar inn til pressekonferanse tysdag for å leggja fram nye koronarestriksjonar.

Eitt tiltak som har blitt diskutert er krav om koronapass.

Statsminister Magdalena Andersson, sosialminister Lena Hannegren og finansminister Mikael Damberg deltek på pressekonferansen. Det gjer også direktør for Folkhälsomyndigheten Karin Tegmark Wisell.

Men Nakstad følgjer ikkje svenskane:

Sitat

10:08 

Nakstad: Koronapass gir falsk trygghet

 

Med omikronvarianten i Norge ville koronapass gitt falsk trygghet, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

– Et koronapass kunne antakelig gjort at smittetrenden for delta snudde raskere, og at vi fikk færre innleggelser. Utfordringen er at omikron ser ut til å smitte lett, også blant fullvaksinerte, sier Nakstad til VG.

Før helgen var Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg ute og mente at koronapass må tas i bruk for å få flere til å vaksinere seg.

Nakstad avviser imidlertid nytten, og mener koronapasset ikke ville bidratt til å hindre smittespredning effektivt.

– Med omikron er det ikke grunnlag for å bruke koronapass til å regulere hva uvaksinerte kan gjøre på fritiden, sier Nakstad.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/koronaviruset-1.14855584

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Frå den siste tilgjengelege influensarapporten (veke 49):

Sitat

Økende antall påvisninger av influensavirus Overvåkingen fra uke 49 viser at influensaaktiviteten i Norge er svært lav. Det er påvist influensatilfeller alle ukene i sesongen så langt, med en økning siste to uker.  

• Det er fremdeles svært lavt nivå av influensa i Norge. I sesongens første uker er det påvist totalt 189 tilfeller med influensa. Sist uke var det 73 funn, som er det høyeste antallet i noen uke så langt denne sesongen. Det er en overvekt influensa A(H3N2) virus, fulgt av influensa B og noe influensa A(H1). Testaktiviteten er høyere enn normalt. Antall og andel har økt noe de tre siste ukene. Selv om forekomsten av influensavirus fortsatt er svært lav, tolkes dette som et tidlig tegn på økende innenlandssmitte i Norge. Det gjenstår å se om forsterkede tiltak mot covid-19 nå vil dempe veksten av influensa.  

• Fra og med uke 40 er det registrert 20 nye innleggelser i sykehus og færre enn fem innleggelser i intensivavdeling med bekreftet influensa.

• Influensa A(H3N2)-virus helgenomsekvensert så langt viser at de er Bangladesh-lignende virus som er noe forskjellig fra virus vi har hatt i Norge tidligere.

• I Europa er influensaaktiviteten fortsatt lav, men økende.

• Ifølge Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK er 1 249 930 personer vaksinert mot influensa per 14.12. I aldersgruppen over 65 år er andelen vaksinerte nå på 63 %. Den registrerte vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell er per 6.12 på 54 % i spesialisthelsetjenesten og 34 % i primærhelsetjenesten.

• Forekomsten av RS-virus ligger fortsatt høyt, men er avtagende etter en topp i uke 45. Nedgangen i uke 49 sees i alle fylker med unntak av Møre og Romsdal. Andelen påvisninger av rhinovirus ligger stabilt med andel positive prøver på 12 %. Utbruddet av parainfluensavirus som har pågått denne høsten ser ut til å være over, og har hatt lav positiv-andel på 2-3 % siden uke 46.

https://www.fhi.no/publ/2021/influensasesongen-norge-21-22/

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
:utakt skrev (3 timer siden):

Hvem gjorde denne sykepleieren til noen slags allviter for all things covid, egentlig? Jeg ser videoene hans bli delt i hytt og skvatt, og det er aldri en kritisk kommentar å se. 

Han er svært ryddig angående kildebruk, kildehenvisninger og har mye riktig kunnskap. Hvis du skal kritisere, kom gjerne med spesifikk kritikk, i stedet for uangripelig og verdiløs generell kritikk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (11 minutter siden):

Han er svært ryddig angående kildebruk, kildehenvisninger og har mye riktig kunnskap. Hvis du skal kritisere, kom gjerne med spesifikk kritikk, i stedet for uangripelig og verdiløs generell kritikk.

Leste ikke utakts innlegg som noen kritikk, men et legitimt spørsmål. Ingen tvil om at Campbell virkelig har tatt helt av på Youtube, så det er jo ikke rart man lurer litt på hvorfor.

Jeg er ikke helt enig i at han alltid er ryddig, som med feilinformasjonen han kom med om ivermectin i Japan. Dette var direkte løgn. Han kom også med feilinformasjon fra en studie om mRNA-vaksiner, og i videoen om utbruddet av omikron i Oslo er det også en rekke faktafeil der det virker som han bare fant på ting selv. 

Alle gjør feil iblant og Campbell er langt, langt fra de verste. For det meste virker han å være ryddig og bra. Men han har jo millioner av seere og uttaler seg om en del ting han ikke har helt kvalifikasjoner til, og han blander til en grad meninger og fakta. Så det kan være fornuftig å dobbeltsjekke informasjon han kommer med om man er usikker, og ikke la Campbell være eneste kilde til informasjon om koronaviruset. Det gjelder forsåvidt generelt andre medier også.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Helseministeren sier det vil bli gjort en ny vurdering av tiltakene 14. januar.

– Det er ingen planer om lettelser nå, slo Kjerkol fast.

Elles interessant at omikronsmitten er firedobla på ei veke, trass i at den samla smitten er fallande.

https://www.nrk.no/norge/helseministeren-oppdaterer-om-koronasituasjonen-for-jul-1.15781053

Svenskane strammar inn på grensa:

https://www.nrk.no/osloogviken/koronapass_-testplikt-og-kontroll-_-na-strammer-sverige-inn-pa-grensa-1.15781037

Om ein skal til Sverige bør ein ta skjermbilete av- eller printe ut koronapasset før ein reiser. Det er kjedeleg å stå der på grensa og ikkje kunne vise koronapass fordi det er dårleg mobildekning, bank-id er nede osv.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

14:19 

FHI: Ingen koronainnlagte med omikronvarianten

 

Både FHI og Helsedirektoratet opplyser at de ikke kjenner til at noen av koronapasientene som i dag er innlagt på sykehus, har omikronvarianten.

– Vi har ikke fått meldt inn noen hittil. Det betyr at dersom det ikke har blitt meldt inn noen nå nettopp, er det ingen av koronapasientene som er smittet av omikron, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg på spørsmål fra NTB.

– Vi har heller ikke fått noen meldt inn til oss, tilføyer helsedirektør Bjørn Guldvog.

Tirsdag var det 337 koronapasienter innlagt på sykehus. Det er 36 færre enn dagen før.

(©NTB)

No har ein vel hatt omikron så lenge at det skulle ha blitt lagt inn einkvan dersom viruset var så farleg som ein del vil ha det til. (900 omikronsmitta for ei veke sidan). Eg tykkjer at dette virkar lovande, og dersom det også etter nyttår er få innlagde bør koronastrategien revurderast lenge før 14/1. Det må vere i det minste vere mogeleg å finne ein middelveg mellom fullt frislepp og nedstenging slik vi har no.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (6 minutter siden):

No har ein vel hatt omikron så lenge at det skulle ha blitt lagt inn einkvan dersom viruset var så farleg som ein del vil ha det til. Eg tykkjer at dette virkar lovande, og dersom det også etter nyttår er få innlagde bør koronastrategien revurderast lenge før 14/1. Det må vere mogeleg å finne ein middelveg mellom fullt frislepp og nedstenging slik vi har no.

Hvis omikron ikke sender folk på sykehus, så bør man faktisk frislippe uansett, slik at den kan ta over for deltavarianten som får folk på sykehus, men det kan man ikke gjøre før man har god nok info om omikronvarianten, senskader og om det fører til færre innleggelser.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
ok67 skrev (16 minutter siden):

Eit viktig spørsmåll someg ikkje har fått med meg noko endeleg konklusjon på er om sjukdom av omicronvarianten gir imunitet mot delta., eller vil det bli to uavhengige epedemiar?

Etter all sannsynlighet gir omikron nok immunitet til å utkonkurrere delta ja. Men dette er det ingen automatikk på, så det er et interessant fremtidig spørsmål vedrørende fremtidige varianter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (37 minutter siden):

Hvis omikron ikke sender folk på sykehus, så bør man faktisk frislippe uansett, slik at den kan ta over for deltavarianten som får folk på sykehus, men det kan man ikke gjøre før man har god nok info om omikronvarianten, senskader og om det fører til færre innleggelser.

Uten tvil. De siste ukene har vi sannsynligvis vært oppe i 60-70 000 (reelt) smittede i uka, kanskje litt mer. Dersom omikron bare fører til halvparten eller en tredjedel så mange sykehusdøgn per smittet som delta, er det bare å slippe det løs. Får man kanskje 200 000 reelt smittede i uka i 2-3 måneder uten at situasjonen på sykehusene blir særlig verre enn i dag, så kan kryssimmunitet fra smitte og flere vaksiner gjøre at det verste med denne pandemien er over i løpet av senvinteren og våren.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
5 hours ago, hfthomas said:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/dnjBvX/har-skrevet-ut-hundrevis-av-resepter-til-coronasyke-folk-ringer-fra-hele-landet

 

Tafatt at det ikke blir mer fokus på behandling. Vi bruker vaksinene som et medikament. Alle burde være inneforstått med at ved sykehusinnleggelse er det allerede for sent for forebyggende behandling.

Vaksinen ble godkjent i rekordfart, men vi har ikke godkjent ett eneste medikament for forebyggende behandling som kan føre til færre innleggelser???

Hvorfor det? På grunn av bivirkninger? Spar meg!

 

Må det lages en ny medisin for hver sykdom så er det ikke rart folk dør.

 

Dette er en av hovedfrustrasjonene mine med pandemien og det forundrer meg virkelig. Hva gjør de da i forbindelse med kreft og andre alvorlige sykdommer??

 

En god nyhetsartikkel. Et viktig satsningsområde hvor legemiddelverket er sand i maskineriet.

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar
4 hours ago, :utakt said:

Hvem gjorde denne sykepleieren til noen slags allviter for all things covid, egentlig? Jeg ser videoene hans bli delt i hytt og skvatt, og det er aldri en kritisk kommentar å se. 

Han forsøker å filtrere i jungelen av informasjon. Også virker det som han deler noe, deretter så hender det at han korrigerer i nye videoer dersom det framkommer ny informasjon eller at noen har meddelt han at noe han har sagt var feil, eller at han oppdager feil selv. Er mange rundt i verden som sender han informasjon.

Jeg synes han gjør en viktig jobb. Han har kompetanse til å vurdere faglig lesestoff som florerer her og der. Han er pensjonert og har mye tid. Og jeg vil tro at det ligger en ordentlig filantropi bak hans innsats. Han ønsker å hjelpe helsevesenet. Det er bedre at han gjør jobben enn at journalister uten medisinsk bakgrunn begynner å skrive ting som fort kan bli feilaktige.

Endret av G
Lenke til kommentar
4 hours ago, Subara said:

Lurer litt på hvem han er jeg også. Holder meg til FHI.

Han er en pensjonert spesialsykepleier som har doktorgrad i faget sitt. Ergo tittelen doktor. Han har holdt på i store deler av livet sitt med opplæring av andre sykepleiere blant annet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...